VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
28
2014

Häst död - tre ryttare skadade under distansritten



Ett av snabbgroomingtillfällena under tävlingen. FOTO: Eva Oskarsson


Uppdatering klockan 18.50: 
FEI informerar via ett pressmeddelande att Claudia Romero Chacon från Costa Rica, som skadade sig under loppet och vars häst dog, har opererats för frakturer och invärtes skador. Hennes tillstånd är allvarligt, men stabilt.

Totalt skadade sig tre ryttare under dagens distanslopp. Isha Judd från Uruguay fick en fraktur på sitt högra lårben i samband med en avfallning och Alberto Morales Morales från Costa Rica togs till sjukhus för observation efter att ha känt av nacksmärtor efter loppets första varv. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.43: 
En häst har dött under den pågående distansritten på VM. Enligt ett uttalande från FEI sprang Claudia Romero Chacon från Costa Rica in i ett träd tillsammans med sin häst Dorado, ungefär 400 meter före den första grooming-kontrollen på banan. Dorado blev "dödligt skadad" vid fallet, medan ryttaren var vid medvetande men kördes till sjukhus i ambulans. 

I ett tillägg till det första uttalandet påpekar FEI att hästen inte har halkat innan den krockade med trädet. Skadorna den ådrog sig i huvudet gjorde att den avled direkt. 

Läs FEI:s uttalande här.

Läs vår direktrapport från distansritten här


Läst 28070 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2014

Bragd av Malin – efter mardrömsframridning


Visst, 61,8 straff är inget toppresultat. Men att Malin Petersen ens kunde genomföra sin fälttävlansdressyr, efter att Sofarsogood flippat ur på framridningen, är en en bragd.
– Malin var fantastisk, jag är imponerad, säger förbundskapten Staffan Lidbeck.

Framridningen gick helt enligt plan fram till att fransmannen, som red två nummer före Malin, red ut och fick massiva applåder. Då flippade det känsliga stoet Sofarsogood ur totalt, och blev inte kontaktbar igen förrän strax innan Malin skulle in på banan.
– Hon for iväg, i de lägena blir hon helt blockerad. Som ni kanske såg var hon vit av svett inne på banan, det var hon inte innan, berättar Malin.
Staffan Lidbeck fyller i:
– Jag måste framhålla att Malin gjorde en bragd efter den framridningen. Det var jäkla starkt, säger han.
  
Speciell häst
Malin berättar att hon, tillsammans med sin australiensiske tränare Tristan Tucker, har jobbat mycket med det mentala. Han är lite av ett proffs på speciella hästar, och en sådan häst är Sofarsogood verkligen. Som ni kanske minns fick hon panik inne på dressyrbanan under EM i Malmö, men i dag höll hon sig faktiskt på mattan där inne.
– Jag vet att enda chansen när hon blir så här är att jag själv är lugn och försöker komma till ridning. Jag kan absolut inte hålla ner huvudet på henne utan får försöka snurra och lossa henne så att hon kommer tillbaka till mig, säger Malin.

Bäst på precampen
Självklart hade hon velat rida på högre poäng, men där är inte ekipaget i dag, även om hästen har stor potential. På hemmaplan liksom på mindre tävlingar går hon jättebra, det är i mästerskapsatmosfär med mycket applåder som stoet blir blockerat.
Förbundskapten Staffan Lidbeck berättar att de har haft programridning på precampen, med två internationella domare. Och där var Sofarsogood bäst.
– Då gick hon på 48 straff och gjorde ett bländande test. Jag kan lite grann lida med Malin, att hon inte får visa upp det här.

Svår terrängbana
Nu väntar nästa gren, terrängen, som är Sofarsogoods favorit.
– Hon älskar när hon får galoppera!, säger matte.
Underlaget i Haras du Pin är riktigt dåligt efter det ymniga regnandet. Men det ser inte Staffan Lidbeck som någon nackdel för svenskarna.
– Jag räknar inte med att vi kommer att leda efter dressyren. Men vi har rutinerade ryttare och bra terränghästar, så en svår bana gynnar oss, säger han. 

Text & foto: Anki Yngve  
  

Malin snurrar och böjer Sofarsogood för att lugna henne och häva blockeringen.
 

Efter omständigheterna skötte sig Sofarsogood riktigt bra inne på banan. Notera hur svettig hon är.
  

Efter uppvisningen såg stoet riktigt nöjt ut.
 

Malin var märkbart lättad efteråt. 
 

