Moraltesta dig själv här!

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2007-01-24

Moraltesta dig själv
- hur tänker du kring hästar och ridning?

I serien "Moraltestet" ställer vi på Hippson mer eller mindre kända profiler inom häst-Sverige inför kniviga, moraliska frågor och dilemman. Nu har filosofen Petra Andersson tagit fram ett lättsamt test där du kan testa dig själv - vilken moraltyp är du?



Vad skulle du tycka om det blev lag på att alla hästar ska få gå i hage, inte bara i en liten fålla, minst fem timmar om dagen?
a. Ganska bra, hästar behöver röra på sig och komma ut i friska luften. Många som inte släpper ut sina hästar nu skulle tvingas till det om det lagstiftades om det.
b. För min del gör det ingen skillnad, min häst går redan i lösdrift.
c. Hm, jag är tveksam. MÅSTE jag släppa ut min häst varje dag oavsett omständigheter då? Själv vill man ju inte gå ut om det är dåligt väder.
d. Överdrivet. Min häst får gå i en liten grushage under tävlingssäsongerna. Det är bättre för den än att stå inne hela tiden, men den springer inte av sig skorna eller skadar sig om den går på grus.



Då hästarna ska släppas ut på morgonen regnar det och blåser (inget extremt oväder, utan vanligt höstrusk). Vad gör du?
a. Det gör ingen skillnad, vi har lösdrift.
b. Släpper ut hästarna som vanligt.
c. Lägger på alla hästar ett värmande täcke samt ett regntäcke och släpper sedan ut dem.
d. Låter hästarna stå inne eftersom vädret är så dåligt.



Tar du lika väl hand om din häst då den presterat eller uppfört sig dåligt som då den gjort väl ifrån sig?
a. Jag försöker snarare ta lite extra väl hand om den när det inte fungerat, så att åtminstone det blir trevligt.
b. Jag tar alltid hand om hästen så gott jag kan. Om ridningen eller något annat inte fungerat kan det ju bero på att något är fel med hästen, därför ägnar jag mig helst extra mycket åt den de dagarna.
c. Jag försöker väl, men det är inte de dagarna jag småpysslar allra mest med hästen. Men den nödvändiga skötseln undviker jag att slarva med.
d. Om det dåliga består i att hästen varit direkt olydig eller svårkontaktad gör jag mer ledarskapsträning från marken än annars, vilket nog betyder att jag ägnar mig mer åt hästen sådana dagar.


Du har köpt en häst som du trodde mycket på vid köpet. När du haft den ett tag (kanske ett år) inser du att hästen inte har den kapacitet som du tycker dig ha behov av. Du bestämmer dig för att sälja hästen.

Snart har du två tänkbara köpare: en som du är säker på kommer att tycka om hästen och erbjuda den ett gott hem och vara nöjd med dess kapacitet, och en som du inte tror kommer att vara nöjd med hästen i längden på grund av hästens bristfälliga kapacitet.

Den förstnämnda köparen erbjuder dock ett betydligt lägre pris än den sistnämnda. Vem säljer du hästen till?
a. Jag säljer hästen till den som erbjuder det högre priset. Jag kommer ju att behöva pengarna för att köpa en annan häst till mig själv.
b. Jag tänker inte så mycket på hästens kapacitet. Om det betyder att vi har svårt att få igång kommunikationen får jag väl ägna det mer tid. Måste hästen säljas blir det till den som tar väl hand om den.
c. Jag säljer hästen, under våndor eftersom jag behöver pengarna men önskar hästen det bästa, till den som erbjuder det lägre priset. I värsta fall får jag väl spara ett tag innan jag köper en ny häst till mig själv.
d. Självklart säljer jag hästen till den köpare som jag tror kommer att tycka bäst om den!


Anta att man kunde avla fram en hästras där var tredje häst blir en elithäst på världsmästarnivå, men två av tre hästar saknar den kapaciteten. Dessa individer har dessutom ett så skarpt temperament att ingen klarar av dem utan de måste avlivas. Skulle avel på en sådan ras kunna vara berättigad?
a. Hm, knepig fråga. Var tredje häst till eliten är ju väldigt fina avelsresultat, men det känns inte helt okej att villkoret är att de andra avlivas för att de är ohanterliga. Det är ändå lite onaturligt att avla på något där man måste avliva två tredjedelar av avkomman.
b. Det vore spännande med en så bra ras. Och blir de hästar som ska avlivas bara väl omhändertagna fram till dess är det väl inget större problem.
c. Nej, jag tycker inte att det är förenligt med seriös hästhållning att avla fram en sådan ras.
d. De här hästarna kan ju inte vara harmoniska individer som mår bra. Det finns ju inte en chans att de ska kunna leva någorlunda behagliga liv.


