VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
31
2014

Staffan Lidbeck: ”Vi måste bli bättre”Malin Petersen, Staffan Lidbeck och Dag Albert.

Dag Albert och Malin Petersen fick två rivningar var i söndagens banhoppning.
– De red väl och hade bra rytm. Kanske hade de inte den där sista skärpan på den avslutande diagonalen. Men det var inga rundor att skämmas för, säger fälttävlansgängets hopptränare Maria Gretzer.

Hon berättar att när hon började träna fälttävlansryttarna, så red de lite på samma sätt på banhoppningshinder som i terrängen. Alternativt satt de för tungt och höll på mycket i munnen på hästen.
– Man måste lära hästarna att i dag är det hoppträning, och då hoppar man så här. Vi tränar med extremt mycket eftergift för att de ska ta runda språng. I terrängen kan man däremot inte ge en massa eftergift, där ska hästarna hoppa ur handen, annars kan de snubbla och falla. 

Målet inte uppfyllt
Förbundskapten Staffan Lidbeck säger att han givetvis inte kan vara nöjd med det här VM:et, för Sveriges del.
– Målet var först att kämpa om medalj, sedan fick vi sätta ner målet till att vara bland de sex bästa lagen. Och nu har vi bara två ryttare i mål, även om de genomförde på ett hedervärt sätt, säger han.
Nästa chans till OS-kval blir på EM om ett år.
– Vi måste bli bättre till dess, så klart. En gräns att sträva mot är att ha tre ryttare under 50 straff efter hoppningen. Där någonstans måste man ligga om man ska vara med och slåss i toppen.

Plus och minus med ”flytt”
Malin Petersen menar att Sofarsogood kändes jättefin inne på hoppbanan.
– Men ändå ramlade två bommar… Först trodde jag bara att det var insprånget i kombinationen, och då var jag ganska nöjd. Men så såg jag att jag fått med mig sista hindret också.
Att hästarna fick lastas och åka från Haras du Pin på morgonen, till VM-arenan i Caen, tror hon inte har påverkat dem.
– Nej, men vi var ganska irriterade i går kväll, när vi fick packa och fixa i stället för att bara beta hästarna och ta hand om dem. Men så här i efterhand gick den biten väldigt bra, fördelen är att vi är färdigpackade nu. Det är bara att åka hem! 

Fräsch Tubber Rebel
Dag Albert är också nöjd med hur hans häst kändes i banhoppningen.
– Han kom lite försiktigt in på trekombinationen och räckte inte fram. Och så föll sista hindret. Men hästen kändes fräsch, inte som efter en endagsklass förstås, men jättefin.
Att de flesta hästarna i tävlingen varit så fräscha i dag, trots det tuffa underlaget i går, tycker varken ryttare eller förbundskapten är så konstigt.
– Det var tungt, men jämnt mjukt hela vägen, säger Dag.
– Vad gäller skaderisk är mjukt underlag skonsammare för hästarna, fyller Malin i, och Staffan håller med. 

Slutar 33:a och 34:a
Vann VM i fälttävlan gjorde Tyskland, före Storbritannien och Holland. Sverige slutar tolva (uteslutna Anna räknas automatiskt som 1000 straffpoäng) av 16 lag, men hade som sagt bara två ryttare i mål. Individuella guldet gick till tyska Sandra Auffarth på Opgun Louvo, silvret till tyske Michael Jung på Fischerrocana FST och bronset till Storbritanniens William Fox-Pitt på Chilli Morning.
Dag Albert slutade på 33:e och Malin Petersen på 34:e plats, i ett startfält på totalt 91 ekipage (varav 60 tog sig hela vägen till banhoppningen).

Text & foto: Anki Yngve  

Fullständigt resultat 


Malin Petersen såg ut att gå mot en felfri runda, men så föll två bommar mot slutet. 
 

Dag Albert slutar som bästa svensk, på 33:e plats.
 

