Hippsons guide till EM i dressyr

Dressyr

Publicerad: 2007-08-27

Hippsons guide till EM i dressyr


Söndag den 2 september, 18.00:
Küren blev en spännande duell mellan Isabell Werth på Satchmo och Anky van Grunsven på Salinero. Först ut var Isabell Werth, som gjorde en strålande ritt på en Satchmo som såg riktigt fräsch ut, trots flera dagars tävlande i en stundtals besvärlig hetta. Hon belönades med 83,20 procent och gick upp i en solklar ledning.
 
Anky van Grunsven
avslutade klassen och även hennes Salinero var fräsch och energisk. Förutom det sedvanliga trampandet i halterna gjorde ekipaget en näst intill felfri ritt. Med 85,80 procent var segern odiskutabel.
 
Bronset gick till Imke Schelleken-Bartels på Hunter Douglas Sunrise, på 81,75 procent.
 
De svenska resultaten blev i sammanhanget ganska blygsamma. Jan Brink hade några förargliga missar i sitt kürprogram, bland annat i bytesserierna, han slutade på 76,00 procent och en åttondeplats. Tinne Vilhelmson och Solos Carex fick en jättemiss i början av programmet då Carex bara ville galoppera i stället för att visa upp sin ökade trav. Carex såg lite trött ut genom hela uppvisningen, vilket säkert orsakade missarna. Tinne slutade som tolva med 71,35 procent.
 
Många av hästarna var lite matta för dagen och med tanke på att det varit väldigt varmt under hela EM och att banan har varit tung är det kanske inte så konstigt.
Det viktigaste för svenskarna under EM var ändå att kvala till OS och att göra bra ifrån sig i lagtävlingen, vilket de klarade med beröm godkänt!
 
Inför küren
Idag mellan 11:00 och 16:15 rids Grand Prix kür, där det avgörs vem som tar hem den kanske mest prestigefyllda guldmedaljen i EM. Dessutom sänds ett sammandrag i SVT2 mellan 17:00 och 17:50.

Starttider
14:30 Jan Brink, Briar
14:57 Tinne Vilhelmson-Silfven, Solos Carex
15:30 Isabell Werth, Satchmo
16:06 Anky van Grunsven, Salinero

Liveresultat hittar du här
 

Lördag den 1 september:
Nu är Grand Prix Special avslutad, bästa svensk blev Tinne Vilhelmson-Silfvén som slutade sexa. Jan Brink blev tia, Louise Nathhorst 26:a och Per Sandgaard 28:a. I küren imorgon rider Vilhelmson och Brink.

Idag blev det annars tyskt i topp, Isabell Werth på Satchmo tog hem guldet framför silvermedaljören Anky van Grunsven (Holland) och bronsmedaljören Imke Schellekens-Bartels (Holland). I morgondagens kür lär Anky vara revanschsugen, vi får se hur det går!
 
Tinne Vilhelmson-Silfven
på Solos Carex fortsätter att övertyga i detta EM. Hon red just in på 73,60 procent, vilket innebär klar ledning när åtta ekipage återstår. Spännande värre!

Jan Brinks och Briars ritt belönades med 71,88 procent. Det kommer att räcka till en kürplats imorgon, men knappast till medalj i Specialen.

Tyvärr fick varken Per Sandgaard på Orient (63,00 procent) eller Louise Nathhorst på Isidor (63,80 procent) till det i Grand Prix Special. Båda hästarna tappade orken på slutet och därmed kommer inget av ekipagen att gå vidare till morgondagens kür.
 
Idag rids Grand Prix Special, där det också delas ut individuella EM-medaljer. Alla svenskar har kvalat och deltar i klassen.
 
Starttider
10:30 Per Sandgaard, Orient
11:35 Louise Nathhorst, Isidor
15:10 Jan Brink, Briar
16:00 Tinne Vilhelmson-Silfvén
 
Liveresultat hittar du här
 


Fredag den 31 augusti:
Slutstriden om förstaplatsen är över och det står klart att Holland tagit lag-guld och att Tyskland fick nöja sig med lag-silver i EM denna gång.

Nu är det klart, det svenska laget har tagit brons i EM! Alla svenskar har dessutom gått vidare till den individuella GP Special-finalen imorgon. Jättegrattis säger vi på Hippson!

Jan Brink och Briar har länge prenumererat på att vara bäst i svenska laget. Så inte i denna EM-Grand Prix, de slutade på 69,58 procent efter ett antal missar.
Bronspengen, som tidigare såg ut att vara svensk, KAN nu hamna hos England. Allt hänger på laget sistaryttare Emma Hindle.
Hur som helst är det i alla fall säkert att Sverige kvalat till OS nästa år. Det betyder att vi har olympiska lag i både hoppning, dressyr och fälttävlan.
 
Tinne Vilhelmson-Silfven på Solos Carex gjorde en strålande runda som belönades med 71,04 procent. Efter 40 starter ligger hon trea, bara Anky van Grunsven (77,46 procent) och Ellen Schulten-Baumer har fått bättre betalt hittills. Finska Kyra Kyrklund och Max ligger för närvarande (15 ekipage återstår) femma med sina 70,00 procent.

