VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
27
2014

Alexander gick inte igenom veterinärbesiktningen



Tävlingen tog slut innan den hann börja för ekipaget.
Arkivfoto: Tomas Holcbecher 

I dag veterinärbesiktigades de svenska fälttävlanshästarna och tyvärr fortsätter oturen för truppen - Alexander är struken.

Alexander har tillsammans med Ludwig Svennerstål varit på precamp och tränat med det svenska laget. I söndags hoppade ekipaget en bana innan de började röra sig mot tävlingsplatsen.
Det var på måndagen som teamet, vid den egna veterinärkontrollen, insåg att Alexander inte var fräsch. Han hade slagit sig på ett gammalt överben vänster fram, som blivit irriterat.

Benet röntgades och då kom bekräftelsen. Det är ingen allvarlig skada, utan något som går över på några dagar, enligt förbundskapten Staffan Lidbeck. Hästen har under tisdagen blivit bättre och när de travade upp på stallplanen innan veterinärbesiktningen i morse var han tillräckligt bra för att visas upp på eftermiddagen.
– Alexander sprang så pass bra i morse att vi bestämde oss för att visa upp honom. Även om vi inte var säkra på att det skulle gå, säger Staffan Lidbeck när Hippson når honom på telefon.

När Alexander skickades till holding-box valde Ludwig att inte visa honom igen, och därmed drog han sig ur VM innan det ens hann börja.

Ludwig Svennerstål pratat med SVT:s Maria Wallberg efter beskedet: 

De övriga hästarna i laget, Matrix W, Sofarosgood och Tubber Rebel gick igenom besiktningen utan problem.

Text: Annelie Lundkvist 


Läst 5143 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Tinne femma på VM: "Jag var verkligen sugen på att rida"



En ökning över blomman vid V.  

Tinne Vilhelmson Silfvén var rejält revanschsugen efter gårdagen – och vilken revansch hon fick på sin Don Auriello! Inga stora missar utan i stället fina piaffer, härliga övergångar, krämiga längningar och korrekta bytesserier. Så himla snyggt!

De 78,235 procenten var inte långt från personbästa och räckte till femteplatsen i klassen – efter giganterna Charlotte Dujardin, Helen Langehanenberg, Kristina Sprehe och Adelinde Cornelissen.
– Jag är glad i dag faktiskt, vi fick en helt annan framridning och jag var verkligen sugen på att rida, säger Tinne.
Enda smolket i bägaren var att en av domarna hade henne och "Anton" rejält mycket lägre än de övriga.
– Det var kanske lite synd att det blev så just i dag. Men det är inget jag kan påverka, domarna dömer och jag rider. Jag är nöjd!, säger hon.
  
En rejäl urladdning
Först ser Tinne nästan lite dämpad ut, innan det stora leendet spricker upp.
– Man blir lite tom efter att ha ridit, i och med att man har laddat så enormt mycket innan!
Tinne är enkelt med till fredagens kürfinal, något förbundskapten Bo Jenå självklart är glad för.
– Hon satsade och det höll, i dag ställde hästen verkligen upp. Sedan kan han förstås bli ännu starkare i framtiden, men just nu är det detta vi vill se. Att hon kan rida såpass bra utan att det blir några missar, kommenterar han. 
 
Text & foto: Anki Yngve 

RESULTAT, GRAND PRIX SPECIAL
Storbritanniens Charlotte Dujardin tar hem guldet, tyska Helen Langehanenberg på Damon Hill red till sig silver medan bronset hamnade runt halsen på Kristina Sprehe som ju ridit Desperados FRH. 
Tinne Vilhelmson Silfvén slutar på en fin femteplats och är därmed klar för küren (de 15 främsta går vidare). Patrik Kittel kom på sjuttondeplats och Minna Telde på 23:e plats.

Här hittar du vår direktrapport med alla resultat.
 

No hands! Tinne vinkar till den entusiastiska publiken.
 

Glad och lättad efter ritten. 

Läst 7012 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

74 procent för Patrik och Scandic i "Specialen"



FOTO: Tomas Holcbecher

Patrik Kittel och Watermill Scandic levererade helt fantastiskt fina övergångar mellan piaff och passage, tjusiga galoppombyten i varje steg och riktigt svävande passage. Men missarna kostade...

