Förbundskaptenerna blickar tillbaka – och framåt!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2005-12-31

Förbundskaptenerna blickar
tillbaka – och framåt!

Ett nytt år har precis inletts, därför passade Hippson på att ringa upp Sveriges förbundskaptener i dressyr, hoppning och fälttävlan. Vi har låtit dem blicka både framåt mot det kommande året och bakåt mot det år som har gått.

Text: Anki Yngve       Foto: Ridsportförbundet
______________________________________________________________


Förbundskapten i hoppning:

MARIA GRETZER

Vad är ditt gladaste minne från året som gått?
- Det är att vi tog oss upp i Super League. Det blir en tuff uppgift att hålla sig kvar, men platsen i ligan är otroligt viktig eftersom den innebär att så många ekipage får chansen att komma ut på stora tävlingar och prova på mer än vad de kanske väntat sig att få göra.

Finns det något du inte är så glad över?
- Förra året blev lite av ett mellanår för hoppningen, men så måste det få vara ibland. Med facit i hand kanske det till och med har varit bra, vi har fått ta nya tag och har fått en nytändning. Alla ryttarna är väldigt på hugget inför nästa år och vi har mycket träningar och kurser på G.

Vad står hoppningen inför för utmaningar under nästa år?
- Dels har vi ett VM och det som är viktigast där är inte att ta medalj i första hand utan att säkra ett OS-kval. För att vara helt säker på att direktkvala till OS måste man vara bland de fem bästa, men sexa kan eventuellt också räcka.
- Rikstränaren Henk Nooren har sagt att han inte tycker att vi ska sätta upp som mål att hålla oss kvar i Super League efter nästa år. Det är tufft för ett litet land som Sverige att göra det. Men när vi drog den strategin för ryttarna så ville alla visst hålla sig kvar. Så det kan man säga är en ny målsättning från ryttarna själva, även om det kan bli svårt. Alla är så fruktansvärt på hugget vilket är jättekul!

Om du får önskedrömma, vad vill du ska hända under 2006?
- Det som hade varit otroligt skönt vore att kvala till OS. Det går före medaljer, att hålla oss kvar i Super League, allting… Då skulle vi få ha ett litet mellanår igen och träna i lugn och ro inför OS. Det skulle också betyda större ekonomiska resurser i och med stödet från SOK. Vi har jätteansträngd ekonomi och det är tufft att få det att gå ihop. Med SOK:s bidrag skulle det bli en väldig skillnad.
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i fälttävlan:

JAN JÖNSSON

 Vad är du mest nöjd med om du ser tillbaka på 2005?
- Det är vår insats på senior-EM, även om vi inte tog medalj. Vi var fyra i lag och hade hela sex ryttare som var felfria i terrängen.

Är det något du är mindre belåten med?
- Ja, vi måste bli bättre i dressyr. Där har vi faktiskt startat ett projekt där landslagsryttarna på seniorsidan får hjälp av Annica Westerberg, Susanne Gielen och Kyrka Kyrklund vid sidan av sina vanliga tränare. Det är jag väldigt glad för.

Vad blir 2006 års stora utmaning för din gren?
- Det är definitivt VM. Vi kämpar på och kommer att göra allt som står i vår makt för att försöka ta medalj. Det är inte orealistiskt. Världscupfinal på hemmaplan i Malmö är också stort.

Om du får drömma, vad önskar du för fälttävlans del under 2006?
- Det bästa vore att vi tog medalj på VM, individuellt eller i lag. Det hade varit en kanongrej!
 
______________________________________________________________


Förbundskapten i dressyr:

ELISABET LUNDHOLM

Vad gläds du mest åt från 2005?
- Mest gläds jag åt Jan Brinks framgångar dels i Aachen, dels individuellt och i lag under EM. Sedan är jag naturligtvis väldigt glad över framgångarna för seniorlaget och den delade EM-bronsmedaljen. En annan sak jag är jätteglad för är alla ungdomar som är så motiverade och ponnylaget som nästan tog EM-medalj. Dessutom har alla i elitgruppen höjt sina prestationer ett snäpp och det för framtiden viktiga projektet "God ridning" har mött stort intresse.

Finns det något du är mindre nöjd med?
- Allt kan ju alltid göras bättre. Jag skulle vilja se fler hästar underifrån som kom upp i Grand Prix. Det finns ju såpass många som går "lilla rundan". Likaså skulle jag gärna se en ännu högre nivå ute på tävlingar i medelsvår klass. Då skulle vi också få fler Grand Prix-hästar. Vi behöver hålla fortsatt fokus på grundutbildningen och grundridningen.
- Sedan har vi haft en del problem med skador under det gångna året, det hoppas jag att vi slipper framöver.

Vad är den stora grejen nästa år?
- Som för alla andra grenar är det VM i Aachen. Det har gått bra i år, men vi behöver höja oss ytterligare ett snäpp för att göra riktigt bra resultat där. Jan Brink har stått för framstående resultat men vi behöver fler som höjer sina prestationer.

