SIHS-kollen

SIHS 2014

Här samlar vi all rapportering från årets hästfest i Friends Arena. Du hittar nyheter, reportage, bildspel och mycket mer.


NOV
28
2014

Fredag: Hästkrafter till tusen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det avslutande numret i Friends Arena, på fredagskvällen, gick inte av för hackor. Garde Republicaine bjöd på bensinrykande show med mängder av hästkrafter.
Tänk själv – 20 hästar och nio motorcyklar i någon slags fartfylld kadrilj. De snirklade sig runt varandra i en hiskelig fart. Riktigt häftigt, men kanske lite svårt att återge i text. Vi låter bilderna i bildspelet tala för sig själva – tänk hög marschmusik, motorljud och en riktigt galen fart så kanske ni kommer i närheten av stämningen! 


Läst 10884 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Fredag: Äntligen svensk nationalsång!


Tomas Eriksson fixade svensk nationalsång, som avslutning på en härlig tävlingsdag i Friends Arena. Han var ensam felfri av de sex fyrspannen som ställde upp i uppvärmningsklassen i världscupen.

Tomas meddelade under VM i somras att han gjort sin sista tävling, men så fick han ett wildcard till Friends och det här blir förmodligen den erfarna kuskens sista framträdande. Med andra ord blir det en spännande upplösning i fyrspannens världscup, som körs på söndag. 

Här hittar du fullständigt resultat.


Läst 8849 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Fredag: Nära svensktriumf i 1,45-klassen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Svenskarna höll sig väl framme i den avslutande internationella hoppningen på fredagskvällen. Men så kom den där brasilianaren igen – och tog över ledningen från Peder Fredricson. Klassen gick över 1,45-hinder i två faser.

Marlon Módolo Zanotelli på Extra van Essene gick ut sist och visste precis hur snabbt han behövde rida för att slå Peder. Med inte mindre än tre segrar på tre starter (han vann eftermiddagens 1,40-hoppning samt Stjärnstafetten) var Marlon ganska nöjd med dagen.
– Men jag kanske inte får komma tillbaka nästa år, sade han skämtsamt under segerintervjun.

Peder Fredricson på H&M Sibon kom tvåa, brorsan Jens Fredricson på Lunatic var trea medan Linda Heed och Bee Wonderful landade på en fjärdeplats.

Snyggt jobbat av de svenska ryttarna!

Här hittar du resultat.

Missa inte bildspelet i toppen på sidan!


Läst 7536 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Stjärnstafetten: Musse och Marlon var snabbast


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fredagens stjärnfyllda stafetthoppning reds till publikens jubel inför en välfylld arena. Musse Hasselvall var snabbast, tillsammans med Marlon Módolo Zanotelli.

Klassen inleddes av Nicke Borg, som även rider söndagens stjärnhoppning. Han hade sällskap av Helena Persson som vunnit SM-guld sju gånger - hon är riktigt snabb när det gäller.
Ekipaget satte en snabb runda med ett väldigt effektivt byte, som satte press på övriga deltagare.

För det nästkommande paret, Petra Nielsen och Johan Lundh, gick det inte alls lika fort. Hästen Be my Survivor ville inte gå fram med Petra, trots att både Johan och hästskötaren kämpade för att hjälpa till blev det tufft.
Banpersonalen drog sitt strå till stacken för att hjälpa till, och plockade ner hindren till den lägsta nivån. Johan Lundh gjorde sitt bästa för att rida fort när det var hans tur – och då gick det undan – men tiden hann redan bli dubbelt så lång mot konkurrenternas.

Både Team Rickard Nordstrand/Linda Heed och Team Mia Coldheart/Cameron Hanley fick till riktigt bra tider, men sedan kom de två riktigt snabba herrarna Musse och Marlon in på banan.
Musse red för allt vad hans jeans höll (och i år hade han rakat av sig skägget). Bytet var riktigt effektivt, nästan så att Marlon var uppe på hästen innan Musse hunnit sitta av!

Teamet gick i mål som segrare! 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget.


Läst 7704 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Fredag: Invigning med kunglig glans


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det gick nästan att ta på stämningen i Friends Arena när det vankades invigning på fredagskvällen. En hel drös med fotografer, som vanligtvis inte söker sig till ”simpla” hästtävlingar, samlades. Och det var inte för att se hoppningens drottning Malin Baryard Johnsson rida. Nej, de hade kommit av en annan orsak – kronprinsessan Victoria så klart.

Tävlingsgeneral Ulf Rosengren hälsade henne välkommen efter att hon kommit in arenan, körd med häst och vagn.

Se bildspelet från invigningen ovan!


