VM-kollen

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


SEP
06
2014

Sylve om Rolf-Görans ritt: ”Det ser väldigt enkelt ut”


Förbundskapten Sylve Söderstrand är förstås väldigt glad efter Rolf-Göran Bengtssons fantastiska nollrunda i semifinalen.
– Det ser väldigt enkelt ut, jättekul!

Sylve menar dock att det inte började helt hundraprocentigt för ekipaget.
– Han lade in ett extra galoppsprång till tvåan, då kändes det lite skakigt. Det var Casall som räddade det, säger han.
Sylve tycker att det är väldigt skönt att Rolf-Göran har ett nedslag till godo i andra rundan.
– Tävlingspausen, i och med Rolfs skada, har gjort Casall gott. De här äldre hästarna behöver inte tävla så mycket, säger han.
Däremot menar Sylve att coole ”Roffe” är precis som vanligt, även om det gäller otroligt mycket i dag.
– Han rider som att det var vilken Global Champions Tour-tävling som helst. Enda skillnaden är att han kommer ut med ett större leende på läpparna!

Alexander får godkänt
När det gäller Alexander Zetterman så tycker Sylve Söderstrand att han fick till en bra runda.
– Hästen gjorde inga grova fel. Han skulle ha haft lite mer anspänning och kraft i galoppen, men det kommer. En helt godkänd runda, men vi är helt överens om att Alexander inte startar andra omgången, säger han och fortsätter:
– Jag har förståelse för att Alex som tävlingsmänniska inte är nöjd med dagens runda, men med lite distans kan han nog bli det ändå. Man får inte glömma att Cafino har gått från att hoppa Young Rider EM till senior-VM på ett år, det är inte lång tid i det här avseendet.

Direktrapport, Play-länk, bilder och klipp här


Läst 13868 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
06
2014

Uppdatering om de skadade ryttarna



Tomas Couve Correa låg till synes medvetslös på banan.
FOTO: Ida Röök

Den chilenske ryttaren Tomas Couve Correa föll av sin häst Underwraps, som rev ordentligt på oxern som var hinder nummer åtta i onsdagens laghoppningsklass i VM. I landningen snubblade hästen – och Tomas hamnade under honom. Kraschen blev så ordentlig att han för en stund låg till synes medvetslös på banan.

Arrangören meddelar nu att Tomas undersöktes på sjukhuset samma dag, stannade över natten och sedan blev utskriven, dagen efter kraschen.

Arrangören informerar också via ett pressmeddelande att Claudia Romero Chacon från Costa Rica, som skadade sig under distansritten och vars häst dog, har opererats för frakturer och invärtes skador. Hon är kvar på sjukhus i åtminstonde en vecka till.


Läst 12215 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
06
2014

Klart för start – hästarna igenom besiktningen



Casall såg riktigt fräsch ut!

Det var två fräscha svenska semifinalhästar som visades upp på veterinärbesiktningen på lördagsmorgonen. De gick igenom utan tveksamheter och är nu definitivt klara för start i vad som kommer bli en oerhört tuff tävling. Vi har redan spanat in hindren på banan och man kan lätt konstatera att det är maxat till max i dag. 

Det var endast två hästar som skickades till holding box, för danske trean Sören Pedersen blev den en lång väntan innan juryn kunde bestämma sig för att acceptera Tailormade Esperanza De R som "fit to compete". Även Steve Guerdats Nino des Buissonnets fick vänta lite på godkänt besked.

Vi får hoppas att både Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask och Alexander Zetterman med Cafino kan hålla ihop det. Tänk vad roligt det hade varit med åtminstone en svensk i Final Four-finalen i morgon! 

Här kan du läsa om Rolf-Göran Bengtssons tankar inför besiktningen.

Här kan du läsa om hur Alexander Zetterman funderade länge innan han valde att starta. 

Klassen startar 13.25, startlistor och mer info finns här.


Även Cafino är i finfin form.


Det blev en lång väntan för Sören Pedersen medan juryn tog en extra koll på Tailormade Esperanza De R. Sören ligger trea inför dagens semifinal.


Läst 12890 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
06
2014

Voltige – lika mycket häst som dans och gymnastik


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

På fredagskvällen kom de svenska voltigetjejerna femma på VM. En riktigt bra placering som de kan vara väldigt stolta över. Hård träning för såväl tvåbenta som fyrbent har gett resultat.

