VM-kollen - "Ett av de sämre mästerskapen jag varit med om"

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
28
2014

"Ett av de sämre mästerskapen jag varit med om"

Uppdatering klockan 21.15:


Landslagsledare Anneli Ohlén.

– E
tt av de sämre mästerskapen jag har varit med om resultatmässigt. Så summerar landslagledaren Anneli Ohlén distansritten i Normandie.

– Men vi kunde inte ha gjort något annorlunda. Förhållandena med underlaget var inte bra. Vi får vara glada att Yvonnes häst mår bra och så får vi se hur det är med Marias häst i morgon, när den besiktigas innan hemgång, konstaterar hon. 
Landslagsledaren och förbundet har fått mycket kritik för att inte fler ryttare togs ut till VM. Men det är inget Ohlén ångrar.
– Det här är de två bästa hästarna vi har och det är så det är. Ett VM är inte som de tävlingar vi har hemma och det krävs väldigt mycket, säger hon.
Efter VM i Normadie ska förbundet fundera över hur kvalgränserna ska se ut för EM nästa år, och för VM om två år (VM rids vartannat år inom distansritt ensamt och som ett samlat VM vart fjärde år).


 

Yvonnes häst Baron Grey Star är äntligen tillbaka på tävlingsområdet. Det tog över två timmar för arrangören att hämta hästen, sedan Yvonne bestämt sig för att bryta.
 


–– Jag frös som en gris. Men groomteamet mötte upp mig så att jag både kunde äta och byta kläder, säger Yvonne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 20.00:


Kineser i distansen – för första gången
Lite längre än våra svenska ryttare i distansloppet kom de två kineserna Jia Huilin och Zhi Gang. Båda fick tyvärr bryta efter re-inspection, innan de skulle ut på sista slingan. Men för de båda ryttarna var deltagandet en prestation i sig. Det är första gången Kina deltar i mästerskapet.
– Det betyder mycket för mig att få vara den som gör det här för första gången, förklarade Zhi Gang.
Men banan blev för svår och hästen var inte fräsch nog för att bege sig ut på den sista slingan.
– Banan var mycket svårare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Men jag är stolt ändå, menade han.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.19:

Yvonne Ekelund bryter tävlingen med Baron Grey Star. Ekipaget kommer inte att hinna innanför grindarna efter den fjärde slingan, innan tiden tar slut.
Redan nu har teamet räknat ut detta – och bryter därmed loppet med två mil kvar till vetchecken. Det finns ingen anledning att låta Baron Grey Star gå dessa två mil, så arrangören anordnar att han hämtas upp av en hästtransport.
– Vi är överrens om beslutet att avbryta loppet, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum vann med Yamamah. Segertiden är 8.08:28. Han är kronprins av Dubai och son (en av pappas tolv söner) till Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiärminister i Dubai som är ett av de sju emiraten inom Förenade Arabemiraten. Pappa Mohammed vann VM 2012 i Storbritannien.  


I ösregn kom en märkbart trött Sheik Hamndan bin Mohd med hästen Yamamah över mållinjen i Sartilly, efter 16 ridna mil i den franska leran.
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.47:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är nu ute igen. Dessvärre verkar det som att de rider för sakta, trots att maxtiden är förlängd och lägsta snitthastigheten är sänkt till 14 km/h, på grund av banans dåliga skick.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.34:

En besviken Maria klappar om sin fina häst. 

