Politikernas svar på hästpolitiska frågor

Hippson Lifestyle

Publicerad: 2006-06-22

Politikernas svar på hästpolitiska frågor

Efter seminariet "Hästen i politiken" fick partiernas företrädare i jordbruksutskottet svara på ett antal viktiga hästpolitiska frågor.

 
Hur ser ni att hästen ska jämställas med andra djurslag i jordbrukspolitiken?

Ingrid Pettersson (s):
Hästen har blivit mer jämställd under den senaste mandatperoiden i och med bland annat statsstöd, kompetenstveckling och liknande. Det finns problem med att inkludera hästen i vallstödet eftersom vi inte har något hästregister. Enligt EU-reglerna måste man kunna följa det enskilda djuret. Ett alternativ skulle vara ett grundstöd till vallen, utan djurkoppling.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Vi diskuterar miljö- och landsbygdsprogram. Hästen spelar en avgörande roll där. Vi vill ha enkla regelsystem.

Åsa Domeij (mp): Hästen betyder mer än grisen idag. Baksidan med mer pengar till hästnäringen, är att det blir mer byråkrati.

Cecilia Widegren(m): Vi tycker inte att man ska göra för mycket politik av hästen, det skapar bara problem och byråkrati.

Eskil Erlandsson (c): Vi har kommit halvvägs, men nu vill vi få med hela hästen i jordbrukspolitiken. Det är bra ur både djurskydssynpunkt och smittskyddssynpunkt att exempelvis ha två djurslag på bete.

Anita Brodén (fp): Vi vill underlätta och samordna. Minska administrationen.

Sven-Gunnar Persson (kd): Hästen ska ses som ett livsmedelsproducerande djur. De administrativa problemen får vi lösa.
 

Hur ska ni förenkla och förbättra för småföretagarna?

Ingrid Pettersson (s): Vi vill minska administrationsbördan och samordna tillsynen.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Ge hjälp med utbildade rådgivare i varje kommun.

Åsa Domeij (mp): Vi tycker att det är ett trubbigt mått att säga att 25 procent av reglerna ska bort, men vi måste titta på var de dubbla reglerna finns.

Cecilia Widegren (m): Alliansen har ett färdigt batteri för att minska byråkrati och krångel.

Eskil Erlandsson (c): 25 procent av regelbyråkratin ska bort. Kommunerna borde ställa upp med företagslotsar.

Anita Brodén (fp): Det ska bli lättare att starta företag. Lättare att anställa. Momsen ska bli enhetligare och vi vill ha samordnad tillsyn.

Sven-Gunnar Persson (kd): Vi ska i nära samarbete med berörda peka ut de regler som är mest hämmande.

När ska totoskatten sänkas?

Ingrid Pettersson (s): Regeringen är medveten om problemet och har tillsatt en utredning med väldigt kort utredningstid. Nästa vår, i vårproppen borde det ligga ett förslag.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Totospelet för mycket gott med sig, men vi får inte glömma att det finns en baksida med spelmissbruk. Där borde samhället ta mer ansvar och hjälpa de som drabbats socialt.

Åsa Domeij (mp): Skatten måste sänkas.

Cecilia Widegren (m): Klart att totoskatten måste ner. Parallellt måste det ske en förändring i svensk spelpolitik där vi öppnar upp monopolet och kan arbeta med licensavgifter mot de internationella spelbolagen.

Eskil Erlandsson (c): Vi välkomnar utredningen som är på gång. Detta är en fråga där vi måste harmonisera oss med EU.

Sven-Gunnar Persson (kd): Det är rimligt att sänka skatten till jämförbara länders nivå. Men man ska nog tänka sig väldigt noga för innan marknaden avregleras.
 
Vad vill ni göra för att minska splittringen inom djurskyddet?

Ingrid Pettersson (s): I och med att vi får fler och fler ovana djurägare är det viktigt med djurskydd. Det ska såklart samordnas så mycket som möjligt.

Åsa Domeij (mp): Jag håller inte med om att ansvaret för djurskyddet är splittrat. Miljö- och hälsoskyddsnämnden är de som har ansvar på lokal nivå. När det är fråga om djurförbud kommer länsstyrelsen in. Men vi kan bli duktigare på samordning.

Cecilia Widegren (m): Vi vill ha färre myndigheter. När kontroller görs så ska de göras vid ett tillfälle samlat. Det är först när du har gjort fel som du ska behöva betala avgifter.

Anita Brodén (fp): Om det upplevs som splittrat så måste vi ta de signalerna på allvar. Det måste bli ökad flexibilitet vid kontrollerna och det måste vara utbildade inspektörer som kommer ut. Vi vill få konkurrensneutralitet mellan veterinärerna. Man måste se mer till helheten och inte så mycket till detaljerna.


