Hästar behöver lydnadstränas – precis som hundar

Hästhantering

Publicerad: 2007-04-16


Tobbe Larsson: Hästar behöver lydnadstränas - precis som hundar

Har du tänkt på hur många omedvetna signaler du sänder till din häst? Och hur förvirrande ett inkonsekvent beteende kan bli? Tobbe Larsson är bland annat känd för sina uppvisningar i frihetsdressyr med showen Apassionata och han betonar hur viktigt självrannsakan är i träningen av hästen.



Tobbe Larsson är en av Sveriges mest kända hästdressörer.
 


 
1. Hästen följer dig
Den första, och absolut viktigaste, delen av träningen sker utan transport. Eftersom hästen är ett flockdjur följer den rörelse. Använd grimskaft och ett spö att peta med. Spöet ska driva till dig, inte från dig. Ett pet med spöet och "smack" ska betyda "kom till mig", inte fly. Backa och ge därigenom hästen handlingsutrymme att följa dig. När den följer efter, om så bara ett steg, ge den beröm (klapp, ord och godis).
När den följt dig ungefär tio gånger rakt bakåt börjar hästen bli uttråkad och då är det dags att gå vidare. Pröva nu att gå i sidled, när hästen följer dig svänger du. Det gör att du blir intressant och hästen fokuserar på dig.
Tobbe ser inga problem med att ge hästen godis som beröm.
- Hundar trycker man i godis när man tränar, men hästar "börjar tigga". Lär hästen med godis och lär den också att ord är godis!
 
2. Repetition är inlärningens grund
Genom att backa i utbildningen känner hästen igen sig, och får en känsla av att "det här kan jag". Då befäster man de nyvunna kunskaperna. När du tränat i cirka tre veckor borde hästen följa dig vad du än gör, och hela tiden ha fokus på dig. Negativa erfarenheter gör att det tar längre tid, men det är samma träning som gäller!
För att kontrollera om hästen är fokuserad på dig kan du röra dig till vänster. Om du har kontakt kommer hästens vänstra öra att följa dig och ha koll på dig. Man kan se samma tendens när man longerar, innerörat är riktat emot dig och "klickar till". Hästen får aldrig tappa fokus under träningen. Skulle den ändå göra det kan man göra en hastig rörelse, för att återfå fokus mot en själv.
 
3. Komma - stanna -
stå still - backa
För att kunna lastas behöver hästen kunna komma, stanna, stå still och backa på kommando. Därför bör träningen på marken, innan man blandar in transporten, se till att detta fungerar.
När du övar att backa ska det ske med ett steg i taget. Det är grunden för att hästen sedan ska kunna gå ur transporten utan att kasta sig. Ett steg bak, ett fram, ett steg bak, tre fram och så vidare. På så vis får hästens hjärna arbeta och hästen måste hela tiden vara med på vad du gör. Då glömmer den transporten och att kasta sig, det fungerar på nästan alla hästar, säger Tobbe.
 
4. Dags för transporten - men inte hela vägen
När kommandona ovan fungerar kan man göra samma arbete med transporten. Försök inte gå hela vägen, utan få hästen fokuserad på dig, på om du vill framåt eller bakåt på luckan. Hästar vill naturligt hellre framåt, vilket gör att de självmant vill gå in till slut.
 
5. Dit huvudet pekar går kroppen!
Oavsett om du går framåt eller bakåt så styrs hästens riktning av huvudet. Det är viktigt att tänka på när hästen ska backa ur transporten. Låt den inte vrida på huvudet innan den klivit helt ner från luckan. Då riskerar du att den backar snett, kliver utanför luckan och kanske skadar sig.
 
6. Även transportskydd kräver träning
Många har aldrig låtit hästen vänja sig vid att ha transportskydd innan de ska använda dem "på riktigt" första gången. De är otympliga, kan klia och hästen vill helst ha av dem. Om man låter dem vänja sig vid skydden innan man ska använda dem i transporten har man gjort både sig själv och hästen en stor tjänst.
När man övar på att lasta ska man dock inte använda transportskydd. Hästen måste vara känslig för att lära sig att vara försiktig. Jämför med om du själv alltid har hjälm på dig, då märker du knappt om du springer in i något. Det kan få katastrofala följder om du sedan glömmer hjälmen en gång och då springer in i något.
 


Han är även en skicklig ryttare.
 

"Hästen måste ta egna beslut och initiativ"

Tränarporträtt

Fälttävlansryttaren Anna Hassö är en tränare som brinner för att hästar ska få vara hästar. Många ser upp till Annas kunskap och passion.

