SIHS15-kollen

Sweden International Horse Show 2015

Här samlar vi allt från årets hästfest i Friends Arena i Solna. Snabba nyheter, bakom kulisserna-reportage, roliga ögonblick och mycket mer.


NOV
30
2015

Kristians och teamets tårar efter Biggles sista startKristian von Krusenstierna gav Biggles en puss efter ritten.
  
Söndag red Kristian von Krusenstierna sin sista start på Biggles 1015 – efter framträdandet i världscupen fick ekipaget stående ovationer av publiken. Vilket rörde hela teamet kring hästen till tårar.

Text: Annelie Lundkvist
Foto: Annelie Lundkvist och Anki Yngve
  
Som den tävlingsmänniska Kristian är blev han besviken över domarsiffrorna, han tyckte att de var värda lite mer. Men samtidigt var detta sekundärt, känslorna till Biggles – att få pussa honom på mulen och krama om hästskötaren Karin och hustrun Linda var det som verkligen betydde något denna dag.
  
Känslosamt direkt efter ritten
När FEI-veterinären hade gjort den obligatoriska bettkontrollen direkt efter start hoppade Kristian av och torkade tårarna. Även hästskötaren Karin blinkade ordentligt i ett försök att hålla gråten inne, men när chefen kom för att ge henne en kram gick det inte längre.
– Det är väldigt skönt att sista starten gick så bra, jag har knappt kunnat prata om att det är hans sista tävling, berättar hon för Hippson när vi promenerar med Biggles.

Kom till stallet nästan samtidigt
Karin utsågs till Årets hästskötare på Ryttargalan i onsdags och har arbetat hos Kristian i drygt fem år, nästan lika länge som Biggles har varit en del av teamet.
– Han kom till stallet 20 dagar efter att jag hade börjat, för alla dessa år sedan. Biggles är den arbetskamrat jag kommer att sakna mest, säger Karin med tårar i ögonen.
Direkt när Biggles hade fått skritta av var det dags att promenera ner till stallet, där det serverades morötter i stora mängder och där många kramar delades ut.
  

Hingsten visade att han fortfarande kan!


Karin tävlingsfilmar ekipaget för sista gången.
  
Planerna är ännu inte klara
Att publiken gav stående ovationer, och överöste ekipaget med applåder, blev för Kristian en perfekt avslutning på en lång karriär tillsammans. När han fick Biggles till sitt stall visste han att Briar-sonen skulle kunna hjälpa honom med hans egen svaghet.
– Jag var dålig på piaff och passage när jag tog över honom från Jan Brink. Biggles har hjälpt mig väldigt mycket i karriären, säger ryttaren.
Kristian berättar att Biggles kommer att bo kvar i stallet på Ågesta ridskola ett tag till, några beslut om vart han ska ta vägen sedan har ännu inte tagits. Kanske flyttar han hem till sin uppfödare och ägare, familjen Lundberg Persson, för att gå i pension. Men Kristian vet samtidigt att Biggles inte är en häst som kommer att trivas med att bara gå i en hage hela dagarna.
– Det kan bli så att han får flytta till en yngre ryttare som han kan hjälpa i de lättare klasserna.
  
Fortfarande fräsch och motiverad
Beslutet om framtiden kommer inte att stressas fram, men en sak är säker. Kristian ville sluta när Biggles fortfarande var på topp.
– Jag har lyckats hålla honom motiverad för den högsta nivån i fem år, nu vill jag sluta medan han fortfarande tycker att det är roligt och är fräsch i kroppen, avslutar han.
  

Puss och kram direkt efter ritten.


Kristian applåderar sin fina häst...


... och de får stående ovationer av publiken.


Tack för allt, fina Biggles!


