VM-kollen - Nationshoppningen avslutad – kung RGB satte nollan

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


SEP
03
2014

Nationshoppningen avslutad – kung RGB satte nollan

Uppdatering klockan 17.52:

Nu är klassen klar, Sverige är vidare som lag nummer 7 av de tio som går vidare till morgondagens hoppning. Rolf-Göran ligger på tredjeplats i den individuella tävlingen. Det blir spännande i morgondagens hoppning!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.45 – Sverige vidare! 
Nu blev det klart, Sverige kommer att hamna bland de tio bästa lagen och är vidare till i morgon – åh vad roligt! Det är ju under morgondagen som lagmedaljerna ska fördelas... Den avslutande lagomgången rids torsdag 15.30 till 17.50, och det är alltså de tio bästa nationerna som gör upp!

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.21:
KUNG ROFFE! Snacka om att vara bäst när det gäller, med hela lagets öde i sina händer kommer Rolf-Göran Bengtsson in på Casall och sätter en klockren nolla. RESPEKT! 
Individuellt ligger han nu på fjärde plats (Det vill säga på "byta hästar"-plats, även om det är långt till söndag...). 
Till SVT Play-sändningen 

Se Rolf-Görans felfria ritt:

Rolf-Göran träffar SVT efter ritten:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.01 – otäck olycka:
Tomas Couve Correa från Chile råkade just ut för ett superotäckt fall, där det såg ut som att nacken fick sig en knäck. Han låg först helt stilla och det sattes upp skynken runt honom… Efter en stund kom beskedet att ryttaren är vid medvetande och kan röra på benen. Så småningom bars han ut till ambulans, vi håller alla tummar för att det inte är något allvarlig.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.28:
Aj, aj, aj! Henrik von Eckermann och Gotha rev först tredje hindret, en oxer. Sedan var de i tupphindret rejält, men det låg kvar. Dock rev de i stället utsprånget ur tvåkombinationen. F-n också, 8 fel! Nu gäller det att Rolf-Göran får till en bra runda – Sverige ligger tia just nu och det är bara tio lag som går vidare till den avgörande lagomgången i morgon.
Till SVT Play-sändningen 
  
En besviken Henrik om sin runda:
Se von Eckermanns ritt:_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.15:
Nu börjar klassen igen efter pausen, och SVT Play sänder via en ny länk.
Till SVT Play-sändningen 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.10:
Alexander Zetterman på Cafino hade press på sig, i och med Peders tolvfelsrunda. Och han skrämde oss rejält genom att komma helt fel in på första hindret, och krascha det totalt. Mirakulöst nog hoppade Cafino fint efter det, han var bara i en bom till men den låg kvar. Så 4 fel får vi ändå beteckna som riktigt bra!
 
Malin Baryard Johnsson säger i SVT-sändningen att hon tror att solen låg på – det kan ha orsakat att ”Caffe” gick av ett galoppsprång för tidigt. Hon ger Alexander otroligt mycket beröm för att han lyckas hålla kvar skärpan efter katastrofstarten. Fyra fel är inte så farligt, många river.

Läs Hippsons intervjuer med Alexander och Peder: "Som att sätta en straffspark"
Se klassen direkt i SVT Play 

Malin Baryard kommenterar Alexanders ritt:

Alexanders ritt:

Alexander själv om vad som hände:
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  

Uppdatering klockan 09.31:
Neeej! Peder FredricsonSibon var först ut för Sverige i dagens nationshoppning, med startnummer tio. Tyvärr rev han både FEI-räcket och den efterkommande oxern. Peder fick verkligen kämpa för att hjälpa Sibon över vissa hinder, ekipaget kom igång bättre mot slutet men rev tyvärr även räcket in i sista kombinationen.
Resultatet blev 12 fel, ”vi får hoppas att detta är strykresultatet för Sverige”, säger expertkommentator Lotta Björe i SVT-sändningen.
Se klassen direkt i SVT Play 
  
Se Peders ritt här:
Intervju med Peder efter ritten:

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _



Peder Fredricson och H&M Sibon går ut först igen.
FOTO: Tomas Holcbecher

FÖRHANDSINFORMATION  
Hoppningens VM startade lysande för Sveriges del, vi ligger tvåa efter tisdagens tidshoppning. Under onsdagen rids den första av två laghoppningar. Du kan se klassen direkt i SVT Play – vi på Hippson fyller på med intervjuer, bilder och klipp under dagen.

Svenskarna startar enligt följande
10. Peder Fredricson och H&M Sibon
43. Alexander Zetterman och Cafino
80. Henrik von Eckermann och Gotha FRH
117. Rolf-Göran Bengtsson och Casall Ask
Till startlistan för klassen
Onlineresultat

Sammanlagt 150 ekipage kommer till start, klassen rids över 1,60-hinder. 

SVT sänder
09.00 i SVT play här.
14.00 i SVT play här.


Peder Fredricson fokuserar på banan. 
   

Det är en betydligt tuffare och högre bana som möter ryttarna i den inledande rundan i nationshoppningen under onsdagen. Bandesigner Frédéric Cottier, Italien, håller vad han lovade i går: ”Det blir svårare”, sade han då.
Banan innehåller 13 hinder och 16 språng, samt två kombinationer.
Hindren är som tidigare spektakulära, inte minst muren som på ena sidan har ett torn och på den andra sidan en stegrande stridshäst, den får oss att tänka lite på lejonen som var infångare på OS, om ni minns?!
Dessförinnan har ekipagen fått bekanta sig med ett hinder i form av en hand som målar på ett staffli och en vikingabåt i vatten. I slutet på banan har vi också ”Le Cog” (tuppen) och den karaktäristiska pistolen med knuten ände.
Hinderhöjden ligger mellan 1,50 och 1,60, den längsta oxern är 1,80 bred, vattnet är 4,20 meter långt. 
   


