VM-kollen - "Ett av de sämre mästerskapen jag varit med om"

VM 2014

Här samlar vi allt från VM 2014. Bildspel, resultat, intervjuer och bakom kulisserna-reportage.


AUG
28
2014

"Ett av de sämre mästerskapen jag varit med om"

Uppdatering klockan 21.15:


Landslagsledare Anneli Ohlén.

– E
tt av de sämre mästerskapen jag har varit med om resultatmässigt. Så summerar landslagledaren Anneli Ohlén distansritten i Normandie.

– Men vi kunde inte ha gjort något annorlunda. Förhållandena med underlaget var inte bra. Vi får vara glada att Yvonnes häst mår bra och så får vi se hur det är med Marias häst i morgon, när den besiktigas innan hemgång, konstaterar hon. 
Landslagsledaren och förbundet har fått mycket kritik för att inte fler ryttare togs ut till VM. Men det är inget Ohlén ångrar.
– Det här är de två bästa hästarna vi har och det är så det är. Ett VM är inte som de tävlingar vi har hemma och det krävs väldigt mycket, säger hon.
Efter VM i Normadie ska förbundet fundera över hur kvalgränserna ska se ut för EM nästa år, och för VM om två år (VM rids vartannat år inom distansritt ensamt och som ett samlat VM vart fjärde år).


 

Yvonnes häst Baron Grey Star är äntligen tillbaka på tävlingsområdet. Det tog över två timmar för arrangören att hämta hästen, sedan Yvonne bestämt sig för att bryta.
 


–– Jag frös som en gris. Men groomteamet mötte upp mig så att jag både kunde äta och byta kläder, säger Yvonne.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 20.00:


Kineser i distansen – för första gången
Lite längre än våra svenska ryttare i distansloppet kom de två kineserna Jia Huilin och Zhi Gang. Båda fick tyvärr bryta efter re-inspection, innan de skulle ut på sista slingan. Men för de båda ryttarna var deltagandet en prestation i sig. Det är första gången Kina deltar i mästerskapet.
– Det betyder mycket för mig att få vara den som gör det här för första gången, förklarade Zhi Gang.
Men banan blev för svår och hästen var inte fräsch nog för att bege sig ut på den sista slingan.
– Banan var mycket svårare än vad jag hade kunnat föreställa mig. Men jag är stolt ändå, menade han.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 18.19:

Yvonne Ekelund bryter tävlingen med Baron Grey Star. Ekipaget kommer inte att hinna innanför grindarna efter den fjärde slingan, innan tiden tar slut.
Redan nu har teamet räknat ut detta – och bryter därmed loppet med två mil kvar till vetchecken. Det finns ingen anledning att låta Baron Grey Star gå dessa två mil, så arrangören anordnar att han hämtas upp av en hästtransport.
– Vi är överrens om beslutet att avbryta loppet, säger landslagsledaren Anneli Ohlén.

HE Sheikh Hamdan bin Mohd Al Maktoum vann med Yamamah. Segertiden är 8.08:28. Han är kronprins av Dubai och son (en av pappas tolv söner) till Mohammed bin Rashid Al Maktoum, premiärminister i Dubai som är ett av de sju emiraten inom Förenade Arabemiraten. Pappa Mohammed vann VM 2012 i Storbritannien.  


I ösregn kom en märkbart trött Sheik Hamndan bin Mohd med hästen Yamamah över mållinjen i Sartilly, efter 16 ridna mil i den franska leran.
 
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.47:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är nu ute igen. Dessvärre verkar det som att de rider för sakta, trots att maxtiden är förlängd och lägsta snitthastigheten är sänkt till 14 km/h, på grund av banans dåliga skick.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 16.34:

En besviken Maria klappar om sin fina häst. 