Mycket talar för att Sverige tar EM-brons, men ännu är det för tidigt att säga något säkert!

Starttider
9:50 Tinne Vilhelmson, Solos Carex
10:20 Kyra Kyrklund, Max
13:25 Jan Brink, Briar
15:20 Isabell Werth, Tyskland, Satchmo (sista startande)

Liveresultat hittar du här
 


Torsdag den 30 augusti:
Efter första dagen och dess 28 ekipage ligger Louise Nathhorst på Isidor femma och Per Sandgaard på Orient sjua. Det innebär en bronsplats för Sverige "so far".

Nu har även Louise Nathhorst visat upp sin Isidor. Ekipaget fick 67,7 procent, "trots" en väldigt fin ritt (hade dock en rejäl miss i ena piruetten). Hittills är domarna lite snåla mot svenskarna, får se om det vänder när Tinne och Jan rider (på lite mer välkända hästar) imorgon!

Per Sandgaard var först ut i svenska laget. Han fick 66,58 procent och var nöjd med sin Orient efter Grand Prix-ritten. Dock tyckte han att domarna var lite snåla. Klockan 13.45 är det dags för Louise Nathhorst och Isidor.
 



Mellan den 29 augusti och den 2 september pågår dressyr-EM i italienska Turin. EM rids i det nya mästerskapsformatet med tre medaljutdelningar. Medaljer delas ut efter nationstävlingen, efter Grand Prix Special och efter Grand Prix Kür. Det blir med andra ord två individuella Europamästare.

Text & foto: Anki Yngve
 
Under EM gäller det även för svenska laget att kvala till OS nästa år. För att klara biljetten till Hongkong måste Sverige vara bland de tre bästa lagen som ännu inte är kvalade. Redan OS-kvalade är Tyskland, Holland och USA.

Siktar på bronsmedalj
Om inget katastrofalt händer bör inte OS-kvalet vara något större problem för det svenska laget. Deras huvudmål är istället att försvara sin bronsmedalj från förra EM:et (då delades tredjeplatsen med Spanien). Guld- och silverplatserna prenumererar som bekant Tyskland och Holland på, även om ordningen sinsemellan dem kan variera...
Andra lag som är sugna på bronset är Danmark, England och Schweiz. Så det gäller för svenskarna att rida på topp i Grand Prix, som är lagklass.





Onsdag
29 augusti:
Hästbesiktning

Torsdag 30 augusti 9.30-12.30 och 15.00-18.00:
Grand Prix (lagtävling + individuellt kval) del 1.
Idag rider Per Sandgaard på Orient och Louise Nathhorst på Isidor.

Fredag 31 augusti 9.30-12.30 och 15.00-18.00:
Grand Prix (lagtävling + individuellt kval) del 2, därefter medaljutdelning för lagen (de tre bästa lagryttarna räknas in i lagresultatet).
Idag rider Tinne Vilhelmson på Solos Carex och Jan Brink på Briar.

Lördag 1 september 9.30-12.30 och 15.00-18.00:
Grand Prix Special. Öppen för de 30 bästa ryttarna i Grand Prix. Medaljutdelning.

Söndag 2 september 11.00-12.00 och 14.30-16.00:
Grand Prix Kür. Öppen för de 15 bästa ryttarna efter Grand Prix och Grand Prix Special. Medaljutdelning.




Söndag 2 september
SVT2 17.00-17:50
Dressyr EM Turin 2007. Sammandrag från EM i dressyr i Italien. Kommentatorer: Jan Svanlund och Gunilla Byström.




Lag: Tyskland (2:a Holland, delad 3:a Sverige och Spanien)
Individuellt: Anky van Grunsven på Salinero, Holland (2:a Hubertus Schmidt, Tyskland, 3:a Jan Brink, Sverige)
 

Bäst i Test hos Kristian von Krusenstierna

Nyheter

Bäst i Test besökte Ågesta gård för att spela in till programmet. Med spänning väntar vi på hur slutresultatet av deras hästiga inslag kommer se ut. 

"Babben har ju ett stort hästintresse så de ville göra något med häst"

"Vad har vi för strategi för framtiden?"

Nyheter

Sveriges hopplandslag är bland det bästa i världen. Samtidigt har tävlingsarrangörer svårt att få ihop det. Det skapar oro för sportens framtid.

Hopprofilen Michael Schultz undrar var spinoff-effekten är

Ludvig & CO FastighetsförmedlingAnnons

Bohuslänsk pärla med eget stall

Strax innan Lysekil finns en hästgård med renoverat bostadshus och stall med fem boxa. Till fastigheten tillhör det hela 24 hektar mark.

Arealen är fördelad på jordbruksmark, skogsmark och impediment

600 starter på hopptävling i Värnamo

Nyheter

I helgen går Värnamobygdens Ryttarförenings årliga hopptävling av stapeln, i år med 600 starter. Många hjälper till och stämningen är på topp. 