– Jag föll för voltige eftersom det är lika mycket häst som det är dans och gymnastik, förklarar Ella Filippa Velander glatt, efter den avslutande uppvisningen i Normandie.
Det svenska laget slutade femma och inte minst är det arbetet som Ronja Persson har lagt ner, på 17-åriga hästen Achim, som gett resultat.
– Han har gjort enorma framsteg de senaste åren. Under VM i Kentucky blev han rädd för allt runt omkring och inte minst kamerorna, men hela det här mästerskapet har han verkligen visat att han kan leverera, säger Ronja, som också är linförare under själva uppvisningen.
En riktigt bra voltigehäst måste ha ”allt”.
– Men inte minst är det närvaron som spelar in. Han måste vara med oss hela tiden, förklarar hon.
Till vardags gör Achim ett väldigt varierat arbete.
– Vi rider dressyr, hoppar, tränar och tävlar som vanligt. Han rids ut en hel del och så tömkör jag honom också. Longerar honom gör vi två gånger i veckan under voltigeträningen, säger Ronja.

Balans viktigt
En voltigehäst ska gå i tretaktsgalopp under programmet, något hon lär in bland annat med hjälp av röstkommando.
– Jag ”klickar” i takt så att hästen lär sig att hitta takten och rytmen. Han går ofta till den musik vi har i programmet, så att han lär sig hur han ska gå i balans till den.
Just balans är alltså något en voltigehäst måste ha.
– Eftersom den inte får gå för fort, eller ha för stora rörelser, är balansen viktig. Därför har jag på senare tid lagt in en del tömkörning i hans träning för att få till den bättre, förklarar Ronja, som hyllades av sina lagkamrater för sitt jobb med Achim.

Voltigen ger mycket
Ella Filippa Velander kom in i landslaget 2011, men hon fick upp ögonen för grenen redan 2006.
– Jag var på en tävling och såg när de fixade i ordning sig och stod uppe på hästen. Då kände jag bara att det där måste jag prova. Sedan dess är jag fast, säger hon och fortsätter:
– Jag har tävlat mest fälttävlan på ponny. Jag kan säga att voltigen har gett mig extremt mycket i min ridning i form av stabilitet i sitsen och att hitta balansen i sadeln. Och om man ser det åt andra hållet så har min hästvana hjälpt mig att hitta rätt i voltigens värld.
– Vi är ju i stallet nästan hela dagarna även om vi håller på med voltige. Dessutom är det inte bara samspelet med hästen som är så roligt, mina lagkompisar är mellan tio och 28 år, och vi kommer varandra väldigt nära, säger Ella Filippa.
Nästa stora mål för de svenska voltigetjejerna är EM i Aachen nästa år – kanske kan fortsatt träning ge dem en medalj den gången.

Text och foto: Ida Röök

Missa inte bildspelet i toppen på sidan! 


Läst 15445 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
06
2014

Flera toppnamn har lämnat återbud



Ludger Beerbaum rider inte den individuella tävlingen. FOTO: Ida Röök

Visst är det roligt att Alexander Zetterman fick en plats i semifinalen, som rids under lördagen. Han och flera andra reserver får fortsätta tävla när ett antal toppnamn lämnar återbud.

Bland annat är det tyska Ludger Beerbaum, hans landskamrat Christian Ahlmann och USA:s Kent Farrington som avstår att fortsätta VM-slaget individuellt. De flesta uppger att de vill spara sina hästar inför kommande uppgifter, och att de ändå inte känner att de har chans på medalj när de ligger längre ner i resultatlistan.

Kent Farrington menar i ett uttalande att det inte är särskilt troligt att han, som låg 27:a inför semifinalen, skulle kunna ta igen de fel han har haft och komma vidare till den slutliga omgången som rids under söndagen.

Även Pedro Veniss, Yann Candele och Eric Lamaze har valt att avstå semifinalen.


Läst 9406 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
05
2014

Gult kort till Anna Hilton efter VM-ritten



Anna Hilton får hjälp av funktionärer efter fallet.
Foto: Tomas Holcbecher 

Svenska fälttävlansryttaren Anna Hilton är en av två ryttare som under VM i Normandie har tilldelats gult kort för sin terrängritt. Anna gick omkull med Matrix W i det sista, svåra vattenkomplexet – och bröt underarmen på två ställen.

Anledningen till det gula kortet är enligt FEI "Dangerous riding/causing a horse fall". Direkt efter Matrix fall fick Anna hjälp av funktionärer på plats, och hästen klarade sig oskadd. Anna hävdade först att hon mådde bra - men fördes senare till sjukhus där man konstaterade att ena armen hade två frakturer.

