Tips inför ridlägret

Juniorartiklar

Publicerad: 2006-06-16

Tips inför ridlägret


Hör du till de lyckliga hästälskare som ska åka på ridläger i sommar? Då finns det några saker som kan vara bra att tänka på inför själva ridlägret. Hippson Junior tipsar om packning och annat som kan vara bra att veta!

Text & Foto: Emma Rost

Att få åka på ridläger är många hästälskares dröm. Bara få njuta av sommaren tillsammans med en häst eller ponny, som nästan känns som ens egen, och kanske lära sig lite mer om ridningens ädla konst. Träffa nya kompisar, busa och ha kul. Men för att det ska bli den där grymma upplevelsen så finns det några ganska tråkiga grejer att tänka på när man förbereder sig.

Vaccinerad?
Det är bra att vara ordentligt vaccinerad mot stelkramp innan man åker på ridläger. De allra flesta har ett tillräckligt skydd, eftersom man vaccineras regelbundet i skolan, men det kan vara värt att kolla upp en extra gång.
Om man ska åka på ridläger i Stockholms skärgård eller Mälardalen kan det vara en bra idé att vaccinera sig mot TBE, en hjärnhinneinflammation som sprids med fästingar.

Åka med egen häst?
Ska du på rid- eller träningsläger med egen häst måste hästen ha giltigt vaccinationsintyg. Många ridläger vill också ha ett färskt veterinärintyg på att hästen är frisk. Hästpasset tar du förstås också med!


Försäkring
Be dina föräldrar att noga kontrollera vad ridlägrets försäkring täcker och inte täcker. Olyckan kan vara framme och det är viktigt att ha en egen bra olycksfallsförsäkring. Om du ska åka på språkridläger utomlands är det extra viktigt. Glöm inte heller det Europeiska sjukförsäkringskortet om du ska åka utanför Norden.

Sista minuten?
Det är inte försent att ordna en ridlägerplats, det finns fortfarande läger som har en del platser kvar! Gå in och kolla på www.ridlager.org och ring runt till lägren som uppgett att de har platser kvar om det är så att du får okej från dina föräldrar.

Bus och kul!
Innan du åker – samla på dig lite bra spökhistorier. De flesta ridläger har en spökkväll och det är vansinnigt kul att skrämma upp sina lägerkompisar. Bus hör också till och några tips på bra bus finns på www.busungar.com.

Var det inte som du tänkt dig?
Om du inte är nöjd med hur det var på ditt ridläger så ska du höra av dig till Allmänna reklamationsnämnden och klaga. Dem hittar du här: http://www.arn.se/. De kan hjälpa till att lösa problem om man som ridlägerdeltagare inte tycker att man fick det som man faktiskt betalat för. Ridlägrens organsiation Sveriges ridlägerarrangörers riksförbund vill gärna få in en kopia på anmälan. Deras adress är: SRR, Sveriges Ridlägers Riksförbund
Björka Gård
270 22 Köpingebro
Telefon: 0411-55 00 60
Telefax: 0411-55 00 29
E-post: kansli@ridlager.org

Till sist…

Glöm inte att ha superkul och njuta av en sommar med häst!


Ridläger är hästsommar!

Packlista för ridläger:
Ridhjälm
Ridspö
Ridbyxor
Ridstövlar eller ridskor/shortchaps
Ev ridhandskar
Ev sporrar
Ev säkerhetsväst
t-shirts
shorts
jeans
underkläder
varm tröja
regnkläder
badkläder
badlakan
sovsäck
kudde
lakan
ett litet första-hjälpen kit med plåster, huvudvärkstabletter, nagelsax, mediswabs, plåster mot skoskav, barnpuder (väldigt bra mot ridsår)
anteckningsblock för adresser, telefonnummer och e-postadresser till nya kompisar
kamera (engångskamera är ett tips)
fickpengar till godis


Varför inte testa att träna annat än ridning på lägret, cirkuskonster till exempel!





Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.