Är det fel att avliva en häst som dömts ut, men som skulle kunna leva flera goda år som pensionär? (Observera att de enda alternativen är avlivning och då får du försäkringspengarna, eller så blir hästen pensionär och kommer att kosta en hel del pengar att ha kvar.)
a. Nej det är inte fel. Det är inte rimligt att man ska behöva behålla en gammal och skadad häst, då skulle det bli svårt att ha råd att ha ridhästar.
b. Ja, det är fel. Jag har tagit på mig ett ansvar för hästen, och i det ingår att ta hand om den som gammal, precis som med människor.
c. Det är en svår situation, hästen har ju ändå varit ett slags vän. Men jag skulle trots allt låta avliva den och köpa en ny ridhäst.
d. Ja, det är fel och dessutom onödigt. Även om hästen inte kan ridas längre kan vi fortsätta att utveckla vår kommunikation från marken. Hästägarlivet handlar inte bara om ridning.


Hästar verkar generellt trivas bättre i box än i spilta. Av säkerhetsskäl vill många ridskolor dock hellre ha hästarna i spilta än i box. Anser du att barnens säkerhet kan berättiga att ridskolehästar står i spilta?
a. Nej, det tycker jag inte. Ridskolehästar har ett tungt hästliv ändå. En box så att de kan röra sig bättre är det minsta de kan begära.
b. Ja. Det är enklare och säkrare för barnen med spiltor.
c. Tveksam. Skulle man inte kunna hjälpa barnen på något sätt så att hästarna kunde få ha boxar?
d. Helst skulle jag ju vilja att hästarna fick stå i box, men i det här fallet går barnens behov före.


En hästägare i stallet där du har din häst tränar hoppning i paddocken. Du tycker att ridningen är ansträngande och ganska hänsynslös mot hästen och passet pågår dessutom väldigt länge.

Efter närmare två timmars intensiv ridning vägrar hästen flera gånger på samma hinder, som den förut hoppat över många gånger. Ryttaren slår hästen hårt upprepade gånger med spöet samt driver den med sporrarna så att hästen får skav i sidan. Vad gör du?
a. Jag säger till. Hästarnas väl och ve går före missriktad hänsyn gentemot människor för mig.
b. Jag försöker prata med någon som känner ryttaren bättre än vad jag gör. Kanske kan den personen prata lite fint med ryttaren.
c. Det behöver inte vara så allvarligt med skavet. Hästar tål trots allt en hel del, även om jag inte tycker att det verkar vara särskilt vettig ridning det där. Men jag säger nog inget om det inte upprepar sig.
d. Jag vill inte att andra lägger sig i min träning, så jag säger ingenting. Man vet ju inte vad som föregått det hela heller.


Du har tränat länge inför en viktig tävling. Dagen då ni ska åka till tävlingen upptäcker du att hästen är varm och en aning svullen runt kotan vänster fram. Hästen går rent då du leder den vid hand på stallplan. Vad gör du? Åker du till tävlingen?
a. Ja. Hästen går ju rent. Skulle den markera vid framridningen startar jag givetvis inte.
b. Jag grubblar en god stund, och kommer sen fram till att jag inte åker. Det skulle kunna vara början till en kotledsinflammation.
c. Under inga omständigheter!
d. Jag åker till tävlingen. Svullnaden behöver inte betyda något. Vem som helst kan vara svullen ibland.


Du har sett fram emot en viktig träning/tävling. På morgonen den dagen du ska åka märker du att ett par andra hästar i ditt stall har snuva. Åker du till tävlingen/träningen?
a. Jag stannar hemma. Hosta är alltid oroande, så jag lägger på hästen ett extra täcke och ringer genast veterinären.
b. Ja, jag åker till tävlingen eller träningen. Lite snuva behöver ju inte vara något allvarligt.
c. Jag stannar hemma. Det skulle vara alldeles för jobbigt om jag råkade sprida kvarka av misstag.
d. Jag stannar hemma. Tävlingar är inte en viktig del av hästhållningen för mig.