Bland annat kom det ett fel i den första travlängningen, där Scandic snubblade till. Och så gick han lite bakåt i en av piafferna, plus att det blev trassel i bytesserien i vartannat steg. Trots det gav domarna 74,860 procent, alltså inte så tokigt ändå...
– Jag är besviken på mig själv. Felen blev väldigt dyra. I dag fick jag ändå bra betalt för det som var bra. Utan de där missarna hade jag kanske kunnat få 77-78 procent. Men, så är det ju med sport. Man måste vara felfri, säger Patrik efter sin ritt och fortsätter:
– Jag är väldigt nöjd med Scandic. Har har varit fantastisk och blev kanske lite väl taggad när jag satsade för fullt.

Berömmer publiken
Nu återstår det alltså att se om Patrik tar sig vidare till küren.
– Det kan bli så att jag missar den med några ynka hundradelar. Men så är det, är man inte bra nog är man inte med. Oavsett hur det blir är jag väldigt nöjd med hur det här VM:et har varit. Det har varit trevligt på alla sätt. Arenan och publiken är fantastisk. Publiken tjoar och hejar oavsett vem som rider, säger Patrik.
Förbundskapten Bo Jenå menar att samarbetet med Kyra Kyrklund har lyft Patrik ännu ett snäpp.
– De har verkligen funnit varandra snabbt och hittat nya knappar på kort tid.
Även han tror dock att det blir tufft för Patrik att komma med till finalen:
– Det blir svårt, konstaterar förbundskapten Bo Jenå.

Minna Telde ligger just nu på 14:e plats.

Läst 5411 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Minna om missar, domarkritik och sonens "hälsning"



Minna intervjuas i mixed-zone. FOTO: Anki Yngve 

Minna Telde och Santana gick in och gav allt i Grand Prix Special-programmet. Dessvärre blev det tre kostsamma missar, ekipaget slutade på lite över 71 procent och kvalar med all sannolikhet inte till kürfinalen på fredag.

Minna berättar att hon är glad för hur Santana kändes inne på banan, men missnöjd med missarna.
– Han piafferade i dag och det är jag väldigt nöjd med, det var ju piaffen jag var så besviken för i förrgår. Santana är en fantastisk häst och vi börjar hitta avspändheten inne på banan, det är den vi har letat efter på träningen. Men känslan är ny, så det gör att vi tajmar varandra lite dåligt ibland, säger hon.

Domarna blir försiktiga
Programmet hade många kvaliteter, men i en bedömningssport är det en nackdel att gå ut tidigt.
– Sedan blir domarna lite moderata i sina poäng när man har en taktmiss så där i början, säger Minna, något som bekräftas av förbundskapten Bo Jenå.
Hon menar att Santana är bättre nu än på EM i Herning, även om procenten var lite högre där.
– Det jag alltid har fått kritik för är "något hastigt", det får jag inte längre. Avspändheten är ett starkt ledord inom dressyren i dag, den är jätteviktig.  

Reuben väntar hemma
Enligt Bo Jenå kommer det troligtvis att krävas runt 72-73 procent för att ta sig vidare till küren på fredag, dit 15 ekipage kvalar. Minna stannar kvar och hejar på sina lagkamrater, innan det bär av hem till Sverige och treårige sonen Reuben. 
– Han är hos mormor på sommarstället i Bohuslän och fiskar krabbor. Tydligen hade han sett en intervjubild på mig på teve, och gått fram och klappat och pussat på skärmen...
  
