Veterinärstudenterna - Har jag tagit dig hit skall jag ta dig härifrån!
OKT
18

Har jag tagit dig hit skall jag ta dig härifrån!

Vemod och sorg men massa fina minnen!


Karolina här. Jag vill bara skänka en tanke till alla som någon gång behövt ta det ofrånkomliga beslutet att ta bort ett djur som varit en vän, en familjemedlem eller en arbetskollega. När det är dax att avliva och ta farväl, vill vi alla att detta skall ske på ett värdigt sätt och erbjuda våra djur ett lungt slut. Anledningarna kan vara många till varför man ex. avlivar sin häst, men beslutet är ofta något man helst inte vill tänka på förrän det är dax.


Det är alltid sorgligt med avslut och vi som hästägare bör få känna oss trygga och lita på den som utför uppgiften. Vi bör även få veta vad vi har att vänta oss. Det är viktigt med information och det är viktigt att människor i omgivningen vet vad det är som pågår för att vi ska kunna undvika obekväma situationer. Det kommer med det ansvar vi tar på oss när  vi skaffar oss djur i vår ägo. -ANSVAR Att våra djur får en respektfull hantering ända till slutet.


Förra veckan hade jag och ett gäng fina medstudenter en redovisning om farmakologisk avlivning av häst. Vi jobbade fram information och skrev ihop en fin handout som skall delas ut som inläsningsmaterial till övriga klassen.

 



Det hela började med att vi  läste en artikel om en hästägare som var tvungen att ta bort sin häst pga en akutskada. Hon ringde ut en veterinär som avlivade häsen med Somulose (en avlivningsvätska för häst). Veterinären lyssnade på hjärtat och sade att hästen var död. När djurägaren 8 timmar senare fått dit djurambulansen för att hämta kroppen så fanns inte hästen där. Den skulle legat under en pressening, men hästen hade inte dött av injektionen utan levde fortfarande. Den hade dessutom lyckats kravla iväg ca 20 meter. Hästen avlivades då av ambulanspersonalen med ett skott . Detta är ett skräckexempel på hur en avlivning med  läkemedel inte får gå till.

 

Nedan får ni en kortare version av hur avlivningsvätska fungerar:

och den målsättning vi har för en  god avlivning

 •  Smärtfritt för djuret
 • Snabbt- både till medvetslöshet och död
 • Irreversibelt (kan inte ändras ex. återupplivning ska ej vara möjlig)
 • Låg stress för djuret
 • Ofarligt för åskådare och personal
 • Pålitlighet (minimera saker som kan gå fel)
 • Hänsyn till ägare, åskådare och allmänhet - det vill säga känslor och hur det kan se ut
 • Avlivningen skall inte omöjliggöra histopatologisk undersökning av kropp (ex. obduktion)
 • Tillgänglighet - läkemedel skall vara lätt att administrera 

 

Substanser vid farmakologisk avlivning kan verka på två sätt:

 

 • Hypoxiinducerande (hypoxi är en medicinsk term som betyder att kroppens vävnader blir utan syre)

ELLER:

 • CNS-deprimerande (CNS centrala nervsystemet stängs ner - hjärna och ryggmärg)


Hypoxiinducerande får endast ges till sövda djur eftersom det ger muskelparalys (förlamning) utan anestesi (sövning). Utan bedövning kan det ge krampanfall och häftiga rörelser.

CNS-deprimerande verkar relativt snabbt (ofta inom några sekunder) och stressar inte djuren i onödan då det upplevs som att djuren många gånger inte hinner märka något. Kräver relativt små volymer vilket ger en lättare administration. Det hämmar nervsignalerna och hämmar respriratoriskt centra (andningscentra) och i kombination med ett kardiotoxiskt medel (hjärttoxiskt) ger detta en snabbare död. Det finns olika varianter men den mest vanliga är substansgruppen  barbiturater.


Det vanligaste medlet för avlivning på häst idag är Somulose, det är en sekobarbital (CNS-deprimerande) i kombination med cinkokain. Detta stoppar nervtransmissionen i hjärtat vilket gör att det stoppas och vi får ett hjärtstillestånd, samtidigt som djuret blir bedövat och medvetslöst.
Injektionshastigheten spelar stor roll då en för långsam injektion kan leda till ett utdraget dödsförlopp, kontra vid för snabb administrering kan hjärtstilleståndet infinnas innan bedövningen hunnit verka, vilket kan vara plågsamt.

Alternativa avlivningsmetoder bör finnas till hands för den eventuella gång som injektionsvätska inte har tillräcklig verkan. Det verkar helt enkelt som att det finns hästar som klassas som undantagsfall och som injektionen ibland, i mycket sällsynta fall, inte fungerar korrekt på. Sen måste man också vara noga med att kanyl ligger rätt i kärlet så att injektionen sker direkt i blodet och inte på sidan eller i muskel, men detta är självklara fakta som veterinären mycket noga måste kontrollera innan denne injicerar. 