Fransk och sydafrikansk häst
Även otillåten medicinering har upptäckts på två hästar under årets VM. Distanshästen Tra Flama, riden av Giliese de Villiers, lämnade ett positivt blodprov för smärtstillande preparat. Hästen Qalao des Mers, riden av den franska fälttävlansryttaren Maxime Livio, lämnade ett positivt prov på ett lugnande medel.


Tidigare artiklar:
Anna Hilton till sjukhus - två frakturer i underarmen 


Läst 15858 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
05
2014

Alexander har bestämt sig – rider semifinalen!



  
Uppdatering klockan 17.32:

Nu står det klart att Sverige får två deltagare i lördagens VM-semifinal! Efter att ha funderat ett par timmar har Alexander Zetterman bestämt sig för att följa Sylve Söderstrands råd och säga ja – därmed gör han Rolf-Göran Bengtsson sällskap.

Hästarna veterinärbesiktigas i morgon bitti, därefter kommer det startlistor till klassen – som drar igång 13.25 och håller på till 16.50. Där avgörs vilka fyra ryttare som gör upp i söndagens Top Four-final!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Ursprunglig artikel klockan 12.35:

Alexander Zetterman har själv inte bestämt sig, men Sylve Söderstrand ger beskedet att han rider.
– Jag har inte funderat färdigt ännu, säger ryttaren själv.

Det råder delade meningar i svensklägret. Alexander Zetterman är klar för semifinalen efter flera strykningar, förbundskaptenen menar att han ska rida – medan ”Alex” går i valet och kvalet.
– Alex rider. Vi har pratat fram och tillbaka kring det här och det är en stor erfarenhet för honom och hästen om han gör det. Cafino har gjort hela mästerskapet så bra så det är bara att fortsätta. Jag ser inte varför han inte ska rida. Cafino är absolut en häst som kan gå OS i Rio, då gäller det att samla så mycket erfarenhet det bara går, säger Sylve Söderstrand.
Men ryttaren själv är tveksam, han har inte bestämt sig ännu.
– Nej, jag är inte 100. Jag tänker på framtiden för Cafino. Vill jag att han ska komma härifrån med en bra smak i munnen eller vill jag att han ska ha tagit ut allt? 

Många HÖGA bud på hästen
Cafino har visat att han är en mästerskapshäst att räkna med.
– Han har gjort allt rätt. I dag när jag joggade honom här kändes han superfin. Han är i riktigt bra form fortfarande, så det talar väl för att jag rider, säger Alexander och fortsätter:
– Han är inte bara pigg i kroppen, han är också fräsch i huvudet. Det kändes att han ville ut hit till den här sandplätten i dag också, det hade varit skillnad om han hade velat vända i boxdörren och känts trött.
Alexander berättar att flera av världsryttarna har fått upp ögonen för Cafino, buden på honom har varit många under dagarna i Caen.
– Det blir liksom en hajp kring vissa hästar och då finns det inget tak. Det kan handla om 2-3 miljoner euro för en häst, det blir nästan som en auktion. Han är inte till salu dock, säger Alexander, som hoppas på många framgångsrika år med den snygge valacken.

"Bara jag och Alex"
Alexanders mamma Aisling är nöjd med sonens – och Cafinos – prestationer.
– Det är superhäftigt. Jag kan nästan inte tro det själv. Det är så många här som har så mycket mer bakom sig än vad vi har. Det är ju liksom bara jag och Alex från en liten gård i Sverige. Vi har inte så mycket och har ändå tagit oss hit, säger hon.
Alexander säger att han ska fundera ett par timmar till på beslutet om huruvida han ska rida eller inte.
– Jag får se, det är många faktorer som spelar in. Och även om jag rider kan jag utgå efter ett hinder om det inte känns bra. Den möjligheten finns alltid, säger han.
Sylve menar att du ska rida, hur tänker du kring det?
– Hm, ja, jag vet inte riktigt. Han kanske försöker psyka mig lite, svarar Alex och ler finurligt.

Text och foto: Ida Röök
   


"Han ska rida", menar Sylve Söderstrand.


Cafino såg riktigt fräsch ut när Alexander joggade honom på förmiddagen.


Alexander och mamma Aisling pratar med pressen.


Även Sibon var ute och joggade.


Fräscha hästar efter tuffa rundor på banan.


"Han ville komma ut i dag också", säger "Alex" om Cafino.


