SIHS-kollen - Från ridskolan till internationell dressyr

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
25
2014

Från ridskolan till internationell dressyr


ARKIVFOTO: Anna Berggren

Malin Hamilton är en av dem som rider under dressyrens världscuptävling i Friends Arena. Hon är uppvuxen i ridskolemiljö – och i dag kombinerar hon ridläraryrket med att tävla på högsta nivå.

Malin driver Vallentuna ridskola tillsammans med sin man Magnus. Vardagarna fylls med sysslor som hör verksamheten till, inte minst håller Malin lektioner på kvällarna. Men sedan ett par år tillbaka är hon också en del av den internationella dressyreliten – tillsammans med valacken Fleetwood.
– Det går bra att kombinera de två rollerna även om det är slitigt emellanåt. Men jag skulle nog inte vilja välja bort något av det jag har. Det är ju lite så att om man är hemma mycket kliar det i fingrarna för att få komma ut och tävla, och när man varit borta på tävling är det bara så skönt att komma hem till vardagen, säger Malin.
  
Gjort resan tillsammans
När vi når henne är hon på väg till Patrik Kittel i Tyskland för att finslipa på detaljerna inför tävlingarna i Friends, detta var alltså i förra veckan. Hon berättar om sin egen och Fleetwoods resa till toppen – som de har gjort gemensamt. Malin är i första hand fostrad i ridskolevärlden, hon har inte tävlat stora klasser eller mästerskap på ponny, utan framgångarna har kommit på senare år. Tillsammans har hon och Fleetwood gått med stora kliv mot de stora klasserna, Malin hade ”bara” startat Prix S:t Georges innan Fleetwood kom till stallet.
– Jag började rida honom som treåring och har tagit honom hela vägen upp till Grand Prix. Han har många kvaliteter, inte minst är det hans coola temperament som är så härligt. Sedan hade man kanske kunnat önska lite mer gång i honom, men det jobbar vi på att få fram hela tiden, säger Malin och frågar sedan hästskötaren – som sitter med i lastbilen – om hans andra eventuella nackdelar:
– Jaha, hon säger att han är en riktig skitgris. Han har alltid lera upp till öronen när han har varit ute! Och det stämmer nog bra. Han gillar att rulla sig. För mig är det viktigt att även de finaste hästarna i stallet får vara just hästar. Fleetwood går ute i hage varje dag.
  
Dottern ska bli popstjärna
Ridskolan i Vallentuna driver hon alltså tillsammans med sin man, Magnus. De har en dotter tillsammans, femåriga Ella. Hon är dock inte ett dugg intresserad av hästarna.
– Haha, nej. Hon vill inte alls rida. Det kanske kommer, eller så gör det inte det. Vi pressar inte henne, hon bestämmer själv så klart. Just nu vill hon bli popstjärna!, säger Malin.
Malins vardag på hemmaplan håller ett ganska strikt schema. Hon rider Fleetwood och stallets påläggskalv Santino på förmiddagarna, fixar kontorsarbete och så vidare innan lunch och sedan hinner hon hem för en stunds paus innan det är dags för ridlektionerna.
– När jag är iväg och tävlar tar någon av våra andra instruktörer över mina grupper. Det fungerar väldigt bra eftersom vi är ett sammansvetsat team som jobbar ihop hela tiden, säger Malin.
  
Slipade på detaljer hos Patrik
Nu stundar alltså rampljuset inne i Friends Arena för Malin och Fleetwood. Ryttaren ser fram emot tävlingarna, men funderar lite på hur valacken kommer att reagera på den gigantiska tv-skärmen som sitter uppe intill banan.
– Vi får se hur han tar det och hur den kommer att användas under själva ritterna. Det ska bli roligt att rida i den nya arenan. Jag har ridit i Globen innan och känslan därinne är svår att beskriva. Det är nog något av det mäktigaste jag har varit med om.
Hos Kittel har det varit fokus på program och detaljer.
– Patrik är en mästare på just detta. Att slipa på detaljerna i programmen så att allt sitter till 100 procent, säger Malin.
Framåt satsar hon på att rida så många världscuptävlingar hon kan. Hon har redan samlat en del poäng och vill gärna rida till sig fler.
– Det är ganska stor konkurrens om platserna nu. Vi har många fina ekipage som vill ut, så det återstår att se exakt var vi får tävla framöver. Men tanken är att vi ska försöka hänga på i världscupen så gott det går, säger Malin.
  