Mitt andra tunga pluggprojekt denna vecka var en seminarieuppgift innehållande anestesi av djur med diverse komplikationer och sjukdomstillstånd. Väldigt nyttigt med mycket bra diskussioner om vilka läkemedel som är vettiga att använda eller ej. Exempelvis så ska man inte söva stora smala hundar på vissa medel som lagras upp i fettet och administreras därifrån, eftersom de inte har nåt fett att lagra i och isåfall kan bli överdoserade. 

Vill passa på och tacka mina härliga grupper som jag arbetat med, och käkat god nationslunch med. Ni är grymma, glöm aldrig det! Vi kommer att ha nytta och nöje av varandra långt efter studietiden så vi måste vara rädda om varandra. Eftersom vi inte kommer  vara en alltför stor yrkeskår så hoppas jag att det kommer vara okej att jag ringer en midsommarafton första sommarn på distrikt och ber om råd. Alla kommer vi ha våra olika specialitéer.


Ha det bäst, nu drar jag och rider och kommer hela kvällen vara lite avis på de som är på Jump Club och lyssnar på Angelica Augustsson !  /K


Ps.  lästips: LRF har ett läsvärt kompedium "avlivning av häst, dessa regler gäller" där man kan få nyttig information gällande passregler och dyl.  Jordbruksverket har också nyttig information Ds.


 


taggar


Läst 39369 ggr



comments powered by Disqus

7 kommentarer


VeterinarStudenterna 2011-11-01 22:28
Hej Carina! Ursäkta sent svar men vi har missat din kommentar och såg den nu! Med vätska så får du ett snabbt hjärtstillestånd, hjärnan slås ut och hästen dör. Bultpistol "dödar" egentligen inte hästen utan bedövar den bara genom att slå ut medvetandet och vid korrekt skott träffa andningscentra vilket stoppar andningen. Hjärtat fortsätter dock att slå så teoretisk så är hästen inte död innan du tömt den på blod vilket leder till att hjärtat stannar. Hjärtat skulle förmodligen stanna ändå pga syrebrist efter en stund men för att vara säker på att allt ska ske snabbt och hästen inte ska kunna "vakna upp" om bulten träffat fel så ska man avbloda direkt. Hoppas du fick svar!


Si Ki 2011-10-21 10:23
Jo, tack jag fick svar. Anledningen till att jag föredrar bult är just det skräcksenario med den stackars hästen som inte dog utan hasade sig omkring. Jag har svårt att leva med bara tanken på att det har hänt.
En annan nyfiken fråga som kanske ligger utanför ämnet men...varför måste man avbloda vid bult men inte vätska?
ps; det heter blött, verbets supinumform (svenksläraren är framme =))


VeterinarStudenterna 2011-10-20 12:40
Man får som veterinär själv avgöra om man vill avliva med vätska eller bultpistol. Använder man bult måste man dock avbloda hästen (MKT blod) så omgivning kan spela in. Man ska helt enkelt göra det som man känner sig mest bekväm med och det som passar i situationen. En akut traumatiserad häst där det skall gå fort kankse bult är att föredra eftersom du annars måste lägga en kanyl vilket kankse tar tid, samtidigt som hästen kan har dåligt blodtryck om den ex. blött mycket, vilket kan försvåra när du ska lägga kanylen. Sen måste man även väga in säkerhetsaspekter. Avlivningsvätska är livsfarligt för människa och det krävs skyddskläder, dubbla handskar och visir om det skulle råka skvätta. Det som står i inlägget är MÅL för hur vi vill att en optimal vätska ska vara, sen är det inte så i verkligheten. Det har hänt att veterinärer som råkat få i sig knappt en droppe då de stuckit sig på kanyl fått livshotande skador. Båda metoderna är oerhört säkra när de utförs på rätt sätt men du kan skjuta fel med bultpistol och du kan i vissa oerhört sällsynta fall få en häst som inte dör av avlivningsvätska eller skada dig själv. På kliniker där vi jobbat använder man vätska och vi upplever att det gått väldigt smidigt men det finns som sagt inget rätt eller fel på vad som är bäst. Beror helt enkelt på vad veterinären är bekväm med och hur förhållanden runt omkring ser ut. Det händer att det blir inbrott i veterinärbilar men skulle man knarka på avlivningsvätska skulle man dö på vippen. Vi pratar absolut om säkerheten och avlivningsvätska ska helst vara dubbelt inlåst och ska inte stå ihop med andra mediciner. Endast vissa personer ska ha tillgång till dessa skåp osv. Veterinärer som har läkemedel i bilen rekomenderas att ha bilen i låst garage sen är det alltid upp till varje veterinär hur denne gör. Hoppas ni fick svar!:)