Maria Hagman Eriksson är alltså ute ur tävlingen på grund av hälta. 
– Det känns jättetråkigt och jag kan inte känna mig nöjd över någonting just nu, säger en besviken Maria Hagman Eriksson.
Enligt Maria kändes hästen Bwuagadugo fin genom hela banan och den hälta som hon uteslöts för i veterinärgrinden är hon inte bekymrad för.
– Han har gått elva mil och kändes fin, jag vet inte vad som hände egentligen. Mer än att banan var väldigt tungriden och lerig.
Många ryttare har klagat över att underlaget, som trots vad arrangören lovade, inte höll för det regn som kommit.
För Maria väntar flygresa hem och på söndag står hon på startlinjen igen i Göteborg. Då är det galopp som gäller.
Besvikelsen är stor när team Hagman Eriksson packar ihop.
– Det är det här man har tränat och förberett sig för, suckar hon.
Både Maria och Yvonne uppmärksammade den tragiska olyckan som skedde redan under första slingan när en häst dog.
– Det var otäckt, hästen låg ju bara där när alla red förbi, berättar Maria Hagman Eriksson. Ibland undrar man ju vad vi håller på med, suckar hon.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.59:
Yvonne Ekelund och Baron Grey Star har gått igenom den första veterinärbesiktningen efter slinga tre. Nu väntar en stunds vila för ekipaget – och innan de går ut på fjärde slingan ska de gå igenom veterinärbesiktningen igen. Klockan 16.39 har de beräknad ridtid, men det beror alltså på om Baron godkänns eller inte. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 15.25:
Dessvärre är Maria Hagman Eriksson ute ur tävlingen. Bwuagadugo kom in efter den tredje slingan och visade sig då vara halt. 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 14.22:

Landslagsledaren Anneli Ohlén rapporterar om hur det går för ryttarna.

Båda de svenska ryttarna är nu ute på slinga 3. Maria avancerade under slinga 2 och låg på plats 62 när hon red ut. Hon ligger nu på ungefär 16-17 km/h och rider tillsammans med en dansk ryttare. Yvonne Ekelund ligger en dryg halvtimme efter, i hastigheten 15 km/h.
– Hästarna är i fin form och planen håller, berättar landslagsledaren Anneli Ohlén. Jag tror fortfarande på att vi klarar topp 20, menar hon.
Det är mycket fjäsk och en hel del taktik som är hemligheten.
- Ja, nu handlar allt om dem. Det är massage, liniment och peppning. Vi till och med lyfter upp vattenhinkarna så att hästarna ska slippa böja sig ner och dricka.
Äntligen skiner solen över Normandie. Det gör att den hala och tunga banan snabbt torkar upp. Men redan har nästan en tredjedel av ryttarna brutit, trots att bara hälften av loppet är genomfört.
– Det är ovanligt. Men det beror på att slinga 2 var väldigt tung och att banan som helhet har varit väldigt teknisk, säger Anneli.
Man räknar med att mindre än hälften av ekipagen slutligen kommer att gå i mål godkända på ett större mästerskap. Det är under de två sista slingorna som det verkligen gäller. Då besiktigas hästarna två gånger, både när de kommer in till vilområdet och när de rider ut igen.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Uppdatering klockan 13.30:
Maria Hagman Erikssons team jobbar hårt för att serva häst och ryttare. När de gick igenom vetcheck 2, och vidare ut på slinga 3, låg de på en 62:a plats totalt. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star är fortfarande med i tävlingen, de är nu ute på slinga 3.


Maria Hagman Eriksson på väg ut på banans slinga nummer 2.


Snabba ryck med vattenflaskor som ska kyla hästen under banan. Maria Hagman Eriksson har en syster, två bröder och mamma med sig.
- Det är självklart att man gör det här för Maria, säger de allihop i kör.

Första groomstoppet på slinga nummer 2. Det är en hel del publik som följer tävlingarna även ute längs med banan.

Omgivningen är vacker. Men banan är svår och tung av allt regn.