Maria Hagman Eriksson är alltså ute ur tävlingen på grund av hälta. 
– Det känns jättetråkigt och jag kan inte känna mig nöjd över någonting just nu, säger en besviken Maria Hagman Eriksson.
Enligt Maria kändes hästen Bwuagadugo fin genom hela banan och den hälta som hon uteslöts för i veterinärgrinden är hon inte bekymrad för.
– Han har gått elva mil och kändes fin, jag vet inte vad som hände egentligen. Mer än att banan var väldigt tungriden och lerig.
Många ryttare har klagat över att underlaget, som trots vad arrangören lovade, inte höll för det regn som kommit.
För Maria väntar flygresa hem och på söndag står hon på startlinjen igen i Göteborg. Då är det galopp som gäller.
Besvikelsen är stor när team Hagman Eriksson packar ihop.
– Det är det här man har tränat och förberett sig för, suckar hon.
Både Maria och Yvonne uppmärksammade den tragiska olyckan som skedde redan under första slingan när en häst dog.
– Det var otäckt, hästen låg ju bara där när alla red förbi, berättar Maria Hagman Eriksson. Ibland undrar man ju vad vi håller på med, suckar hon.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.59:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star har gått igenom den första veterinärbesiktningen efter slinga tre. Nu väntar en stunds vila för ekipaget – och innan de går ut på fjärde slingan ska de gå igenom veterinärbesiktningen igen. Klockan 16.39 har de beräknad ridtid, men det beror alltså på om Baron godkänns eller inte. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.25:
Dessvärre är Maria Hagman Eriksson ute ur tävlingen. Bwuagadugo kom in efter den tredje slingan och visade sig då vara halt. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.22:

Landslagsledaren Anneli Ohlén rapporterar om hur det går för ryttarna.

Båda de svenska ryttarna är nu ute på slinga 3. Maria avancerade under slinga 2 och låg på plats 62 när hon red ut. Hon ligger nu på ungefär 16-17 km/h och rider tillsammans med en dansk ryttare. Yvonne Ekelund ligger en dryg halvtimme efter, i hastigheten 15 km/h.
– Hästarna är i fin form och planen håller, berättar landslagsledaren Anneli Ohlén. Jag tror fortfarande på att vi klarar topp 20, menar hon.
Det är mycket fjäsk och en hel del taktik som är hemligheten.
- Ja, nu handlar allt om dem. Det är massage, liniment och peppning. Vi till och med lyfter upp vattenhinkarna så att hästarna ska slippa böja sig ner och dricka.
Äntligen skiner solen över Normandie. Det gör att den hala och tunga banan snabbt torkar upp. Men redan har nästan en tredjedel av ryttarna brutit, trots att bara hälften av loppet är genomfört.
– Det är ovanligt. Men det beror på att slinga 2 var väldigt tung och att banan som helhet har varit väldigt teknisk, säger Anneli.
Man räknar med att mindre än hälften av ekipagen slutligen kommer att gå i mål godkända på ett större mästerskap. Det är under de två sista slingorna som det verkligen gäller. Då besiktigas hästarna två gånger, både när de kommer in till vilområdet och när de rider ut igen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.30:
Maria Hagman Erikssons team jobbar hårt för att serva häst och ryttare. När de gick igenom vetcheck 2, och vidare ut på slinga 3, låg de på en 62:a plats totalt. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är fortfarande med i tävlingen, de är nu ute på slinga 3.


Maria Hagman Eriksson på väg ut på banans slinga nummer 2.


Snabba ryck med vattenflaskor som ska kyla hästen under banan. Maria Hagman Eriksson har en syster, två bröder och mamma med sig.
- Det är självklart att man gör det här för Maria, säger de allihop i kör.

Första groomstoppet på slinga nummer 2. Det är en hel del publik som följer tävlingarna även ute längs med banan.

Omgivningen är vacker. Men banan är svår och tung av allt regn.


Maria kom in i en klunga till groomstopp 2, precis som planerat. Det är bråttom med kylning och vattning av hästen, så att hon inte tappar klungan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.05:
Nu har FEI kommit med ett tillägg till sitt tidigare uttalande om hästen som dog under distansritten. Enligt dem var det så att hästen sprang in i ett träd vid sidan av banan, och då ådrog sig skador i huvudet som direkt orsakade hästens död. Det finns i nuläget inga tecken på att hästen ska ha halkat före krocken med trädet. Läs tillägget här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.50:
Tragisk nog kommer det nu rapporter om att en häst har dött under den pågående distansritten. Claudia Romero Chacon från Costa Rica gick omkull tillsammans med sin häst Dorado ungefär 400 meter före den första grooming-kontrollen på banan. Dorado blev "dödligt skadad" i fallet, medan ryttaren var vid medvetande men kördes till sjukhus. 

