VM-kollen - Herrlag gräver guld i Caen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


SEP
01
2014

Herrlag gräver guld i Caen

 
Tisdag drar hoppningens VM igång. Här ger lagryttarna Alexander Zetterman, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann sin syn på mästerskapet.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
   



"Stolt över att representera Sverige" 

På förra ryttar-VM var Alexander Zetterman reserv, nu rider 24-åringen från Linderöd på ordinarie plats i laget.
– Vi är ett starkt gäng och jag är stolt över att representera Sverige. Det är otroligt inspirerande att vara här, säger han.
 

Alexander berättar att han har fått mycket input från sina äldre lagkamrater på precampen, samtidigt som han själv har samlat på sig en hel del erfarenheter genom åren. Dels genom alla mästerskap under ungdomstiden, dels som reserv både till EM i Windsor och till VM i Kentucky.
– Att ha varit reserv tidigare betyder faktiskt väldigt mycket. Man gör ju i stort sett samma uppladdning, i och med att man måste vara redo att hoppa in. Och sedan är en tävling en tävling, du får tänka att det är samma sorts bommar som vanligt.
Den som hjälpt honom allra mest under precampen är reserven Malin Baryard Johnsson.
– Hon är väldigt prestigelös, delar gärna med sig av erfarenheter och kommer och frågar om man behöver hjälp med något, berättar Alexander.

Ett otroligt år
Cafino har "Alex" bara haft i ett år, och det året har verkligen varit en resa för hästen. Han har spenderat vintern i USA, har gått sina första femstjärniga meetings och har vunnit GP:n i Falsterbo.
– Allt har varit ”det största vi gjort”, gång på gång. Men jag känner mig trygg med honom, även om Cafino nog aldrig har hoppat i en sådan här fotbollsarena tidigare, säger Alexander.
Han berättar att en av valackens styrkor är hans psyke.
– Cafino blir liksom aldrig stressad.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


 

"Sibon har ett väldigt stort hjärta"

Peder Fredricson har liksom Rolf-Göran Bengtsson laddat upp inför VM med att bli pappa, till son nummer tre. Han skämtar om att han, som rutinerad småbarnsfar, kan ge ”Roffe” råd om blöjor och annat.
– Lisen och minstingen Bill kommer under måndagen, så de är med under VM, berättar han.

Sibon har länge setts som Peders speedhäst, lite i skuggan av förstahästen Cash In. Under nationshoppningen i St Gallen, i början på juni, visade han dock på allvar att han kan hoppa högt också.
– Jag är ett hundra procent bekväm med att rida honom här, och med att Sibon är rätt häst för VM. Det man först och främst vill ha är en häst som är försiktig och inte vill riva, sådan är han. Dessutom har han ett väldigt stort hjärta.

Kommer att rida fort
Tanken är att alla lagryttarna ska satsa rejält i tisdagens tidshoppning.
– Det är viktigt att vara med från början. Och i och med att fel räknas om till tid går det inte att satsa på en långsam och säker nolla, säger Peder.
Upplägget att rida fort passar förstås honom, som redan sitter på en snabb och försiktig speedhäst.
– Det var helt annorlunda med min tidigare mästerskapshäst Arctic. Han var bra på många sätt, men var jobbig att försöka rida fort på...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 


 

"Ludger finns alltid där och hjälper mig"

Henrik von Eckermann ser avslappnad och lugn ut efter precampen.
– Solen skiner här i Caen, det känns bra! Det är så tråkigt när det regnar, säger han med ett leende, när vi träffar honom på söndagen.
 

Henrik berättar att Gotha känns fin att rida, han kan inte klaga på förberedelserna. I tisdagens tidshoppning kommer han att satsa på en bra tid, men utan att rida för aggressivt.
­– Jag har turen på min sida där, hon är snabb i sig själv. Men eftersom Gotha är så känslig får jag rida relativt mjukt.
Han beskriver stoet som lite vild i ridningen, men väldigt snäll i stallet.
– Det är som att hon vet när det är dags…

Hjälp av konkurrenten
Henriks chef, tränare och mentor – Ludger Beerbaum – rider också VM, fast för storkonkurrenten Tyskland.
– Men Ludger finns alltid där och hjälper mig, även så här på ett mästerskap. Och det finns ingen i det tyska laget som säger något om det. Vi försöker båda göra vårt bästa och vi gläds när det går bra för den andre. Oavsett sammanhang, säger Henrik.  

Lagankaret Rolf-Göran: "Det är kul att vara pappa"

Text & foto: Anki Yngve


Läst 18449 ggr

Fler inlägg

OKT
10
2010

Fyrspann: Inget brons till Sverige



Tomas Eriksson gjorde en bra maraton, men körde fel väg i precisionsmomentet - och blev utesluten. FOTO: Hippo Foto/Leanjo de Koster 
  
Under söndagen, mästerskapens sista dag, avgjordes fyrspanns-VM med det avslutande precisionsmomentet. Äntligen skulle Sverige ta medalj, ett lagbrons, trodde vi.
 
Visserligen låg vi trea inför sista dagen och Fredrik Persson fick till en bra precision med bara 0,56 straff för tid. Även Tomas Eriksson startade bra, men så hände det som inte fick hända. Han körde fel väg och blev utesluten!
 