Maria kom in i en klunga till groomstopp 2, precis som planerat. Det är bråttom med kylning och vattning av hästen, så att hon inte tappar klungan.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 13.05:
Nu har FEI kommit med ett tillägg till sitt tidigare uttalande om hästen som dog under distansritten. Enligt dem var det så att hästen sprang in i ett träd vid sidan av banan, och då ådrog sig skador i huvudet som direkt orsakade hästens död. Det finns i nuläget inga tecken på att hästen ska ha halkat före krocken med trädet. Läs tillägget här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.50:
Tragisk nog kommer det nu rapporter om att en häst har dött under den pågående distansritten. Claudia Romero Chacon från Costa Rica gick omkull tillsammans med sin häst Dorado ungefär 400 meter före den första grooming-kontrollen på banan. Dorado blev "dödligt skadad" i fallet, medan ryttaren var vid medvetande men kördes till sjukhus. 

Läs FEI:s uttalande här.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 11.27:
Hippsons utsända, Eva Oskarsson, är ute på slinga nummer 2 tillsammans med Maria Hagman Erikssons team. 
– De håller sig till en klunga. Det går bra så här långt och de kan hålla ett bra tempo, säger Eva.


Det går undan när groomarna följer sina ryttare.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 10.00:


Maria Hagman Eriksson och Bwuagadugo har passerat första veterinärgrinden och är godkända för att kunna fortsätta. Även Yvonne Ekelund och Baron Grey Star godkändes.

Här kan du följa ryttarna via GPS-tracking.


Det är fullt kaos i snabbgroomingen. Så här i början kommer många ryttare in samtidigt. Speakern uppmanar hela tiden till lugn, men upphetsningen är stor bland ryttare och hästar.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Uppdatering klockan 08.00: 


Dags för start i mörkret. Foto: Ellen Elvung

Klockan 07.00 gick startskottet för den 16 mil långa distansritten på VM. Två svenska ekipage stod på startlinjen, läs mer om dem här.
De 166 ryttarna från 46 länder är iväg över startlinjen utan större missöden. Det var fortfarande mörkt i Frankrike när de startade och tyvärr regnar det. Emellanåt riktigt ordentligt. Första slingan är 38,1 kilometer.

Distansritten sänds direkt i FEI-tv (betal-kanal), länk här.
Även Horse1 sänder, (betalkanal) här.
Här hittar du live-resultat. 

Text och foto: Eva Oskarsson

166 ryttare är iväg.

Febril aktivitet i viloområdet. 

Snabbgroomingen redo. I bakgrunden skymtar paviljonger från Förenade Arabemiraten och Qatar. Det är skillnad på komfort.

Is i massor, för att kyla hästarna, har körts fram. Jag hörde från ett groomteam att det går åt minst 30 kilo is per grooming i grind.

Läst 7153 ggr

Fler inlägg

AUG
19
2016

OS-program, fredag 19/8: Sista medaljerna delas ut



Av 35 ryttare i finalen är två svenskar. Nu håller vi alla tummar som finns!
Foto: Tomas Holcbecher

  
Sista dagen på ridsportens OS är här, i dag ska 35 ekipage göra upp om hoppmedaljerna. Och vi har två svenskar att hålla tummarna för.
  
Peder Fredricson och All in har imponerat hela veckan. Inte ett enda hinder har fallit under deras tre ritter. Ett ynka tidsfel är allt det blev sammanlagt i kvalen. Bara Eric Lamaze har lyckats bättre än så, men det är av akademisk betydelse nu.
  
Alla ekipage startar om på noll fel i finalen. Henrik von Eckermann på Yajamila, som kvalificerade sig som 31:a, har alltså lika stor chans på medaljerna som Peder. Enda betydelsen de tidigare resultaten har är att de sätter startordningen. Peder startar därför som tredje ryttare från slutet.
  