Si Ki 2011-10-19 12:42
I vilka fall använder man avlivningsvätska och i vilka fall använder man bultpistol?
Jag har varit med om båda sätten att avliva hästar och fann bultpistolen fördelaktig, både för mig som ägare och hästen. Det är kanske fel, man jag upplever att avlivning med bultpistol är snabbare = direkt död och på någont sätt mer "säker".
I fallet med avlivningsvätska gick det också otroligt fort men antagligen berodde det på att hästen var så sjuk att den redan var döende.


Redaktionen 2011-10-19 06:26
Superintressant läsning - stort tack! För en tid sedan var det ju förresten något fall i Sverige då avlivningsvätska hade stulits (ur veterinärbilen?) av människor som försökte använda detta som (dödlig) "narkotika". Är det något ni pratar om på utbildningen, säkerheten kring hanteringen - stöldrisk och så vidare?


AnnaKristinaGustafsson 2011-10-18 22:37
Är det verkligen helt ofarligt för åskådare och personal? Har hört annorlunda, inte för åskådare men för den behandlade veterinären. Har varit med vid fler talet avlivningar, både stora och små djur, senast var häst med somulse, det gick så fort och var helt smärtfritt för hästen så jag var faktiskt imponerad efter.


ullas 2011-10-18 21:43
Bästa bloggen!



Fler inlägg

MAR
22

Veterinärstudenterna har blivit Veterinärbloggen och Beyond Equestrian

Eftersom Izabella och Karolina inte längre är studenter så har bloggen Veterinärstudenterna delats upp i två helt nya bloggar. Izabella fortsätter att blogga om sitt liv som ny veterinär i bloggen Veterinärbloggen och Karolina har startat bloggen Beyond Equestrian.

Till Veterinärbloggen
Till Beyond Equestrian 


Läst 149531 ggr Kommentarer Kommentera

FEB
12

Uppdateringsbomb!


Hej allihopa! Izabella här...


Efter ett längre uppehåll är vi nu tillbaka! Det har hänt mycket i våra liv på senaste tiden och ibland måste man prioritera bort vissa saker för att hålla i längden! Det kommer bli en hel del förändringar på bloggen eftersom vi inte längre är "studenter". Mycket snurrade i våra huvuden - skulle vi sluta blogga? Skulle vi fortsätta? Skulle vi göra om bloggen? Såklart så kan vi INTE lägga ner. Bloggen är en del av våra liv och vi har fått så oerhört mkt positiv respons från er underbara läsare under "åren" vi hållt på och det verkar i alla fall som att vi spridit en del kunskaper om hästvård under bloggens tid. Det är såklart också det vi vill fortsätta med på olika vis. Men innan ni får veta vad som komma skall så ska ni får en update från mig. Jag kommer inom kort att starta "veterinärbloggen" här på Hippson och Karolina kommer ha en annan spännade blogg, vad den kommer att handla om kommer hon själv meddela;)

Senaste ni hörde något från mig befann jag mig i Kenya! Resan var helt underbar. Jag gjorde allt och ingenting i 3 veckor. Jag umgicks med min familj, var på safari, besökte olika byar, solade och badade. Dock kunde jag inte slita mig från hästarna. När jag gick på stranden utanför Mombasa fick jag syn på en Afrikansk ponny och min dag var räddad. Jag blev som ett litet barn "TITTA, EN PONNY" som att jag aldrig sett en häst innan. Tyvärr hade jag ju inte min veterinär-låda med mig, annars hade ponnyn fått lite hjälp. Den var lite halt på ett ben o fick gallopera runt med feta turister på ryggen. Ja, 3 veckor blev lite för lång tid att vara borta från hästar, men nu är jag back om track!
 

I Kenya träffade jag även en herrans massa barn. Barn som var så otroligt tacksamma för att de fick en karamell. EN karamell. Tål att tänkas på när man ibland ser svenska barn på ponnytävling.

Efter Afrika-resan var de bara påt igen! Mitt examensarbete som handlar om att förbättra syresättningen på hästar i narkos skulle presenteras i Uppsala. Jag hade ingen dator med mig på semestern bara för att jag verkligen skulle kunna koppla av. När jag kom hem pluggade jag och förberedde mig i 4 dagar. Kvällen innan presentationen var jag hemma hos min fantastiska handledare Görel Nyman och tränade till sent in på kvällen - vilken support! Presentation gick utmärkt och både jag och Maja fick mycket beröm för vårt "stora" arbete som förhoppningsvis kommer leda till bättre hästnarkoser i framtiden. Som bonus på det hela ska vi åka till Nottingham i April och presentera forskningen på en internationell konferens om sövning av häst. Mer om detta senare. Från vänster på bilden nedan ser ni teamet: Görel Nyman (professor, forskare och vår handledare), Annelie Rydén (forskarassistent och lärare i sövning av häst), Anna Edner (vår examinator), jag och sedan min underbara vän och kollega Maja Wiklund.