Maria Gretzer tränar fälttävlansryttarna i hoppning. 


Läst 17142 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
31
2014

Radio: Förbundskaptenen pratar om säkerhetenStaffan är kritisk till bristerna i säkerheten för häst och ryttare.
Foto: Anki Yngve

Förbundskapten Staffan Lidbeck träffar Radiosportens Christian Olsson direkt efter VM-finalen i Caen.
Efter gårdagens olyckor ute på terrängbanan blir det automatiskt tid för eftertanke, något som Staffan anser krävs.

– Jag tror att vi måste fortsätta jobba med hinder som löser ut och ger vika, och inte står kvar och orsakar problem, säger Anders Lidbeck till Radiosporten.

Lyssna på intervjun här:Läst 8832 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
31
2014

Tyskland tar guld i lag och individuellt


Uppdatering klockan 17.05:

Guld-Sandra på presskonferensen efter tävlingen.

Sandra Auffarth är ny världsmästare i fälttävlan. Silvret går till Michael Jung, medan bronset hamnar hos William Fox-Pitt. Tyskland vinner även lagtävlingen före Storbritannien som tar silvret. Holland kniper lagbronset.Dag Albert slutar på plats 33 strax före Malin Petersen som slutar på plats 34.

_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.01:
Sandra Auffarth
som tidigare hamnat lite i skuggan bakom Michael Jung rider in och sätter en felfri runda tillsammans med Opgun Louvo. Hon rider precis som Michael en helt perfekt runda. Deras hästar flyger genom svårigheterna utan några som helst problem.

_ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.57:
Har han inga nerver??? Michael Jung kommer in på banan och sätter den snyggaste rundan i dag. Felfritt så klart! Blir det även individuellt guld? Lagguldet är redan klart!
_ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.45:
Återigen kokar arenan när det står klart att det franska laget nu är kvalat till OS i Rio 2016. Härligt!
_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.42:
Boyd Martin rider Ludwig Svennerståls tidigare häst Shamwari 4, näst intill felfritt på banan.
Tyvärr, tyvärr slår de i inhoppet i trekombinationen som länge ser ut att ligga kvar - men bommen faller. Ekipaget slutar på 4 fel och blir placerade bland topp 10.
_ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.27:
Zarah Phillips sätter en felfri runda med High Kingdom. Det sätter verkligen press på Tyskland om de vill ta med sig guldmedaljer hem.

_ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.20:
Nu står det klart att Holland kommer att få en medajl med sig hem, med stor hjälp av Elaine Pen med Vira som red en felfri runda. Frågan är bara om det blir silver eller brons? Tyskland ligger på guldplats. 
_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16:08:
Missade ni de svenska ryttarna? Se Malin Petersen och Dag Alberts rundor nedan:Malin intervjuas av SVT Sport efter ritten:


Dag Alberts ritt:


Dag Albert kommenterar ritten:


_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.05:
Publiken fullkomligt exploderar när Rodolphe Scherer rider klassens sjätte felfria runda. Magiskt!

_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.37:
Dag Albert och Tubber Rebel fick två nedslag inne på banan. Uthoppet i trekombinationen föll - det blev långt för hästen att hoppa uthoppet. Hela ritten flöt på riktigt bra, det såg ut som att ekipaget skulle sluta på 4 fel, men tyvärr föll sista hindret.

_ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.30:
Malin Petersen och Sofarsogood fick en jättefin runda i dag, "Sofie" som det fina stoet kallas, såg hur fräsch ut som helst. De kom in lite tight i sista kombinationen - och rev inhoppet. Tyvärr föll även det sista hinder. Ekipaget slutar på 8 fel i banhoppningen.

Strax kommer Dag Albert och Tubber Rebel!
_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.16:
Danska Peter Flarup slutade på 20 fel i banhoppningen tillsammans med Twin Peaks.
_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.56:
Joseph Murphy och Dirk Schrade sätter båda varsin felfri runda inne på banan. Det är de första felfria ritterna i eftermiddag.