Patriotiska naglar. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

FÖRHANDSINFORMATION 

Den första av två dagar med fälttävlansdressyr är i full gång. På torsdagen red Malin Petersen sin Sofarsogood, som första ryttare ut för Sverige. Det syntes tydligt att Malin hade fullt upp med att hålla det heta stoet på plats. Hon har ju tidigare haft problem med just dressyren och så även i dag.
Malin försökte sitt allra yttersta och är nog glad över att Sofarsogood ändå slutförde testet. Med ett genomsnitt på sexor från domarna, där såväl skritt, trav och galopp-partierna var ordentligt spända landar Malin på 61,8 straff och en 22:a plats så här långt.

Regerande världsmästare, tyske Michael Jung, leder dressyren på Fischerrocana FST. De fick 40,7 poäng.

Klassen kan följas via FEI-tv här.

Här hittar du liveresultat.


Läst 27457 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2014

Bildspel: Ridsportmässan på VM


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Ingen hästtävling utan en mässa, där ridsportprylar av olika slag samsas. I detta bildspel från Hippsons utsända i Caen, Eva Oskarsson, får vi hänga med till mässan som pågår samtidigt som mästerskapet. Där kan man hitta allt från roliga sporrskydd till rymdraketliknande hästtransporter. 


Läst 24798 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2014

Se onsdagens dressyr via SVT


Missade du gårdagens VM-dressyr? Ingen fara, SVT har hårdbevakat dressyren med Gunilla Byström som expertkommentator och med Roger Blomquist vid hennes sida. Under sändningarna har Maria Wallberg intervjuat ryttarna efter deras ritter, hon har dessutom haft den övergripande kollen nere i arenan.

Här kan du se allt från gårdagens GPS-dressyr:

Onsdag, del 1 

Onsdag, del 2

Onsdag, del 3

Segraren Charlotte Dujardin intervjuas:


Andraplacerade Helen Langehanenberg:


Läst 10292 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
28
2014

"Ett av de sämre mästerskapen jag varit med om"


Uppdatering klockan 21.15:


Landslagsledare Anneli Ohlén.

– E
tt av de sämre mästerskapen jag har varit med om resultatmässigt. Så summerar landslagledaren Anneli Ohlén distansritten i Normandie.

– Men vi kunde inte ha gjort något annorlunda. Förhållandena med underlaget var inte bra. Vi får vara glada att Yvonnes häst mår bra och så får vi se hur det är med Marias häst i morgon, när den besiktigas innan hemgång, konstaterar hon. 
Landslagsledaren och förbundet har fått mycket kritik för att inte fler ryttare togs ut till VM. Men det är inget Ohlén ångrar.
– Det här är de två bästa hästarna vi har och det är så det är. Ett VM är inte som de tävlingar vi har hemma och det krävs väldigt mycket, säger hon.
Efter VM i Normadie ska förbundet fundera över hur kvalgränserna ska se ut för EM nästa år, och för VM om två år (VM rids vartannat år inom distansritt ensamt och som ett samlat VM vart fjärde år).


 

Yvonnes häst Baron Grey Star är äntligen tillbaka på tävlingsområdet. Det tog över två timmar för arrangören att hämta hästen, sedan Yvonne bestämt sig för att bryta.
 


–– Jag frös som en gris. Men groomteamet mötte upp mig så att jag både kunde äta och byta kläder, säger Yvonne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 20.00:


Kineser i distansen – för första gången
Lite längre än våra svenska ryttare i distansloppet kom de två kineserna Jia Huilin och Zhi Gang. Båda fick tyvärr bryta efter re-inspection, innan de skulle ut på sista slingan. Men för de båda ryttarna var deltagandet en prestation i sig. Det är första gången Kina deltar i mästerskapet.
– Det betyder mycket för mig att få vara den som gör det här för första gången, förklarade Zhi Gang.
Men banan blev för svår och hästen var inte fräsch nog för att bege sig ut på den sista slingan.
– Banan var mycket svårare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Men jag är stolt ändå, menade han.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.19:

Yvonne Ekelund bryter tävlingen med Baron Grey Star. Ekipaget kommer inte att hinna innanför grindarna efter den fjärde slingan, innan tiden tar slut.
Redan nu har teamet räknat ut detta – och bryter därmed loppet med två mil kvar till vetchecken. Det finns ingen anledning att låta Baron Grey Star gå dessa två mil, så arrangören anordnar att han hämtas upp av en hästtransport.
– Vi är överrens om beslutet att avbryta loppet, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum vann med Yamamah. Segertiden är 8.08:28. Han är kronprins av Dubai och son (en av pappas tolv söner) till Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiärminister i Dubai som är ett av de sju emiraten inom Förenade Arabemiraten. Pappa Mohammed vann VM 2012 i Storbritannien.  