"Han är pigg, roligt med en häst som har mycket energi", säger Peder Fredricson om sin H&M Sibon.


Läst 25631 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
05
2014

Rolf-Göran: ”Casall måste få vara häst också”


I morgon bitti väntar veterinärbesiktning för Rolf-Göran Bengtssons Casall, inför VM:s semifinal. Med balltrampet på OS i färskt minne kan man inte låta bli att undra om hingsten packas in i bomull över natten.
– Nej, det är inget extra på något vis, han måste få vara häst också, säger ryttaren.

”Balltramp” är ordet som blivit synonymt med hoppfinalen i OS i London. Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask fick stryka sig efter att hingsten trampat sig i en av de tidigare klasserna. Men ryttaren är inte orolig inför morgondagens besiktning.
– Det är inget annorlunda med den, det är som alla dagar, säger han.
Under förmiddagen har Rolf-Göran joggat Casall lite lätt, i eftermiddag går hingsten på långpromenad med hästskötaren Celia och han får även komma ut och beta gräs en lång stund.
– Det är viktigt att han håller igång, men en dags paus gör honom gott. När han går ut har han tejp på framhovarna för att skydda honom från att trampa sig. Det är i landningen efter ett hinder som det kan hända, men jag känner direkt när det sker. Jag har inte boots på honom eftersom det blir något på hästens hovar som gör att han inte känner lika bra om han är i någon bom, säger Rolf-Göran.

Laddar med historisk sightseeing
Sveriges främsta hoppryttare är (så klart!) inte nervös inför morgondagen, utan ser fram emot att rida semifinalen.
– Jag tror att jag måste gå med minst noll plus fyra fel i de två omgångarna, men allra helst nolla i båda. Det är starka ekipage med i toppen, inte minst ser Beezie Maddens häst riktigt stark ut, säger Rolf-Göran.
Han beskriver sin egen häst som extremt ridbar.
– Det kan ha varit nyttigt för honom att få ta ett kliv fram när Ninja försvann. Casall är positiv och jag ser fram emot vad vi kan göra i morgon.
I eftermiddag väntar utflykt för det svenska teamet, till landstigningsplatserna ute vid kusten. Rolf-Göran tycker att det ska bli skönt att komma ifrån tävlingsplatsen lite.
– Jag är inte fanatisk när det gäller historia, men tycker att det kan vara kul att se lite annat än den här sandplatsen, konstaterar han med glimten i ögat och pekar ner mot framridningens underlag. 

Text och foto: Ida Röök


Läst 24254 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
04
2014

Bildspel: Stilstudier på vägen mot medaljerna


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Vi har samlat bilder från dagens laghoppning i  Caen – en hoppning som bjöd på många överraskningar, en tuff bana och imponerande ridning.
Ryttare som under gårdagen inte hade en bra dag på jobbet kom in på banan, fokuserade och visade vad de går för. Unga stjärnor gjorde entré och satte sina idoler på plats. Samtidigt som vi återigen såg ländernas ständiga ankare leverera felfria rundor.
Inte minst hyllar vi "de flygande holländarna", som tog hem guldet på ett riktigt snyggt sätt.

Missa inte bildspelet ovan!
Fotograf: Tomas Holcbecher 


Läst 22658 ggr Kommentarer Kommentera

SEP
04
2014

Ett nedslag från brons: "Bittert"



Rolf-Göran är som vanligt väldigt uppvaktad av media på plats.
  

Sverige slutade på en sjätteplats, ett nesligt nedslag från bronsmedalj. Men hoppet lever – Rolf-Göran Bengtsson är med till inividuell semifinal och Alexander Zetterman är andra reserv till den. Fast han vet inte om han tänker rida om han kommer med.

 – Det är bittert, konstaterar förbundskapten Sylve Söderstrand.
Ett enda nedslag gjorde att Sverige missade medalj i detta mästerskap, men något att glädja sig åt är förstås att vi nu är kvalade till OS i Rio.
– Visst är vi glada att vi har OS-platsen, men det var inte därför vi var här. Först nu känns det som att vi kan börja prata om den. Och det är ju jättejättebra, säger Sylve och fortsätter:
– Att vara en enda bom ifrån bronset, det är bittert.
Han är åter imponerad av Alexander Zetterman, och att Peder Fredricsons H&M Sibon visade sig klara banan så fint.
– Sibon är en häst för framtiden, det har han verkligen visat nu.