_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 14.39:
Tre ekipage in i tävlingen kan vi se att banan bygger på lydiga och välgalopperande hästar. Banan är byggd för att ekipaget ska ha en god balans och innehåller en trekombination som hittills inte klarats felfritt.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _


Dag Albert träffar före detta fälttävlanskollegan Peder Fredricson i Caen. "Vi tävlade ihop när Peder red riktiga grejer", skämtar han. FOTO: Anki Yngve

FÖRHANDSINFORMATION:
I dag rids den avslutande banhoppningen i fälttävlans-VM. Sverige har bara två ryttare kvar och är därmed ute ur lagtävlingen, men Malin Petersen på Sofarsogood (startnummer 23) och Dag Albert på Tubber Rebel (startnummer 26) representerar Sverige individuellt.
Deras mål är förstås att rida upp sig placeringsmässigt, efter två grenar ligger de på 40:e respektive 37:e plats.

Lagklassen leds av Tyskland före Storbritannien, Australien och Frankrike. Individuellt leder britten William Fox-Pitt på Chilli Morning, med 50,3 straff. Därefter ligger två tyska ekipage – Sandra Auffarth på Opgun Louvo (52 straff) och Michael Jung på Fischerrocana FST (52,3 straff).

Länk till direktsändning i SVT Play
(Klassen sänds även i betaltevekanalerna Horse1 och FEI TV)
Startlista
Banskiss 


Läst 15058 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
31
2014

Alla svenska VM-hopphästarna genom besiktningen


Söndag förmiddag besiktigades alla de svenska banhoppningshästarna – och de såg väldigt fräscha ut. I morgon, måndag, väntar en träningshoppning inne på banan där ekipagen får bekanta sig med arenan. Sedan drar VM i gång tisdag, med den inledande tidshoppningen.
 

Malin Baryard Johnsson och Tornesch är reserver i laget.
FOTO: Tomas Holcbecher 

 

Peder Fredricson med Sibon. FOTO: Tomas Holcbecher 
 

Henrik von Eckermann och Gotha. FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Rolf-Göran Bengtsson och Casall. FOTO: Tomas Holcbecher 
 

Alexander Zetterman med Cafino (som först kallades Cappuccino av speakern). FOTO: Anki Yngve

Enligt landslagstränare Henk Nooren har precampen på hans anläggning gått riktigt bra. 
– Vi hade en trevlig vecka, som inleddes med lätta saker och mot slutet var alla väldigt glada och nöjda med sina hästar, säger han.
Henk gillar att allt är så nära här i Caen, jämfört med Kentucky-VM där det var långa avstånd för hoppryttarna – mellan exempelvis stall och arena.
– Jag var på testtävlingen tidigare i somras och allt var bra, förutom då det kom ett riktigt tungt regn. Då blev underlaget dåligt. Men väderleksrapporten för veckan ser okej ut, säger han. 
När det gäller lagets chanser menar Henk att det finns sju-åtta lag som mer eller mindre har samma chans att ta medalj, däribland Sverige.
– Det är en öppen och stark lagtävling. Individuellt är det ännu svårare att förutsäga något, allt kan hända...
 

Henk till höger, bredvid Peder Fredricson. FOTO: Anki Yngve 


Läst 13594 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
31
2014

"Roffe" om dottern, VM och sin uppladdning
Rolf-Göran Bengtsson fick en minst sagt speciell uppladdning inför VM, när hans dotter
Pamina Caroline valde att titta ut en och en halv månad för tidigt.

Ryttarstjärnan ser glad och avslappnad ut när han möter pressen på söndagsförmiddagen, efter hästbesiktningen.
– Det är kul att vara pappa! Om Pamina ändå skulle komma ut tidigt var det en bra tidpunkt nu, i stället för mitt i tävlingsveckan, ler han.
Rolf-Göran menar att uppladdningen har funkat bra ändå, även om han missade precampen hos landslagstränare Henk Nooren.
– Men vi har haft kontakt oss emellan. Jag har tränat på som vanligt och har egentligen inte gjort något annorlunda än vad jag brukar inför en stor tävling.