"Vårt största mål är att alla ska ha kul"

Lada brann ned till grunden

Nyheter

En lada har brunnit ned till grunden i Frölanda. Med tio enheter på plats koncentrerar sig räddningstjänsten på att skydda en närliggande bostad.

Inga hästar eller människor har skadats

Det kan du få för 15 000 kronor i Portugal

Blogg

Astrid går igenom vad man bör förvänta sig när man köper en häst i Portugal. Hon menar att de flesta bara är ute efter super-fynden, det är svårt.

"Man alltid skaffa sig en käpphäst om man vill vara bombsäker"

Läs Hippsons artikel "Konsten att köpa häst i Portugal"

Gör ingen skillnad på bom eller högt hinder

Ridövning

En övning som Tobias Grönberg ofta gör är att galoppera över en bom. Då hittar man bjudningen, och kan ta med sig det till högre hinder.

”Det är samma ridning”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

Varför får skimlar hudcancer?

Drygt 80 procent av alla avblekbara skimlar äldre än 15 år får hudcancer. Doktor Anna Hjälm Golovko vid Uppsala Universitet har forskat i ämnet.

"Mutationen förekommer hos vita hästar oavsett ras"

Bli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Virkon SAnnons

Så skyddar du din häst mot kvarka

Kvarka är en smittsam luftvägsinfektion som kräver isolering. God hygien, rengöring och desinfektion är väsentligt för att hindra smittspridning.

Från smitta till sjukdom räknar man med tre dagar till två veckor

Bondens levebröd används som kuliss

Nyheter

Att fotografera hästar i böljande gula rapsfält är populärt. Men fälten är inte ögongodis utan böndernas levebröd, så glöm inte att be om lov.

Läsarfavorit: "Be alltid om tillstånd och respektera markägaren"

Byggde en haybar av återbrukat material

Hippson Lifestyle

Agnes Ringvall hittade varken en prisvärd haybar eller en som matchade hennes önskemål. Hon tog då helt enkelt saken i egna händer.

"Helt ärligt fungerar den mycket bättre än en köpt variant"

Helgstrand tar ansvar för misshandeln

Nyheter

Misshandel och våld mot hästarna uppmärksammades i dokumentären ”Operation X”. Nu erkänner han att ansvaret ligger hos honom.

”Det är hundra procent mitt fel, hundra tusen procent mitt fel”

”Henrik von Eckermann är gjuten i laget”

Nyheter

Malin Fransson, sportjournalist på DN, menar att säga vilka ryttare som tas ut till sommarens OS i Paris är en delikat och fantastisk svårt uppgift. 

En sportjournalists tankar om laguttagningen och OS-formatet

[ENKÄT] Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Man förgrep sig på häst – döms till fängelse

Nyheter

Tidigare i år tog sig en 74-årig man in i ett stall utanför Helsingborg och förgrep sig sexuellt på en häst. Nu döms han till fängelse i över ett år.

Ledig polis grep mannen efter att övervakningskameror sett honom

Hälften av kontrollerna visade skaderisker

Nyheter

Trots att rutinkontrollerna av länsstyrelsen minskade under förra året upptäcktes brister hos nästan hälften av alla kontroller av hästar.

Nu har årets Djurskyddsrapport kommit

Hösilage.seAnnons

”Bygger på SLU:s rekommendationer”

För att underlätta för kunderna lanseras nu en AI-tjänst baserad på forskning från SLU. Syftet är att hjälpa kunden välja rätt analyserat grovfoder.

Rekommenderar grovfoder utifrån ägarens beskrivning av sin häst

Utan bett kan Amy och Breesby inte tävla

Nyheter

Hennes häst visar tydligt att den inte trivs med att ridas på bett. Men Amy Boysen vill börja tävla i dressyr – och då är kravet på bett ett faktum.

”Jag tycker det är en orimlig regel, jag blir så provocerad”

Webbartikel från Kunskapsmagasinet Hippson

»Började rapporteras i mitten av 2000-talet«

Allt fler tandsjukdomar hos häst uppmärksammas. Cecilia Ekeberg, veterinär vid Mälaren hästklinik, berättar mer om sjukdomar i allmänhet och EOTRH specifikt.

"Grunden till en god tandhälsa är att hästen till största del äter grovfoder"

Arkiv: Ovanlig tandsjukdom drabbar stor andel av äldre hästar

Blli digital prenumerant och få tillgång till hela Hippson

Fölet efter två topphästar har fötts

Nyheter

Föräldrarna till den nya fölungen är inga mindre än Mazy Klövenhöj som rids av Johanna Due Boje och Skyline To Be som ägs av Carl Hedin. 

Betäcktes genom embryotransfer: ”Första gången vi avlade så”

Vilka rider i Paris – tippa dina OS-lag

Sport

De olympiska spelen närmar sig. Hippsons redaktion är nyfikna: vilka ryttare tror ni läsare kommer att utgöra respektive OS-lag i de tre disciplinerna?

Delge din gissning genom vårt formulär

Ladda mer

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.