VM-kollen - VM-guldet till Holland - Sverige klart för OS i Rio

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


SEP
04
2014

VM-guldet till Holland - Sverige klart för OS i Rio



Rolf-Göran och Casall Ask har medaljchans inför lördag.

Resultat:
Guldet går till HollandFrankrike rider hem silvermedaljen på hemmaplan före USA som får brons. Sverige slutar på en sjätteplats. 

Resultat
_ _ _ _ _ _ _ _

Klipp från SVT

Alexander kommenterar sin insats:

Henrik kommenterar sin ritt:

Se Rolf-Görans felfria ritt:

Rolf-Göran om insatsen:

Uppdatering klockan 17.51:
Guldet går till Holland. Frankrike rider hem silvermedaljen på hemmaplan före USA som får brons. Sverige slutar på en sjätteplats.

_ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 17.48:

Se Henriks runda:

Uppdatering klockan 17.39:
Kommentatorerna på SVT informerar oss om att Sverige i och med sin insats i dag är färdigkvalat till OS i Rio. Brasilien ligger på femteplatsen - som Sverige så gärna ville ha - men det spelar ingen roll. Sverige är färdigkvalat eftersom Brasilien som värdland har biljetten klar redan. 
Härligt!

_ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 17.35:


Rolf-Göran Bengtsson
och Casall leker sig igenom den svåra VM-banan i Caen. WOW!



Uppdatering klockan 17.24:

Peder kommenterar sin ritt:

Uppdatering klockan 17.10:



Stort stöd i "Kiss and Cry"-hörnan.



Neeej, det såg riktigt fint ut, men den faller - bommen på inhoppet i sista tvåkombinationen ramlar ner. Henrik von Eckerman och Gotha får 4 fel.


Henrik ser besviken ut efter målgång.
_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 16.59:
Sverige iigger just nu på en femte plats när två ryttare från varje lag har ridit. Om Sverige hamnar bland de fem bästa lagen i finalen är vi kvalade till OS i Rio de Janeiro.
_ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.44:

Alexander Zetterman får inte till den felfria runda som vi alla ser att han och Cafino är kapabla till. De får med sig en bom på hinder nummer två, men har inga problem med maxtiden.
Vilket världsekipage detta är - de debuterar i VM och gör det riktigt, riktigt bra!

_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.37:

Härligt brorsan!


– Jag är fantastiskt solt över honom. Det är skönt att lämna ett mästerskap med god smak i munnen för honom, säger Peder Fredricson till SVT om sin häst.
Peder lät Alexander vara inne i sin bubbla - lagets nästa ryttare är fokuserad.

Se Peders runda här:


Följ resultatet online här
_ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.18:



JAAAA!!!!! Peder Fredricson
och Sibon gör det!!! Vilken snygg runda, en på hinder felfri ritt, men ett tidsfel blev det. WOW!
 _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.52:
Peder Fredricson värmer upp! Inne på banan rider just nu startnummer 17. Peder har startnummer 23. Håll tummarna!!



_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.33:

Daniel Zetterman analyserar dagens bana och berättar om brorsan Alexanders styrka i ridningen:



_ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 15.23:
Stefanie Bistan
är en av de nitton första ryttarna som går ut i den individuella tävlingen. Den 22-åriga Stefanie från Österrike rider en snygg och felfri runda med Bogegaarden Apollonia. Hon imponerade även i går med en felfri ritt. Denna tjej är definitivt en ryttare att hålla ett öga på inför framtiden.

_ _ _ _ _ _ _ _ 

FÖRHANDSINFORMATION


Herrarna i laget axlar ett stort ansvar inför avgörandet.  

I dag gäller det för Sverige, lagmedaljerna i hopp-VM ska fördelas. Alla svenska ryttare måste leverera, allt kan hända i en nationshoppning. Sverige ligger sjua inför avgörandet, medan Rolf-Göran Bengtsson ligger trea individuellt. Holland toppar inför dagens strid. De 30 främsta ryttarna går vidare i den individuella tävlingen. 

På spel står också en biljett till OS i Rio. De fem främsta lagen är kvalade dit, om Brasilien är bland de fem främsta får även det sjätte laget en biljett.
Vi håller tummarna stenhårt!

Klassen startar 15.15, först rider 19 ryttare som endast tävlar individuellt. Klockan 16.10 beräknas första lagryttaren rida in på banan.

