Övningar och banor för hästhoppning

Recensioner - Böcker

Publicerad: 2007-12-14

Övningar och banor för hästhoppning

Recensent:  Anki Yngve (Hippson.se)

Det här är en ren hoppövningsbok som helt saknar teoretiska kapitel, vilket både är bokens styrka och svaghet. Styrka för att det gör den lättanvänd för vana hoppryttare eller tränare. Svaghet eftersom den mindre rutinerade ryttaren inte får så mycket handledning i boken.

Författaren Hanna Mauritzon har själv arbetat som beridare i USA med ansvar för hästars hoppträning. Idén till boken fick hon eftersom hon ofta drabbats av idétorka och hade haft stor användning av en sådan här inspirationsbok i det dagliga arbetet med hästarna.

Övningarna i boken är uppdelade i tre kapitel; "Lättare bom- och hoppövningar", "Gymnastikövningar och svårare övningar" samt "Hoppbanor". Banorna, det vill säga sista kapitlet, tar upp huvuddelen av utrymmet.

Allra sist ligger en avståndstabell där man får hjälp att omvandla avstånden (som utskrivet i övningarna gäller stor häst) till ponny. Där finns också en förklaring av de hindersymboler som används i övningarna (Det hade nog varit bättre om förklaringen legat först, jag grubblade över vissa symboler innan jag till sist hittade den).

Det jag gillar med boken är att den är så enkel, det är verkligen bara övningar och inget annat. Färgkodningen av kapitlen och de stora skisserna gör nästan att den känns som en barnbok, det är lätt att bläddra sig fram till en övning - om man har förkunskaper nog för att välja "rätt".

Här ligger nämligen svagheten hos boken. För en tränare eller en rutinerad tävlingsryttare är beskrivningarna av övningarna föredömligt korta. Men för den som behöver lite mer stöd kan de uppfattas som bristfälliga, framför allt när det gäller banorna.

Varför ska jag välja just den här banan? Vad måste jag tänka på? Hur kommer det sig att banorna heter som de gör (San Diegobanan, Plommonbanan, Spitfirebanan och så vidare)? Vilka problem kan uppstå och hur löser man dem?
Många av banorna är på svår nivå, man behöver alltså vara relativt kunnig för att helt och fullt kunna utnyttja boken.

Hur som helst tror jag att många tävlingsryttare och tränare i hoppning kommer att ha mycket nytta av "Övningar och banor för hästhoppning". Formatet och att den är så kortfattad gör att boken passar bra att ha stående i stallskåpet. 


Titel: Övningar och banor för hästhoppning
Författare: Hanna Mauritzon
Förlag: Ica Bokförlag
Cirkapris: Enligt förlaget 170 kronor, men boken kostar runt 100-120 kronor hos nätbokhandlarna.
Antal sidor: 64
 

Recensentens betyg:  

Senaste numret



Läs mer om nummer 2 2024

– Tema: Hullbedömning
– Porträtt: Annelie Lundkvist 
– Den svåra skritten

– Konditionsträna i backe 
– Om hästens flyktbeteende
– Fixa tappskon
...och mycket, mycket mer!

Läs numret på premiumsajten

Ansvarig utgivare: Marit Nordkvist

Kundtjänst: info@hippson.se

Adress: Gamla Brogatan 11, 111 20 Stockholm

Hippson är sajten med inspiration, kunskap och nytta för dig som ryttare och hästägare. Här publiceras dagligen nyheter, reportage, frågespalter, expertsvar, ridövningar och snackisar från hela hästvärlden. Hippson ger även ut flera populära ridövningsböcker med konkreta tips och steg-för-steg-instruktioner.