Tomas Eriksson hamnade i och med uteslutningen sist och Fredrik Perssons individuella placering blev åtta.
 
Lagguld tog Nederländerna före USA och Tyskland. Individuellt vann Boyd Exell före Ijsbrand Chardon och Tucker Johnson. 
  
Även voltigen avgjordes idag - Sverige var åtta i sista omgången men stannade kvar på elfte plats totalt.
 
Nej, det enda vi vill minnas från det här VM:et är nog Rolf-Göran Bengtssons sjätteplats. Resten tar vi och glömmer...


Läst 72375 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hålltider, söndag


 
FYRSPANN

Klockan 10:00 (16:00 i Sverige) avgörs fyrspannstävlingen med precision/konkörning. Fredrik Persson startar som nummer två och Tomas Eriksson som nummer sex.
 
VOLTIGE
Final, freestyle, lagtävlingen. Sverige startar först, klockan 11:04 (17:04 svensk tid).


Läst 72255 ggr Kommentarer Kommentera

OKT
10
2010

Hoppfinalen: Le Jeune är bäst i världen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

    
Det individuella guldet i banhoppning gick under lördagsnatten svensk tid till Philippe Le Jeune från Belgien - belgarna behåller alltså titeln inom landet (Philippe tar över efter Jos Lansink). Silvret gick sensationellt nog till Abdullah Al Sharbatly från Saudiarabien och brons tog Kanadas Eric Lamaze.
Rodrigo Pessoa, som gjort ett fantastiskt VM, hamnade på den snöpliga fjärdeplatsen och Rolf-Göran Bengtsson blev alltså sexa. 
 
Här nedan kan du läsa vår direktrapportering från finalen - i efterhand.
_ _ _ _ _ _ _ _ _
 
DIREKTRAPPORTERING FRÅN FINALEN
 
Nu är hoppfinalen, där de fyra bästa byter hästar, igång.
Först ut var Abdullah Al SharbatlySeldana di Campalto från Saudiarabien. Det blev åtta fel - kanske spelade nerverna honom ett spratt?
 
Nästa man ut, Rodrigo PessoaHH Rebozo för Brasilien. En häst som nog inte blir så lätt för de andra att rida eftersom den lätt hamnar lite i framvikt. Fyra fel blev det för Rodrigo.
 
Tredje finalisten, belgaren Philippe le JeuneVigo d'Arsouilles, klämde till med första nollan!
 
Sist ut på sin egen häst i finalen, Kanadas Eric Lamaze Hickstead, fick även han noll fel på den egna hästen.
 
Dags för första hästbytet!
  
Rodrigo Pessoa red Al Sharbatlys Seldana di Campalto och hade först en liten stund (med betoning på liten) på sig att känna på hästen. Sedan dags för start - och en snygg nolla blev det! 
 
Andra ryttare i andra omgången, Philippe le Jeune på Rodrigos HH Rebozo. Ytterligare en nolla!
 
Den regerande olympiske mästaren Eric LamazeLe Jeunes Vigo d´Arsouilles fick noll fel.
 
Sist ut i andra omgången - Abdullah Al Sharbatly på Eric Lamazes kraftigt betslade Hickstead, som verkar vara en ganska het häst. Men nolla blev det!
  
Med andra ord nollade samtliga ryttare i andra omgången. Dags för andra hästbytet
 
Först ut i denna runda var Philippe le Jeune på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Det blev ytterligare en nolla - och nu ligger Philippe väldigt bra till inför sista hästen.
 
Nästa ryttare, Eric Lamaze på Pessoas HH Rebozo fick fem fel (ett ner plus ett tidsfel) som kan ha kostat honom en världsmästartitel. 
 
Abdullah Al Sharbatly på Le Jeunes stora Vigo d´Arsouilles. Han satte ytterligare en nolla - snyggt! Snacka om att Abdullah måste gräma sig över de åtta felen på egna hästen...
  
Sist ut i tredje omgången, Rodrigo Pessoa på Lamazes Hickstead. Och han nollade!
 
Dags för tredje och avgörande hästbytet!
 
Först ut i sista rundan var Eric Lamaze på Al Sharbatlys Seldana di Campalto. Han rev första hindret i trekombinationen, fyra fel, och slutar på sammanlagda nio fel.
 
Därefter Abdullah Al Sharbatly på Rodrigos HH Rebozo. Han stod länge och pratade med Rodrigo inför ritten, bra med många tips eftersom de får så kort tid på sig att känna på hästen. Och Abdullah nollade igen! Det betyder att han slutar på åtta fel och kommer att ta medalj!
 
Näst sist ut, Rodrigo Pessoa på Le Jeunes Vigo d´Arsouilles. Men neeej, två hinder ner och åtta fel. Det ger sammanlagt 12 fel och troligtvis ingen medalj för stilryttaren Rodrigo. Hästen, som är av större modell, verkade lite trött.
 
Sist ut var ledande Philippe le Jeune på Lamazes Hicksted. Philippe höll nerverna i styr och satte sin fjärde nolla i finalen. Och som felfri rakt igenom är han verkligen en VÄRDIG VÄRLDSMÄSTARE. Efteråt kramade och pussade Le Jeune sin egen fantasiske Vigo. Snacka om segerlycka!


Läst 74607 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.