VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
26
2014

Patrik Kittel: "Kunde nästan inte ha gjort det bättre"



Efter ritten beskriver Patrik sig som glad, trött och svettig.
FOTO: Anki Yngve 

Patrik Kittel och Watermill Scandic hade verkligen flyt i dag. Inga stora missar, förutom lite tveksam skritt och något jämfotahopp i en av piruetterna. 
– Jag tycker att han gjorde ett fantastiskt jobb, säger ryttaren om sin häst. 

Dessvärre är domarna fortfarande lite snåla mot Patrik, 74,086 procent blev betalningen, frågan är hur långt det räcker i medaljstriden.
– Scandic hade nästan inte kunnat göra det bättre. Nu är det upp till mig att rida på och bevisa för domarna att han är tillbaka i så här fin form, några är nog lite förvånade över det. Jag hade kanske hoppats på ett par procent till, säger han till Hippson.
Patrik Kittel är definitivt en av de ryttare som går vidare till morgondagens Grand Prix Special.
– Där hoppas jag kunna rida in bland topp-15 och kvala till küren. Scandic har lite svårt för att rygga, men det är ingen ryggning med i Specialen. Det är desto mer piaff och passage i det programmet, och det kan han ju! 

Dubbelarbetar - som tränare
Patrik är inte bara ryttare utan även tränare under detta mästerskap.
– Nu ska jag iväg och hjälpa Mary Hanna från Australien, jag ska bara få av mig mina svettiga kläder först, skrattar han.
Hela tisdagen inför sin ritt har Patrik dock kunnat koncentrera sig på sig själv och på Scandic.
– Efter att jag red i morse har jag suttit inne i lastbilen och fokuserat, utan att träffa en människa. Jag tycker att jag har hittat en bra balans.
Den värsta pärsen var nämligen i går, då hustrun Lyndal Oatley red.
– Då är jag oerhört spänd, det är en sex minuter lång plåga att se henne rida. Jag vill henne så oerhört väl, säger Patrik.
Att han hjälper konkurrenterna i Australien har han inga som helst problem med.
– Aldrig. Jag skulle inte bry mig om det ens om jag hjälpte Charlotte Dujardin med Valegro, det är den som är bäst som ska vinna!

Hänger på Tinne
Nu vilar Sveriges öde i Tinne Vilhelmson Silfvéns händer.
– Normalt ligger hon några procent över exempelvis Spaniens sista ryttare, Tinne är riktigt stark. Ska jag vara realist kan vi komma fyra som bäst. Men visst, skulle andra misslyckas kan det kanske bli medalj, säger Patrik.
 
Följ vår direktrapport här

I skrivande stund ligger Sverige sexa, Patrik gick in på en sjundeplats individuellt, 30 ekipage går vidare till Grand Prix Special. Här ser du ritten, via SVT:


Sista finishen inför ritten. Scandic tar uppståndelsen med ro.
 

Kyra Kyrklund hjälper ryttarna med alla detaljer.
 

Spända lagkamrater.
 

Hustrun Lyndal Oatley tittar tillsammans med Jeanna Högberg.
 

Tur att Lyndals Australien har samma färger på landslagskläderna!
 

På väg in på banan.
  

I travlängningarna ska Patrik satsa ännu mer i morgon. Men han var nöjd med Scandics form. "Ibland blir han lite låg och vill dra husse framåt, men inte i dag." FOTO: Tomas Holcbecher
  

"Man är väldigt lättad när det är över, det har varit uppbyggnad och uppbyggnad i ett år. När dagen D kommer är det stort, man vill göra bra resultat för sitt land. Jag är väldigt svensk av mig även om jag bor utomlands", säger Patrik efteråt. FOTO: Tomas Holcbecher
 

Bo Jenå och Jeanna Högberg håller koll på ställningen.
 

Minna Telde är betydligt gladare i dag. Hon har helt enkelt brutit ihop och kommit igen! 

 

Minnas snygga frissa. 