Läst 7550 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Fredag: Brasilianskt i topp i första hoppklassen


Nu är den internationella hoppningen igång i Friends Arena. Den första klassens vanns av Angelica Augustssons pojkvän, Marlon Módolo Zanotelli Vera. Niklas Arvidsson kom tvåa medan Angelica Augustsson knep tredjeplatsen.

Klassen gick över 1,40-hinder fördelat på två faser. Flera av de svenska ekipagen visade riktigt fin form. Inte minst utmärkte sig Malin Baryard Johnsson på Corporal. De nollade, men hingsten är så högt över hindren att särskilt snabbt går det inte.

Till slut blev det alltså brasilianske Marlon som stod som segrare. Niklas Arvidsson och fina Cobolt gjorde en riktigt fin grundomgång och satsade i omhoppningen – men tiden räckte inte till mer än en andraplats. Och så Angelica som kom trea, på Madame Butterfly.

Här hittar du fullständigt resultat.


Marlon Módolo Zanotelli.


Niklas Arvidsson.


Angelica Augustsson.


Det är julkänsla i arenan!

 
Julgranspyntade hinder.


Läst 7992 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Bildspel: Team Haid/Baryard vann knockout-tävlingen


Klicka på en bild för att starta bildspelet.


Tävlingsformen har ridits utomlands tidigare, men under fredagen var det Sverige-premiär i Friends Arena för "Knock-Out Dressage and Jumping".

Fyra lag ställde upp i tävlingen, alltså sammanlagt fyra dressyrryttare och fyra hoppryttare. Vann gjorde team Charlotte Haid Bondergaard och Malin Baryard Johnsson - som var publikfavoriter.
Dressyrryttarna red ett program samtidigt inne på banan, två och två, det gällde att både tajma det andra ekipaget och att hålla sina övergångar rena. Charlotte Haid Bondergaard red sin Triviant, en häst som lätt blir spänd när publikens jubel blir för högt – så även i dag. 

Don Charly är tillbaka
Även om Charlotte fick missar i både semifinalen och i finalen, så var hon ändå den som lyckades charma publiken och som blev framröstad som vinnare.
Emelie Brolin, Minna Telde och Patrik Kittel gav ändå Charlotte tufft motstånd med sina ritter. Don Charly dansade till exempel verkligen fram tillsammans med Minna.
När dressyrryttarna hade ridit lämnades det över till hoppryttarna, som gav allt på sina lånade hästar. Angelica Augustsson flög fram som en blixt i sista omgången – och herrarna Jens Fredricson och Niklas Jonsson hamnade i riktig upploppsfight under sin delfinal.

Resultat:
1. Charlotte Haid Bondergaard/Malin Baryard Johnsson
2. Patrik Kittel/Angelica Augustsson
3. Minna Telde/Niklas Jonsson
4. Emelie Brolin/Jens Fredricson 

Missa inte vårt bildspel högst upp i inlägget!


Läst 8424 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Kavaletti ger höga benlyft – och avslappnad häst


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Kavaletti-övningar förbättrar gångarterna, ökar bakbensaktiviteten och ger avslappning. Det var budskapet när Ingrid Klimke höll masterclinic i Friends Arena på fredagen.

Text & foto: Ida Röök

Ingrid Klimke är en av världens bästa fälttävlansryttare, hon har medaljer från OS och är regerande världsmästare i sin gren. Ingrid använder sig gärna av kavaletti i arbetet med hästarna, de står alltid framme på ridbanan i Tyskland.
– Med den unga hästen handlar det inte minst om avslappning och stretchning. Tack vare kavalettin får de en chans att hitta koordinationen själva. Som ryttare är du ansvarig för rytm och för vägen fram till, över och efter kavalettin. Resten ska hästen sköta, säger hon.

Byggs upp successivt
Under den 30 minuter långa clinicen var fokus kavalettiarbete för dressyrhästar. Emilie Nyreröd red först med femåriga Floppy Disc. Där var avslappningen viktig. Emilie fick först skritta över en bom på marken, sedan lades fler till.
– Läng ut tygeln, låt hästen själv sträcka på halsen och se efter var den ska gå, instruerar Ingrid.
Meningen med kavaletti-jobbet är att få hästen avslappnad, att den ska bli mer aktiv i sin gång och att få den att tänka efter var den sätter sina hovar.
– När man introducerar kavaletti för den unga hästen är avspänningen viktigast. Vi gör det så enkelt det går först och bygger sedan på övningen, säger Ingrid, medan hon sätter fram de upphöjda bommarna så att Emilie kan trava över dem med Floppy Disk.
Han går med lång nacke och stor bakbensaktivitet över bommarna.
– Vi vill göra hästarna mer aktiva i sina bakben och det här är ett bra sätt, säger Ingrid.

