Ridövningar

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2007-05-15

Ridövningar

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

I boken "Ridövningar" har journalisten och författaren Eva Eternell Hagen låtit 16 toppryttare och tränare dela med sig av sina favoritövningar. I samband med "sin" övning presenteras också ryttaren, hans eller hennes bakgrund och tävlingsmeriter.

Boken innehåller åtta dressyrövningar presenterade av Louise Nathhorst, Mads Hendeliowitz, Tinne Vilhelmson, Pether Markne, Gunilla Byström, Ulla Håkansson, Christina Drangel och Kristian von Krusenstierna. De sex hoppövningarna kommer från Malin Baryard Johnsson, Helena Lundbäck, Erik Berggren, Linda Heed, Helena Persson och Lotta Schultz. Dessutom visar Fredrik Jönsson och Piia Pantsu varsin fälttävlansövning. Dressyrens förbundskapten Elisabet Lundholm har skrivit förordet.

Syftet med boken är att ge inspiration och goda idéer till ridövningar och den vänder sig både till den som rider på egen hand och till instruktörer. Övningarna är illustrerade med både text, skiss och fotografier, vilket gör dem lätta att följa. I vissa fall kan jag dock tycka att ryttarnas bidrag blir förklaringar av hur man rider en viss rörelse snarare än en konkret ridövning. Det intrycket förstärks av att övningarna heter sådant som "Rida skänkelvikning", "Ryggning" och "Skolorna öppna och sluta".

Roligt är att Ulla Håkansson får visa hur hon tränar cavaletti över uppsågade stockar i skogen. Man kan rida Grand Prix även utan ridhus!
En annan övning som står ut från de övriga är när Christina Drangel visar öppna och sluta. Hennes förklaringsmodell använder gott om termer från den akademiska ridningen, medan övriga övningar beskrivs utifrån tävlingsridningen och Ridhandboken. Roligt att få inspiration från olika ridstilar, men för den som inte vet att Christina sysslar med integrerad ridning (framgår inte så tydligt i boken) kan det bli lite förvirrande.

Sammanfattningsvis är det en trevlig bok, även om övningarna skulle behöva vara fler och kanske lite mer nyskapande för att boken ska bli en riktig "stallbibel". Bilderna är bra och det är roligt att de tre disciplinerna dressyr, hoppning och fälttävlan får samsas i samma bok. Ryttare har allt att vinna på att lära av varandra!
Ett plus för fälttävlansdelen där Fredrik Jönsson och Piia Pantsu på ett enkelt och pedagogiskt sätt förklarar hur man hoppar dike och hur man hoppar uppför och nerför.

Titel: Ridövningar - Sveriges främsta ryttare delar med sig av sina bästa tips
Författare: Eva Eternell Hagen
Förlag: Prisma
Cirkapris: Enligt förlaget 259 kronor, men boken kostar snarare runt 150 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 128

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.