Text & foto: Anki Yngve
  
Följ resultatet live här
  

Santana såg väldigt avspänd och fin ut på framridningen.
FOTO: Anki Yngve


Tränaren och sambon är givetvis på plats under värmningen.
FOTO: Anki Yngve


Koncentrerat ekipage på väg in på banan. FOTO: Anki Yngve


Travlängningarna är egentligen Santanas stora styrka, men det kom ett förargligt "hack" i första ökningen. FOTO: Tomas Holcbecher


Bakbensaktiviteten är det inget fel på! FOTO: Tomas Holcbecher


Ganska nöjd trots missar. FOTO: Tomas Holcbecher


Förmodligen kommer inte Minna vidare till küren.
FOTO: Tomas Holcbecher


Horse & Countrys Sara Silfverberg får hjälp av Sveriges Radios Christian Olsson med att hålla kameran. FOTO: Anki Yngve


Läst 6679 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Onsdag: Vinst för Charlotte och Valegro


Uppdatering klockan 16.45:

Adelinde Cornelissen och Jerich Parzival avslutade klassen på ett fint sätt. Hon straffades med två poäng i avdrag eftersom hon kom sent till start. Uppvisningen gjorde hon dock i princip felfritt. Parzival blir lite stark emellanåt, men visade fina piaffer på stället och härliga travökningar.

De fick 79,328 procent.

Nu står det klart att: 

Storbritanniens Charlotte Dujardin tar hem guldet i denna Grand Prix Special, tyska Helen Langehanenberg på Damon Hill red till sig silver medan bronset hamnade runt halsen på Kristina Sprehe som ju ridit Desperados FRH. 

Tinne Vilhelmson Silfvén slutar på en fin femteplats och är därmed klar för küren. Patrik Kittel kom på sjuttondeplats och Minna Telde på 23:e plats.

Här hittar du resultat.

–––––––

Uppdatering klockan 16.05:

Charlotte Dujardin och Valegro gör som vanligt en helt enastående uppvisning. MEN det blev ett par missar för det rutinerade ekipaget, bland annat när Valegro bestämmer sig för att gå på toa i ingången i en piaff och även i bytesserierna i galoppen innehåll små missar.

Men självklart upp i ledning, på 86,064 procent. 

Missa inte upplösningen i Grand Prix Specialen, SVT sänder direkt här

–––––––

Uppdatering klockan 15.40:

Tinne Vilhelmson Silfvén var rejält revanschsugen efter gårdagen och vilken revansch hon fick på Don Auriello! Inga stora missar utan i stället fina piaffer, härliga övergångar, fina längningar och tekniskt korrekta bytesserier. Så himla snyggt! 78,235 betyder upp i ledning!


–––––

Uppdatering klockan 15.00:

USA:s Laura Graves och tjusiga Verdades gick just upp i ledning i klassen efter en fantastisk ritt. 77,157 procent blev betalningen.


––––––

Uppdatering klockan 14.40:

Patrik Kittel och Watermill Scandic levererade helt fantastiskt fina övergångar mellan piaff och passage, tjusiga galoppombyten i varje steg och riktigt svävande passage. Men så var där en del missar också, bland annat i den första travlängningen där Scandic snubblade till. Och så gick han lite bakåt i en av piafferna plus att det blev trassel i bytesserien i vartannat steg. Kostsamma missar naturligtvis, Patrik och Scandic landar på 74,860 procent och en åttondeplats så här långt. 

Här kan du läsa en intervju med Patrik.

–––––

Uppdatering klockan 14.15:

Brittiska Carl Hester och Nip Tuc gör ett riktigt fint program. Lite matta ökningar plus att de tappar energi i piruetterna men inga missar alls i övrigt. Den tioåriga valacken är verkligen en riktigt fin framtidshäst. Carl Hester rider in på en andraplats på 75,532 procent. 

–––––

Uppdatering klockan 12.23:

Holländska Diederik van Silfhout på hingsten Arlando fick till ett riktigt fint program. Paret har haft en ganska kort karriär tillsammans och har ridit GP internationellt i ungefär ett år. Det flöt på prickfritt hela vägen, mjukt, stadigt och elastiskt. Extremt fin uppvisning som belönades med 75,924 procent och en förstaplats så här långt.

Nu tar klassen paus fram till 13.45. 

I halvtid är det alltså holländskt i topp, britten Michael Eilberg ligger tvåa och danska Nathalie zu Sayn-Wittgenstein på Digby trea. 

Minna Telde ligger just nu på en åttondeplats.

Här ser du resultat så här långt.

Här följer du klassen efter pausen.

–––––––

Uppdatering klockan 11.20:

Edward Gal och Glock´s Voice började bra, men sedan kom det miss efter miss. Det märks tydligt att de inte är riktigt samspelta ännu, men Edward gjorde sitt bästa för att maskera missarna och kunde notera 70,546 procent.

