Hippson testar: Working Equitation

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-05-15

Hippson testar: Working Equitation

Working Equitation är en ridsportgren som, precis som westernridningen, baserar sig på boskapsarbete. I grunden handlar det om att få en häst som är lydig, vändbar och hållbar och som verkligen samarbetar med sin ryttare och löser problem. Grenen är ny i Sverige och Hippson har fått prova på. Det var en riktig utmaning, men kul!

Text: Emma Rost
Foto: Eva Eternell Hagen

Ridsportjournalisten Eva Eternell Hagen är en av dem som varit med om att ta Working Equitation till Sverige. Hon blev biten 2003, när hon och ett gäng kompisar åkte till Portugal och red för Joao Lynce, en tränare som bland annat ridit i Portugals lag i VM. Nu håller Eva egna träningar varje måndag, hon kör en hel del clinics och märker att intresset växer.
- Jag var nyligen nere hos Lomma Ridklubb och höll en clinic och de blev helt sålda, berättar hon.

Gå fram före samling
Hippsons reporter fick komma ut till stallet utanför Upplands Väsby och prova på den nya ridsportgrenen. Jag fick rida Pijano, Evas arab, som säkert inte är helt okänd. Eva har ridit mycket akademisk ridning tidigare och uppvärmningen bestod bland annat av att rida öppna och sluta på volt i både skritt och trav.
- Han ska vara så böjd att du ser ganaschbågen. Du tycker säkert att han är förböjd, men det anser inte jag, kommenterade Eva mina försök att få till det.
Under uppvärmningen är det också viktigt att kontrollera att hästen svarar både framåt och bakåt.
- Hästen måste gå fram innan jag kan börja samla den, förklarar Eva.


Hippsons reporter testar att öppna och stänga en grind, vilket inte var helt lätt, och att rida skänkelvikning över en bom.

Skänkelvikning över bom
Därefter visar Eva hur det ska gå till, innan det är dags för mig att göra ett försök. Hon börjar med att visa skänkelvikning i galopp över en bom på marken. Hästen ska vara helt rak och den får inte nudda bommen.
- Man tar sikte på sporren eftersom det är svårt att veta exakt var hästens ben är. Sporren ska vara i linje med bommen, säger Eva.
Hon rider sitt halvblodssto Waggie, som är en av de få hästar i Sverige som klarar att göra skänkelvikningen i galopp.
Nästa moment är galoppombyten mellan koner, på medellinjen i det här fallet. I praktiken blir det byten i vart tredje. Allting görs på en hand och på kandar.
Det är fartfyllt och riktigt imponerande att se hur bytena sitter som en smäck. Eva och Waggie rider även det som Eva kallar för storslalom. En bana mellan koner och hinderstöd där man ska byta galopp mitt emellan kon och stöd.


Det gäller att komma så nära lansen som möjligt när den ska plockas upp och sedan få en rak linje till tjuren. Egentligen ska allt ridas i galopp, men så här första gången kändes det tryggare att rida i skritt.

Rida med lans - en utmaning!
Sen beger vi oss ut på gräsbanan där ytterligare moment visas. Eva och Waggie öppnar och stänger en grind, ryggar genom en sväng och visar hur man rider med lans. Just det momentet är riktigt kul att titta på. Ryttaren plockar upp en lans ur en tunna, rider an mot en tjur i plywood på vars rygg det sitter en ring. Ringen ska plockas upp med lansen och därefter ska ring och lans parkeras i nästa tunna. Allt görs i galopp!


Åt ena håller var det inga problem att rygga genom bommarna, men åt andra var det riktigt svårt!

Spöet visar vägen
Så är det då min tur. Och det är inte helt lätt! Jag får börja med att rygga genom en liten bana av bommar där hästen ska svänga och rygga samtidigt. Åt ena hållet går det bra, åt andra hållet verkar det vara stört omöjligt att få Pijano att vända.
- Peta till med spöet på bakdelen precis när du ska vända och visa honom vägen med det, säger Eva.
Till slut lyckas vi faktiskt.
Momentet med grinden är också klurigt. Det gäller att komma in mot grinden och vara i en sidvärtsrörelse redan innan. Efter några gångers träning lyckas jag öppna, rida igenom och stänga till, men inte få på haspen. Nåja, det är trots allt första gången.
Eva tycker att vi ska testa tjuren. Pijano och jag tar den dock i skritt och jag är jättenervös över att jag ska peta till honom med lansen. Lyckas faktiskt få tag på ringen alla gånger utom den första.


Man ska rida ganska nära stödet för att få en bra väg mot nästa kon.

Skänkelvikning över bommen i skritt funkar okej. Det är svårt att få hästen mitt över så att den inte trampar på bommen. Men den riktiga utmaningen är storslalom med galoppombyten. Jag får börja att rida snett igenom i galopp och byta på mitten för att få in känslan i bytena.
- Slarva inte med vägen efter bytet. Utnyttja hörnen och forma runt innerskänkeln ordentligt!
När bytena sitter någorlunda får jag testa på att rida ungefär som en serpentinväg mellan koner och hinderstöd. Det är svårt! Framför allt är det svårt att få till en bra väg. Det känns som att avstånden mellan koner och hinderstöd är väldigt små och tajta och mina svängar blir hela tiden för yviga. Fast bytena sitter, oftast. Ett par gånger får jag till det och det är en grym känsla när jag känner hur hästen svänger runt tajt runt konen och sen byter.


Piaff och passage som avslutning.