Text: Ida Röök
   


Malin Hamilton red EM i Herning förra året. "Det var en fantastisk upplevelse och en viktig erfarenhet", säger hon. FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 15980 ggr

Fler inlägg

AUG
20
2016

Hylla Peder i Kungsan eller i tv-soffan på söndag



Foto: Jenny Abrahamsson
  
Kom och fira Peder Fredricson och de andra svenska OS-medaljörerna i Kungsträdgården i Stockholm i morgon söndag! Hyllningarna startar klockan 17.15, medaljörerna beräknas stå på scenen klockan 18. Kan du inte vara på plats? Lugn, hyllningarna direktsänds av TV3.
  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
Förutom Silver-Peder träffar du även medaljörerna Sarah Sjöström, simning (ett guld, ett silver och ett brons), Marcus Svensson, skytte (silver), Jenny Fransson, brottning (brons), Sofia Mattsson, brottning (brons) och damlandslaget i fotboll.
– Vi är glada och stolta över att OS-truppen har tagit fler medaljer än i London, vilket var vårt mål. Hittills är antalet medaljer tio stycken och vi ser fram emot att få fira framgångarna med supportrarna på hemmaplan, säger Peter Reinebo som är truppchef i ett pressmeddelande.


Läst 43202 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Meredith efter kraschen: ”Fibonacci mår bra”



Foto: Tomas Holcbecher

  
I går kraschade Meredith Michaels Beerbaum och Fibonacci rejält i OS-finalens första omgång. Ekipaget landade mitt i en bred oxer och ett tag såg det ut som om den stora skimmeln skulle gå omkull. Meredith lyckades ta sig tillbaka i sadeln och fick styr på både sig och hästen, hon hoppade ett hinder till för att därefter – av omtanke om Fibonacci – utgå på egen begäran.

  
Text: Anna Carlsson-Käck
  
– Jag ville bara känna hur han kändes och att han inte hade skadat sig. Därför hoppade jag inte hela banan. Men han kändes okej och det är jag glad för, säger Meredith Michaels Beerbaum efter ritten.
Hon förklarar kraschen med att hon helt enkelt ville för mycket, och tappade koncentrationen för ett kort ögonblick.
  
På Facebook skriver Meredith:
"Nacho mår bra och det är huvudsaken!!" och ”Jag är glad över att kunna säga att Nacho är fräsch och mår bra efter dagens missöde. Han gnäggade och gjorde lufthopp när vi joggade honom innan jag lämnade Rio. Inte trött alls!
  
Den svenskfödda valacken Fendi (född 2005, e. For Feeling – Corland) är uppfödd av Tina Pettersson Lind. År 2012 köptes han av Lisen Bratt Fredricson som vidareutbildade och tävlade honom. Så småningom tog Stall Fredricsons beridare Stephanie Holmén över det framgångsrika tävlandet. Våren 2014 såldes Fendi till tyska Meredith Michaels Beerbaum och fick då namnet Fibonacci. 

Källa, citat: Horsenetwork


Läst 51044 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
20
2016

Extra: Peders långa medaljkväll i bilder


Yran efter Peder Fredricsons OS-silver ville aldrig ta slut, givetvis firades det natten lång i Rio de Janeiro. Men först skulle media får sitt.
    
Text: Jenny Abrahamsson
  
Efter prisutdelning, intervjuer och presskonferens skedde den obligatoriska fotograferingen vid OS-ringarna för Peder. Därefter fick han i ilfart bege sig till den ena tv-studion efter den andra ­– där ytterligare intervjuer och fotograferingar väntade.
  
Middag vid Copacabana
Sent omsider, när allt det mediala arbetet var färdigt, firades silvermedaljen med middag på en restaurang vid Copacabana. Och vi kan utgå från att intervjuer, tv-sändningar och fotograferingar är långt ifrån över för vår silvermedaljör.
Efter hemkomsten fortsätter resan direkt till Stockholm och Kungsträdgården där han kommer att firas offentligt, nämligen söndag klockan 18.30.
  

På podiet med guldmedaljör Nick Skelton och bronsmedaljör Eric Lamaze. Foto: Tomas Holcbecher
  

Svenska publiken i extas. Foto: Tomas Holcbecher
  

All In togs självklart omhand kungligt av Malin Henlöv efter prisutdelningen. Foto: Tomas Holcbecher
  

Obligatorisk fotografering vid OS-ringarna. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Smajl! Foto: Jenny Abrahamsson
  

Den lika obligatoriska ”tummen upp”-bilden. Inte lika cool som en ”dab”… Foto: Jenny Abrahamsson
  

Peders fanclub ”gör en Bolt”. Rolf-Göran Bengtsson, teamkollegan Nicola Philippaerts, hästskötaren Malin Henlöv, förbundskapten Ragnar Bengtsson, Malin Baryard Johnsson och landslagsveterinären Jonas Tornell. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Utanför restaurangen var det många som ville fotografera….
  

… och intervjua Peder.
  

Festgänget! Rolf-Göran Bengtsson, Nanna Nieminen (Henriks hästskötare), Malin Henlöv (Peders hästskötare), Peder Fredricson, Natalie Jansson (Malin Baryard Johnssons hästskötare) och Malin Baryard Johnsson. Foto: Jenny Abrahamsson
  

Vid Copacabana med hustrun Lisen, som också har en viktig del i silvret. Foto: Jenny Abrahamsson


Läst 75315 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.