Hästens konvalescens

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2004-05-27

Hästens konvalescens

Recensent:  Ann Kristin Yngve (Hippson.se)

”Hästens konvalescens” är framtagen i samarbete med en rad erkända veterinärer, forskare och agronomer. Den är först och främst skriven för dem som arbetar professionellt med hästar eller som studerar på någon hästrelaterad utbildning. Men boken vänder sig även till tränare, uppfödare och aktiva hästägare.

Syftet med boken har varit att ge ökad kunskap om hästens behov av planerad konvalescens och rehabilitering, samt att öka förståelsen för de behandlingsprogram som ges vid veterinärvård.

Som läsare får man en mycket god inblick i de rön som veterinärer bygger sina behandlingar och konvalescensrekommendationer på. Redaktionen har försökt att göra innehållet tillgängligt även för den som inte har läst veterinärmedicin, bland annat genom att använda färre svåra facktermer.

”Hästens konvalescens” är skriven i två delar där del ett ger allmänna råd om vård av hästar under konvalescens och del två beskriver rehabilitering och konvalescens efter specifika sjukdomar eller skador.

I del ett får vi bland annat information om utfodring under konvalescens, om smärthantering, djurskydd och avlivning. Men denna del innehåller även en kort, allmän genomgång av olika behandlingsmetoder och vad de är bra för. Bland dessa återfinns behandling med värme, kyla, stretching och massage. Boken bygger enbart på vetenskapliga rön, så författarna är noga med att berätta vilka behandlingsresultat det finns belägg för och inte. Exempelvis påpekar de att man inte har kunnat bevisa att massage ger ökad blodcirkulation i djupt liggande muskler.

Författarna går igenom olika träningsformer som kan bli aktuella under konvalescens, och beskriver när de kan bli aktuella. Dit hör bland annat att gå i rasthage, lättare ridning eller körning, simträning och rullmatta.

I del två beskrivs ett stort antal hästsjukdomar och skador. För varje sjukdom/skada listas möjlig behandling och konvalescensrekommendationer. Man måste ha relativt stora förkunskaper om hästens sjukdomar för att kunna ta till sig innehållet, men har du det är del två en utmärkt ”uppslagsbok” som du kan ta till när du misstänker en viss åkomma eller har fått en specifik diagnos på din häst. För ryttare med lite mindre förkunskaper rekommenderas istället litteratur på lägre nivå, till exempel det häfte Apoteket ger ut om hästens sjukdomar.

Boken avslutas med en ordlista som man som lekman kan behöva bläddra i då och då. Trots att författarna har försökt att göra boken så lättillgänglig som möjligt innehåller den fortfarande en hel del krångliga termer. Men för den insatta hästägaren är boken ett välkommet tillskott i bokhyllan, eftersom den ger en bra inblick i hur veterinären ”tänker”.

Titel: Hästens konvalescens
Författare: Gustaf Björck (red)
Förlag: Liber
Antal sidor: 176

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.