Den skadefria hästen

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2004-06-04

Den skadefria hästen

Recensent:  Ann Kristin Yngve (Hippson.se)

”Den skadefria hästen” tar upp hur man som hästägare håller hästen frisk och i god kondition. Författaren Amanda Sutton driver ett fysioterapeutiskt center i England och har bland annat specialiserat sig på förebyggande hälsovård för hästar.

Boken består av sex kapitel som alla är markerade med flikar som har varsin färg. I kapitlet ”Hur ser den normala hästen ut?” får vi veta hur en välmående och frisk häst ser ut och beter sig i stallet, i hagen, vid visning vid hand och så vidare. Dessutom går Amanda Sutton igenom hur man palperar igenom kroppen på hästen för att undersöka om den har en begynnande skada någonstans.

Nästa kapitel heter ”Att identifiera problemen”. Där går författaren igenom riskfaktorer, beteenden och rörelsemönster som man ska ge akt på och som kan betyda att hästen inte mår bra. Kapitlet ”Att undvika problem” innehåller en genomgång av hästens mun, tänder, hovar och vilka skador som riskerar att uppkomma där. Dessutom går författaren igenom vikten av korrekt utfodring och välanpassad utrustning. Inte minst visar hon utförligt och tydligt hur en sadel ska ligga och fungerar för att hästen inte ska ha ont av den.

Slutligen innehåller kapitlet en genomgång av ryttarens inverkan, hur man kan rätta till en felaktig sits och på så sätt skona hästens kropp. Sin egen kropp tar man enligt Amanda Sutton bland annat hand om genom att lyfta rätt, genom att göra uppmjukningsövningar innan man rider och genom att stretcha efteråt.

Nästa del i boken handlar om massage av hästen. Författaren går grundligt igenom hur man förbereder sig och värmer upp inför massagen, olika massagetekniker och hur man behandlar varje enskild kroppsdel på hästen.

I kapitlet ”Hjälpmedel för träningen” berättar hon framför allt om hur man kan använda uppmjukningsövningar och stretching för att göra hästen smidigare och för att den ska hålla bättre. Med tydliga bilder går hon igenom hur man gör och vad man ska tänka på, kroppsdel för kroppsdel.

Hon går även igenom ett par alternativa träningsmetoder som man kan använda sig av. Bland annat longering, tömkörning (dubbellonge), träning i roundpen, skrittmaskin, simning och rullmatta. Sist ger hon sin syn på hjälptyglar, vilka faror som finns med dem och när de kan vara okej att använda.

Det sista kapitlet heter ”Träningsprogram för specialdiscipliner” och innehåller kortfattade tips för den som tävlar i antingen distansridning, dressyr, körning, western eller polo. Amanda Sutton nämner sådant man ska tänka på om man rider dessa discipliner, och vilken typ av träning som kan vara lämplig. Slutligen går hon igenom hur man kan hålla den åldrande hästen fräsch längre.

Det märks att ”Den skadefria hästen” är skriven av en fysioterapeut. Boken är med sina många foton och kortfattade texter en mycket bra handbok för den som praktiskt vill lära sig palpera, massera och stretcha sin häst. Amanda Sutton går steg för steg igenom hur man utför sådana behandlingar och vad man bör tänk på. Hon är noggrann med att påpeka att en veterinär först måste titta på hästen innan man tar till några alternativa behandlingar, och hon känns betydligt mer kunnig och förtroendeingivande än många andra författare av alternativbehandlingsböcker som jag läst.

I de mer faktabaserade och mindre ”steg-för-steg”-betonade avsnitten kan texterna ibland kännas väl kortfattade. Det kan bero på att författaren valt att ta upp så väldigt många saker i samma bok. Jag kan ibland sakna mer utförliga beskrivningar av varför hästen beter sig på ett visst sätt i en viss situation, eller varför en viss behandling är bra.
Men ”Den skadefria hästen” är definitivt en bra bok att ha i stallbiblioteket, inte minst som uppslagsbok för den som vill lära sig att massera eller stretcha sin häst.

Titel: Den skadefria hästen
Undertitel: Praktiska metoder som håller hästen i form
Författare: Amanda Sutton
Förlag: Natur och Kultur
Antal sidor: 160

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.