Finalen avgörs i två omgångar. De 20 bästa går vidare till sista omgången, dit man tar med sig felen från omgång 1. Hamnar flera ekipage på samma antal fel är det omhoppning som avgör var medaljerna hamnar. Fredag kväll vet vi vem som kan titulera sig regerande olympisk mästare de kommande fyra åren.
  
Svenskarnas startnummer
06. Henrik von Eckermann/Yajamila

33. Peder Fredricson/All In
Fullständig startlista
  
Tv-tider, fredag 19 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
14.55–16.40 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–18.25 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
14.55–16.40 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – TV3 HD: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–21.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning individuell final, LIVE
18.25–19.20 – Viasat Sport HD: Hoppning individuell final, LIVE
21.30–23.15 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
23.15–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning individuell final, repris
  
Appen HorseNews
Ska man välja en dag då det är lite extra bra att hålla koll på ridsportvärlden är det nog i dag. Med appen HorseNews får du reda på vad som händer, när det händer. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 77467 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
18
2016

OS-program, torsdag 18/8: Vilodag med besiktning



I dag är det vilodag för hopphästarna i Rio. Foto: Adobe Stock
  
Som tur är får vi en hel dag till återhämtning efter onsdagens anspänning under OS-lagfinalen. Fredag väntar individuell final med Peder Fredricson och Henrik von Eckermann – då gäller det att vara utvilad!
   
Vid sidan av de svenska ritterna var det mest nervkittlande under gårdagen kampen om bronset, som avgjordes i omhoppning mellan Kanada och Tyskland. Då hade Roger Yves Bost redan avgjort guldkampen till Frankrikes fördel, som tredje ryttare. Tyskland hoppade om bäst och knep bronset medan USA tog hem silvret.
  
Två svenskar hoppar final
Individuellt levererade Peder Fredricson ytterligare en nästintill felfri ritt, med endast ett tidsfel. Han och All in har inte haft ner ett enda hinder hittills i Rio. Peder är självklart klar för fredagens individuella final. Även Henrik von Eckermann kvalificerade sig dit, trots att han hade åtta fel under onsdagen. Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson är utslagna sedan tidigare.
  
Veterinärerna ska säga sitt
Men fullständig vila blir det inte under torsdagen. Finalhästarna ska besiktigas mellan 21.00 och 21.30, svensk tid. Det kommer vi givetvis att bevaka. För den som vill se ridsport i tv finns det repriser att tillgå, såväl på Viaplay.se som på specialkanalen Viasat OS Ridsport. 
  
Tv-tider, torsdag 18 augusti

11.00–15.00 – Viasat OS Ridsport: Dressyr Grand Prix Kür, repris
15.00–18.30 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
18.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  

Rapporterat från OS, onsdag 17/8:
Peder: "Jag sätter inga begränsningar på mig själv"
En perfekt avslutning av Rolf-Göran Bengtsson
Mardrömsstart: 17 fel för Malin Baryard Johnsson
Citatkavalkad: Christian Olsson – metaforernas mästare
Malin får inte rida individuellt trots sen strykning


Appen HorseNews
Även om det är vilodag på OS vet man aldrig vad som händer i ridsportvärlden i övrigt. Ett bra sätt att hålla koll är att ladda ner succéappen HorseNews. Med den kan du enkelt vara uppdaterad även om du är på språng. Appen är gratis och finns för iPhone och Android.

Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 36472 ggr Kommentarer Kommentera

AUG
17
2016

OS-program, onsdag 17/8: Lagmedaljer står på spel!



Peder Fredricson har varit otroligt cool hittills och vägrar göra annat än att ta ett hinder i taget, trots att han faktiskt delar ledningen.
Foto: Tomas Holcbecher

  
Tiden går fort när man har roligt brukar man säga, det stämmer verkligen. Nu är det bara två tävlingsdagar kvar på ridsportarenan i Rio – innan vi summerar Sydamerikas första OS.
  