Så här startar svenskarna:
Startnr. 23 - Peder Fredricson/H&M Sibon
Startnr. 33 - Alexander Zetterman/Cafino
Startnr. 43 - Henrik von Eckermann/Gotha FRH
Startnr. 
53 - Rolf-Göran Bengtsson/Casall Ask

Här hittar du SVT:s direktsändning

Startlista

Ställning lag

Ställning individuellt 

Även i dag är det en tuff bana som möter ryttarna. I den häftiga hinderparken återfinns Eiffeltornet, vindkraftverk och en segelbåt. Banan består av 13 hinder och 16 språng, en trekombination och en tvåkombination. Det är riktigt, riktigt stort och många klurigheter kommer att ge utslag.


Henrik von Eckermann får tips från chefen, ryttargiganten Ludger Beerbaum.


Peder Fredricson står för sig själv och memorerar banans svårigheter.


Ludger Beerbaum vid den vackra grinden.


Pistol-hindret är med i dag också, med fredsduvor som utfyllnad.


En segelbåt, symboliserar L'Armada.


Emma Emanuelsson går banan med SVT hack i häl.


"The Marianne" flankerar ett hinder...


Liksom Eiffeltornet.


Ost, någon?!


En vacker grind, symboliserar Le Pin Stud.


Rolf-Göran Bengtsson diskuterar banan tillsammans med sin affärspartner Bo Kristoffersen.


Läst 16595 ggr

Fler inlägg

JUL
12
2016

Markne: ”En häst är en häst – oavsett ras”




Under Falsterbo Horse Show förra veckan hölls det paneldebatter och uppvisningar runt om på området. En av de mest besökta var Pether Marknes och Denni Haukssons clinic på Falsterbobanan.

  
Text och foto: Annelie Lundkvist

Denni Hauksson kommer in på banan med sin vackra hingst Divar från Lindnäs. Och Pether Markne erkänner att han hade lite fördomar om islandshästarna innan han själv satt upp och red en.
– Jag tänkte att en sådan där liten häst är det väl bara att sitta upp och rida i väg på. Det kan inte vara så speciellt svårt, säger han, och delar av publiken skrattar igenkännande och generat.
  
Lära sig se takten
När Pether och Denni träffades för första gången, för drygt tio år sedan, var det för att Denni behövde hjälp med grundridningen på sina hästar. För Pether var det en självklarhet att försöka hjälpa till, men han behövde själv hjälp av Denni med att lära sig att se hästens gångarter. Vad var rent och när var det otakt?
– Islandshästar är otroligt känsliga och kan ha mycket nerv, precis som vilken tävlingshäst som helst. Jag blev helt tagen på sängen när jag satt upp första gången. För innan dess hade jag inte sett konsten i islandshästridningen, berättar Pether.
  

 
Avspändhet och mjukhet
Många ryttare vet att det inte alltid är samma häst man lastar in i transporten hemma som kliver ut på tävlingsplatsen. Ofta kan hästarna bli spända när de kommer till en ny miljö, med publik och andra hästar.
 Om man vill vinna tävlingar måste man använda hela hästen och för det krävs en avslappnad häst. Lite som ett dragspel, förklarar Pether.
En av sakerna Denni arbetar på med sin fina hingst är att få honom avspänd och rund för skänkeln. Han väljer hellre att gå in på volter för naturlig samling, än att bli dragande i innertygeln.
– Akta så att inte volten blir för liten där Denni, han måste få tid att hinna med, påminner Pether.
  


  
Halvhalter och avslappnade händer
Divar är en hingst med mycket motor, som gärna springer ifrån sin ryttare lite grann. Därför har Denni ett system han dagligen rider efter. Ungefär vart 15:e steg gör han en halvhalt, för att sedan fortsätta i traven igen.
– Halvhalten ska inte komma genom handen utan genom sitsen och lättridningen. Med en lugnare lättridning kommer hästen själv att ta kortare steg, konstaterar Pether.
När det blir för spänt under uppvärmningen tipsar Markne om att man kan släppa travmomentet och i stället gå över i galopp. Detta för att få ut den mesta överskottsenergin ur hästen.
– Bli ett med din häst i stället för att skapa frustration, där du som ryttare sitter och drar i tygeln. Om din häst är åt det piggare hållet gör det inget om uppvärmningen är seg. Energin finns där inne, precis som hos Divar, säger Pether.
  


Läst 71797 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Härlig seger för Minna Telde i trestjärniga küren



Isac har varit lite blyg, men nu blommar han ut!
  
Det blev en blågul topp efter küren i den trestjärniga dressyren. Minna Telde var överlycklig på ärevarvet. Detta var nämligen ett bevis på att hennes tålamod med Isac har gett resultat.
  
