Marie Ryman - Programridning och hoppträning
APR
03

Programridning och hoppträning

 

Solen har allt skinit lite på mig idag! Äntligen fick jag min sovmorgon idag, den behövdes, och sedan hade vi pedagogiklektion med Åsa Steninger. Denna gången var det rösten som låg i fokus, en rolig lektion där vi arbetade i grupper med olika delar, talteknik, aukustik, mm, och sedan presenterade och diskuterade det hela i helklass i slutet av lektionen. 

 

Det är en hel vetenskap det där! Jag tror mig ha ganska bra koll på min röst, har ju sommarjobbat som växeltelefonist och är det något jag fick träna då så är det talteknik, de drillade mig hårt och det var nog inte så dumt faktiskt :) Sedan gäller det att kunna klämma i på utebanor och i ridhus, flera timmar i sträck, där kommer den riktiga utmaningen att jobba med... 

 

I eftermiddags var det dags för programridningen med Mataking,  Ulf Wilken dömde och Agneta Aronsson skrev protokoll, ja jag klagar då inte! Mataking kändes egentligen fin för dagen men visste precis vad det var frågan om när jag styrde upp på medellinjen första gången, den lilla rallyfarbrorn! Han blev rätt på men jag lyckades parera det ganska bra ändå och han är fortfarande lydig i alla fall. 

 

Det är inte allt för långt kvar till vår utbildningskontroll, där det är lite mer skarpt läge gällande programridningen, men nu har vi gjort om planen lite så att de som vill får rida Msv C:2 i stället. Det kör vi på, nästa dressyrvecka får vi nog damma av kandaret.

 

 

Rio fick vara med på hoppträning för Daniel Svensson nu på kvällen, han ska ju göra tävlingsdebut på måndag så det passade bra att få komma iväg och genrepa lite. Han fick godkänt, Daniel höll med om att han hoppar bra stammen till trots så det var ju kul att få det bekräftat :)

 

Det knepiga ligger i att ha honom framme hela banan igenom, första halvan brukar gå riktigt bra men sedan är det lätt hänt att han viker ner nacken och tänker på dressyr i stället för hoppning. Styr man på hinder då är det mest lotto om det blir en bra anridning... Men, det tog sig allt, tror vi vågar komma tillbaka och vi lär överleva tävlingen också. 

 

 

Sofhie var nöjd med sin springare! Han tävlar både dressyr och hoppning i helgen han, multitalang ;)

 

 

 

 


Läst 26439 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

NOV
15

Tappskor och visdomsord

Min hippolog-vän Sofhie Hagen, som numera är ridskolechef på Wirsbo Ridcenter red för Patrik Kittel på fortbildningen för ridlärare och tränare på Strömsholm, och vidarebefordrade ett tänkvärt citat om nyckeln till framgång. "Mycket hårt arbete. Inte vara rädd för att gå upp tidigt på mornarna. Eller gå och lägga sig sent på kvällen heller, få vilodagar, få semesterdagar. Jobbar man bara på rätt sätt med härlig motivation så tror jag man kan komma riktigt långt." Kloka ord. Så länge motivationen finns där kan man nog gå igenom vad som helst.

Sofhie verkar ha fått inspiration så det räcker till midsommar, själv sitter jag och googlar efter hästig literatur att beställa, lagom att hämta ut när jag gör Sverigebesök om en vecka. Dags att fylla på lite. Hon får berätta allt då, hon och Kati, varav den sistnämnda även var på George Morris i Flyinge för några veckor sedan. Vi brukar inte ha svårt att hitta samtalsämnen i vanliga fall men känner jag de där två rätt är de flera meter höga på det här nu så det blir kul att höra vad de tagit med sig. Det finns så många häftiga människor att lära av, clinics är ett fenomenalt sätt att skaffa sig en inspirationsboost, böcker får bli second best. Tror man mår bra av att ta del av andras perspektiv.

Här regnar det underifrån mestadels, oklart hur detta går till men allt är blött fastän det egentligen inte regnar. Att visa hästar för kunder varvas med den vardagliga träningen, idag har nästan alla fått hoppa serie som styrketräning, och i eftermiddag har jag tre som ska arbetas från marken.


