Veterinärstudenterna - Back and alive!
NOV
24

Back and alive!


Atrofisk

Brutalt

Citrusintoxinerad

Dekandent

Eshinnagarddrickande

Flanellpyjamas

Grönt snor

Hängig

Intermittent febrig

Jagad av tentastress

Kraxig

Levande

Missnöjd med att vara sjuk

Nedklubbad

Obotligt trött

Prostaglandinhämmad

Qurig

Rastlös

Sovandes

Tvivlandes

Uttråkad

Villrådig

Xtra vagant hostmedicin

Yrandes

Zebratofflor

Åderlåtning - tack jag slapp

Äsh

Önskandes


Så kan mina, Karolinas två senaste veckor beskrivas kort och gott, men nu är jag på god väg med att bli i bra slagläge igen. Jag har varit sjuk och febrig i influensa och väldigt matt. Jag skall tilllika erkänna att mina kinder varit allt annat än äppelformade och solkyssta.Som sagt har jag varit lite frånvarande här på bloggen då jag har kamperat i min säng i nästan 1,5 veckor med feber. Te och varmsaft har varit mitt levebröd. Detta följdes av att jag i fredags skulle skriva "den här tentan vill jag INTE missa", alltså  tentan med stort T denna termin. En halv termins slit samlades på en tentamen i Farmakologi. Jag vill passa  på och tacka alla underbara för alla små hejjarrop inför tentan. Tusen Tack för hästvakt Bella, Anette och Magda!Nu hoppas jag bara att det blir mycket snö i jul! Jag kommer åka hem till Jämtland och Åre och tillbringa julen med min familj. Det skall bli helt underbart, men det måste bli en vit jul annars blir jag ledsen. Accordion skall på intensivträning hos Izabella (Bella) i Arboga då hon också åker hem till familjen, och det blir Accordions andra jul där. 
I veckan fick Accordion hoppa lite vilket gjorde honom till världens lyckligaste, och jag med för den delen. Det märks verkligen vad hästen är avlad för. Jag har hitills inte satt honom i oskyddade lägen utan hjälpbommar då jag bara velat bygga upp hans självförtroende och säkerhet, men nu slängde jag in lite titthinder och en matta, och det var som att han sa "japp nu är det på riktigt". Han tog verkligen tag i uppgiften, sög på både bett och hinder och det fanns en härlig hopplust. Lite bus också såklart då han är en liten Emil i lönneberga-typ. Efteråt fick han och "storebror" vovva luffsa av sig en sväng i skritten. De båda energiska grabbarna trivs i varandras sällskap och på något vis harmoniserar de tillsammans. Jag tror de gillar varandra lika mycket som jag och Bella gör! Idag tränade jag dressyr för Gunilla Skatt = mycket roligt! Vi tränade mycket övergångar och på att hitta takten.
Jag ser verkligen fram emot i helgen då det är Sthlm horse show plus att min vän Hannes har 25 årsfest! Hannes har tidigare tagit med mig och Bella på Täby galopp eftersom  hans familj äger hästar som brukar tävla där.


Bild från i sommras när jag och Bella var på Täby Galopp!


Jag hoppas att nån gång få åka på Ascot (En av Englands strörsta häst-race), det vore en dröm! Jag har ju en förkärlek till mode och klädseln hos grevar, grevinnor, baroner, baronessor, fustinnor, prinsar, prinsessor, kungar, drottningar men också "Erikssonar och Granzwedar " såklart, även om vi inte är lika pampiga;)!
Varför inte en sån här bedårande hatt? Sara Jessica Parker ser förtjusande ut tycker jag.Bort från glamour och tillbaka till skolan! I veckan har jag börjat med en ny kurs i Livsmedelssäkerhet som kommer lära mig allt om vatterening, inlagd gurka och frystorkad mat. Så ni alla härliga "fjällmuppar";  jag vet snart vad ni äter och vad ni slipper äta för härliga bacillurer pga av er härliga frystorkning. Go lätt packat! Många veterinärer jobbar på livsmedelsverket och är ansvariga för slakteri och matkontroll mm, därför läser vi detta ämne.Apropå Grevar, vet  någon vad en fettgreve är? Om nån vet, utan att slå upp det så  kommer ni få en stor eloge av mig. Då blir jag riktigt imponerad! Detta finns med i mina inlärningsmål.En sak till, riktig lycka är att vara frisk och pigg. Nu ska jag inte bli sjuk igen!Nu lägger jag ner glamouren för en stund för att ta tag i Listeriabakterier och surströmmingsförpackningar och vad som gör deras jäsning lite speciell!Väl mött! Karolina


ps: Jag och Bella på Täby galopp i våras utanför startboxarna ds.

 


taggar


Läst 36780 ggrcomments powered by Disqus


Fler inlägg

MAR
22

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 


Läst 168405 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella


Läst 199441 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
25

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 237518 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenterna »Veterinärstudenterna av Veterinär Studenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Veterinärstudenten Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Veterinärstudenterna
Ryttarhälsa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Unghästbloggen Välj
Islandshästbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj
Ninas Rader Välj

stäng

VeterinärstudenternaHär bloggar de blivande veterinärerna Izabella Granswed och Karolina Eriksson. Som läsare får du följa deras vardag och får hänga med dem på äventyr med de egna hästarna.


Maila Veterinärstudenterna

Till bloggen


Veterinärs senaste
Arkiv