Bra sits ett måste för att lyckas på hoppbanan

Recensioner - Recensioner

Publicerad: 2011-02-18

Bra sits ett måste för att lyckas på hoppbanan

Recensent:  Ida Röök (Hippson.se)

 
Vem drömmer inte om
att flyta fram på hoppbanan med minsta möjliga synliga inverkan på hästen? Känslan av att allt fungerar och att du bara sitter fram hästen över hindren är inte helt lätt att få till. Nu finns det dock en lättillgänglig hjälp för ryttare som genom att förbättra sin sits vill klättra i klasserna, få inspiration och nyttiga tips på vägen. Det är Sylve Söderstrand, relativt nybliven kapten för landslaget i hoppning och Lotta Björe, A-tränare och tidigare lärare på Strömsholm, som genom projektet Jumpclub har gett ut en dvd-film med titeln Jumpclubs hoppskola del 1: ryttarens sits och position, i en serie i tre delar om och för hoppryttare.

 

Filmen inleds med en presentation av vad de vill lära ut. Med Sylve Söderstrand och Lotta Björe som guider leds vi sedan in i ämnet genom olika kapitel. Enligt dem innebär den perfekta sitsen att ryttaren har en god balans, bra följsamhet och rätt känsla. Båda tränarna beskriver ryttarens skänklar som ett "säkerhetsbälte".  

 

Till att börja med får Lotta visa en bra sits på marken. Hon sitter på en pall och Sylve instruerar henne att svanka med ryggen för att illustrera hur det INTE ska se ut. Det blir här tydligt också hur sitsen påverkas om man inte sitter direkt på sina sittben. Sylve menar att mellandelen, höftpartiet, är en sak som många ryttare måste arbeta mer med. Han berättar också att många är omedvetna om vilken roll mellandelen faktiskt har och att man inte får bli för låst i sitt höftparti.

 

En ryttare får sedan visa uppsutten hur skänkeln ska ligga an och hur den inverkar på hästen. Sylve står på marken och poängterar att blicken är en av de viktigaste faktorerna till att arbeta sig fram till en bra sits. Genom att lyfta blicken och hålla den framåt blir det enklare att behålla en bra sits, här får tittaren perspektivet uppifrån hästen, för att illustrera hur synfältet ökar med en lyft blick. "Tänk själv om en bilförare skulle titta ned på ratten medan den kör, det fungerar ju inte", säger Sylve.

 

Lotta går också igenom hur händerna och armarna ska vara placerade i den perfekta sitsen. Stående på marken visar hon exempel på hur det blir när ryttaren rider med för långa respektive för korta tyglar, hon förklarar även hur de olika felen inverkar på hästen. Enligt Lotta är just händerna det centrala i att utveckla och förbättra sin sits.

 

Filmen går sedan vidare med att vi får följa två ryttare som Sylve och Lotta turas om att instruera. De går igenom hur sitsen ska se ut i lättridning i trav, olika grader av fältsits i galopp och hur de olika sitstyperna kan få hästen att länga och korta på steget. Genom slowmotion-bilder på de olika momenten blir det enkelt att se skillnaden på hur hästen ändrar form och tempo, beroende på hur ryttaren inverkar med sin sits. Här hade man dock gärna sett fler kameravinklar för optimal översyn för tittaren. De två ryttarna har också nästintill exemplariska sitsar vilket gör att det ser oerhört enkelt och smidigt ut. Kanske hade man i det här momentet velat se att ryttarna gjorde lite mer "fel", för att mer visualisera hur den korrekta sitsen faktiskt ser ut.

 

De två ryttarna får vi följa när de rider över cavalettis och småhinder. Hela tiden står Sylve eller Lotta på marken och berättar tydligt hur de båda ryttarnas sitsar på olika sätt inverkar på hästen. I en av hoppövningarna kommer även ett avsnitt där Lotta instruerar ryttarna att ta för mycket i tyglarna och släppa från sadeln. Då blir det direkt mycket tydligt hur det inte ska se ut. Hästen står emot fram till hindret och hela ekipaget kommer i obalans. När en förhållning ska tas i tyglarna är det inte hela armen eller handen som ska röra sig utan förhållningen sitter i fingrarna, instruerar Lotta. Handen ska vara där hästen trivs menar hon och det blir väldigt tydligt när ryttarna sedan rider samma övning på ett korrekt sätt. Allt flyter på och ser harmoniskt ut på ett helt annat sätt. 

 

Det sista kapitlet i filmen handlar om longering och innebär ren styrketräning för ryttaren. Lotta longerar en av eleverna i ett ridhus. Genom olika övningar visualiseras hur ryttaren bör öva sin kropp för att få en bättre sits. 

Även här hade fler kameravinklar gjort det ännu mer tydligt för tittaren exakt hur ryttarens sits förändras i de olika momenten. Det är tuffa övningar som visas upp vilket gör att man som tittare får en riktig fingervisning om vilken styrka och balans som faktiskt krävs för att komma snäppet närmare en bra sits.

 

Som avslutning möter tittaren Sylve och Lotta som på ett pedagogiskt och enkelt sätt summerar det de just gått igenom. Genom små återblickar förs tittaren tillbaka till de viktigaste delarna. De båda vill gärna slå ett slag för att ryttarens träning av den egna kroppen är otroligt viktig för att hitta fram till en god sits.

 

Filmen är bara en timme lång. Ett ämne som ryttarens sits och position skulle självklart kunna avhandlas i oändlighet men här görs det tydligt och lättillgängligt. På ett enkelt sätt går de två tränarna igenom sitsens grunder utan att det känns hastigt eller ogenomtänkt. 

 

Till nästa film hade det dock varit önskvärt med fler kameravinklar, för att ännu tydligare illustrera de olika delarna i sitsen. Exempelvis hade det varit intressant och lärorikt att se i närbild hur handen agerar fram till och över ett hinder. 

 

Som ryttare, oavsett utbildningsnivå, ger filmen bra inspiration och med sig ut på ridbanan får man ett gäng tips och goda råd att applicera på sin egen ridning.

 

 

Titel: Ryttarens sits och position, Jumpclubs hoppskola del 1

Producent: Vicent produktion, Jumpclub i samarbete med Ridsport

Produktionsår: 2010

Pris: 290 kronor, rabatterat pris för Jumpclubs medlemmar och Ridsports prenumeranter.

Kan köpas genom tidningen Ridsport eller via Jumpclub.


Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.