Läst 9409 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2014

Tisdag: Tyskland tog hem guldet


Uppdatering klockan 17.40:
När Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello kommer in på banan lättar molnen upp och solen lyser starkt. De svenska tonerna från ABBA kommer ur högtalarna under ritten.
Anton ser riktigt avslappnad ut på banan med en fokuserad Tinne på ryggen.
Det blev några små missar, bland annat fick de problem i första galoppombytena när Anton hoppade jämfota med båda bakbenen vid två tillfällen. På andra diagonalen med byten i varje stämde allt perfekt.

– Det var ingen prickfri runda, även om det fanns många höjdpunkter, säger kommentatorn Gunilla Byström i SVT-sändningen.

Det står nu klart att Tyskland tar hem guldet, Storbritannien belönas med silver och Holland får bronsmedaljen.


Tinne Vilhelmson Silfvén blev bästa svenska ryttare i och med sin sjunde plats. Patrik Kittel och Scandic slutade på en 15:e plats och Minna Telde med Santana landade på 28:e plats. Ryttarna har därmed kvalat in till onsdagens Grand Prix Special.

Uppdatering klockan 17.09: 
Charlotte Dujardin
 går upp i en solklar ledning tillsammans med Valegro med procenten 85,214.
Ekipaget levererar ett program som verkligen står ut från de andra i ett regnigt Frankrike.
Programmet var nästintill felfritt, galoppombyten, ökad trav och piafferna satt perfekt, det var bara i slutet av programmet som Valegro ville avsluta lite tidigare än vad Charlotte ville. När ekipaget var klara kokade läktaren av applåder som aldrig ville ta slut. 

Detta betyder att Storbritannien går upp på en andra plats, efter Tyskland med Holland på tredje plats.
 

Uppdatering klockan 16.00:
Det såg så himla fint ut i början, Steffen Peters och Legolas 92 bjöd på luftig passage och härliga övergångar. Men så kom det en grov miss i bytesserien i varje steg. Den blev kostsam för den rutinerade amerikanen. Han kommer ändå upp i 75,843 procent och går in på en sjätteplats individuellt. 

Tyskland leder fortfarande lagtävlingen stort, Holland ligger tvåa och efter Peters ritt ligger USA på bronsplats (men tänk på att britterna har Charlotte Dujardin kvar). 

Du följer väl klassen? Här ser du den direkt.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.46:
Svenska Ridsportförbundet har räknat och bjuder på lite odds. För att Sverige ska slå Holland och ta brons måste Tinne Vilhelmson Silfvén rida på minst 82,2 procent. För att klå Spanien och komma fyra krävs 76,9 procent. Ingen press...

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.55:

Holländska Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival har ridit över 80 procent i ett Grand Prix-program 15 gånger. I dag såg 17-årige Parzival väldigt stark ut i vissa av rörelserna, 79,629 procent blev det för ekipaget. Adelinde ligger nu på en tredjeplats individuellt. 

Fortfarande är det Tyskland som leder lagtävlingen, med Holland på andra plats och Spanien på bronsplats. 
 

Parzival är på väg mot sin forna form. FOTO: Anki Yngve 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.30: 

Spanska Jose Daniel Martin Dockx och Grandioso knuffar ner Patrik Kittel med minsta marginal, 74,243 procent blev det för José efter en fin ritt. 

Valentina Truppa och Fixdesign Eremo del Castegno bjöd bland annat på riktigt fina, välcentrerade piruetter. Felfritt och avslappnat. Hon fick 73,814 och ligger just nu tia individuellt, direkt efter Patrik Kittel på en niondeplats. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.03:
Nu blev det just trippeltyskt i ledningen, efter att Helen Langehanenberg ridit sin fantastiske Damon Hill. Dock blev det ”bara” 81,357 procent – och Isabell Werth ligger sensationellt nog fortfarande i ledning. Patrik Kittel ligger just nu åtta, Minna Telde 16:e och Jeanna Högberg 26:a. 

Följ klassen via SVT Play, här.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 12.25:
Patrik Kittel och Watermill Scandic hade verkligen flyt idag. Inga stora missar, förutom en lite tveksam skritt och något jämfotahopp i en av piruetterna. Nästintill prickfritt blev det ändå! Piaff och passage är deras paradnummer och så fina de var. Tjusiga övergångar satte de också, alla galoppserier var också väldigt fina. Riktigt snyggt jobbat! 