Om du får önska något inför det nya året, vad skulle det vara?
- Vi vill ha ett framgångsrikt år för dressyren och självklart skulle det vara fantastiskt med en medalj på VM. Men jag önskar också att vi får många fler Grand Prix-ryttare på en bra nivå och att "God ridning" kommer igång ordentligt som tävlingsform.
 

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Träna styrka och balans med Linda Heed

Premium

Hästen behöver lära sig att hoppa med styrka, snarare än på fart. Linda Heed bjuder på övningar som dessutom stärker ryttarens balans.

"Jag låter hindren vara lägre i början och fokuserar på detaljerna istället"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Två svenskridna hästar näst bäst i världen

Nyheter

De båda hästarna reds till seger när världscupfinalen avgjordes i Riyadh. Just nu är de rankade som tvåor i världen i respektive disciplin.

Se hela listan över WBFSH:s ranking

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Polishästarna behjälpliga vid Eurovision

Nyheter

Israels deltagande i Eurovision Song Contest i Malmö har gjort polisnärvaron hög. Bland annat finns två av landets polisrytterier på plats.

Ska skapa trygghet: "Från hästryggen får vi en bra överblick"

Flertal hästar rymde från ridskola

Nyheter

Flera hästar var under onsdagseftermiddagen lösa i centrala Västervik. Hästarna ska ha korsat en väg – det rapporterar ett flertal medier.

Varken hästar eller människor ska ha kommit till skada

Mindre grovfoderspill med hemmabygge

Hippson Lifestyle

Problem med grovfoder som sprids ut i boxen? Både Lotta Wikström och Cina Davidsson löste problemet med varsin egenbyggd haybar.

Ta del av hur de gjorde

Emma Jönsson går för ny SM-medalj

Dressyr-SM

Med Gerion laddar Emma Jönsson upp inför seniorernas SM på Grevagården. Ödmjukt hoppas ryttaren kunna försvara förra årets brons.

"Det måste jag ändå erkänna att jag är sugen på"

Ridsportcenter anses vilselett kommunen

Nyheter

Det har varit många turer kring Växjö hästsportcenter. Nu anmäler Växjö kommun, som lånat ut pengar, bolaget som hanterat pengarna.

Anklagas för bedrägeri

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

Travaren som satsar på Falsterbo

Nyheter

Frasse skulle bli pappas skogshäst – men nu kvalar Minna Dottoris honom till Amatörtouren. De har redan plockat hem två segrar i 1,20 i år.

”Finns väldigt många fina travare som bokstavligt talat skänks bort”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Unghästbedömningar - en nyttig erfarenhet

Unghästchampionat är en möjlighet för den unga hästen att samla erfarenhet. Men den behöver vara redo för uppgiften. Royne Zetterman förklarar deras tänk.

"Det är en individuell bedömning för varje häst"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Artikeln är från Hippsons senaste bok "Den unga hästen"

Idyllisk hästgård med hög charm

Hippson Lifestyle

I Njurunda, söder om Sundsvall, finns en hästgård med totalt åtta boxar och ett stort bostadshus med anor från 1880-talet.

En gård som tagen från en saga av Astrid Lindgren

Ännu en topplacering för Wilma Hellström

Hoppning

Wilma och Cissi BJN fick möta ett gäng tyskar i omhoppning i dagens Grand Prix. Något som de gjorde med bravur.

Linda Heed snabbast fyrafelare

Hon kan tvingas lämna sin hästgård

Nyheter

I Jämtland har intresset för gruvbolag ökat. Men att bygga gruvor kan komma att påverka många boende som inte kommer kunna bo kvar.

”Blir det en gruva så får ju alla flytta”

Lars Kerstens Hallilea såld till USA

Nyheter

Hallilea har varit en viktig del av Lars karriär och försäljningen var oväntad. En av de mest minnesvärda ögonblicken var segern i Göteborg.

"Det var känslosamt att säga hejdå"

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Oklar attack mot dödat föl 

Nyheter

I helgen hittades ett dött föl på en gård utanför Nybro i Kalmar län. Men enligt Länsstyrelsen är det oklart om det rör sig om en vargattack.

"Den initiala besiktningen visar inte på något vargtypiskt beteende"

Wilma Hellström trea i 1,50-klass

Hoppning

Flera svenskar startade i går och de alla gjorde bra resultat – men bäst av alla var Wilma Hellström med Quinti von Hof som tog tredjeplatsen.

Linda Heed knep femteplatsen

Normal asymmetri eller hälta?

Veterinär & Hästvård

När är ett asymmetriskt rörelsemönster normalt och hur kan mankens rörelse avgöra vilket ben hästen är halt på?

Forskaren och klinikveterinären Marie Rhodin på SLU berättar mer

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Övervikt hos hästar – ett vanligt problem

Fler och fler hobbyhästar är för tjocka. Det innebär en hälsorisk som kan försämra prestationen och leda till följdsjukdomar. Veteri­när Izabella Granswed förklarar.

Några av de vanligaste farorna

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.