Hur ska kommunerna stöttas för att göra satsningar på både befintliga och nya anläggningar?

Ingrid Pettersson (s):
Alla ska ha möjlighet att rida.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Ridning är en sport för alla och måste få likvärdiga satsningar.

Åsa Domeij (mp): Det är en klassisk kommunfråga. När pengarna fördelas jämt i kommunerna mellan pojk- och flickidrotten är det ofta förlorarna som hörs mer än vinnarna. Det som skiljer ut ridanläggningar är att de ofta är mer fritidsgårdar. Man spenderar många timmar där.

Cecilia Widegren (m): Ridning är en sport för alla. Det är en kommunal fråga. På riksplanet ser vi att friskvårdsundantaget av ridsporten är vedervärdigt.

Eskil Erlandsson (c): Instämmer i det som sagts. Hästen är en viktig del i integrationsarbetet. Vi måste kräva av våra kommunpolitiker att de gör en liten jämställdhetsanalys vid fördelningen av bidragen.

Anita Brodén (fp): Det finns all anledning att vara hoppfull vad gäller en fortsättning på ungdomssatsningen Handslaget, som är ett sätt att få mer pengar till ridsporten.

Sven-Gunnar Persson (kd): Ridning ska vara en skattefri friskvårdsförmån. Handslaget kan utvecklas och fortsätta. Vi måste ta med hästen i integrationspolitiken.
 

Hästnäringen är den enda näring som delvis bekostar ”sin” högskoleutbildning. Finns det möjlighet att få ett tredje år? Och tänker man fortsätta satsa på forskning och utbildning?

Ingrid Pettersson (s): Ambitionen är att gå vidare med satsningen på forskningen på häst. Mer forskning om hästens interaktion i samhället vore intressant.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Man måste titta på hästens del i samhällsbygget, så kallad tvärvetenskaplig forskning.

Åsa Domeij (mp): Det är viktigt att just forskningssatsningen blir långsiktig. Forskning tar tid.

Cecilia Widegren (m): Det är en oerhört intressant form att matcha pengarna från staten med pengarna från näringen.

Eskil Erlandsson (c): Forskningen är långsiktig och pengarna måste vara långsiktiga. Vi måste satsa på forskning om vi exempelvis ska bli bäst i världen på hästavel.

Anita Brodén (fp): Det behövs mer forskning på exempelvis hästen som terapiredskap, påvisa resultat.

Sven-Gunnar Persson (kd): Hästsporten och näringen har ett långsiktigt åtagande. Staten är lite sena, men det måste vara långsiktigt.


Hur kan politiken bidra till att ridsporten behandlas jämlikt med andra idrotter?

Ingrid Pettersson (s):
Jag tycker inte att man ska dela upp det så mycket i pojk- och flicksporter. Även pojkar skulle må bra av att klappa en mjuk mule. Tydliga mål att jämställdheten är viktig och att vi följer upp behövs.

Sven-Erik Sjöstrand (v): Vi vill arbeta för att flickors och kvinnors identitetsskapande uppskattas och tas tillvara.

Åsa Domeij (mp): Handslaget kanske kan bli tydligare i villkoren. Det är otroligt viktigt att jobba kommunalt med de här frågorna.

Cecilia Widegren (m): Det skiljer väldigt mellan kommunerna och det är kniviga konkreta frågor i kommunerna. Jag vill även ha in perspektivet unga - gamla.

Eskil Erlandsson (c): Vi kan kräva jämställdhetsanalyser av våra kommunpolitiker. Och vi måste hjälpas åt att bevaka de kommande översiktsplanerna.

Anita Brodén (fp): Ord måste följas av handling. Vi måste lyfta fram de kommuner som kommit långt med den här jämställdhetsaspekten.

Sven-Gunnar Persson (kd): All ridskoleverksamhet borde momsbefrias. I kommunerna måste vi få ordentliga analyser av hur pengarna fördelas.

Lada brann ned till grunden

Nyheter

En lada har brunnit ned till grunden i Frölanda. Med tio enheter på plats koncentrerar sig räddningstjänsten på att skydda en närliggande bostad.

Inga hästar eller människor har skadats

Det kan du få för 15 000 kronor i Portugal

Blogg

Astrid går igenom vad man bör förvänta sig när man köper en häst i Portugal. Hon menar att de flesta bara är ute efter super-fynden, det är svårt.

"Man alltid skaffa sig en käpphäst om man vill vara bombsäker"

Läs Hippsons artikel "Konsten att köpa häst i Portugal"

Ludvig & CO FastighetsförmedlingAnnons

Bohuslänsk pärla med eget stall

Strax innan Lysekil finns en hästgård med renoverat bostadshus och stall med fem boxa. Till fastigheten tillhör det hela 24 hektar mark.