I ösregn kom en märkbart trött Sheik Hamndan bin Mohd med hästen Yamamah över mållinjen i Sartilly, efter 16 ridna mil i den franska leran.
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.47:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är nu ute igen. Dessvärre verkar det som att de rider för sakta, trots att maxtiden är förlängd och lägsta snitthastigheten är sänkt till 14 km/h, på grund av banans dåliga skick.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.34:

En besviken Maria klappar om sin fina häst. 

Maria Hagman Eriksson är alltså ute ur tävlingen på grund av hälta. 
– Det känns jättetråkigt och jag kan inte känna mig nöjd över någonting just nu, säger en besviken Maria Hagman Eriksson.
Enligt Maria kändes hästen Bwuagadugo fin genom hela banan och den hälta som hon uteslöts för i veterinärgrinden är hon inte bekymrad för.
– Han har gått elva mil och kändes fin, jag vet inte vad som hände egentligen. Mer än att banan var väldigt tungriden och lerig.
Många ryttare har klagat över att underlaget, som trots vad arrangören lovade, inte höll för det regn som kommit.
För Maria väntar flygresa hem och på söndag står hon på startlinjen igen i Göteborg. Då är det galopp som gäller.
Besvikelsen är stor när team Hagman Eriksson packar ihop.
– Det är det här man har tränat och förberett sig för, suckar hon.
Både Maria och Yvonne uppmärksammade den tragiska olyckan som skedde redan under första slingan när en häst dog.
– Det var otäckt, hästen låg ju bara där när alla red förbi, berättar Maria Hagman Eriksson. Ibland undrar man ju vad vi håller på med, suckar hon.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.59:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star har gått igenom den första veterinärbesiktningen efter slinga tre. Nu väntar en stunds vila för ekipaget – och innan de går ut på fjärde slingan ska de gå igenom veterinärbesiktningen igen. Klockan 16.39 har de beräknad ridtid, men det beror alltså på om Baron godkänns eller inte. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.25:
Dessvärre är Maria Hagman Eriksson ute ur tävlingen. Bwuagadugo kom in efter den tredje slingan och visade sig då vara halt. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.22:

Landslagsledaren Anneli Ohlén rapporterar om hur det går för ryttarna.

Båda de svenska ryttarna är nu ute på slinga 3. Maria avancerade under slinga 2 och låg på plats 62 när hon red ut. Hon ligger nu på ungefär 16-17 km/h och rider tillsammans med en dansk ryttare. Yvonne Ekelund ligger en dryg halvtimme efter, i hastigheten 15 km/h.
– Hästarna är i fin form och planen håller, berättar landslagsledaren Anneli Ohlén. Jag tror fortfarande på att vi klarar topp 20, menar hon.
Det är mycket fjäsk och en hel del taktik som är hemligheten.
- Ja, nu handlar allt om dem. Det är massage, liniment och peppning. Vi till och med lyfter upp vattenhinkarna så att hästarna ska slippa böja sig ner och dricka.
Äntligen skiner solen över Normandie. Det gör att den hala och tunga banan snabbt torkar upp. Men redan har nästan en tredjedel av ryttarna brutit, trots att bara hälften av loppet är genomfört.
– Det är ovanligt. Men det beror på att slinga 2 var väldigt tung och att banan som helhet har varit väldigt teknisk, säger Anneli.
Man räknar med att mindre än hälften av ekipagen slutligen kommer att gå i mål godkända på ett större mästerskap. Det är under de två sista slingorna som det verkligen gäller. Då besiktigas hästarna två gånger, både när de kommer in till vilområdet och när de rider ut igen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.30:
Maria Hagman Erikssons team jobbar hårt för att serva häst och ryttare. När de gick igenom vetcheck 2, och vidare ut på slinga 3, låg de på en 62:a plats totalt. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är fortfarande med i tävlingen, de är nu ute på slinga 3.


Maria Hagman Eriksson på väg ut på banans slinga nummer 2.


Snabba ryck med vattenflaskor som ska kyla hästen under banan. Maria Hagman Eriksson har en syster, två bröder och mamma med sig.
- Det är självklart att man gör det här för Maria, säger de allihop i kör.