Just nu ligger britten Michael Eilberg och Half Moon Delphi i ledning på 75,462 procent. 

Förbundskapten Bo Jenå bedömer att det kommer att krävas runt 72-73 procent för att komma vidare till küren.

Här kan du läsa en intervju med Minna Telde.

––––––

Uppdatering klockan 10.05: 

Minna Telde och Santana försökte sitt allra yttersta under Grand Prix Special-programmet. Det syntes att Minna satte mer tryck i hingsten i dag, dessutom såg han väldigt avspänd ut, men dessvärre ledde det också till tre kostsamma missar. I första travlängningen blev det galoppinslag och en av missarna kom i bytena i varje steg. I övrigt var det ett riktigt fint program med många höjdpunkter.

De fick 71,415 procent. 

––––––––––––

FÖRHANDSINFORMATION

I dag onsdag avgörs den första individuella medaljstriden i dressyren när 30 ryttare rider Grand Prix Special. Tre svenskar finns med i det starka startfältet, 15 av de 30 som rider idag går vidare till küren. Ett av de favorittippade ekipagen kommer dessvärre inte till start, läs mer här.


09.50 Minna Telde och Santana
14.25 Patrik Kittel och Watermill Scandic
15.25 Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello

Du kan följa klassen via SVT play här.

Här hittar du liveresultat.

––––––––––––

För fälttävlanshästarna är det veterinärbesiktning klockan 15.00.


Läst 5376 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
27
2014

Minna Telde i del tre av FEI:s VM-talkshow


I del tre av FEI:s ambitiösa, dagliga talkshow från VM i Normandie träffar Chez Philip bland andra Minna Telde. Hon berättar om prestationerna på banan och vi får bland annat höra hur det gick till när hennes söta gårdshönor snabbt växte till en hel äggindustri – med 150 värpande höns. 

(Minna gör entré 17 minuter in i programmet – och börjar prata efter ungefär 20.)


Läst 3961 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2014

Isabell Werths Bella Rose 2 missar resten av VM



Isabell och Bella Rose 2. FOTO: Anki Yngve

Den tråkiga nyheten nådde oss precis via tyska St.Georg, Isabell Werths fantastiska sto Bella Rose 2 är inte helt fräscht – och missar resten av VM. Därmed är en mycket stark medaljkandidat individuellt borta, ekipaget var näst bäst i GP-klassen.
Ett officiellt uttalande från det tyska ridsportförbundet sägs vara på gång.
  
Läs mer hos St.Georg


Läst 6272 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2014

Lagguldet gick till Tyskland - Charlotte bäst individuellt



Tyska laget under prisutdelningen. FOTO: Tomas Holcbecher

Charlotte Dujardin och Valegro tog den individuella "segern" – med 85,271 procent – i lagklassen som ridits i dagarna två. Direkt efter sig hade hon två tyska ryttare som red hem lagguldet till sin nation. Nämligen Isabell Werth och Helena Langehanenberg, på Bella Rose 2 respektive Damon Hill NRW.
– Det är tack vare fyra unga och briljanta damer vi vann här i dag, säger Tysklands förbundskapten, som en liten passning till veteranen Werth.
Silvret gick till Storbritannien och bronset till Holland. 
  

Valegro gör sig redo för ceremonin tillsammans med sin ryttare och Allan, hästskötaren. FOTO: Tomas Holcbecher


Glada silverbritter med "drottningen" till höger. 
FOTO: Tomas Holcbecher



Adelinde Cornelissen får sträcka på sig för att synas i holländska lagets "selfie". FOTO: Tomas Holcbecher
   

Svenska laget slutade på en sjätteplats, men var poängmässigt väldigt nära fjärdeplaceringen. 
– Det som ändå är positivt, för OS-kvalets del, är att USA kom fyra och inte trea. Hade de blivit trea här hade de varit direktkvalade till OS och ytterligare ett lag från den ligan hade haft en plats. Nu blir kvalchansen lite större för oss europeiska lag, förklarar Bo Jenå.
Förbundskaptenen är ändå positiv inför GP Specialen – dit Tinne Vilhelmson Silfvén, Patrik Kittel och Minna Telde har kvalat.
– Det programmet passar egentligen alla tre lite bättre, det är mycket piaff och passage och de kan ta ut svängarna lite mer, säger Jenå.
Han poängterar samtidigt att de måste rida fullt ut i morgon, eftersom bara 15 ekipage går vidare till den avslutande küren. Konkurrensen om platserna är knivskarp. 