Text och foto: Ida Röök
  
Den trestjärniga delen av dressyren i Falsterbo avslutades med att nio ryttare red sina kürprogram. Det blev trippel svenskt på pallen – med Minna Telde och Isac som vinnare på 76,100 procent, Mads Hendeliowitz och Jimmie Choo Seq kom tvåor med 75,850 procent, medan Emilie Nyreröd och Miata intog tredjeplatsen med 74,225 procent.
På spel för de båda sistnämnda stod som bekant en biljett som reserv till OS i Rio, det blev fördel Mads i den matchen, läs mer här.
  
Mycket kvaliteter
Minna Telde visade upp en helt fantastisk kür med extremt mycket svårigheter.
– Jag är väldigt glad, inte bara för att vi fick till programmet så fint, utan även eftersom Isac verkligen har vuxit och nu klarar av att prestera på en sådan här stor tävlingsplats. Han har så mycket kvaliteter som han inte riktigt har släppt fram på tävling utomhus tidigare, men nu blommar han liksom ut, säger hon.
Isac har nämligen behövt väldigt mycket tid på sig, han har blivit spänd och har haft svårt att prestera på de större arenorna.
– Jag har fått vänta ut honom, han har varit väldigt blyg. Så vi har tävlat på mindre platser den senaste tiden och sett till att han har känt sig trygg där. Nu känns det som att det har släppt, säger Minna.
  
Nöjda reservduellanter
Tvåan Mads pustar ut efter en helg fylld av press.
– I går red jag för en plats som reserv på OS, jag lade liksom allt jag hade i Grand Prix-klassen. I dag kändes det både på mig och hästen att vi var lite trötta. Men jag är nöjd ändå, säger han.
Även Emilie känner av matchen om reservplatsen.
– Det har varit en riktig urladdning den här helgen. Vi satsade allt i Grand Prix i går och Miata var lite matt i küren, precis som jag känner mig.

Resultat
 


Mads på Jimmie Choo Seq kom tvåa i klassen.


Emilie Nyreröd och Miata blev treor. 


Emilie och Miata har haft en tuff helg med mycket press.


Medan Minna Telde vann med Isac.


Glad Minna!


Läst 130743 ggr Kommentarer Kommentera

JUL
10
2016

Seger till Rolf-Göran Bengtsson i Falsterbo Grand Prix


Klicka på en bild för att starta bildspelet.

Det blev en drömavslutning på Falsterbo Horse Show. Återigen fick vi höra svenska nationalsången spelas i högtalarna, när Rolf-Göran Bengtsson stod som segrare med Clarimo Ask.
  
Text och foto: Annelie Lundkvist
  
OS-genrepet för många ryttare slutade med en felfri runda på hinder eller med ett nedslag, fem ekipage straffades med tidsfel trots felfria ritter. Till omhoppning gick tolv ekipage, av dem tre svenska. Peder Fredricson och H&M All In hade inte turen på sin sida när två bommar föll, ekipaget slutade på en elfteplats.
Henrik von Eckermann hade detta som Yajamilas genrep inför OS och satte hög fart redan från början. Efter tredje hindret i omhoppningen tog han en kaxig och snäv sväng – som han klarade. Publiken höll andan, skulle "Henke" vara felfri hela vägen? Det gick ända fram till sista hindret, där attackerade han lite för mycket och sista bommen föll.
– Jag skulle ha rätat på mig och suttit still istället, då hade vi klarat det, säger Henrik.
  
Ridit in 1,7 miljoner på tio dagar
För Rolf-Göran Bengtsson har det varit några fantastiska och pengastinna dagar i Paris och Falsterbo.
– Ja, det har gått bra, men räkningarna ramlar in i hög fart. Det är en stor organisation bakom mina starter, så det kostar pengar, konstaterar han.
Rolf-Göran var glad på presskonferensen och berättade att det kändes extra bra att vinna på hemmaplan.
– Det här är Clarimos bästa placering någonsin. Han är dynamisk och har verkligen kapacitet, men ibland glömmer han att det är fyra ben han ska hålla koll på, säger Bengtsson med ett leende.
Omhoppningen var nästan skräddarsydd för honom och Clarimo, i svängarna hade nämligen inte skimmeln tid att ladda upp sig som han brukar. Och ryttaren satte gasen i botten.
– Jag tänkte att jag rider så fort att han inte hinner tänka, berättar Rolf-Göran.
Oavsett är det ingen tvekan om att denna tävling är en fjäder i hatten för hästen, han har stigit både i sin ryttares ögon och i stallets ranking.
Andraplatsen gick till Brasiliens Eduardo Menezes på Quintol, medan Darragh Kenny Go Easy de Muze tog hand om tredjeplatsen.

Resultat


Läst 135053 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.