Första groomstoppet på slinga nummer 2. Det är en hel del publik som följer tävlingarna även ute längs med banan.

Omgivningen är vacker. Men banan är svår och tung av allt regn.


Maria kom in i en klunga till groomstopp 2, precis som planerat. Det är bråttom med kylning och vattning av hästen, så att hon inte tappar klungan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.05:
Nu har FEI kommit med ett tillägg till sitt tidigare uttalande om hästen som dog under distansritten. Enligt dem var det så att hästen sprang in i ett träd vid sidan av banan, och då ådrog sig skador i huvudet som direkt orsakade hästens död. Det finns i nuläget inga tecken på att hästen ska ha halkat före krocken med trädet. Läs tillägget här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.50:
Tragisk nog kommer det nu rapporter om att en häst har dött under den pågående distansritten. Claudia Romero Chacon från Costa Rica gick omkull tillsammans med sin häst Dorado ungefär 400 meter före den första grooming-kontrollen på banan. Dorado blev "dödligt skadad" i fallet, medan ryttaren var vid medvetande men kördes till sjukhus. 

Läs FEI:s uttalande här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.27:
Hippsons utsända, Eva Oskarsson, är ute på slinga nummer 2 tillsammans med Maria Hagman Erikssons team. 
– De håller sig till en klunga. Det går bra så här långt och de kan hålla ett bra tempo, säger Eva.


Det går undan när groomarna följer sina ryttare.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 10.00:


Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo har passerat första veterinärgrinden och är godkända för att kunna fortsätta. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star godkändes.

Här kan du följa ryttarna via GPS-tracking.


Det är fullt kaos i snabbgroomingen. Så här i början kommer många ryttare in samtidigt. Speakern uppmanar hela tiden till lugn, men upphetsningen är stor bland ryttare och hästar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 08.00: 


Dags för start i mörkret. Foto: Ellen Elvung

Klockan 07.00 gick startskottet för den 16 mil långa distansritten på VM. Två svenska ekipage stod på startlinjen, läs mer om dem här.
De 166 ryttarna från 46 länder är iväg över startlinjen utan större missöden. Det var fortfarande mörkt i Frankrike när de startade och tyvärr regnar det. Emellanåt riktigt ordentligt. Första slingan är 38,1 kilometer.

Distansritten sänds direkt i FEI-tv (betal-kanal), länk här.
Även Horse1 sänder, (betalkanal) här.
Här hittar du live-resultat. 

Text och foto: Eva Oskarsson

166 ryttare är iväg.

Febril aktivitet i viloområdet. 

Snabbgroomingen redo. I bakgrunden skymtar paviljonger från Förenade Arabemiraten och Qatar. Det är skillnad på komfort.

Is i massor, för att kyla hästarna, har körts fram. Jag hörde från ett groomteam att det går åt minst 30 kilo is per grooming i grind.

Läst 7134 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Sylve: "Stämningen är på topp"


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Svenska hopplaget är just nu på precamp – och gör sig redo för att göra sitt yttersta vid tävlingarna i Normandie.

Under dagen har både Malin Baryard Johnsson och hennes sponsor H&M We love horses lagt upp härliga bilder på Instagram, som vittnar om att stämningen är god i lägret.
Hippson ringer upp förbundskapten Sylve Söderstrand för att höra om det stämmer.

Ni ser verkligen ut att ha det roligt, och en bild kan väl inte ljuga? 
– Nej då, stämningen är på topp. Nu ska vi precis gå in för att äta en härlig pasta bolognese som Henks dotter Billy har lagat åt oss, säger Sylve, och man hör lagets glada stämmor i bakgrunden.

Vad gör ni om dagarna?
– Vi har ett program med träningen som vi följer, men blandar det med teambuilding och diskuterar mycket fram och tillbaka för att vara förberedda.

Vad är det ni diskuterar?
– Vi pratar om hur man vill ha det när vi kommer fram till tävlingen, så att alla ryttare känner sig avlappnade och trygga.

Det låter som att ni förbereder er på bästa sätt - kul!
– Ja, det är riktigt härligt, vi har även firat Henk (Nooren, reds anm.) som fyllde 60 år i lördags, det kan man inte tro! Han fick presenter av oss, avslutar Sylve, innan det är dags att ansluta till de andra inne vid bordet.

Landslagstränare Henk Nooren är inte det enda födelsedagsbarnet på precampen - även Tornesch hästskötare Anna Bäck fyllde år igår. Och inte att förglömma att både Peder och Rolf-Göran har blivit pappor nyligen.