Dessvärre tyckte inte domarna att Patrik var värd mer än 74,086 procent, frågan är hur långt det räcker i medaljstriden... 

Här kan du läsa en intervju med Patrik samt se ritten.

Nu är det paus inne på arenan till klockan 13.45, följ klassen via SVT play, här.


Nöjd ryttare och häst! FOTO: Tomas Holcbecher

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.45: 
Britten Michael EilbergHalf Moon Delphi gjorde en väldigt mjuk och fin uppvisning, men fick en del små missar. Bland annat i bytena i varje. 71,957 procent blev det. Detta gör att Storbritannien halkar ner till en femteplats. Icke att förglömma är att de har Charlotte Dujardin som sista ryttare, och att det dessutom är väldigt jämnt i toppen. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 10.17:
Topp tre-resultaten står sig fortfarande, det är dubbelt tyskt (Werth + Sprehe) och sedan spanskt (Barbacon) i topp.
Edward Gal
fick massor av applåder både inför och under sin ritt, den regerande världsmästaren är mäkta populär. Men tyvärr når "reservhästen" Glock’s Voice inte riktigt upp till Undercovers nivå. Han blir lite kort i formen och ekipaget hade ett par missar – 72,414 procent blev det och en niondeplats så här långt. Minna Telde ligger i skrivande stund tolva.

Missa inte att du kan följa klassen direkt via SVT Play, länk här.


Ingen dålig andrahäst han har! FOTO: Tomas Holcbecher


Edward Gal och Glock's Voice. FOTO: Anki Yngve
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 09.43:
Klassen har nu varit i gång i drygt en och en halv timme. Rutinerade tyskan Isabell Werth gick in först i dag, och visade var skåpet ska stå tillsammans med Bella Rose 2. Ekipaget gick upp i ledning med 81,529 procent. Två tyskar leder nu den individuella resultatlistan, medan vi har spanska Morgan Barbancon och Painted Black på en tredjeplats.

Missa inte att du kan följa klassen direkt via SVT Play, länk här.  Här ser du Isabell Werths ritt, via SVT.

  

Isabell Werths Bella Rose 2 är verkligen fantastiskt fin. Mjuk, elastisk och jämn. FOTO: Anki Yngve 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
  


Kristina Sprehe och Desperados ordnade ledning för Tyskland i går. FOTO: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION
I dag, tisdag, är det dags att fördela medaljerna i lagdressyren. Sverige ligger sexa inför avgörandet – tyskarna leder, Holland ligger på en andraplats medan England just nu har bronspengen i sitt läger.

Patrik Kittel rider klockan 12.00, medan Tinne Vilhelmson Silfvén äntrar banan med sin "Anton" klockan 17.27.

Här hittar du direktsändning via SVT Play.

Här kan du följa tävlingen via liveresultat.


Hans Peter Minderhoud och Glocks Johnson såg till att Holland ligger tvåa inför avgörandet. FOTO: Tomas Holcbecher


Läst 9124 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2014

Minna Telde: "Jag är sjukt besviken"



"Jag har i alla fall klarat mig utan att börja gråta", säger Minna, med tårarna tydligt brännande bakom ögonlocken. FOTO: Anki Yngve
  

Minna Telde och Santana inledde sitt Grand Prix-program väldigt starkt, men tyvärr kom det en jättemiss i första piaffen. Santana kom in i för stor passage, orkade inte piaffera och stannade nästan helt.

– Jag är sjukt besviken. Han har varit fantastisk här under precampen och på framridningen. Cool, lugn, men ändå med tryck. Det som hände var att han tittade till på en av kamerorna vid banan, något som inte ska påverka oss och det är ingen ursäkt, men efter det var jag inte skicklig nog att få tillbaka honom till vår zon.
Minna fortsätter:
– Passagen blev bara större och större när jag skänklade för att få kvickare steg. Därmed fick han jättesvårt in i piaffen. Den blev extremt dålig.
Hon berättar att även om galopprogrammet sedan var bra, så räcker det inte.
– Man brukar säga att piaff, passage och övergångarna mellan dem är 30 procent av poängen.
Piaff och passage är annars inget Santana har problem med, i Hamburg fick han till exempel jättefina poäng på rörelserna. Så det som hände var en miss i kommunikationen.
  