Läst 56462 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2015

Bildspel: Balans + kommunikation = Lorenzo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Lorenzos hästshow bygger på ett unikt samspel mellan hästar och människa.
I de natursköna omgivningarna i Camargue i södra Frankrike lever och tränar han med sina hästar. Lorenzo lever mitt ibland dem i ett litet hus omgärdat av en rad boxar med konstant öppna dörrar. Hästarna går ut och in som de vill och Lorenzo är alltid närvarande.
Under tävlingarna i Friends Arena har hästartisten gjort ett antal framträdanden. Upplev ett av dem i bildspelet ovan!
  
Läs mer om Lorenzo på SIHS:s sajt
  
Foto: Anki Yngve


Läst 60537 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Publiken hyllade Filur under prisutdelningen  
I söndagens världscup valde Axel Olin att ta in reservhästen Wittstein 2, för att ersätta avlidne Filur. Ett beslut han tog tillsammans med sitt team och med stöd av de andra kuskarna. Vi träffade honom efter tävlingen.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Vid presskonferensen är Axel tystlåten och ser stundtals ut att bli berörd av stunden. I hans tankar finns fortfarande fredagens händelse, där Filur föll ihop efter målgång.
– Jag valde att köra för att hedra "Fille" och för att visa publiken att man måste gå vidare. Hur jobbigt det än är, säger Axel efter att den internationella presskåren har lämnat rummet.
  
Har fått stort stöd i stallet 
När olyckan var framme i helgen fick han genast stöd på plats av veterinärer, funktionärer, de andra kuskarnas hästskötare och förstås av kuskarna själva. Direkt efter olyckan visste Axels motståndare i världscupen att det handlade om en sak, att komma upp i vagnen igen och att inte låta sorgen ta över.
– Samtliga kuskar kom fram och frågade om jag ville låna någon av deras reservhästar till söndagens tävling, berättar Olin.
Han säger att han inte skulle ha varit kvar på tävlingen utan stödet från sitt team. Under fredagen såg han inte publikens hyllning med lamporna, men han fick den återberättad för sig i efterhand. När det var dags för dagens prisutdelning fick Axel dock se hyllningen med egna ögon.
– Jag fick bita mig i tungan när vi skrittade in på banan och såg alla lampor, säger han om publikens tribut.

   

Publikens hyllning under söndagskvällen.


Läst 79789 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Stjärnorna föll under "Stjärnornas hoppning"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det bjöds på dramatik, humor och imponerande ritter när Stjärnornas hoppning avgjordes under söndagskvällen. Lisa Jonsson vann hoppningen och Anders "Ankan" Johansson tog hem stilpriset.
    
Text och foto: 
Annelie Lundkvist
  
Tävlingen fick en abrupt paus när Behrang Miri tappade kontrollen över både Alfonzo och balansen, och föll vid arenans kortsida. Han blev liggande och fick hjälp av sjukvårdspersonalen som snabbt var på plats. För säkerhets skull bars Behrang ut på bår, men han vinkade till publiken. Senare rapporterades det att hans besök på sjukhuset inte avslöjade några frakturer. Han fick ett par blåmärken men mår annars bra.
  
Anders stod på scenen innan start
Den stjärna som hade det stressigast under söndagen var nog Anders Johansson, som bara timmar innan sin start fortfarande stod på scenen nere i Malmö. Han tog flyget upp till Bromma och kördes direkt till arenan där han hoppade upp på Gerry – och red hem stilsegern.
Doreen Månsson siktade på att vinna, men satsade lite väl mycket i omhoppnningen och föll på hinder nummer tre efter ett stopp.
I stället gick segern till bloggaren Lisa Jonsson, som fick höja hindren till 90 centimeter. Hon var utan tvekan den snabbaste ryttaren och fick till sin glädje galoppera på ordentligt under ärevarvet.
  
Missa inte vårt bildspel högst upp i inlägget!


Läst 49063 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Jonna Ekberg vann bilen – men missade flyget


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I helgens sista hoppklass blev det svenska Jonna Ekberg som tog hem segern, bilen och ritningarna för huset. Hinderhöjden låg på 170 centimeter när Freestyle visade sin talang.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Klassen hette Sweden Masters och sex ryttare hade i fredags kvalat in. Samtliga ryttare red en första omgång, då låg hindren på 1,40-höjd. Därefter fick var och en välja ett hinder som skulle höjas, rev ekipaget var det ute ur tävlingen.
  