"Vet inte om jag rider semifinalen"
Alexander Zetterman ligger på 32:a plats, fem ekipage är reserver till den individuella semifinalen som rids på lördag. Först och främst menar han att nedslagen han själv har haft hittills har varit extremt billiga.
– Ja, det har varit billiga misstag. Jag har inte rivit svårigheterna och det är givetvis retligt. Men jag är stolt över att ha klarat ett mästerskap så här bra, säger han.
Alexander pratar som att det är slut för hans del nu. Men han ligger alltså på reservplats för att få delta i den individuella finalen.
– Det brukar nästan alltid vara några av topparna som inte startar. Men jag vet inte i nuläget hur jag gör om jag får rida. Jag måste fundera lite på det. Hästen har gjort det här så bra och jag har fått rida tuffare och tuffare för varje dag här. Jag känner mig osäker på om jag vill att han ska gå ännu mer. Det känns lite som att det räcker för honom.
Enligt ” Alex” är detta det tuffaste Cafino någonsin har gjort.
– Det här är bara början på något riktigt bra och jag vill tänka på framtiden. Vi får se hur jag gör.
Förbundskaptenen är dock tydligt med sin personliga åsikt:
– Jag tycker att han ska rida om han får chansen. Det är en enorm erfarenhet både för honom och hästen. Är man på ett VM rider man. Men jag ska inte säga defintivt, vi har inte hunnit prata om det mer ännu. Vem vet när han är på ett VM nästa gång? Jag tror att Alex är lite ödmjuk när han säger att han inte vet om han ska rida.

Sibon lade i högre växel
Peder Fredricson hade självklart högre målsättning med detta mästerskap.
– Men jag är otroligt nöjd med hästen. Jag kunde växla upp ett snäpp i dag och han var med på det. Jag är glad att han har fått bevisa att han kunde hoppa det här. Jag visste inte riktigt när vi kom hit om han skulle klara det.
Henrik von Eckermann är extremt nedslagen efter missen i dagens runda.
– Jaha, ja då är man ännu en dålig erfarenhet rikare, konstaterar han och fortsätter:
– Det kändes lättare än i går men det var ändå för dåligt. Jag känner lite att jag skulle ha ridit mer aggressivt i går, jag var lite nöjd med hur hon hoppade på framridningen och ja, red inte ordentligt helt enkelt.

Det kan komma slarvfel 
Rolf-Göran ”Kungen” Bengtsson gjorde det IGEN! Och prisar åter sin häst:
– Han gör det om och om igen. Allt har fungerat till hundra procent, han hoppar långt, han hoppar framåt, han kommer tillbaka. Han vill inte göra vid någonting, han är i superform, säger Rolf-Göran om Casall Ask.
Ekipaget ligger nu tvåa inför fortsättningen.
–  Det är minst två rundor till, det kan komma slarvfel, det gör det väldigt lätt. Men vi har inte plats för slarvfel.
Rolf-Göran menar att dagens bana hoppades väldigt lätt, men att den var byggd så att man fick välja lite själv om man skulle rida framåt eller ta tillbaka.
– Det gjorde att det blev roligt att titta på och en utmaning för ryttarna, säger Rolf-Göran.

Hellre bara tre ryttare
Nu laddar han med sightseeing, vad som ska ses i vackra Normandie är inte bestämt.
– Vi rider lite lätt i morgon och kommer sedan ifrån tävlingsplatsen lite, säger Rolf-Göran.
Han har själv inte ställt in sig mentalt på finalen ännu, men man kan ändå inte låta bli att undra vad han tycker om formen, där fyra ryttare byter hästar med varandra.
– Jag hade hellre sett att det bara var tre. Den fjärde ryttaren och dess häst har gått hela vägen men får ingenting för det i slutändan. 

Text och foto: Ida Röök
   


Peder Fredricson tog revansch med H&M Sibon.


Duktiga Sibbe får godis.


"Snyggt jobbat, brorsan".


Många svenskar på plats, roligt!


Alexander Zetterman fick ett "billigt" nedslag.


Han vet inte om han rider semifinalen om han får chansen.


Ett enda nedslag blev det för Gotha och "Henke" idag.


"Kungen" levererar som vanligt.


Spända svenskar under "Roffes" ritt.


Jodå, det gick vägen – idag OCKSÅ!


"Där satt den".


Alexander är nöjd och stolt.


Herrarna var ett nedslag från brons.


"Bittert men nöjd ändå", säger Sylve Söderstrand.


Läst 19469 ggr Kommentarer Kommentera
Sida: « första « föregående 1 2 3 4 5 ... 11 nästa » sista » 


Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.