Läs FEI:s uttalande här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.27:
Hippsons utsända, Eva Oskarsson, är ute på slinga nummer 2 tillsammans med Maria Hagman Erikssons team. 
– De håller sig till en klunga. Det går bra så här långt och de kan hålla ett bra tempo, säger Eva.


Det går undan när groomarna följer sina ryttare.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 10.00:


Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo har passerat första veterinärgrinden och är godkända för att kunna fortsätta. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star godkändes.

Här kan du följa ryttarna via GPS-tracking.


Det är fullt kaos i snabbgroomingen. Så här i början kommer många ryttare in samtidigt. Speakern uppmanar hela tiden till lugn, men upphetsningen är stor bland ryttare och hästar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 08.00: 


Dags för start i mörkret. Foto: Ellen Elvung

Klockan 07.00 gick startskottet för den 16 mil långa distansritten på VM. Två svenska ekipage stod på startlinjen, läs mer om dem här.
De 166 ryttarna från 46 länder är iväg över startlinjen utan större missöden. Det var fortfarande mörkt i Frankrike när de startade och tyvärr regnar det. Emellanåt riktigt ordentligt. Första slingan är 38,1 kilometer.

Distansritten sänds direkt i FEI-tv (betal-kanal), länk här.
Även Horse1 sänder, (betalkanal) här.
Här hittar du live-resultat. 

Text och foto: Eva Oskarsson

166 ryttare är iväg.

Febril aktivitet i viloområdet. 

Snabbgroomingen redo. I bakgrunden skymtar paviljonger från Förenade Arabemiraten och Qatar. Det är skillnad på komfort.

Is i massor, för att kyla hästarna, har körts fram. Jag hörde från ett groomteam att det går åt minst 30 kilo is per grooming i grind.

Läst 7157 ggr

Fler inlägg

DEC
01
2014

Minna: "Jag ville inte vara gravid över OS i Rio"


Minna Telde är tillbaka i rampljuset efter en längre tävlingspaus. Men snart blir det uppehåll igen, den rutinerade ryttaren väntar sitt andra barn. För en kvinnlig ryttare på högsta nivå gäller det att planera in barnafödandet mellan mästerskapen.

Text & foto: Ida Röök

Vi har inte sett så mycket av Minna Telde och hennes svarta hingst Santana på sistone. Efter VM gick topphästen in i väggen, det tog lång tid för honom att komma tillbaka igen.
– Han var jättetrött. Vanligtvis är han en häst med mycket motor och "go", men då såg han ut som en gammal valack i hagen. Han orkade ingenting och det tog tid att få honom att hitta gnistan igen, säger Minna.

Fick en lång paus
Santana fick helt ledigt, han gick i hagen och skrittades bara ut i skogen. Först när han kändes redo satte Minna igång att träna honom igen.
– Det har inte varit något fel på honom rent medicinskt, men han vara bara platt. Helt slut. Jag fick vänta ut honom tills han ville börja jobba igen.
VM var den senaste tävlingen de gjorde tillsammans, innan världscupen i Friends Arena nu i helgen (där ekipaget slutade trea).
– Men jag älskar ju det här. Att tävla är det bästa jag vet, säger Minna.
Snart väntar dock paus igen, inte för Santana dock. Minna väntar barn och under tiden hon tar ett uppehåll hålls hästarna igång av tränaren och kollegan Cecilia Kristoffersen och hennes man Einar Kristoffersen.
– Graviditeten är planerad och jag är fantastikt glad för att det fungerade att planera in den nu, att det gick som jag ville, säger Minna.