Ryttarna hade sin egen taktik
Varje ryttare hade sin medhjälpare, sambo eller hästskötare med sig inne på framhoppningen i arenan. Där gällde det att tänka taktiskt och att höja hinder som var till hans eller hennes egen fördel. Efter imponerande fyra omgångar och en banhöjd på 160 till 170 centimeter stod det mellan svenska Jonna Ekberg och belgiska Olivier Philippaerts. Nu skulle det avgöras i en sista runda som gick på tid.
När det stod klart att segern var Jonnas, och den svenska nationalsången spelades inne på arenan, hade hon svårt att hålla tårarna tillbaka. Karriärens första bil vann hon på hemmaplan – vilken lycka.

Snabbheten och hoppglädjen var nyckeln
Jonna berättar efter klassen att hon var glad över att Olivier red först, då kunde hon titta på hans runda och bestämma hur fort hon skulle rida. För rida fort, det kan hon.
– Min häst är naturligt snabb, så jag visste att det skulle gå bra.
Freestyle har hon ridit i drygt ett och ett halvt år, valacken ägs av arbetsgivaren Stephex Stables i Belgien.
Det är med stor värme i rösten Jonna beskriver sin häst som verkligen älskar att hoppa, och att bocka.
– Han älskar att hoppa och så länge han tycker att det är kul får han hålla på att sparka i luften. När det är omhoppning får jag säga till honom att inte göra det, men han tror att han är Superman, skrattar hon.
  
Rider åtta till tio hästar om dagen
Vardagen i Belgien går ut på att ansvara för de 15 till 20 hästar som står i hennes stalldel. Varje dag rider Jonna mellan åtta och tio av dem, om det är en lugn dag.
– Eftersom vi är ett försäljningsstall kan det komma en lastbil med tio hästar som jag måste provrida utöver mina hästar, men en lugn dag är det runt åtta hästar jag rider.
Hon trivs på gården och vet att hon har anställningen på det stora försäljningsstallet att tacka för den skjuts karriären har fått. När Jonna får frågan om just Freestyle är till salu, som är hennes vinstrikaste häst, svarar hon rakt att alla hästar är till salu.
  
Stannar en extra natt i Stockholm
Chefen har ännu inte fått samtalet från Jonna om att hon har vunnit en bil, men när han hör det blir det nog inga problem att förklara att hon missade planet och måste få ledigt under måndagen.
– Mitt plan går om 20 minuter, erkänner Jonna på presskonferensen.
På andraplats kom Olivier Philippaerts, som även han var felfri i sista rundan. Men Jonnas tid var fyra sekunder snabbare.

Missa inte bildspelet ovan, där ni får följa Jonna under tävlingen!

Resultat


Läst 44553 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Patrik upp i totalledning: ”Riktigt coolt!”    
Under söndagseftermiddagen avgjordes världcupküren i Friends Arena. Vann bilen gjorde holländaren Hans Peter Minderhoud på Glock’s Flirt med 80,950 procent. Men på andraplats blev det svenskt genom Patrik Kittel och Watermill Scandic H.B.C – på finfina 79,100 procent.

  
Text & foto: Anki Yngve
  
Scandic såg väldigt avspänd men samtidigt alert ut, och var fint framme i formen – även om det tyvärr blev ett litet missförstånd i galoppsaxen som kostade.
– Jag hade en väldigt bra känsla, inte minst i inledningen. Sedan gjorde jag ett ryttarmisstag i galoppen, berättar han.
Patrik är i alla fall superglad över sin fina häst, som nästan är bättre nu som 16-åring än när han var yngre. Planen är att det blir Scandic som går världscupfinalen i Göteborg, om Patrik kvalar dit.
– Jag vill ta med Deja till Doha, så att jag har provat att flyga med henne och rida i varmt klimat inför Rio.
Att han leder världscupen totalt är Kittel förstås nöjd med.
– Det är riktigt coolt, en vinst och två andraplaceringar får jag vara nöjd med. Hoppas att jag kan hålla kvar den nivån.
  
