Djurens beteende

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2007-01-10

Djurens beteende

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

Per Jensens bok Djurens beteende är en klassiker som nu kommit ut i en ny, reviderad upplaga. Det är visserligen inte någon hästbok, men den är ändå intressant att läsa för den som vill öka sin förståelse för våra vänner djuren.
 
Författaren är professor i etologi (läran om djurs beteende) och tanken är att boken ska vara en introduktion i ämnet. Han förklarar bland annat hur det kommer sig att flyttfåglar hittar hem, varför hundar är så lätta att dressera och på vilket sätt djuren påverkats av att vara i människans tjänst.
 
De första kapitlen handlar om etologins framväxt, hur djurens sinnesorgan, nervsystem och hormoner fungerar, samt samspelet mellan arv och miljö och beteende och behov. Dessa avsnitt känns ganska akademiska och går att hoppa över om du är ute efter mer lättillgänglig läsning. Men för den som är intresserad av detaljerade fakta om vad som styr djurens beteende är avsnitten självklart intressanta!
 
Därefter går Per Jensen igenom vad vetenskapen lärt oss när det gäller djurs inlärning och husdjurens evolution och ursprung. Det är riktigt intressant, visste du till exempel att vissa domesticeringsförändringar återfinns hos nästan alla husdjursarter? Bland annat ökar förekomsten av vit eller brokig färg tidigt under domesticeringsprocessen. Även hängöron är en vanlig domesticeringseffekt (har dock inte nått hästsläktet ännu!).
 
Kapitlen om djurens flockliv, fortplantning och det om beteendestörningar är i högsta grad relevanta för oss hästmänniskor. Till exempel är vävning inte bara en stereotypi hos hästar, även till exempel minkar kan utveckla samma typ av beteendestörning om de är understimulerade.
 
I kapitlet "Människan och djuren" får vi lära oss att forskning visat att djurskötarens eller ägarens beteende har stor betydelse för djurets välmående. Människor som är positiva mot djuren och talar mycket med dem gör till exempel kor mätbart lugnare än personer med motsatt beteende.
 
Slutligen innehåller boken en genomgång av våra vanligaste husdjur - hönan, hästen, grisen, fåret, kon, hunden och katten. I kapitlet om hästen får vi till exempel veta mer om hur en vild hästflock är sammansatt, hur hästar kommunicerar med varandra, om hästens "naturliga" födoval, om dess sexuella beteende och hur fölens uppväxt ser ut.
 
Jag rekommenderar boken till den som redan har grundkunskaper i hästens beteende, vill vidga sina vyer och förstå hästen ytterligare genom att jämföra den med andra djur. Vi hästmänniskor kan lära oss mer av kor och grisar än vad vi kanske tror! Dessutom har det ofta forskats mer på de livsmedelsproducerande djuren än på till exempel hästar.
 
För dig som vill läsa enbart om hästens beteende finns det mer om detta i andra böcker, till exempel i det första kapitlet av Christina Plancks och Margareta Rundgrens "Hästens näringsbehov och utfodring" eller i Ulla Ståhlbergs "Hästens beteende".
 
Titel: Djurens beteende
Författare: Per Jensen
Förlag: Natur och Kultur
Cirkapris (enligt förlaget): 329 kr
Antal sidor: 208

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.