Inte hästens fel
Minna berättar att hon var väldigt nöjd med sin uppladdning och sin egen sinnesstämning när hon red in på banan i dag. Hon var glad, lugn och fokuserad. Samtidigt tar hon själv på sig missarna.
– Det är jag som rattar runt där uppe, så jag kan inte säga att det är hans fel... Jag är väldigt ledsen över att jag inte har kunnat leva upp till förväntningarna med laget, säger hon. 
Landslagsveterinären har stenkoll på Santana, så det är inget fysiskt fel på honom. Med största sannolikhet går ekipaget ändå vidare till Grand Prix Special, och där kommer Minna att vara revanschlysten.
– Just nu är jag fortfartande i affekt. Nästa steg blir att titta på filmen, prata med min tränare Cilla och gå in i det analytiska läget. Men där är jag inte ännu...

71,114 procent blev det totalt för Minna och Santana i Grand Prix (det personliga rekordet är 73,8 procent). Efter första dagen ligger de på en åttondeplats individuellt och det svenska laget ligger sexa (efter Tyskland, Holland, Storbritannien, Spanien och USA). Här kommer du till vår direktrapport av klassen, som nu pausar i halvtid till i morgon bitti. 

Individuella resultat i halvtid
Lag-resultat i halvtid
 

Santana inledde med ett grymt fint travprogram, fram till första piaffen...
 

Där blev det nämligen stopp, och ekipaget kom aldrig igång med rörelsen.
  

Även galoppen var flott, men tyvärr kostade problemen med piaff- och passageövergångarna flera procent.
  

Besvikelsen hos Minna var stor när hon skrittade ut.
  

Minna Telde är en känslomänniska, men också en envis kämpe. Vi lovar, hon kommer igen!
  

Intervjuas av SR:s Christian Olsson i "mixed zone".
  

Det här var inte riktigt vad Bo Jenå hade hoppats på.
 

Minnas tränare "Cilla" Kristoffersen filmar.


Läst 12128 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2014

Löf: ”Det känns osannolikt, helt fantastiskt …”



  
Gabriella Löf med Dorino var först ut för det svenska VM-laget i para-dressyr. Hon fick 63,071 procent av domarna och bjöd på glädjetårar när hon red ut från banan.
– Tänk att man har ridit VM. Det var jättekul, nu gråter vi lite!


Till och med den franska shuttle-föraren har fått en svensk flagga, och hejar på Gabriella och resten av para-laget. Det är en härlig stämning i svensklägret och ryttarna bjuder verkligen på sig själva.
– Det känns osannolikt att vara här, helt fantastiskt. Ända sedan jag blev nominerad har jag haft svårt att fatta att jag skulle få rida, säger Gabriella.
Hennes mål framåt är att få Dorino lite starkare och högre i formen, och att han ska stanna kvar hos hennes hjälper ännu bättre. Men det blir en senare fråga, på plats i Normandie ska hon bara njuta.
– Vi har ett fantastiskt team och enastående medhjälpare, hela laget är suveränt. Det betyder mycket och blir som grädde på moset. Det är bara mums, mums när det fungerar så här fantastiskt.
Vädret, som tidvis är rejält blött, har Gabriella inga problem med. Hemma på Gotland rider hon utomhus nästan jämt.
– Vi har tränat i regn och vi har tränat i storm. Och så har vi gjort volter runt fåren hemma i hagen.
Innan vi springer vidare till dressyrens Grand Prix ber Gabriella oss hälsa så mycket till Jeanna Högberg. De är ju kollegor i Ridet to Rio-satsningen.  
  
Många flashiga hästar
Vi pratar även med landslagsledare Agneta Aronsson, som är nöjd med Gabriellas ritt.
– Det såg ganska bra ut, hästen kan bli lite ”stiff” både i kroppen och i huvudet, vilket bland annat märktes i ryggningen. Men sedan slappnade han av mer och mer, då blev det mjukt och med fint flyt, säger hon och fortsätter:
– Det såg vårdat och lydigt ut tycker jag. Det finns så mycket flashiga hästar här, men den Gabriella har är inte flashig. Då gäller det att rida på harmoni i stället.