Försök inte förändra hästen utan välj en häst som passar dig

Henrik von Eckermann fortsatt världsetta

Hoppning

Med 22 månader på tronen är Henrik von Eckermann fortfarande världsetta i hoppning. Även Peder Fredricson klättrar tillbaka mot topp tio.

Ytterligare tre svenskar inom topp-100

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

SM-medaljer ska delas ut på Grevagården

SM 2024

Det är 34 år sedan dressyr-SM arrangerades på Grevagården senast. Till helgen ska medaljörer i fem ålderskategorier samt paradressyr koras.

Patrik Kittel kan ta sitt elfte guld

Svårt ekonomiskt läge för ryttarförening

Nyheter

Skenande foderkostnader, uteblivna bidrag och omfattande renoveringsbehov. Återigen står Hammarö ryttarförening inför utmaningar. 

"Vi önskar att det fanns en långsiktighet och strategi hos kommunen"

Mycket på gång i Portugal inför tävlingar

Blogg

Dressyrryttaren Astrid Hedman bloggar om resan att komma med i landslaget, om kommande tävlingar och gemenskap mellan ryttare.

"Så mycket har hänt sen februari 2023"

Så bygger du en praktisk groomingvagn

Hippson Lifestyle

En metallvagn på hjul och en färdig trälåda. Det blev enkla grunder när Malin Björk modifierade sin groomingvagn med personlig touch.

"Framför allt var den väldigt enkel att tillverka"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Så hanterar du konflikter i stallet

premium

Stallet – ett rofyllt andningshål eller en plats full av konflikter? Skitsnack och arga meddelanden är inte ovanligt i inackorderingsstall.

Experterna om hur vi kan förebygga osämja

Lös digital prenumeration för en krona första månaden

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

Hästbajs – en odlares guldgruva

Nyheter

Hemma hos Isabella Clomén i Örebro kommer det folk och hämtar hästgödsel. Detta för att sätta fart på odlingen – något som blivit populärt. 

”Just hästgödsel är väldigt fördelaktigt att odla i”

Om smittor och vaccin – vad vet vi?

Veterinär & Hästvård

De senaste åren har utbrott av EHV-1 ökat. Enligt Gittan Gröndahl är vaccinering och sunt förnuft effektivt för att undvika smitta.

För att hindra smittor räcker det inte bara med vaccination

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Se upp för giftiga växter på betet

Visste du att det på svenska betesmarker växer flera gifta växter som inte bör intas av hästar? Veterinären Izabella Granswed berättar mer.

Några av de växter som årligen orsakar förgiftningar på hästar i Sverige

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Hästar släpptes lösa från hage

Nyheter

Natten till onsdagen ska någon ha öppnat grinden till en hästhage vid Astrid Lindgrens värld. Nio hästar rymde, men tur nog kom de inte så långt. 

”Kunde skapat stor skada för omgivningen”

Svenskarna tvåa i Nations Cup

Dressyr

Lördagen bjöd på Nations Cup där svenska laget levererade på topp. Alla tre presterade över 70 procent och laget slutade på en andraplats. 

Bästa svensk blev Patrik Kittel på en femteplats individuellt

I dag avgörs Nations Cup i Frankrike

Dressyr

Snart startar första svensken i Nations Cup i Compiègne. Senast tog Sverige en tredjeplats och nu är laget laddade för ännu en prestation. 

Svenska Juliette Ramel värmde upp med vinst i första klassen

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Henrik vinnare av första GCL i Shanghai

Hoppning

Henrik von Eckermann gjorde vad han gör bäst och hoppade felfritt i dagens första omgång av Global Champions League.

För de andra svenskarna föll för många bommar

Presenteras i betalt samarbete med: Eurofins Agro

Vinn biljetter till Falsterbo Horse Show

Pristävling

Vill du njuta av sommaren i Skåne och se hästar i världsklass? I den här tävlingen har du chans att vinna biljetter för dig och en vän.

Delta i tävlingen – det är superenkelt!

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Hovslagarduon lär hästägare fixa tappskon 

Tina och Jessica är hovslagarna som tillsammans tagit fram “Fixa tappskon”. En manual som guidar hästägare till att våga slå på, ta av och fixa glappande skor.

"Även om man inte vågar slå på en tappsko kanske man kan plocka av en sko"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Chefsveterinären om FEI Sports Forum

Nyheter

Hästvälfärd och antidoping var det som låg Göran Åkerström närmast. Han berättar också vad han hoppas arbetet framöver ska leda till.

"Behövs en övergripande strategi för hästvälfärdsarbetet"

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.