Skrittpaus med arbete
Jeanna Högberg och Duendecillo P agerar mer rutinerat ekipage och får göra mer avancerade övningar. Bland annat med mer distinka övergångar före och efter kavalettin.
– Efter att du har samlat hästen måste du öppna upp den och låta den gå framåt, menar Ingrid.
Jeanna rider sluta på diagonalen, rider mer framåt på långsidan och samlar sedan på väg in i den nu ganska korta kavalettiserien. Duendecillo får verkligen igång sina bakben på det här sättet och svävar nästan över i passage. Kavalettin läggs också upp på den stora mittvolten, som ökas och minskas i storlek.
– Du visar vägen och håller rytmen. Här får vi bra svävningsmoment i steget, fint!, berömmer Ingrid.
Skrittpauserna innebär inte alltid total vila för häst och ryttare. Jeanna Högberg får lotsa Duendecillo över täta bommar på marken, före och efter görs en bakdelsvändning och så får de komma direkt på bomserien igen.
– Samlingen här ger hästen en helt annan bakbensaktivitet. Glöm inte bort att berömma när den gör rätt!, säger Ingrid Klimke. 


Läst 14637 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Dan Brown vann Champion of the Winners



Segrare – Jeanna Högberg och Dan Brown. FOTO: Annelie Lundkvist


Jeanna Högberg vann Champion of the Winners tillsammans med Anna Bråkenhielms Dan Brown, ekipaget fortsätter att regera efter ett fantastiskt år. De vann ju till exempel det öppna championatet under Breeders Trophy i Flyinge.

Efter sin ritt belönades Jeanna och Dan Brown med 83,20 procent. Andraplacerade Anna Svanberg fick 82,60 procent med Revolution.

Resultat


Läst 6428 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
28
2014

Fredag: Marina vann på sin ”plan B” + Benettons 8:e seger



Marina Mattsson på mammas häst Beckham.

Marina Mattsson vann på sin ”plan B” – och Tinne Vilhelmson Silfvén kunde plocka hem den åttonde blågula rosetten, på lika många starter, tillsammans med Benetton Dream. Lövsta Future Challenge avgjordes i Friends uder fredagsförmiddagen.

Text & foto: Ida Röök
  
– Jag trodde aldrig att han skulle gå Grand Prix, säger Marina om sin Beckham och fortsätter:
– Han blev lite plan B när Cassio blev såld. Beckham lärde sig Grand Prix-sakerna när han fick lite vila under ett år och han gör det riktigt bra. Sedan har han kanske inte den där powern som krävs för att gå i absoluta toppen, men vi hoppas kunna komma ut internationellt för att få ännu mer erfarenhet och rutin som seniorer.

Framgångsrikt första år
Fyra unga ryttare och fyra unga hästar hade kvalat till finalen av Lövsta Future Challenge, som avgjordes i ett lite kortare Grand Prix-program. Tinne Vilhelmson Silfvén gjorde åttonde starten med hingsten Benetton Dream, och de vann för åttonde gången.
– Han är fantastisk att rida på. Vi har haft det här året på oss att lära känna varandra, innan han kom hit stod han i Tyskland och betäckte mest. ”Ben” är arbetsvillig och har ett härligt temperament. Om jag ska jämföra honom och Don Auriello så är ”Anton” mer ”här kommer jag”. ”Ben” blev lite försiktig därinne. Det är det som är så fantastikt med att få nya hästar – jag måste fundera och klura på hur jag som ryttare ska kunna få ut max ur hästen på rätt sätt, säger Tinne.

Ny möjlighet för ekipagen
De båda ryttarna prisar Lövsta Future Challenge.
– Det blir en språngbräda för både hästar och ryttare, säger Marina och Tinne fyller i:
– Den här möjligheten har inte funnits tidigare och det är super att den finns nu. Nu kan vi tävla Grand Prix på unga hästar på stora banor. Det är ju viss skillnad mellan att rida i Djursholm och i Friends om man säger så.

Här hittar du fullständigt resultat.
   


Tinne kan till och med kosta på sig ett brett leende under ritten.


Nöjd, rutinerad ryttare på mindre erfaren häst.


Ännu en blågul rosett till samlingen.


Beckham och Marina Mattsson hoppas tävla internationellt nästa år.


Unga ryttare och unga hästar på prisutdelningen.


Två av Sveriges bästa dressyrryttare just nu!


Marina Mattsson och Beckham höll ledningen klassen igenom.


Läst 5535 ggr Kommentarer Kommentera


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.