Text & foto: Anki Yngve

Liveresultat från para-dressyren


Det är skön stämning i svensklägret.
 

Banan är vacker, med mycket grönt.
 

En koncentrerad Gabriella inne på banan.
 

"Tänk att man har ridit VM!"
 

Kerstin Larsson Englund på väg för att heja på sin lagkamrat.
  

Gabriella blir intervjuad av FEI. 


Läst 13237 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2014

Jeanna Högberg: "Över lag är jag jättenöjd!"



Jeanna möter pressen efter sin fina ritt.

Jeanna Högberg och Darcia var första svenska lagekipage in på dressyrarenan, och trots att det var VM-debut för båda utstrålade de stor säkerhet.
– Hon kändes faktiskt mer avslappnad än vad jag trodde att hon skulle vara, därför hade jag kanske lite dåligt tryck in i första piaffen. Men över lag är jag jättenöjd, hon var positivt avspänd, säger Jeanna till Hippson.
  
Detta var Darcias sjunde start på Grand Prix-nivå och trots orutinen tar hon allt ståhej, inklusive den jättelika arenan, med ro. Det ösregnar tidvis här i Caen, men som tur är rider ryttarna fram under tak.
– De små missarna vi hade får jag ta på mig. Jag älskar den här hästen, hon är fantastisk. Med henne är jag som sagt väldigt nöjd, fortsätter Jeanna.
Visst syns det att Darcia behöver stärka formen, i piaffen hamnar hon lite i framvikt, men för att ha debuterat internationellt helt nyligen är helhetsintrycket imponerande. De svåra bytesserierna satt riktigt fint, liksom piruetterna och längningarna.
  
Får klart godkänt av Bo och Kyra
Domarna belönade Sveriges första ekipage med 69,657 procent.
– Det var en bra start, vi kan inte förvänta oss mer eftersom hästen inte har gått så många GP-klasser. De gick in och gjorde vad de skulle, även om det inte var en helt felfri ritt. All heder åt Jeanna som gjorde det så bra, säger förbundskapten Bo Jenå.
Landslagstränare Kyra Kyrklund beskriver Jeanna som en riktig tävlingsmänniska, som inte stressar upp sig för något.
– Hon är här för framtiden, målet är att hon ska få en positiv upplevelse. Och det tror jag att hon har fått. Det är en cool tjej och en jättefin häst, som kommer att bli bättre och bättre med tiden, menar hon.
Bo Jenå flikar in att Jeanna inte enbart togs ut till laget för att hon är en framtidsryttare. Hon har dessutom presterat bättre resultat under våren än övriga kandidater!

Direkt efter ritten låg ekipaget på en sjunde plats. Följ Hippsons direktrapport från klassen här.
Läs mer om Jeanna och Darcia här.

Text & foto: Anki Yngve

 

Ett fokuserat par på väg in på banan.
 

Darcia har en härlig utstrålning...
 

... och riktigt fina gångarter. En framtidshäst!
  

Snabbt snack med Bo Jenå direkt efter ritten.
 

Förbundskaptenen var nöjd med sin första lagryttare. 


Läst 13666 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
25
2014

Första avsnittet av FEI:s talkshow från VM i Normandie


I detta avsnitt gästas studion av Englands dressyrstjärnor Carl Hester och Gareth Hughes. Dessutom får vi se inslag från invigningen - och lära oss en hel del om vad som väntar under de kommande två veckorna.


Läst 12603 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Bildspel: Dressyrlaget tränar inne på arenan


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Svenska VM-dressyrlaget fick möjlighet att rida hästarna inne på tävlingsarenan under söndag kväll. Alla ryttare red - utom Patrik Kittel. 

Patrik hade fått tillstånd att rida Scandic vid ett senare tillfälle, så att han kunde fokusera fullt ut på sin elev och VM-debutanten Jeanna Högberg. Tillsammans med Louise "Lussan" Nathhorst och Kyra Kyrklund tog han därför på sig tränarrollen och stod vid sidan av banan.

