SIHS-kollen

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
29
2014

Poddkampen: Sigge Eklund fick bryta efter avramling


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

För sex veckor sedan hade de aldrig suttit på en häst, men Alex Schulman och Sigge Eklund antog utmaningen att hoppa i Friends Arena – inför en storpublik.

Malin Baryard har coachat Sigge Eklund, medan Alex Schulman har fått hjälp av Peder Fredricson. Inför tävlingen kände sig den ena av dem nervös och den andra laddad.
Alex, som har stor respekt för ridningen och hästarna, tog hem segern efter att Sigge ramlat av två gånger. Därmed lyckades han utnyttja både sin och Alex uppblåsbara säkerhetsväst.  

En livrädd Alex
Inför starten frågade kommentatorn Henrik Johnsson hur Alex kände sig?
– Jag känner mig mest död, men förhoppningsvis känner jag livet efter ritten, svarade han.
Sigge var mest orolig över att hela publiken skulle höra honom prata med hästen Clifton under ritten.
– Jag är mannen som talar med hästar, men hästen pratar inte tillbaka så ofta. Även om jag pratar mycket kärlek, förklarade Sigge.
Först ut var Alex som kände att hästen Clifton var på gång, "han är laddad för att köra nu" konstaterade Alex, som även trodde att hästen var halt eftersom den gick så mycket i sidled.
– Det är tighta svängar och hög fart som gäller, beordrade Peder sin elev.
Jessica Almenäs, som var domare, frågade Alex om han var redo innan startsignalen gavs. När han svarade med ett skräckslaget "nej" tryckte hon på startknappen!

Mycket nöjd och stolt
Banan reds i både trav och galopp, men med lite vingliga vägar och en miss på sista hindret – som ledde till att ekipaget travade runt halva banan för att rida på det igen.
– Vad duktig han är alltså, utbrast Alex under ritten.
Efter målgång gällde det att hitta bromsen, något som var ganska svårt. Clifton hoppade glatt hinder nummer två igen - baklänges...
– Ta av mig, ta av mig, hojtade Alex efter ritten. Men han berömde sig själv med ett gott betyg, när han väl hade fått fötterna på marken.
– Oj vad bra jag var. Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv, jag är så stolt, utbrast han.

Malin försökte bromsa
Nu var det dags för Sigge att visa var skåpet skulle stå, Alex tid var inte omöjlig att slå. Med raka vägar och fokus skulle han vinna Poddkampen. Sigge beslutade sig för att lära känna hästen och skapa kontakt, innan de gav sig iväg på sin segerrunda.
Hans tränare Malin blev lite orolig över sin taggade elev och bad domaren Jessica om att få taktika lite med honom, innan han släpptes iväg för start.
– Jag vet att du har sagt att du ska galoppera hela vägen, men ta det lite lungt, uppmanade Malin. Fokusera på att inte ramla av och rid hela banan.

Tur att det finns säkerhetsvästar...
Det började lite nervöst för både Sigge, Malin och publiken när han nästan trillade av efter hinder nummer ett. Dock satt Sigge inte kvar så länge, efter hinder nummer två föll han av och säkerhetsvästen blåstes upp. Arrangören lånade snabbt västen från Alex och kastade upp en oskadd Sigge igen.
– Nu tänker vi trav, uppmanade Malin, medan Alex utbrast att det var den bästa stunden i hans liv.
Sigge hoppade hinder nummer tre, men sedan var det dags att testa även denna säkerhetsväst, han åkte nämligen i backen. Nu fanns det inte fler säkerhetsvästar, och för Sigges säkerhets skull avslutades Poddkampen med Alex Schulman som vinnare.
– Jag gick ut för hårt och var för hungrig på bucklan, förklarade Sigge, när han stod med båda fötterna på marken igen. 


Läst 25148 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Dagens program: Söndag 30/11


Sista dagen under Sweden International Horse Show är lika späckad som de tidigare. Redan klockan 9.00 drar det igång. 

Dessutom fortsätter succén med live-intervjuer utförda av Hippson-Annelie. Klockan 13.30 kan du se och lyssna på när hon intervjuar dressyrstjärnan Caroline Darcourt i Horse1:s monter på mässan. Kom i tid, de tidigare dagarna har det varit trångt!