Kvar på sjukhuset
Rolf-Göran berättar att både sambon Evi Penzlin och lilla dottern mår bra, även om de får vara kvar på sjukhuset i minst 14 dagar till.
– Det är en ny upplevelse. Och det var häftigt att vara med på sjukhuset när hon föddes, trots att hon var tidig gick allt bra.
Det är Pamina som blir tilltalsnamnet, ett namn som inte är så vanligt varken i Sverige eller i Tyskland:
– Vi hade det namnet uppe och fick ju bestämma oss ganska snabbt när det blev som det blev. Vi gillar att inte så många som heter det.

Ljumsken sköter sig
Till VM-staden Caen kom Rolf-Göran Bengtsson i natt, inför förmiddagens veterinärbesiktning där Casall gick igenom utan problem. Målsättningen är att ”komma så högt som möjligt” i tävlingen.
– Vi har alla kommit hit för att göra vårt bästa. Men det är lång väg att gå, det är väldigt många startande och många som är riktigt bra.
Den krånglande ljumsken känns okej just nu, och laget har med en fysioterapeut som kan behandla Rolf-Göran vid behov.
– Jag tror inte att den paus Casall fick i vintras, i och med min skada, har varit till någon nackdel. Han känns pigg och fräsch och min ljumske är ”ihopskruvad” som den ska.  
 
Text & foto: Anki Yngve

 

Efter OS var Casalls besiktning och "trampet på ballen" den stora snackisen. Men i dag gick det bra! 


Läst 14207 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30
2014

Anna Hilton till sjukhus – två frakturer i underarmen


Anna Hilton kraschade rejält med Matrix W på VM-banan i dag. Det var i det avslutande vattenkomplexet som Matrix fick problem och föll.

– Jag mår hur bra som helst, vi mår bra båda två. Nu tar vi nya tag, jag är lite stel i ryggen men jag är ju inte helt ung längre, sa Anna till Hippson efter ritten.  

När mediabruset och adrenalinet lagt sig kände Anna ändå att det gjorde ont i armen och uppsökte sjukhus i Argentan, för en rutinundersökning. Vid röntgen upptäcktes att armen var bruten – två frakturer i underarmen konstaterades.
 
Anna mår i övrigt bra och är vid gott mod, men eftersom det är en fraktur som kräver operation kommer hon att stanna på sjukhuset över natten, och opereras under söndagen. 

Vår fotograf Tomas Holcbecher blev vittne till olyckan, och bilderna nedan visar vilket fokus det var för att ta hand om Matrix W efter fallet.


Anna får snabbt hjälp av funktionärerna med att få av utrustningen.


Det blev uppståndelse kring hästen, som redan var lite i chock efter fallet.


Mannen ber publiken om tystnad medan Matrix leds bort.


Anna Hilton blev ganska snabbt släppt av sjukvårdare vid hindret, något som i efterhand har ifrågasatts. 


Läst 35912 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30
2014

Harrys häst dog efter VM-terrängen: "Jag är förkrossad"
Brittiske lagryttaren Harry Meades häst Wild Lone finns inte mer. Klockan 16.15, efter genomfört terrängprov med noll fel på hinder, föll han ihop död. Valacken blev 13 år gammal.
 

VM:s veterinära delegater kommer nu att gå vidare för att hitta den exakta dödsorsaken. I enlighet med FEI:s regler kommer Wild Lone att obduceras.
Enligt ryttaren, som starkt nog kom på presskonferensen trots sin sorg, avslutade hästen banan med flaggan i topp.
– Jag vill skicka sympatier till hästägarna och till min groom Jess, som har vigt sitt liv åt att ta hand om mina hästar på bästa sätt, säger Harry Meades.