Efter att examensarbetet var presenterat var det bara festligheter kvar. Min klass samlades i Uppsala Universitetsaula i slutet av januari för att mottaga examensdiplom med efterföljande bal på Uppsala slott. Nedan en bild på mig i min balklänning, samma som jag hade när jag sllutade gymnasiet och gick på gymnasiebal! Tack söta Olivia Ejdervinge som satte upp mitt hår! Olivia jobbar på JL dressage där jag har hästen min och hon kan uppenbarligen mer än att fläta hästmanar;)

Efter examensfestligheter och resor var det "back to work". Vi har haft vääldigt mycket att göra på hästsjukhuset Stav där jag jobbar, ända sen i somras. Vår chef har hela tiden sagt att det kommer bli lugnt när vintern kommer men detta har vi inte märkt av. Dock tycker jag bara att det är kul. Dels är det kul att se och hjälpa många hästar och det är också kul att många hästägare verkar ha fått förtroende för vårt team eftersom både nya och gamla kunder kommer igen!


Sjukhuset jag jobbar på ägs av Evidensia som idag äger många av Sveriges hästsjukhus. I slutet av januari samlades flera av Evidensias hästveterinärer på Strömsholm för att diskutera ortopedi och hältutredningar. För mig kändes det otroligt att jag själv var kallad till mötet där flera av de veterinärer som jag ser upp till och verkligen haft som förebilder också skulle delta. Jag har nog inte riktigt förstått än att jag fått mitt drömjobb och verkligen får vara med i detta proffsiga team. För ett år sedan stod jag i skolan o tränade o drömde mig bort, trodde aldrig att jag så snabbt skulle komma in i gemet. Nu står jag här, får dagligen hjälpa sjuka hästar och är omgiven av duktiga hästveterinärer och internationella experter som jag har möjlighet att rådfråga om mina kunskaper inte räcker till.


Nedan en bild när jag tränar på att sticka/injicera i strålbensbursan på ett dödben. Nålen ska hela vägen in till strålbenet och man använder röntgen för att kontrollera att nålen sitter rätt. Veckan efter lade jag en likadan bedövning på en patient på kliniken - lätt som en plätt!



En annan nyhet är att jag i juni kommer åka till ett hästsjukhus i England på ett så kallat "externship" i en månad. Jag ska åka till Rossdales, Newmarket i England som är ett av världens främsta diagnostik och remiss-center för häst. Här ska jag praktisera i en månad, jobba dygnet runt PÅ MIN EGEN SEMESTER. Ps. jag vet att jag är en överseriös veterinär - eller bara sjukligt intresserad. Det ska bli oerhört kul o jag hoppas kunna ta med mig en  hel del nya kunskaper hem till Sverige.


Ha det gott så länge! Känns bra att vara back on track. Håller precis på med info till nya bloggen. På snart återseende!

/Izabella


Läst 180553 ggr Kommentarer Kommentera

DEC
25

Bilder från Kenya!

 Hej! Nu lyckades jag fixa bättre Wi-fi, så här kommer ett gäng bilder ni kan njuta av! God jul igen och vi hörs när jag kommer hem:)
 
 
 

- Posted using BlogPress from my iPhone


Läst 218632 ggr Kommentarer Kommentera

Till startsidan för Veterinärstudenterna »



Veterinärstudenterna av Veterinär Studenterna

Izabella Granswed och Karolina Eriksson har precis gått veterinärprogrammet och är nu på väg ut i arbetslivet.

Välj annan husblogg

Välj husblogg


Lisen Välj
Portugal-bloggen Välj
Therese Välj
Redaktionen Välj
Veterinärstudenterna
Ryttarhälsa Välj
Hippologbloggen Välj
Saras vardag Välj
Unghästbloggen Välj
Islandshästbloggen Välj
Veterinärbloggen Välj
Hästskötarbloggen Välj
Beyond Equestrian Välj
Gästbloggen Välj
Ninas Rader Välj

stäng

Veterinärstudenterna



Här bloggar de blivande veterinärerna Izabella Granswed och Karolina Eriksson. Som läsare får du följa deras vardag och får hänga med dem på äventyr med de egna hästarna.


Maila Veterinärstudenterna

Till bloggen


Veterinärs senaste




Arkiv