Förmiddagen, kl. 9.00-12.00

  1. Internationell tidshoppning
  2. Ponnyhoppning: Prins Carl Philips Pris Warm up
  3. Internationell hoppning: Sweden Grand Prix
SVT Play sänder live från klockan 10.45:
Till sändningen 

Eftermiddagen, kl. 13.00-16.00

  1. Reem Acra FEI World Cup Dressage – Kür
SVT Play sänder live från klockan 13.10:
Till sändningen 

Kvällen, kl. 17.30-22.00

  1. Inledning med Pegasus
  2. Stjärnornas Hoppning
  3. Ponnyhoppning: Prins Carl Philips Pris
  4. Internationell hoppning, Malin Baryard Invitational
  5. Voltige: Kloster show
  6. Trav: Wången
  7. Internationell fyrspann: FEI World Cup Driving
  8. Garde Républicaine
  9. Julavslutning

SVT Play sänder live från klockan 20.25:
Till sändningen 


Läst 12103 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Lördag: Peder Fredricson segrade i 1,40-klassen


Peder Fredricson segrade i lördagens sista internationella hoppklass, en 1,40-hoppning, över en bana som gav många felfria ekipage.

Klassen reds med en omhoppning som hade bedömning C, det vill säga en tidshoppning där nedslagen omvandlas till sekunder. För ett rivet hinder blev det tre sekunders tillägg.

Peder Fredricson red både felfritt och snabbast med H&M Cash In. Ekipaget var en sekund snabbade än andraplacerade Jur VrielingFlash Dance V. Kalevallei.

Jens Fredricson vann inte, men hans nyförvärv Fleur charmade publiken med sin positiva inställning och glädje över att vara på banan. När hon kom fram till hindren bjöd hon på kattlika språng, med god marginal, och fick till en felfri runda. En häst för framtiden?

Peder är dessutom den sista ryttaren att komma med till Malin Baryard Invitational som rids på söndagskvällen. Han röstades fram av publiken i Friends.

Resultat



Snyggt och snabbt!


Läst 10148 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Lördag: Första bilen till Nicola Phillipaerts


Belgiens Nicola Phillipaerts knep den första bilen i Friends Arena. Detta efter en tidshoppning över 1,50-hinder, där endast fem av de 18 startande var felfria.

Det var en betydligt mer teknisk bana som sattes upp inför lördagens största hoppklass. Den visade sig bli ganska knivig att klara felfritt – och snabbt. Irländske Cameron Hanley var först att nolla, han blev dock omkörd av Brasiliens Marlon Modolo Zanotelli och sedan även av Nicola Phillipaerts.
– Jag gick ut ganska sent i klassen och visste lite vad jag var tvungen att rida för. Jag försökte plocka hundradelar där det gick, och min häst var med mig hela vägen, säger den unge ryttaren efter prisutdelningen.

Häst för höga klasser
Under ärevarvet gick det fort, med hjälp av olika typer av hästkrafter. Vinsten i klassen var nämligen en VW Tiguan.
– Jag har vunnit en bil tidigare, men det var länge sedan nu.
Hästen som hjälpte honom till segern, Quenzo de la Rogue, har gjort en hel del.
– Vi har bland annat startat en femstjärnig 1,60-hoppning. Han har alla kvaliteter man kan önska sig, säger Nicola.

Återhämtad efter skada
Cameron Hanley blev trea i klassen med Dundee v. Dwerse Hagen. Han har en ganska tuff historia bakom sig, 2011 skadade ryttaren knäet när han lekte med sina barn i trädgården. Sedan ådrog han sig sjukhussjuka och blev borta från sporten under lång tid. Knäskadan tvingade honom att genomföra inte mindre än 17 operationer.
– Detta har fått mig att uppskatta livet. Jag älskar att tävla och det låter kanske som en klyscha, men det är en välsignelse att få hålla på med hästar, säger han.
Först 2013 var Cameron tillbaka efter olyckan.

Bästa svensk i klassen blev Johan Lundh på Miebello.

Här hittar du fullständigt resultat. 


Nicola Phillipaerts vann sin andra bil.


Cameron Hanley fick se sig omsprungen.


Nicola gick ut sist och visste vad som krävdes.


Johan Lundh på Miebello kom på en fin fjärdeplats. 


Cameron Hanley slutade trea.


Läst 7231 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Dressyrlaget glänste i agilityn


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

På lördagen avgjordes den populära och fartfyllda tävlingen där ryttarna, avsuttet, springer allt vad de kan inne på arenan - agilityhundarna är nämligen snabba. Dagens tävling bjöd på riktig show!