Första bilen i karriären
Hans Peter Minderhoud berättar att det här både var Glock’s Flirts första seger i världscupen och husses första vinnarbil.
– Min häst kämpade verkligen för mig, det kändes väldigt bra i dag.
Han har tävlat hästen i ett och ett halvt år och den går från klarhet till klarhet. Nu utmanar han nästan Glock’s Johnson som förstahäst i stallet.
– Anledningen till att jag inte tog med Johnson hit är att det är en bit att åka. Flirt är lite som en hund, bara han har mat kan han resa vart som helst. Och så visste jag att det är mycket ponnyer och kameler här, då rider man hellre en snäll valack än någon av hingstarna, skrattar Hans Peter.
  
Red fram för länge
Adelinde Cornelissen var ”bara” trea i dag med sina 78,775 procent, och har lite blandade känslor. Hon är jätteglad för att Jerich Parzival N.O.P är tillbaka i tävling, men berättar att han var en aning trött inne på banan.
– Jag fick lite för lång uppvärmning och som ni vet vinner man inte på framridningen… Nu gäller det för mig att hitta tillbaka till alla rutiner, jag har ju inte tävlat på länge, säger hon.
Tanken framåt är att helt och hållet anpassa tävlandet efter Parzivals dagsform. Är 18-åringen fräsch och ”fit” får han tävla.
– Jag är en planeringsmänniska, men den här gången har jag ingen plan. Det känns ovant!
  
Fullständigt resultat i küren
Poängsammanställning, världscupen


Dagens segrare, Hans Peter Minderhoud.
  

Segerbilen.
  

Glock's Flirt har massor av utstrålning, här ett byte.
  

Piaffera kan han också.
  

Scandic var riktigt fin i formen i dag.
  

Som bekant är piaff och passage hans paradnummer.
  

Efter "målgång" blev Scandic lite skrämd, men husse satt kvar!
  

Patrik Kittel intervjuas av FEI-TV.
  

Parzival är verkligen en fräsch 18-åring...
  

Biggles gick sin sista tävling och fick applåder av ryttaren Kristian von Krusenstierna...
  

... och stående ovationer av publiken.


Läst 38520 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Sweden GP: Bertram Allen länsar Friends-garagetQuiet Easy är van vid prisutdelningar.
  
Bertram Allen fullkomligt dominerar helgens tävlingar i Friends Arena. Han får bygga ut garaget hemma – nu ska tre nya bilar få plats. Irländaren var ohotad både i Sweden Grand Prix och i kampen om meetingpriset.
   
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
Quiet Easy har haft en fantastisk helg med Bertram, gårdagens och dagens segrar gör honom till helgens vinstrikaste häst. När Bertram joggade valacken i morse kände han att det utan tvekan fanns energi kvar till dagens klass. Han var till och med i bättre form än i går.
– Jag visste inte att jag låg i ledning för meetingbilen, men tre bilar på 24 timmar är inte dåligt, säger en avslappnad Bertram på presskonferensen.
Det är sällan man ser honom hetsa upp sig, varken över ett dåligt resultat eller för triss i bilar. Ryttarens inställning är helt enkelt att rida sina hästar så bra han kan. Och vad bra han rider!
  


Den lilla fuxen är som en tiger på banan.


1,55-hindren ser verkligen lätta ut att hoppa.
   