Alla hästar såg avslappnade ut och fick beröm av både ryttare och hästskötare efter träningspasset. 
I morgon, måndag, börjar tävlingarna. Läs mer om ryttarnas starttider här.

Missa inte bildspelet ovan signerat fotograf Tomas Holcbecher. 


Läst 12415 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Måndag: Tyskland i topp – Sverige sexa


Uppdaterat klockan 17.48:

Minna Telde och Santana fick till ett riktigt fint program och inledde väldigt starkt. Tyvärr blev det en större miss i den första piaffen - Santana tappade energin. Där gick hon från att ligga tvåa till att ligga runt femteplats. Några ytterligare små missar problem blev det, men överlag var det riktigt fint! FEI-tv:s kommentatorer kallar Santana "The dancing machine". 

71,114 procent blev det totalt för Minna och Santana idag, en åttondeplats individuellt. 

14 ryttare hamnade över 70 procent i det 49 ekipage stora startfältet. 

Här hittar du resultat för klassen.

Tyskland leder inför morgondagen, Holland ligger tvåa och England trea. Sverige ligger på en sjätteplats. Klassen fortsätter i morgon bitti, klockan 08.00. Klassen är nu slut, i morgon rider Patrik Kittel samt Tinne Vilhelmson Silfvén.

–––––––

Uppdaterat klockan 17.15:

Carl Hester och Nip Tuck, andra lagekipage för England, har aldrig fått mindre än 70 procent i en internationell Grand Prix-klass. Han inledde lite skakigt och hade problem med piafferna där Nip Tuck hoppade jämfota emellanåt. Han fick dock fina siffror för de flygande bytena, galopparbetet visade sig vara deras största styrka, med få poäng under åtta. Carl Hester var riktigt nöjd och glad efter sin ritt, sammanlagt blev det 74,214 procent, en tredjeplats så här långt. 

–––––––

Uppdaterat klockan 16.00: 

Lyndal Oatley och Sandro Boy 9 går in som Australiens andraryttare. Lyndal lär vara nöjd med sin ritt som gick riktigt smidigt. Lyndal är ju som bekant Patrik Kittels fru tillika elev. Hon får 70,571 procent och går in på en sjundeplats individuellt. 

––––––

Uppdaterat klockan 14.30: 

Hans Peter Minderhoud och Glock's Johnson går in som Hollands andra lagryttare. Hans Peter var en del av guldlaget på VM för fyra år sedan, Holland är ett av de favorittippade lagen i detta mästerskap, även om Edward Gal inte ställer upp med sin bästa häst.
Hans Peter gjorde sitt yttersta för att hålla Johnson på plats och visade bland annat riktigt fina övergångar mellan trav och passage. Men så blev det även en del missar, bland annat i galoppombytena i vartannat steg. Ekipaget slutar på 74,371 procent, en andraplats just nu. Fortfarande tyskt i topp i form av Kristina Sprehe, Jeanna Högberg ligger just nu nia. 
 

Hans Peter Minderhoud klappar om Glock's Johnson.
FOTO: Anki Yngve  

––––––––––

Uppdaterat klockan 13.51: 

Nu är dressyren igång igen efter en längre lunchpaus. Italienska Ester Soldi och Harmonia, andra lagryttare för Italien, ser nöjd ut med sin ritt. Hon fick jobba hårt i piafferna, och fick en del småmissar. Slutar på 66,3 procent och en 14:e plats just nu.

De tre bästa ritterna räknas in i lagresultatet. 

––––––––

Uppdaterat klockan 11.56:

Kristina Sprehe och Desperados FRH går som tysk lagryttare nummer två in och fullständigt dominerar, inte helt oväntat kanske. Just nu två tyskar i topp, blir de oslagbara i denna lagtävling? 78,814 procent fick Kristina. 

––––––––––

Uppdaterat klockan 11.28:

Jeanna Högberg och Darcia levererar! En riktigt fin ritt fick de till om än med några små missar, läs en intervju med Jeanna här

––––––––––

Uppdaterat klockan 10.50:

Nu är det en kort paus inne på arenan. Fram till nu leder Tyskland följt av Holland och Danmark. Men det är ju bara de första ryttarna i lagen som har ridit så mycket kan hända. Nu inväntar vi spänt Jeanna Högberg och Darcia som startar 11.10. Det är två förstaryttare kvar i lagdelen, samt två individuellt tävlande, innan det är dags för andraryttarna i lagtävlingen. För att komma med till den individuella delen av mästerskapen som rids i Grand Prix Special lär det krävas ett resultat över 70 procent i Grand Prix-klassen.