Inte på grund av banan
Han vill betona att dödsfallet inte hade med det svåra underlaget på banan att göra, och vill inte att någon drar felaktiga slutsatser.
– Jag är förstås förkrossad, men är övertygad om att det som hände min häst inte hade med arrangemanget att göra. Wild Lone led inte och veterinärerna på plats gjorde ett väldigt bra jobb efter omständigheterna.
Harry berättar att valacken var en fantastisk häst, som han haft sedan den var fyra år.
– När han var sex sade jag att han i framtiden skulle bli den bästa fälttävlanshästen i världen. Och det tycker jag att han var, VM-terrängen kändes som en vanlig träning för honom.

Vill ta medalj för Harry
Det brittiska lagets sportchef Will Connell sänder sympatier och tankar till Harry och hans team. Även han vill betona att organisationskommittén har hanterat det hela väldigt bra, och att hästens död inte hade med den tuffa tävlingen att göra.
– Sådana här händelser är både sorgliga och svåra. Hästen hoppade en fantastisk clearround och hade en fantastisk ryttare. Vårt mål är att stå på det där podiet i morgon, så att Harry kan få sin lagmedalj, säger han. 
 
Text & foto: Anki Yngve 
  


R.I.P Wild Lone. ARKIVFOTO: Tomas Holcbecher


Läst 38748 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30
2014

Guldhästen Valegro är hemma
Det är svårt att inte bli glad när man ser guldhästen Valegro vara hemma i sin hage och njuta av gräset. Vilken vardag det är för dessa hästar - ena dagen står en hel arena upp och applåderar, andra dagen njuter de av gräset i sin hage.

Charlotte Dujardin hälsar via Facebook att hon kommer hem snart och kramas med honom. 

Även Adelinde Cornelissens pärla är hemma i hagen och njuter:


Läst 36755 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30
2014

Dag Albert nolla på hinder:
”En riktig soppa att rida i”Dag intervjuas av SVT, tillsammans med dottern Maja.

Dag Albert på Tubber Rebel gick i mål utan fel på hinder, och knöt näven i en segergest. Det blev dock en hel del tidsfel och han ligger på 98,9 straff inför banhoppningen i morgon.
– Det var inte roligt att rida där ute, vilket jäkla kladd, säger han.

Inte helt oväntat är det underlaget som blir samtalsämnet, även efter Dags ritt.
– Det var jobbigt och tungt för hästarna hela vägen, en riktig soppa att rida i, menar ryttaren.
Hans Tubber Rebel är så försiktig att han hoppar ganska högt över hindren. Det gör att han landar nära efteråt och distanserna mellan hindren blir långa. Därav Dags relativt långsamma tid.
– Men han är 100 procent ärlig, jag kände att det bara var att sitta och försöka hålla linjen. Jag har vetat hela tiden att han vär bra och ”fit” nog för detta.
Någon i mixed-zone tycker att Tubber Rebel såg trött ut på de sista galoppsträckorna, men Dag håller inte med.
– Det ser kanske ut som att de är trötta, men det är underlaget som gör att man inte kan galoppera på mer.

Trist att laget är ute
Dag tog liksom Anna Hilton den långa vägen i det ökända, sista vattenhindret. Han håller med Anna om att inte heller den vägen var snäll mot hästarna.
– Det var väldigt svårt att komma till anridning, men jag är otroligt nöjd med min häst. Visst, jag hade kanske kunnat pressa på lite mer, men jag ville komma i mål. Många ekipage har varit ”kokta” på slutet.
Banan har fått mycket kritik, Dag menar att det ofta blir så på stora mästerskap. OS och VM hålls sällan på de banor som har de största tävlingarna annars, typ Luhmühlen.  
– Problemet när det regnar så här är ju vad man ska göra. Ska man ställa in eller köra? Det finns inte så mycket att välja på…
Han är förstås besviken på att laget är ute, även om han själv är vidare individuellt.
– Det är skit, verkligen synd, men det är så det är.
Morgondagen har han inte tänkt så mycket på ännu, men Tubber Rebel brukar vara ganska bra i banhoppningen.
– Nu kyls han ner, får slappna av och så kollar vi hur vätskebalansen ser ut. Dessutom får han lite mys av fysioterapeuten. I morgon bitti är det veterinärbesiktning och sedan kör vi till banhoppningen på arenan i Caen. 