Fyra lag ställde upp i tävlingen: Hoppryttarna, Dressyrryttarna, Kärleksparet och Brödralaget.
Laguppställning:
Hoppryttarna - Malin Baryard Johnsson/Mini och Jens Fredricson/London 
Dressyrryttarna - Patrik Kittel/Troja och Tinne Vilhelmson Silfvén/Sammy
Kärleksparet - Angelica Augustsson/Odd Molly och Marlon Mondolo Zanotelli/Skapa
Bröderna - John Whitaker/Gizmo och Michael Whitaker/Mikey

Malin Baryard Johnsson, som börjar samla på sig stor erfarenhet från agilitytävlingar, startade med att gå ut en bit på banan. Hunden Mini visste direkt vad det handlade om, och när startsignalen gick satte de fart. Angelica Augustssons hund hade en högre växel än Angelica själv, som fick springa för allt vad hon var värd.
Vid växlingen till herrarna Manolo och Jens blev det dock trubbel. Jens hund London rev två hinder och Marlons hund Skapa ville hellre stanna kvar hos matte till en början...
– Han vann allt han kunde vinna i går och i dag var jag bättre än honom, så det känns kanon, säger Angelica med ett skratt efter racet.
John Whitaker hade en riktig filmstjärna till hund. Gizmo ville hellre springa och visa upp sig i mitten på arenan, och sprang flera gånger fram till kameran för att få synas på storskärmen. John gav till slut upp och sprang banan ensam (!), till publikens jubel.

Hoppning mot dressyr
Finalen stod mellan dressyrlaget och hopplaget - med en snubblande finish och en problematisk start.
Patrik Kittel hann springa genom halva banan innan Stefan Für stoppade honom, Malin hade nämligen inte hunnit koppla bort kopplet innan starten hade gått. Omstart tillämpades.
Kittel sprang för allt vad hans långa ben klarade av och det blev riktigt jämnt i bytet.
Mot upploppet låg Tinne och Jens nos mot nos, ben mot ben - vem skulle vinna? Och så föll Jens på målsnöret - bokstavligen talat.
Tinne sprang i mål först och tog hem segern till dressyrlaget! 


Läst 12164 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Bildspel: Välkomna ner till stallarna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Hippsons husbloggare, My Almqvist, bjuder på en sväng i FEI-stallet där de internationella hopp- och dressyrhästarna står.

Ryttarna har möjlighet att rida på en ridbana där nere, detta utöver ridbanan som ligger uppe vid mässan och arenan. Nere vid stallet finns också en spolspilta, som dock verkar ha lite problem med översvämning, och enligt hästskötarna är den i det smalaste laget.

Vem som helst får inte gå in i stallarna, endast behöriga personer i anknytning med hästarna är välkomna. På plats finns personal från organisationen Blå stjärnan för att se till att hästarna hålls ostörda från obehöriga, och de ansvarar för att kontakta hästskötarna om något inträffar när de inte är på plats.

Häng med genom bildspelet i toppen av inlägget!


Läst 11661 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Bildspel + intervjuer: Svenskarna fick se sig slagna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Tinne Vilhelmson Silfvén kunde inte upprepa de senaste årens Stockholms-triumf, Don Auriello blev för laddad inne på banan och då kom missarna. Vann GP-klassen gjorde Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt.

Text och foto: Ida Röök

Världscupkvalet i dressyr reds på lördagsförmiddagen i Friends Arena. Flera av de svenska ekipagen fick till riktigt fina ritter, men med en del små missar. Storfavoriten i startfältet, Tinne Vilhelmson Silfvén, kom in på en överladdad Don Auriello och fick 72,780 procent.
– Jag trodde inte att han skulle bli så het. Den första missen i ryggningen kom eftersom han såg sig själv på tv-skärmen. Men annars var han bara för laddad helt enkelt, säger Tinne och fortsätter:
– Men det är ju det här jag vill få fram också så jag måste ju prova. Å andra sidan måste jag kunna hantera det, men i dag gick det inte riktigt.
När hon kom ut från banan var hennes tränare Louise Nathhorst snabbt framme och påpekade allt som gått fel.
– Jag tyckte hon kunde säga det som var bra i stället – det hade gått fortare, säger Tinne skämtsamt.

Hade inte väntat sig seger
Holländaren Hans Peter Minderhoud på Glock's Flirt var alltså den som tog hand om förstaplatsen i detta kval, med en procent till godo genom sina 73,940.
– Jag hade inte väntat mig att vinna med det här tuffa motståndet, men min häst var verkligen med mig, säger han.
Jeanna Högberg på Darcia VH kom trea med 72,600 procent, en strålande prestation för ekipaget som ju mästerskapsdebuterade på VM i somras.
– Jag är supernöjd med min häst. Jag fick ett litet hopp ur ryggningen, men annars inga missar. Dessutom kände jag att jag kunde variera piafferna mer, det har varit svårt att påverka henne i dem inne på tävlingsbanan tidigare, men i dag gick det riktigt bra, säger Jeanna.

Prisad av tränaren
Hennes tränare, och ryttarkollega, Patrik Kittel fick ännu en gång se sig slagen av sin elev.
– Hon är så skicklig och professionell i allt hon gör med hästarna. Hon är beredd att jobba hårt och det är bara det som har gett henne de här framgångarna, säger han.
Han själv och Toy Story kom femma i klassen med 71,600 procent.
– Vi hade ju en del missar och det drar ner. Det är det som är härligt med den här sporten – det går inte att säga på förhand vem som ska vinna, säger Patrik.
Förbundskapten Bo Jenå är nöjd med sina svenska ekipage, men påpekar att små missar blir dyra.
– I morgon kommer vi tillbaka!, konstaterar han.