Vill du leta upp sidorna på Instagram? Där heter de: Malin Baryard Johnsson (@malinbaryard) och H&M We love horses (@hmwelovehorses)

Text: Annelie Lundkvist 


Läst 8145 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Hästarna är besiktigade - distansryttarna redo


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Klockan 07.00 på torsdagen går starten i den lilla franska byn Sartilly i Normandie. Då väntas 166 ekipage rida över startlinjen i full galopp - samtidigt.

I mål är man först tio till tolv timmar senare - med 16 ridna mil i bagaget.
– Det kommer att bli upphetsat och det händer olyckor. Ryttare trillar av och hästar blir sparkade när det stora startfältet går iväg. Det krävs en välriden och kontrollerbar häst som lyssnar på hjälperna för att klara av det, konstaterar distansryttaren Maria Hagman-Eriksson.
Maria Hagman Eriksson och Yvonne Eklund är de svenska ryttarna på plats, för att rida sitt femte respektive sjunde stora mästerskap. De är ett rutinerat gäng, både hästar och ryttare, men även groomteamen har varit med många gånger. 

Hoppas på repris
Taktiken är att hitta en bra klunga att rida med, och att hålla sig till den. Det gäller att hitta ett bra tempo och sedan ligga kvar i det. Båda ryttarna tävlar individuellt, något lag fick Sverige inte ihop eftersom den tredje nominerade ryttaren Frida Ekströms häst blev skadad och fick stanna hemma.
– Jag hoppas på att kunna göra ett lika bra resultat som vid VM 2012 i England, då jag red Baron Grey Star på 17,6. Men underlaget kan ställa till det, säger Yvonne Eklund.
Maria Hagman Eriksson kommer att göra sitt bästa på den lite yngre hästen Bug, men tror inte på någon medalj den här gången.
– Jag tror att det räcker till topp 20, vi måste inse att på ett VM är vi inte redo att slåss om medaljerna ännu, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.
Uppladdningen inför VM har sett lite olika ut för ryttarna. Marias häst Bwuagadugo har tävlats en del, medan Yvonne Eklunds häst inte startat mer än en femmilstävling sedan EM hösten 2013.
– Det sliter mycket på hästarna att gå de här långa distanserna. På en mer rutinerad individ når man ju en nivå där man inte bygger upp hästen längre, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

16 mil, fem slingor och sju besiktningar
Loppet rids under tio till tolv timmar. De 16 milen är uppdelade i fem slingor och mellan varje slinga besiktigas hästen och vilar 40-50 minuter.
Banan innehåller det mesta och ett rykte om sig att vara tekniskt svår. Omgivningen är vacker, det är väldigt kuperat och banan går längs sandstranden i vackra Mont Saint Michel bay.
– Mitt groomteam har varit ute och tittat på banan två gånger. Men de kommer ju bara åt groomställena, de ser inte hela banan, berättar Yvonne.
Det har väl inte undgått någon att det regnat ordentligt i Frankrike de senaste dagarna. Den franska leran har blivit ett begrepp. Arrangören hävdar att 90 procent av banan ska ha klarat sig bra, resten håller man som bäst på med att preparera. Regnet fortsätter att falla och det kan hända att arrangören i sista stund tvingas ändra bansträckningen, eftersom det stora startfältet kommer att slita hårt på banan.
– Utmaningen kommer längs stranden. Det är tungt för hästarna, slirigt av det blöta vädret och tempot kommer att vara högt, eftersom det bara är att rida på, säger Maria.
– Det gäller att inte låta sig ryckas med och i stället rida med huvudet, konstaterar Yvonne.
Att det kommer att gå fort under morgondagen är de båda medvetna om. 

Men kan man galoppera en häst hela vägen i 16 mil?
– Ja, det är målsättningen. Där det är lämpligt förstås med tanke på underlaget. Kanske kortare sträckor i trav och så ett kort stopp för att hästen ska dricka på groomställena, säger Yvonne.

Hur kommer det att kännas efter loppet då?
– Det gör ont, skrattar Yvonne. Men inte i rumpan som de flesta tycks tro. Knä, rygg och axlar är det som tar mest stryk, menar hon.