Segern var klar innan omhoppningen
Både Meredith Michaels Beerbaum och Geir Gulliksen, som slutade på andra- respektive tredjeplatsen, är överens om att klassens vinnare var given redan när det stod klart vilka ekipage som hade gått till omhoppning.
– Jag visste att han skulle vara snabbare än mig. Min häst är oerfaren i omhoppningar, så jag ville bara ge henne en bra känsla och en fin omhoppning, berättar Meredith.
Hon trivs i Stockholm och undrar varför hon inte har kommit hit tidigare med sina hästar. Det enda hon ångrar är att hon inte tog med sig sin dotter, som skulle ha älskat showerna.
  


Meredith gläds åt sina fina hästar.
  
Geir satte ribban
Norske Gulliksen gläds över att vara före svenske Johan Lundh i resultatlistan. Även om han inte var snabbast så red han enligt sin plan, att sätta press på ryttarna i omhoppningen.
– Ägaren Ole Einar Bjørndalen gillar att vi slog svenskarna, skrattar Geir, och berättar att den norske skidskytten äger hästen.
Bästa svensk blev ändå Johan Lundh, som med Miebello kom på fjärde plats. Samma placering han fick i denna klass förra året.
– Jag är väldigt nöjd med min häst, vi har haft lite stolpe ut i helgen, nu var vi äntligen till omhoppning.
På frågan om Miebello är till salu svarar han bestämt nej, även om Geir föreslår att presskonferensen snabbt kan göras om till en auktion.

Resultat


Geir kämpade för att hinna före svenskarna.


Johan Lundh släpper inte sin Miebello.


Läst 28980 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Sportchefen bjöd in sin egen unghäst – och vann!  
Under söndagsförmiddagen avgjordes Champion of the Youngsters ”superfinal” i Friends Arena, där fyra sjuåriga hästar kvalat via tävlingarna i Skövde och tre hade bjudits in av sportchef Malin Baryard Johnsson. Som själv tog hand om segern.
 
Text & foto: Anki Yngve
  
Första ryttaren Robin Ingvarsson på Hansson WL satte press på startfältet, genom en snygg nolla. Hans tid hyfsades dock av Jonna Ekberg på Isibel d’O, vars resultat höll till en slutgiltig andraplacering.
Men ingen kunde rå på Malin Baryard Johnsson och vackra skimmeln H&M Second Chance, de satte en toksnabb nolla och tog hem klassen. 
  
Trea och "bäst från Skövde"
Finalens sista startande, Elin Sjögren på West Side River, försökte i och för sig rå på Malin och var felfri, men tiden räckte ”bara” till tredjeplatsen. Vilket betyder att Elins häst var bäst av dem som kvalat från Champion of the Yougsters på Grevagården i somras.
  
Fullständigt resultat
  

Robin Ingvarsson gick ut först och nollade med Hansson WL.
  

Jonna Ekberg red snabbt och snyggt på Stephex Stables fina sjuårssto Isibel d'O.
  

Vinnarhästen H&M Second Chance har en härlig uppsyn.
  

Och hoppa kan den!
  

Elin Sjögrens härliga West Side River.
  

Elins häst var bäst av dem som kvalat via Champion of the Youngsters.
  

Får man smaka?
  

Ärevarv!


Läst 29939 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Svensk morgonseger på första adventFOTO: Anki Yngve
 
Angelie von Essen på West Falica firade första advent med att vinna morgonens 1,40-hoppning i Friends Arena. Och det blev svenskt även på andraplatsen.

  
Tvåa i klassen kom nämligen Malin Baryard Johnsson på Cassius Clay, före Nicola Philippaerts på H&M Quenzo de la Roque.
  
Fullständigt resultat


Läst 24206 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
29
2015

Bildspel: Vi tog ett varv på mässan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

I samband med tävlingarna inne på Friends Arena pågår även en stor ridsportmässa vägg i vägg. Här finns allt från shopping av julklappar och utställning med många olika hästraser – till möjlighet att köpa dyrgripar som hästtransporter, lastbilar och boxinredning. Vi tog ett varv på mässan för att ge er en inblick i vad som erbjuds.

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Foto: Annelie Lundkvist


Läst 20231 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.