15 ekipage går vidare till morgondagens kür, därmed är alla svenskar med dit.

Här hittar du fullständigt resultat.

Missa inte det maffiga bildspelet från klassen överst!


Läst 10794 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Lördag: Clara och Extrem bästa ponnyekipage


Ett blygt leende sprack upp över Clara Egholm Hebsgaards ansikte, när hon tog emot blombuketten på prisutdelningen efter SIHS Ponnykür.
– Jag kände mig stolt och glad och så kom tårarna, säger hon efteråt.
Tillsammans med D-ponnyn Extrem tog hon hem den första klassen i Friends på lördagsmorgonen.

Clara vann överlägset, med 74,475 procent. Hon är blott tolv år och en av Sveriges mest framgångsrika ponnydressyrryttare.
– Jag tror att det beror på min storasyster Amalie, som jag har följt genom åren. Hon har alltid tävlat och jag har varit med. Då har jag känt att ”det här vill jag också göra”. Hon har varit min förebild helt klart, och så har min mamma hjälpt mig mycket, säger Clara.

Extrem är en "Tjockis"
Hon bor i Köpenhamn, men har tidigare bott i Sverige tillsammans med sin familj, är svensk medborgare och tävlar alltså under blågul flagg.
– Det kommer jag att fortsätta med. Ponnydressyren i Danmark är också framgångsrik, men jag vill fortsätta tävla för Sverige ändå. Jag har ridit i det svenska landslaget och det känns bra.
Snygge D-ponnyn Extrem kallas till vardags för ”Tjockis”.
– Han älskar mat. Och så gillar han prisutdelningar också, men i dag tyckte han att det var lite läskigt. Vi har haft honom sedan han var tre år så han är som en familjemedlem.

Mer svårigheter
Kürprogrammet som Clara visade upp innehöll en hel del svårigheter, bland annat mycket förvänd galopp.
– Jag tycker att Extrems trav är bäst, och så gillar jag galoppen också. Jag har ridit den här küren en gång innan, tidigare hade jag ett lite enklare program men nu klarar jag av svårigheterna bättre, säger den unga ryttaren.
Hemma i Köpenhamn står två hästar till, en fyraåring hoppas Clara ska utvecklas till en fin dressyrförmåga.
– Jag rider dem varierat. Extrem hoppar en gång i veckan till exempel, det är han faktiskt ganska duktig på. Och så rider vi ut en del också, säger hon.

Här hittar du fullständigt resultat.


Extrem travar fint!


"Tack min fina ponny!"


Extrem gillar mat – och prisutdelningar.


Läst 12381 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Glitter, fynd och snackisar på Friends-mässan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Sweden International Horse Shows mässa inne på Friends Arena breder ut sig över hela 10.000 kvadratmeter, med 150 utställare. Här säljs allt från sporremmar till lastbilar.
Hippson har gjort en snabb avskanning av området – och hör från både utställare och besökare att det är uppskattat med den stora ytan. Även om besökarna är många blir det inte speciellt trångt i gångarna.

Missa inte vårt bildspel högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 18135 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2014

Dagens program: Lördag 29/11


Klockan 13.30 (lördag 29/11) intervjuas Lisen Bratt Fredricson live inför publik av Hippsons reporter Annelie Lundkvist, i Horse1:s monter på mässan. Missa inte det!

Inne på arenan är det så klart full fart också. Redan klockan 9.00 drar det igång med dressyr – och avslutas först framåt natten med julavslutningen. 

Förmiddagen, kl. 9.00 - 13.50:

  1. Ponny Kür
  2. Reem Acra FEI World Cup Dressage Grand Prix

Eftermiddagen, kl. 15.30 – 17.00:

  1. Inledning med Pegasus
  2. Landslagsryttarnas agility presented by Agria
  3. Islandshästshow
  4. Stor och liten
  5. Garde Républicaine specialshow
  6. Voltige: Kloster show
  7. Shetland Steeple Chase
  8. Trav: Wången
  9. Julavslutning
SVT Play sänder live från kl. 15.30:
Till sändningen 

Kvällen, kl. 19.00 - 23.00:

  1. Inledning med Pegasus
  2. Internationell hoppning: Volkswagen Cup
  3. Voltige: Kloster show
  4. Trav : Wången
  5. Internationell hoppning
  6. Poddkampen med Alex och Sigge
  7. Garde Républicaine
  8. Julavslutning

SVT Play sänder live från kl. 19.00:
Till sändningen 


Läst 13770 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.