Avslutningsvis får Pijano visa mig hur det där med piaff och passage känns, vilket är riktigt roligt för en dressyrtant som mig.
Working Equitation är en rolig upplevelse som utmanar i och med att både ryttare och häst måste lösa problem allt eftersom. Lite grand som i hoppning, men utan de läskiga hindren. Men det är svårt så här första gången eftersom det är ett lite annorlunda sätt att rida på.

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Varför får skimlar hudcancer?

Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer. Doktor Anna Hjälm Golovko vid Uppsala Universitet har forskat i ämnet.

"Mutationen förekommer hos vita hästar oavsett ras"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bondens levebröd används som kuliss

Nyheter

Att fotografera hästar i böljande gula rapsfält är populärt. Men fälten är inte ögongodis utan böndernas levebröd, så glöm inte att be om lov.

Läsarfavorit: "Be alltid om tillstånd och respektera markägaren"

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Byggde en haybar av återbrukat material

Hippson Lifestyle

Agnes Ringvall hittade varken en prisvärd haybar eller en som matchade hennes önskemål. Hon tog då helt enkelt saken i egna händer.

"Helt ärligt fungerar den mycket bättre än en köpt variant"

Helgstrand tar ansvar för misshandeln

Nyheter

Misshandel och våld mot hästarna uppmärksammades i dokumentären ”Operation X”. Nu erkänner han att ansvaret ligger hos honom.

”Det är hundra procent mitt fel, hundra tusen procent mitt fel”

”Henrik von Eckermann är gjuten i laget”

Nyheter

Malin Fransson, sportjournalist på DN, menar att säga vilka ryttare som tas ut till sommarens OS i Paris är en delikat och fantastisk svårt uppgift. 

En sportjournalists tankar om laguttagningen och OS-formatet

[ENKÄT] Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Man förgrep sig på häst – döms till fängelse

Nyheter

Tidigare i år tog sig en 74-årig man in i ett stall utanför Helsingborg och förgrep sig sexuellt på en häst. Nu döms han till fängelse i över ett år.

Ledig polis grep mannen efter att övervakningskameror sett honom

Hälften av kontrollerna visade skaderisker

Nyheter

Trots att rutinkontrollerna av länsstyrelsen minskade under förra året upptäcktes brister hos nästan hälften av alla kontroller av hästar.

Nu har årets Djurskyddsrapport kommit

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Utan bett kan Amy och Breesby inte tävla

Nyheter

Hennes häst visar tydligt att den inte trivs med att ridas på bett. Men Amy Boysen vill börja tävla i dressyr – och då är kravet på bett ett faktum.

”Jag tycker det är en orimlig regel, jag blir så provocerad”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

»Började rapporteras i mitten av 2000-talet«

Allt fler tandsjukdomar hos häst uppmärksammas. Cecilia Ekeberg, veterinär vid Mälaren hästklinik, berättar mer om sjukdomar i allmänhet och EOTRH specifikt.

"Grunden till en god tandhälsa är att hästen till största del äter grovfoder"

Arkiv: Ovanlig tandsjukdom drabbar stor andel av äldre hästar

Blli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Fölet efter två topphästar har fötts

Nyheter

Föräldrarna till den nya fölungen är inga mindre än Mazy Klövenhöj som rids av Johanna Due Boje och Skyline To Be som ägs av Carl Hedin. 

Betäcktes genom embryotransfer: ”Första gången vi avlade så”

Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Sport

De olympiska spelen närmar sig. Hippsons redaktion är nyfikna: vilka ryttare tror ni läsare kommer att utgöra respektive OS-lag i de tre disciplinerna?

Delge din gissning genom vårt formulär

”Man märker att det är mycket nerver”

Nyheter

Semifinalen av elitallsvenskan kommer gå av stapeln på Norrköping Horse Show. Där avgörs vilka lag som går till Falsterbo i sommar.

Dock färre tävlingsstarter i de andra klasserna

Se filmerna från uteritten på stranden

Nyheter

I dagens hästonsdag i TV4 får vi följa med ut till Falkenbergs strand där ett gäng ryttare och hästar ansluter sig för att galoppera i vattnet.

Får även en påminnelse om vilka regler som gäller ute i skog och mark

Hösilage.seAnnons

”Bygger på SLU:s rekommendationer”

För att underlätta för kunderna lanseras nu en AI-tjänst baserad på forskning från SLU. Syftet är att hjälpa kunden välja rätt analyserat grovfoder.

Rekommenderar grovfoder utifrån ägarens beskrivning av sin häst

Förbjuds ha hästar – allvarliga skaderisker

Nyheter

Länsstyrelsen förbjuder en man i Ångermanland att ta hand om hästar. Detta efter att de under kontroller hittat flera allvarliga skaderisker.

Flera klagomål riktades mot mannens hästhållning

”Folk tittar och tänker, oj vad är det där"

Nyheter

Med sin kraftfulla kropp har Klint väckt uppmärksamhet. Jenny berättar om hur de arbetar för att minska slitaget och främja hans hållbarhet.

Femåriga ardennern Klint gör sig igenkänd på tävlingsbanorna

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Forskning om lång och låg form

Hästar som tränas i lång och låg form visar minskat smärtbeteende. Linn Therese har forskat om vilken effekt lösgörande arbete har och kan se flera fördelar.

"Vi filmade hästarna i 3D för att observera rörelse och steglängd"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Hästgård på Ekerö med ridhus

Hippson Lifestyle

På Stall Marieberg finns ridhus, ridbana, stall med nio boxar och ett stort bostadshus. En gård med knappt fyra mil in till Stockholm. 

Gästhus på tomten med eget badrum

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.