Alexander Zetterman ser avslappnad ut efter sin bangång.


Jens Fredricson är på plats för att stötta det svenska laget.


Rolf-Göran Bengtsson räknar steg.


Emma Emanuelsson är också på plats, här i en tv-intervju.


En riddare är infångare på muren.


Den här målande mannen (en docka så klart!) har sannerligen första parkett på banan.


Lantliga hinder.


Vikingaskepp flankerar vattenhindret.


Scott Brash funderar på banans teknikaliteter.

Sylve Söderstrand intervjuas om banan:
 


Läst 22830 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2013

Stjärnornas hoppning: Rickard Olsson vann igen!


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Årets upplaga av Stjärnornas hoppning kändes faktiskt riktigt kontrollerad och välavvägd, bortsett från några pulshöjare. Till exempel när Ola Selmén bestämde sig för att den där buggtävlingen han vann på gymnasiet inte skulle vara den enda tävling han vunnit i sitt liv.
- Jag gav full macka för att jag skulle vinna, men i nästa sekund kändes det som att jag bankade på hos Sankte Per, förklarade Ola på presskonferensen efter klassen.

  
Även om Ola kände att han såg döden i vitögat för en sekund så är det ändå imponerande vilka stjärnor vi har, vilket mod och framför allt - vilken balans de besitter!
Visst, Sara Varga var också så rädd att hon nästan började gråta innan klassen startade och Magdalena Graaf utbrast "Jag tror jag kissade på mig nu" direkt efter sin ritt, men alla genomförde sina ritter och uppnådde målet.
De hade pubilkens fulla stöd och hela arenan hejade på när musiken dånade ut ur högtalarna under ritterna.
  
Han kom, han sågs och han segrade, så skulle man kunna beskriva Rickard Olssons runda tillsammans med den otroligt rutinerade valacken Clinton.
- Det är ju läskigt att gå ut först, vi har umgåtts här hela dagen och har gjort varandra nervösa. Och så ska man starta först, berättar en lättad Rickard på presskonferensen.
Men han kommer i alla fall ihåg något från sin ritt inne på banan - det gör nämligen inte Zara Larsson som kom på andra plats med D-ponnyn Rasmus.
- Jag kommer inte ihåg någonting, man bara åkte med och sen var det slut, konstaterade hon.
  
Den mest förvånade av dem alla är vinnaren av stilhoppningen, Nicke Borg.
- Jag har trott att folk driver med mig när de har sagt att jag har talang, erkänner han.
Sissela Benn var frustrerad på presskonferensen, hon ville att hela tävlingen skulle gå en vända till.
- Jag tyckte att det gick bra, men det är störigt att jag inte vann. Kan inte alla sitta kvar på sina platser så att jag får rida igen?, undrade hon.
Nästan alla stjärnor räcker upp handen när Hippson frågar om de kommer fortsätta rida efter detta. De konstaterar att man lätt blir hästbiten, då finns det ingen väg tillbaka.
  
Vinnarhästen Clinton kommer nu att få njuta av sin pension hemma på Fornboda Gård utanför Stockholm. Han har ställt upp för Rickard under två år, även om han inte går i högre gångart än trav hemma på träningen.
- Han gillar inte att träna med mig, det är onödigt för på tävling är det mycket roligare. Då galopperar han, säger en nöjd Rickard, som lovar att åka och hälsa på Clinton vid jul med morötter - precis som han gjorde förra året. 

Missa inte bildspelet högst upp i inlägget!

Text & foto: Annelie Lundkvist 


Läst 96519 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Söndag: Tomas vann VC-körningen


Skärmdump från SVT.

  

Åh, vad roligt, det blev två svenska världscupsegrar när Globen tackades av! Tomas Eriksson vann fyrspannskörningen med slutresultatet 237,56 - vilket ger honom tio världscuppoäng.

  

Här ser du ett långt inslag från SVT om vinsten:

Här intervjuar SVT Tomas om tävlingen:



Läst 94925 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
01
2013

Bildspel: Peders vinster är ingen slump


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

  
Helgens mest framgångsrika svenska ryttare är utan tvekan Peder Fredricson, som ni säkert har hört i rapporteringarna härifrån Ericsson Globe. Men vad ingen hör och väldigt få ser är hur Peder fokuserar innan sin tävlingsstart.
  
Det är en av fördelarna med att jag får vara bakom kulisserna på de stora tävlingarna, jag kan se och lära. Visste ni att Peder är en av de ryttare som tillbringar längst tid inne på banan vid bangången? Han stegar upp avstånd, skriver ner antal galoppsprång på sin lapp och går banan en vända till.

  
För ett år sedan frågade jag Lisen Bratt Fredricson om vad det är för lapp Peder har i fickan. Hon förklarade att han skriver anteckningar om avstånd och eventuella vägar för omhoppningen. Jag trodde då att lappen var en engångsföreteelse, men i helgen ser jag samma mönster.

  
Lisen gav mig en gång i tiden rådet att komma väl förberedd, då blir nervositeten mindre och fokuseringen lättare. Peder har i helgen motiverat mig till att bli ännu mer förberedd inför tävlingsstarten, jag hoppas att jag via detta inlägg kan motivera er till samma sak.

 

Ta er tid att stanna till, memorera banan med stängda ögon, se er själva rida bra och felfritt.

  
Missa inte bildspelet med Peder innan tävlingsstarten!

Här kan du läsa om Peders framgångar inne på banan.
 
Text & foto: Annelie Lundkvist


Läst 97046 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.