Text & foto: Anki Yngve
 
Läs Hippsons direktrapport från klassen
Onlineresultat
Länk till sändningen på SVT Play  
 

Fokuserat ekipage inför starten.


Över sista hindret.


Yes! Näven i luften.


Lagets hopptränare Maria Gretzer ser nöjd ut.


Maja, tre och ett halvt, rycker i pappas hand. Hon behöver kissa...


Tummen upp till teamkamraterna. 

Intervju med SVT:


Se Dag Alberts ritt:


Läst 32264 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
30
2014

Anna: "Vi mår bra – han är tapper min häst"
Anna Hilton och Matrix W gick omkull i sista vattenhindret, som har ställt till med stora problem ute på banan. Därmed är det svenska laget ute ur VM.
– Han är tapper min häst. Banan var tyngre än vad jag trodde, det var inte lättgalopperat någonstans. Han kom in på hindret och försökte, men det gick inte, säger Anna.

Det är ett riktigt svårt vattenkomplex och Anna menar att det faktiskt är lite oschysst.
– I mina ögon var det ett "unfair" hinder. För även om man tog den långa vägen var det tuffa svängar för en trött häst i slutet av banan. 
Hon berättar att hon verkligen ville att de skulle få laget i mål, men tyvärr gick det inte vägen.
– Det är jättetråkigt, vi har inte haft turen med oss i det här mästerskapet precis. Nu lägger jag det här i bakfickan och håller tummarna för Dag.   

Hur mår du efter omkullridningen?
– Jag mår hur bra som helst, vi mår bra båda två. Nu tar vi nya tag, jag är lite stel i ryggen men jag är ju inte helt ung längre, säger Anna.
Hennes airbag-väst blåstes upp i fallet, precis som den skulle.
– Det var första gången jag var med om det och det var lite obehagligt faktiskt. Känns nästan som att man kvävs, men jag är tacksam för att jag hade den. Är man mamma åt två får man ta lite hand om sig själv, avslutar hon.

Många bra lag är ute
Förbundskapten Staffan Lidbeck är förstås missnöjd med att inte kunna fullfölja med fullt lag, även om det inte kom som någon jätteöverraskning. 
– Det var en väldigt tuff bana, målet var att få hela laget i mål, men tyvärr blev det inte så. Det var väldigt starkt av Anna att ens ta sig hit med sin orutinerade häst.
Han poängterar att flera topplag – som Nya Zeeland, USA och Belgien – också är ute ur lagtävlingen. Och passar på att ge delar av pressen en känga.
– Det har skrivits en massa elakheter, men vi har haft en jättebra uppladdning. Och vi gjorde ett gott försök som lag, men det räckte inte.

UPPDATERING, LÖRDAG KVÄLL
Anna Hilton reste sig efter kraschen med Matrix W i terrängen och sa att hon mådde bra. Senare började armen göra ont och Anna fördes till sjukhus - nu väntar operation. 
Två frakturer i underarmen – läs mer här

Text & foto: Anki Yngve 

Följ Hippsons direktrapport från klassen
Onlineresultat
Länk till sändningen på SVT Play 


Det började bra.


Matrix såg oerhört fräsch ut, även efter fallet.


Anna blev smutsig, men inte så blöt...


Airbag-västen löste ut som den ska.


Träffar pressen.


Anna Hilton träffar SVT:


Läst 12706 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Hippson AB Vallgatan 16, 302 42 Halmstad

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.