 Hästarna har uppenbarligen bestämt sig för att jag behöver damma av min fyra år gamla tappskokompetens och plockar av sig skor var och varannan dag. Börjar få in snitsen nu. Och ont i ryggen. Det är inte lite saker man behöver kunna i det här yrket.


Läst 2812 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
10

50 nyanser av grått

Ja, vädret alltså. Chefen har en veckas semester på sydligare breddgrader framför sig, men koppla fullständig avkoppling vid poolen är ju omöjligt innan man tagit reda på den nyanlända fyraåringens inställning till vatten. Så, jag och Malin tog med oss denna och Alice (som är modell på bloggens header) till Peter Thomsens terrängbana för att testa just detta. Han visade sig vara väldigt okomplicerad, öronen spetsade hela tiden, modig och med ett väldigt fint hopp, bara att hålla i sig i manen. Precis som det ska vara.


Gillar man omväxling är fälttävlansstall rätt element, veckans bildskörd ser ni nedan.  Det där gråa växlar titt som tätt om till strålande solsken där jag verkligen inte kan se hur det inte ens är en månad kvar till pepparkakor, julgransglitter, kanske, snöstyltor. Jag är snart uppe i 2,5 månad här och har hittills lärt mig lika mycket tyska som en normalbegåvad skulle göra på 2,5 dag, men rackarns vad mycket annat jag lär mig, och att de där timmarna på hästryggen spenderas i både dressyr- och hoppsadel, från gröna fyraåringar till de som gått precis allt - det är fint det! Årets gråaste månad blir ju vad man gör den till, den också.
 

Tack snälla ni för all positiv respons på den här bloggen, till er som gillar, delar och hör av er. Jättetack. Om det är något speciellt ni vill läsa om, veta mer om, lyfta fram eller bara dela med er, kommentera eller maila, marie_ryman@hotmail.com. 

Läst 4674 ggr Kommentarer Kommentera

NOV
06

All about that base


Julen 2013 fick jag en fantastisk julklapp av min storebror. Han är egentligen mer intresserad av arkitektur än av hästar, och gillar literatur som beskriver gamla tekniker för att bygga hus. Innan det började tas genvägar. Det där gedigna grundarbetet. Enkelt, beprövat, bra. Själva hantverket är en sorts konst i sig, där också. Även om våra intressen går isär så har det visat sig att vi ser ganska lika på saker och ting ändå.

När vi diskuterade ridning, ridlära och ridkonstens historia, så berättade jag någon gång för honom om Arméns Ridinstruktion där de grundläggande principerna så snyggt och enkelt beskrivs. Mycket nördigt, och jag älskar det. Så min fina storebror köpte ett ex till mig, från 1897, en liten bibel på 227 sidor att leta efter svar i när förvirringen är större än vanligt.

"Gäller fortfarande det som står för själva ridningen?" Han vet också att hästarna har ändrats och förädlats en del sedan det begav sig, och förstod att avsnittet om simning kanske inte var högaktuellt.
"Det gör det. Precis samma. Ridning är komplext men principerna är enkla, det är svåra är att göra det och det tar otroligt lång tid att lära sig. Det är inte för intet många peakar i sin ryttarkarriär först när de passerat 40. Men, det går lättare när man försöker förstå hur det fungerar." 

Vi behöver inte uppfinna hjulet igen, grunderna finns nerskrivna sedan länge, länge. Att kunna behärska dem, på allvar - DET är för mig att vara en skicklig ryttare och något att sträva efter. Utan genvägar och quick-fix. Det mäts inte nödvändigtvis i tävlingsframgångar.


För det är i slutändan lite som med ett hus. Är grunden kass spelar det ingen roll hur väl putsad fasaden är, eller hur trendig inredning man skaffar sig. Faktum kvarstår, det är ändå ett dåligt hus som inte håller i längden. 

Och vem vill bo i ett sådant?Läst 7268 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Marie Ryman »Marie Ryman av Marie Ryman

Marie Ryman, som jobbar hos fälttävlansproffset Malin Petersen i Tyskland, bloggar om sitt hästliv.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Noll till hundra Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Marie Ryman
Avelsbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj

stäng


Maries senaste
Arkiv

Husbloggare

Hopp & Skutt

Saras vardag


Rolig helg väntar!

Therese


Virus och kvarka

Veterinärstudenten


Till Husbloggarna