Många hästar presterar något sämre då de går på bete. Av naturen är hästar dock betesdjur. Kan du tänka dig att acceptera dessa sämre prestationer under betessäsongen eftersom det är troligt att hästen trivs med att gå på bete?
a. Absolut. Jag ser det inte ens som sämre prestationer. Det här har mer med mig och mitt ledarskap att göra än med hästens prestationer.
b. Nej, hästen blir så trist att rida när den betar. Möjligen kan den få beta en mindre del av dygnet och/eller få beta helt ett par veckor då den också får vila.
c. Ja. Hästen mår så bra på betet, bara man ser efter den ordentligt. Jag tar in den på nätterna för säkerhets skull, men det har inte med hästens prestationer att göra.
d. Nej, jag har häst för att jag vill utvecklas som ryttare.


Om det är uppenbart att din häst mår bra och trivs med att gå tillsammans med andra hästar i hagen – hur viktigt är det då för dig att hästen också får möjlighet att göra detta? Skulle du låta hästen gå tillsammans med de andra hästarna också under den sista tiden före en viktig tävling?
a. Jag vill helst att den går ensam, på grund av skaderisken. Det gäller särskilt före viktiga tävlingar/träningar.
b. Min häst går alltid med andra hästar. Det är inte bra för hästar att vara utan artfränder.
c. Jag vill oftast att min häst går i en egen hage, men med andra hästar inom synhåll. Jag är orolig för att min häst ska bli sparkad, den är så dålig på att försvara sig.
d. Jag tycker att det är ganska viktigt att hästen får ha sällskap i hagen, men kanske skulle jag låta den gå ensam vid speciella tillfällen. Den har ju ändå hästar på andra sidan stängslet.


Du har haft din häst i några år, men känner att du inte orkar med det krävande livet som hästägare längre. Du har verkligen tröttnat, helt enkelt.
Av någon anledning lyckas du inte få hästen såld eller omplacerad. Är det i det läget acceptabelt att låta avliva hästen?
a. Nej, att ta på sig ansvaret för en häst liknar ansvaret för ett barn. Man får inte tröttna, utan man har ett livslångt ansvar för hästen.
b. Ja. Man kan inte behålla hästen i den situationen, det är för jobbigt och man har ingen glädje av det. Men det blir ju en ekonomisk förlust för man får ju inte ut något på försäkringen.
c. Det vore ett svårt beslut. Om det verkligen inte gick att sälja hästen är det kanske trots allt bättre för alla parter att den avlivas. Men jag skulle göra mitt yttersta för att undvika det.
d. Djur dör ju i naturen, och vi människor föder upp djur för slakt. Egentligen är det väl inte värre att avliva en häst i vissa situationer.




[verbatim]

Skjutbar tränsförvaring underlättar

Hippson Lifestyle

Platsbrist kan lätt bli ett problem i sadelkammaren. Matilda Trawén hittade en smart kroklösning för att optimera förvaringen på en hylla.

"Tränsen hänger prydligt och lättåtkomligt"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Bildspel: Eamon Hickey visar sitt system

Missade du clinicen med Eamon Hickey och Maria Gretzer på Flyinge? Hippson var på plats och dokumenterade hela kvällen. Följ med i ett stort bildspel.

Se det stora bildspelet från Hippsons fotograf

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Equippo lab - maskkontroll ABAnnons

Mycket att tänka på vid träckprov

Att avmaska "för säkerhets skull" leder inte till parasitfria hästar, smittan ligger i stället dold och man riskerar att missa förekomst av stor blodmask.

Resistenta maskar är redan ett stort problem

Presenteras i betalt samarbete med: Distriktsveterinärerna

20% av hästarna bär på 80% av parasiterna

I hästhälsans tjänst

Alla hästar har mer eller mindre mag- och tarmparasiter. När dessa nivåer stiger över ett gränsvärde behöver vi avmaska.

Om träckprov, effektkontroll och när en ny häst kommer till gården

OS-kanditad avstängd från tävling

Dressyr

Den franska OS-dressyrkandidaten Morgan Barbançon har blivit avstängd från tävling. Anledningen är att hon missat dopingkontroller.