Men det är inte vilka tävlingsdagar som helst, hoppmedaljer ska nämligen fördelas. Onsdag står lagmedaljerna på spel och Sverige är med bland de åtta nationer som gör upp.
  
Nationshoppningen
USA, Holland, Tyskland och hemmanationen Brasilien är alla helt felfria inför onsdagens lagfinal. Dock kan vi tillägga att USA och Holland kommer till start med tre ryttare – Det är med andra ord bäddat för Elisabeth Madden och Cortes 'C', som skadade sig under tisdagens hoppning. Och Holland låter Jur Vrielings Zirocco Blue vila efter att han stannat ut sig i de båda klasserna. Detta blir en riktig rysare. Närmast bakom, med ett snöpligt fel som kan visa sig betyda väldigt mycket, jagar Frankrike. Sverige ligger delad sjua med sina åtta fel.
Det är förvisso bara två rivningar upp till ledarna, men ska vi vara ärliga kommer det att krävas att allt går Sveriges väg för att guldet ska vara inom räckhåll. Men med tre felfria ritter lever i alla fall medaljhoppet. 
Lagställningen inför onsdagen
  
Den individuella tävlingen
Peder Fredricson och All in har varit helt felfria hittills, de delar därför förstaplatsen med tio andra ekipage inför onsdagens klass. Även Henrik von Eckermann är med sina fyra fel fortfarande med i kampen, men Malin Baryard Johnsson och Rolf-Göran Bengtsson tillhör tyvärr inte de 45 ryttare som får tävla vidare. Givetvis rider de för laget, men deras individuella tävling är över.
Efter onsdagens klass gäller det att tillhöra det 35 bästa för att få tävla vidare på fredag, när de individuella medaljerna ska delas ut.
Individuell ställning inför onsdagen
  
Svenskarnas startnummer
19. Malin Baryard Johnsson/Cue Channa
27. Peder Fredricson/All in
35. Henrik von Eckermann/Yajamila
43. Rolf-Göran Bengtsson/Unita
Fullständig startlista

Så går lagfinalen till
Bedömningen är densamma som under tisdagen, men givetvis är det en ny bana som sätts upp. Omgången rids alltså inte mot klockan. I lagtävlingen adderas felen för de tre bästa ekipagen i laget. Banan innehåller 12 till 13 hinder inklusive ett dubbelhinder och en trekombination, alternativt tre tvåkombinationer. Två hinder är rättuppstående 1,60-hinder och det kommer att finnas en vattengrav på mellan 4,30 och 4,50 meter. Tempot är satt till 375 meter per minut.
Läs mer om OS-reglerna hos SvRF

Tv-tider, onsdag 17 augusti
11.00–14.55 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling kval, repris
14.55–19.30 – Viasat OS Ridsport & Viaplay: Hoppning lagtävling final, LIVE
16.05–17.50 – TV10: Hoppning lagtävling final, LIVE
19.30–11.00 – Viasat OS Ridsport: Hoppning lagtävling final, repris
  


Rapportering från OS, tisdagen den 16/8:
Ytterligare två ryttare diskade
Sylve: "Det är inte över förrän sista hindret är hoppat"
Peder om framgångarna: "Jag tar en runda i taget"
Fyra fel för Malin och Cue Channa
Ett retligt nedslag för Henrik och Yajamila
Jur Vrieling fick starta trots att man fann blod på hästen


Succéappen – HorseNews
Med stor sannolikhet har du redan laddat ner vår nya app – HorseNews. Du vet den där appen där vi samlar ridsportnyheter på ett enkelt och smidigt sätt. Men om du inte har gjort det är det hög tid att göra det nu. HorseNews är helt gratis och finns till både iOS (iPhone och iPad) och till Android (Samsung, LG, Sony etc).
Ladda ner från App Store (iOS)
Ladda ner från Google Play (Android)
(Läs mer om appen här.)


Läst 67627 ggr Kommentarer Kommentera






Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.