Resultat, lag
Resultat, individuellt
Läs Hippsons direktrapport från klassen – i efterhand
   


Glad Charlotte Dujardin rider ut från banan. FOTO: Anki Yngve
  

Kramkalas. FOTO: Anki Yngve
  

Charlotte med Norman, VM-maskoten. FOTO: Anki Yngve
  

Segrande tyska laget på väg in på presskonferens. FOTO: Anki Yngve
  

Hollands Adelinde Cornelissen var riktigt glad för sin medalj. "Parzival är 17 år men känns som sju", säger hon. FOTO: Anki Yngve


Läst 6644 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2014

Solen efter skyfallet störde "Anton" – Tinne sjua



Det ösregnade när Tinne red fram... 
  

... men precis när hon skulle rida in på banan kom solen.

Tinne Vilhelmson Silfvén och Don Auriello fick det inte lätt i GP-klassen. På framridningen vräkte regnet ner, men när ekipaget red in på banan hade det slagit om till sol. 
– Jag tycker själv att det blev ganska svårt i dag. Vädret är ingen ursäkt, men Anton blev lite osäker och jag med, säger Tinne.

Det blev ett par missar i programmet, bland annat fick de problem i galoppombytena i vartannat, där Anton hoppade jämfota vid två tillfällen. Dessutom blev det ett hack i en travlängning, där Don Auriello normalt är stensäker.
– Han stod emot lite inne på banan, det har aldrig hänt förut. Normalt är han väldigt het, med i dag var känslan annorlunda, säger Tinne.
Att gå i regn brukar inte vara något problem för Don Auriello och det är något matte har tränat på mentalt. Dessutom hade hon säkrat upp med regntyglar.
– Det hade nog nästan varit lättare om det fortsatt regna även inne på banan, för det var liksom omställningen som var svår. Anton förstod inte riktigt vad som hände, förklarar hon. 

Laget slutade sexa
Ekipaget belönades med 76,187 procent, vilket gör att Tinne hamnar på sjunde plats individuellt. Laget slutar på sjätteplatsen, snopet nära fjärdeplaceringen poängmässigt. 
– Det är nedrigt naturligtvis, att det var så nära fjärdeplatsen... Men för att kvala till OS hade vi behövt ta medalj och det var ett väldigt tufft mål. 
I morgon rider Tinne, Patrik Kittel och Minna Telde Grand Prix Special.
– Anton har känts hur fin som helst här, jag kommer att ge järnet. Men jag väljer att inte tänka i placeringar utan fokuserar på min egen prestation. Det kanske låter tråkigt, men så måste jag göra, säger hon. 

Text & foto: Anki Yngve
  
Individuella resultat
Lagresultat 


"Ska ni fota får jag ta på hatten igen", säger en dyngblöt Tinne.
 

Fokuserad inridning.
 

Den dyra missen i bytena, ett klassiskt jämfotahopp.
 

Men byta kan ju Don Auriello verkligen!
 

Teamkamraterna tar skydd från regnet på framridningen.
 

"Egentligen fick alla till bra ritter, men felen kostade", konstaterar Bo Jenå efter lagklassen. 

SVT fick tag på Tinne efter ritten. I deras intervju bekräftar hon att det var det ombytliga vädret som kostade några viktiga procentenheter:


Läst 7667 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
26
2014

Bildspel: Häng med till VM – bakom kulisserna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Är du nyfiken på hur det ser ut i och kring VM-arenan i Caen? I Hippsons bildspel får du bland annat se framridningen, halmlagret, mästerskapets mest patriotiska hjälm, roligaste knopparna och världens muntraste ringmaster.
  
Text & foto: Anki Yngve


Läst 10153 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 7 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.