Omfattas i FEI:s antidopingregler

Hästarna återhämtar sig efter operation

Nyheter

Två militärhästar som opererades efter att ha sprungit lösa i London förra veckan har gjort framsteg i läkningen. Det bekräftar en talesperson.

Ska få den bästa vården

"Ynnest att få behålla två ponnyer så länge"

Reportage

Dimmans Elmia och Dimmans Eros har båda framgångsrika meritlistor i bagaget. Men det är inte det enda mamma och avkomma delar.

Uppfödaren om födelsedagsfirande och ponnyernas karriärer

Ida kämpar för rättvisa efter bristande vård

Nyheter

Trots tydliga signaler och flertalet försök att få hjälp fick Nässlan livshotande komplikationer efter en operation. Ida anmälde kliniken till ARN.

"Jag frågade flera gånger om jag verkligen kunde åka hem med henne"

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

NAF SwedenAnnons

Känsliga luftvägar? Ta del av råd & tips

Våren är en härlig period, men också den tid då andelen partiklar i luften är som högst. För vissa hästar kan det innebära en utmaning för luftvägarna.

Andningshälsan är väldigt viktig för hästens allmänna välmående

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Visar vad som hänt inom svensk hoppsport

premium

Malin Fransson började skriva om ridsport när hon var 15 år. Sedan dess har hon rest världen runt och minns särskilt OS-guldet och lilla Mynta.

"Det sitter så mycket i min själ att jag är ryttare"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Ridsportanläggning med två bostadshus

Hippson Lifestyle

Utanför Uddevalla finns en ridsportanläggning som har 15 boxplatser, ridhus, ridbana och två bostadshus. En gård med gott om plats.

Bra uthyrningsmöjligheter för både boendet och boxar

Nu ska FEI ta nya åtgärder för hästvälfärd

Nyheter

Denna veckan har FEI arrangerat diskussioner mellan förbund, ryttare och veterinärer. På plats var SvRF som framförde sina önskemål.

”Överlag är det ett steg i rätt riktning”

Utvecklingsprogram ska hjälpa topptränare 

Nyheter

Sveriges Olympiska Kommitté startar träningsprogram som riktar sig till tränare på elitnivå. Olof Axelsson inom fältävlan är en av deltagarna. 

"Jag vill vara allra bäst för de ryttare jag jobbar för", säger Olof Axelsson.

Ägaren till skenande hästar döms

Nyheter

Förra året skenade fem hästar på Djurgården. Flera personer skadades och en äldre man dog. Nu döms ägaren för flera grova brott.

Döms till över ett års fängelse

Uppsalastudent lyfter hästvälfärd 

Nyheter

SLU-studenten Cecilia Ravnäs har alltid varit intresserad av hästvälfärd. Nu söker hon kunskap från ryttare och hästskötare. 

"Jag vill se om djurskyddslagstiftningen efterlevs"

Svenska FoderAnnons

"Det syns på utsidan att de mår bra"

Unghästutbildaren och hoppryttaren Björn Svensson delar här sina tankar och rutiner om hur de ser till att hästarna alltid kan prestera på topp. 

Rutiner vid tävling, resa och ridning under sommarens månader

Robot och Cassis har levt ihop i tjugo år

Nyheter

37-årige Robot och 32-åriga Cassis har haft samma ägare sedan 2004. De lever ett lugnt pensionärsliv i hagen tillsammans.

"På många sätt är de precis som andra gamla par"

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Friskvårdsbidraget – så använder du det

Sedan 2018 kan friskvårdsbidraget användas inom ridsport. Ta reda på exakt vad som gäller så du kan utnyttja hela bidraget. Det vinner alla på i längden.

Skattejuristen Pia Blank Thörnroos berättar mer 

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Kvickare hopphäst – trots långsamt tempo

Ridövning

Ridbarhet, styrka och lugn – det är tre saker som hoppryttaren Irma Karlssons övning syftar till. Här delar vi med oss av den som en favorit.

"Den här övningen kräver styrka och gör hästen lugn"

Nu får alla gratis mensskydd hos Vännäs RF

Nyheter

Det var inte billigt – men ungdomssektionen har samlat ihop pengar för att kunna köpa en ”Herbox”. Nu ska alla besökare få tillgång till gratis skydd.

”Borde vara lika självklart som toalettpapper”

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.