Här hittar du liveresultat.

Här hittar du webbtv-sändning, FEI:s betalkanal.

––––––––

Uppdaterat klockan 10.25: 

Första danska lagryttaren på banan, rutinerade Mikala Münter Gundersen, visade att även de vill vara med i toppstriden. Tillsammans med My Lady fick hon till en nästintill prickfri ritt, 70,271 blev procenten – vilket ger henne en tredjeplats så här långt. 

–––––––––––––

Uppdaterat klockan 10.05: 

Maree Tomkinson och Diamantina 4, Australien, fick ingen rolig start. Stoet ville inte gå igenom tunneln på väg in till arenan och Maree blev tvungen att hoppa av. När hon sedan väl kom in fick hon startsignal direkt och hann inte rida runt banan på utsidan av staketen. Trots detta lyckades Maree lugna stoet och göra en fin uppvisning, med små missar här och var. De fick 69,3 procent, riktigt imponerande med den minst sagt svajiga inledningen!

Belgiens Jeroen Devroe på Eres DL tog över tredjeplatsen för en stund sedan, efter att ha ridit på 70,214 procent.

–––––––––

Uppdaterat klockan 09.50:

USA:s Tina Konyot och Calecto V gjorde sitt yttersta på den regnblöta banan. USA är på förhand inte med i några lagmedaljdiskussioner. Tina belönades med 69,643 procent och en tredjeplats så här långt. 

––––––––––––

Uppdaterat klockan 09.00:

Arlando NH N.O.P och Diederik van Silfhout var första holländska ekipage på banan. Tillsammans med sina lagkamrater är han en av medaljkandidaterna. Diederik fick till en riktigt bra ritt, men hamnade direkt efter tyska Fabienne i resultatlistan så här långt, med 73,414 procent. 

–––––––––––––––

Uppdaterat klockan 08.45:

Nu är dressyren igång på D´Ornano Stadium. Fem av hundra ekipage har avslutat sina Grand Prix-program i arenan. Just nu är det tyskt i topp i form av Fabienne Lütkemeier på Dagostino FRH som leder på 73,586 procent. Fabienne kallades ju in när Totilas visade sig vara skadad tidigare i veckan.

Nedan ser du information om när svenskarna, Jeanna Högberg och Minna Telde, rider senare i dag. 

Här hittar du liveresultat.

Här hittar du FEI-tv:s betalkanal.

–––––––––––––––

FÖRHANDSINFORMATION 


Laget spanar intresserat in den öppna träningen under söndagen (även om Jeanna verkar ha tekniska problem med telefonen). 
Foto: Tomas Holcbecher

  
Startlistan för VM:s första dressyrklass, Grand Prix, har precis kommit upp. Jeanna Högberg går ut som startnummer 19 under måndagen med Darcia VH. Hon beräknas rida klockan 11.10. 
Därefter rider Minna Telde på Santana klockan 17.26.

På tisdagen forsätter klassen med Patrik Kittel och Watermill Scandic som första svenska ekipage klockan 12.00. Tinne Vilhelmson Silfvén avslutar för svenskarna med Don Auriello klockan 17.27.

Startlista 


Jeanna Högberg och Tinne Vilhelmson Silfvén ser fundersamma ut.
Foto: Tomas Holcbecher




Tinne och Patrik Kittel. Foto: Tomas Holcbecher


Läst 12352 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Dag Albert ansluter till laget i Frankrike



Dag Albert och Tubber Rebel tar tunneln till Frankrike.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher



Uppdatering klockan 17.00:
SMS från förbundskapten Staffan Lidbeck till Hippson:
"Hej! Ja, positivt svar från Dag, han kommer!!!"