Arealen är fördelad på jordbruksmark, skogsmark och impediment

Gör ingen skillnad på bom eller högt hinder

Ridövning

En övning som Tobias Grönberg ofta gör är att galoppera över en bom. Då hittar man bjudningen, och kan ta med sig det till högre hinder.

”Det är samma ridning”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Varför får skimlar hudcancer?

Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer. Doktor Anna Hjälm Golovko vid Uppsala Universitet har forskat i ämnet.

"Mutationen förekommer hos vita hästar oavsett ras"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bondens levebröd används som kuliss

Nyheter

Att fotografera hästar i böljande gula rapsfält är populärt. Men fälten är inte ögongodis utan böndernas levebröd, så glöm inte att be om lov.

Läsarfavorit: "Be alltid om tillstånd och respektera markägaren"

Byggde en haybar av återbrukat material

Hippson Lifestyle

Agnes Ringvall hittade varken en prisvärd haybar eller en som matchade hennes önskemål. Hon tog då helt enkelt saken i egna händer.

"Helt ärligt fungerar den mycket bättre än en köpt variant"

Helgstrand tar ansvar för misshandeln

Nyheter

Misshandel och våld mot hästarna uppmärksammades i dokumentären ”Operation X”. Nu erkänner han att ansvaret ligger hos honom.

”Det är hundra procent mitt fel, hundra tusen procent mitt fel”

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hösilage.seAnnons

”Bygger på SLU:s rekommendationer”

För att underlätta för kunderna lanseras nu en AI-tjänst baserad på forskning från SLU. Syftet är att hjälpa kunden välja rätt analyserat grovfoder.

Rekommenderar grovfoder utifrån ägarens beskrivning av sin häst

”Henrik von Eckermann är gjuten i laget”

Nyheter

Malin Fransson, sportjournalist på DN, menar att säga vilka ryttare som tas ut till sommarens OS i Paris är en delikat och fantastisk svårt uppgift. 

En sportjournalists tankar om laguttagningen och OS-formatet

[ENKÄT] Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Man förgrep sig på häst – döms till fängelse

Nyheter

Tidigare i år tog sig en 74-årig man in i ett stall utanför Helsingborg och förgrep sig sexuellt på en häst. Nu döms han till fängelse i över ett år.

Ledig polis grep mannen efter att övervakningskameror sett honom

Hälften av kontrollerna visade skaderisker

Nyheter

Trots att rutinkontrollerna av länsstyrelsen minskade under förra året upptäcktes brister hos nästan hälften av alla kontroller av hästar.

Nu har årets Djurskyddsrapport kommit

Utan bett kan Amy och Breesby inte tävla

Nyheter

Hennes häst visar tydligt att den inte trivs med att ridas på bett. Men Amy Boysen vill börja tävla i dressyr – och då är kravet på bett ett faktum.

”Jag tycker det är en orimlig regel, jag blir så provocerad”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

»Började rapporteras i mitten av 2000-talet«

Allt fler tandsjukdomar hos häst uppmärksammas. Cecilia Ekeberg, veterinär vid Mälaren hästklinik, berättar mer om sjukdomar i allmänhet och EOTRH specifikt.

"Grunden till en god tandhälsa är att hästen till största del äter grovfoder"

Arkiv: Ovanlig tandsjukdom drabbar stor andel av äldre hästar

Blli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Fölet efter två topphästar har fötts

Nyheter

Föräldrarna till den nya fölungen är inga mindre än Mazy Klövenhöj som rids av Johanna Due Boje och Skyline To Be som ägs av Carl Hedin. 

Betäcktes genom embryotransfer: ”Första gången vi avlade så”

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Sport

De olympiska spelen närmar sig. Hippsons redaktion är nyfikna: vilka ryttare tror ni läsare kommer att utgöra respektive OS-lag i de tre disciplinerna?

Delge din gissning genom vårt formulär

”Man märker att det är mycket nerver”

Nyheter

Semifinalen av elitallsvenskan kommer gå av stapeln på Norrköping Horse Show. Där avgörs vilka lag som går till Falsterbo i sommar.

Dock färre tävlingsstarter i de andra klasserna

Se filmerna från uteritten på stranden

Nyheter

I dagens hästonsdag i TV4 får vi följa med ut till Falkenbergs strand där ett gäng ryttare och hästar ansluter sig för att galoppera i vattnet.

Får även en påminnelse om vilka regler som gäller ute i skog och mark

Förbjuds ha hästar – allvarliga skaderisker

Nyheter

Länsstyrelsen förbjuder en man i Ångermanland att ta hand om hästar. Detta efter att de under kontroller hittat flera allvarliga skaderisker.

Flera klagomål riktades mot mannens hästhållning

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.