Rider så länge kroppen vill
Planen är nämligen att Minna Telde ska vara tillbaka i sadeln i god tid inför Falsterbo nästa år, barnet i magen väntas komma i april.
– Man måste ha en plan och jag vill rida Falsterbo för att sedan kunna vara med på EM som går i augusti nästa år. Anledningen till att jag ville ha barn nu är för att jag inte vill vara gravid över OS i Rio. Och så vill jag heller inte att Ruben, som är tre och ett halvt, blir för gammal så att det blir för långt mellan syskonen, säger Minna.
Hon rider så länge kroppen vill.
– Jag mår jättebra, mycket bättre än jag gjorde när jag väntade Ruben. Men det är kroppen som bestämmer, jag äventyrar ingenting utan låter den tala. Eftersom jag har ett så bra upplägg med Cilla och Einar behöver jag inte känna någon press heller. Jag kör på så länge det går, säger hon.
   

Missade ni Minnas häftiga julkür – som hade premiär i Friends Arena? Se den här!


Läst 89907 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Bosty segrade i Malin Baryard Invitational


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Fem ryttare ställde upp i söndagens sista hoppklass - Malin Baryard Invitational. En hoppning där Malin, vid sidan av sig själv, även bjudit in tre ryttare plus lät publiken rösta in den fjärde.

Peder Fredricson, som blev inröstad av publiken, lovade att rida så snabbt han kunde - och det gjorde han. En bom föll tyvärr för honom och H&M Sibon, så Peder slutade på tredje plats.

Malin Baryard Johnsson red sin Corporal VDL, en häst som verkligen är en fröjd för publiken att titta på. Hans språng är spektakulära, men kanske stannar han lite för länge i luften? Tyvärr blev det tidsfel, utöver felen för en rivning i varje fas.

John Whitaker hade inte tur i klassen, det såg ut som att han höll på att riva ett hinder med foten i första omgången. I fas två åkte det hindret ner, men då på grund av Lord of Arabias hov, inte ryttarens fot i alla fall.

Det stod alltså mellan herrarna Jur Vrieling och Roger Yves Bost, två snabba ryttare som inte släpper en seger frivilligt. Resultatlistan vittnar om att de gav allt de hade, det skilde endast några hundradelar.
Roger Yves Bost som tävlade för första gången i Sverige 1977 – då på ponny-EM – red kaxigt, snävt och målmedvetet. Han kanske inte rider snyggast, men oj så effektivt han kämpar med sin häst över varje hinder.

För segern belönades han med en Volkswagen Tiguan och ritningar till ett arkitektritat hus, något som faktiskt kan komma till användning inom en snar framtid.
– Min dotter ska gifta sig i sommar, efter det kommer familjen att bli större så hon behöver ett hus, sa Roger.
Vad tycker du om klassen, Bosty?
 Vilken stämning och publik! Jag trodde inte att jag skulle vinna, men tänkte att jag får göra mitt bästa.

Även banbyggare Peter Lundström var nöjd med dagens klass, och ännu mer med veckans samtliga banor.
– Med en så bra arena blir det bättre resultat och trevligare ridning, eftersom utrymme finns. Och vad jag har hört så har ryttarna varit nöjda.
– Vi ska vara väldigt glada över att vi har en så fantasisk banbyggare som Peter i Sverige, han bygger riktigt bra banor, inflikade Malin.

Resultat


Läst 115672 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
30
2014

Söndag: Janelle Larsson knep Prins Carl Philips Pris


Janelle Larsson åker hem med dubbla rosetter efter söndagens tävling. Hon kom på andraplats i kvalet och vann finalen, som reds framför fullsatta läktare.

C-ponnyn Sabrina Fair såg ut att gilla fart och fläkt lika mycket som sin ryttare. Det var ingen tvekan om att de satsade allt i omhoppningen.


Sabina Fair och Janelle i kvalklassen.

På andra plats kom skicklige Tom Svitzer med Snow Flake, endast en sekund efter segraren Janelle.


Tom Svitzer och Snow Flake.
 

Resultat 


Läst 118234 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.