Text och foto: Eva Oskarsson


Läst 8385 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

SVT förklarar Kasprazaks poängavdrag



Tinne till höger gör rätt - Anna till vänster blir avblåst.
FOTO: SVT Sport


Den danska ryttaren Anna Kasprazak blev avblåst under dagens ritt, något som skapade förvirring hemma i tv-sofforna. SVT:s Maria Wallberg förklarar i klippet nedan vad som hände, vägen var det inte fel på, men rörelsen blev galen:


Läst 8022 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Charlotte Dujardin "satte plattan i mattan på Ferrarin"



Triss i damer på pallen - från vänster Helen, Charlotte och Kristina.
FOTO: Tomas Holcbecher

Charlotte Dujardin och Valegro gjorde det igen - med 86,120 procent regerade de VM:s GP Special. Ritten var inte var felfri, men räckte gott och väl till guld.

Helen Langehanenberg bjöd brittiskan på tufft motstånd tillsammans med sin Damon Hill NRW. Ekipaget belönades med 84,486 procent av domarna, vilket gav silver. Bronset gick till Kristina Sprehe med Desperados FRH som nådde upp till 79,762 procent.
Charlotte Dujardin tog alltså guld i Grand Prix Special på sitt första VM – vilket gör att Valegro nu har vunnit ”allt”. OS, VM, EM, vinst i världscupfinalen och i Aachen. Men matte ser inte ett dugg mätt ut.
– Det känns fantastiskt att kunna vinna guld här, jag visste att det skulle bli tufft. Men när jag fick till en så fin ritt i går fick jag självförtroende att verkligen satsa. Jag satte plattan i mattan på Ferrarin, utbrister hon på presskonferensen.

Entusiastisk publik
Valegro gick på toa en gång under programmet, då gick det ett sus genom publiken.
– Det var nästan det svåraste i dag, att publiken var så med. Jag hörde på dem när jag gjorde något bra eller något dåligt, hur de liksom drog efter andan. Det var nästan så att jag tänkte ”håll tyst, vi försöker koncentrera oss här”, säger Charlotte med glimten i ögat.
Självklart skämtar hon, och förtydligar att det verkligen är häftigt att ha publiken med sig hela tiden.
Helen Langehanenberg berättar att Damon Hill älskar publik och applåder.
– Så det var bara bra att de var med oss. Jag var så koncentrerad när jag red, visst hörde jag dem här och där, men det störde mig inte alls.

Lycklig bronsmedaljör
Den som nästan ser lyckligast ut på podiet är bronsmedaljören Kristina Sprehe, som rider Desperados FRH.
– Jag är så stolt över mitt team, min häst och min tränare – det känns overkligt att sitta här. Med laget var målet guld, men individuellt hade jag bara tänkt göra mitt bästa. Att mitt bästa skulle räcke till brons, det trodde jag aldrig!  

Fullständigt resultat
Tinne femma på VM – intervju + bilder här


SVT:s klipp från prisutdelningen.


Valegro är van vid att leda ärevarven.
FOTO: Tomas Holcbecher


Helen Langehanenberg har ett handtag på sadeln, för säkerhets skull.
FOTO: Tomas Holcbecher



Kristina Sprehe under prisutdelningen.
FOTO: Tomas Holcbecher 
 

Glad Charlotte på presskonferensen. FOTO: Anki Yngve
 

Den obligatoriska medaljbilden. FOTO: Anki Yngve 
 

Tinne Vilhelmson Silfvén på Don Auriello slutade femma i mördande konkurrens. FOTO: Tomas Holcbecher 
 

Glädje i Team Sverige … FOTO: Tomas Holcbecher 
 

... liksom på läktaren. FOTO: Tomas Holcbecher 
  

Patrik Kittel och Scandic hamnade på 17:e-plats, en hårsmån från final. FOTO: Anki Yngve 
 

Minna Telde på Santana, 23:a i GP Special. FOTO: Tomas Holcbecher  


Läst 6375 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Isabell Werth berättar om guldhästen Bella Roses skada



Isabell Werth intervjuas av FEI-TV. FOTO: Skärmdump, FEI

Det var efter prisutdelningen, där Isabell Werth tog emot lagguldet tillsammans med Tyskland, som skadan upptäcktes. Bella Rose 2 har en inflammation i hoven. Det är ingen allvarlig inflammation, men tillsammans med teamet beslutades att Isabell drar sig ur VM. Ett beslut som gjorde att hästskötarna grät hela kvällen.
– Det viktigaste är att det inte är något allvarligt eller dramatiskt. Om några dagar är det läkt. Fel dagar, men sådant är livet, säger Isabell Werth i intervjun med FEI-TV nedan:



Läst 5933 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.