Därmed blir det svenska laget fulltaligt, och även om samtliga ryttare har ett stort ansvar att prestera så lättar en liten tyngd från deras axlar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Intervju med Dag Albert, söndag klockan 12.50:

Vi ringer upp mannen som kan rädda fälttävlanslaget i Frankrike. Dag Albert, som mot förbundsledningens vilja tackat nej till att rida VM, är plötsligt högaktuell igen.

Dag sitter hemma på ridbanan och rider i ett blåsigt England, när vi får tag på honom för att ställa frågan alla vill veta svaret på. Kommer han att ställa upp och ta sig till VM?
– Jag jobbar på det, i en nödsituation som denna måste man åka! Det har varit ett tufft år för svensk fälttävlan. Jag vill verkligen åka, det är synd om laget som drabbats så hårt - nu gäller det att ställa upp, säger Dag Albert till Hippson.

Måste lösa det praktiska
Att bara lasta hästen och åka till VM är lättare sagt än gjort. Dag har tjugo hästar hemma på gården som någon måste ta hand om. Han förklarar att det inte handlar om att någon ska sitta och rida alla hästarna, skrittmaskinen får gå varm när de är borta på mästerskapet.
– Vi måste ha någon vi kan lita på som fodrar, mockar och sätter dem i skrittmaskinen. Det är ingen omöjlig uppgift att lösa, men jag har inte allt klart ännu, förklarar Dag.

Hästen är i form
Hans VM-häst Tubber Rebel är redo att ställa sig på lastbilen och åka mot Frankrike, om de får ihop logistiken hemma i stallet. Dag planerar att åka till Frankrike på onsdagen, och åker i så fall direkt till tävlingsplatsen. 
Vi avslutar samtalet med att prata om vilken väg som snabbast tar honom till Frankrike. Färjan är kortaste vägen, men den går endast två gånger om dagen. Dag kommer nog att välja tunneln mellan Dover och Calais, för att kunna vara mer flexibel med tiden.

Text: Annelie Lundkvist


Läst 9931 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
24
2014

Alla svenska dressyrhästar är besiktigade


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

De svenska dressyrhästarna besiktigades under söndag morgon - alla är godkända. Laget kommer ladda upp med reining inför sin tävlingsstart.

– Alla hästar dansade igenom besiktningen. Det var solklart, alla ser jättefina ut, säger Minna Telde när Hippson når henne på telefon.
Stämningen i laget är på topp efter deras precamp, där de både har tränat och skapat en härlig laganda.
Minna ser fram emot att tävlingarna ska börja under måndagen, och hon lovordar anläggningen och arrangören.
– Allt har fungerat toppen, vi står i ett väldigt bra stall där allt är centralt. Det är lätt att röra sig mellan ridbana och tävlingsarena, säger Minna.
  
Försöker rida som vanligt
Santana mår utmärkt och är i mästerskapsform, något som finslipats fram under lagets precamp. Att det är VM försöker Minna inte att tänka på - hon förbereder sig och hästen som vanligt. I går joggade hon Santana, som i dag får gå lite hårdare när laget är välkomna in på arenan för första gången.
– Vi har ridtid på banan i kväll, då får vi rida 15 minuter utanför banan och 15 minuter inne på banan. Jag kommer att rida på som vanligt, det är ju samma storlek på banan även om arenan och allt runt om är annorlunda. Jag rider på och gör ingen stor sak av det, utan försöker få Santana att känna sig lugn och trygg, förklarar Minna.
  
Laddar upp med reining
På morgonen cyklade de ner till arenan, där reiningen kommer att ridas, för att mäta avståndet och hitta rätt väg. Minna och laget glädjs över att det är så nära, endast tre minuter bort med cykel. Då kan de heja på våra svenska reiningryttare.
Under invigningen i går var stämningen på topp. Truppen tyckte synd om publiken som suttit och vinkat till alla ryttare så länge att de bjöd på lite bus.
– Vi galopperade in på banan och försökte bjuda dem på lite skratt. Det fungerade, vi fick många applåder och skrattade så att vi nästan kiknade själva, säger Minna.

Missa inte bildspelet från veterinärbesiktningen, signerat fotograf Tomas Holcbecher. 

Text: Annelie Lundkvist 


Läst 9390 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.