VeterinarStudenterna - Har jag tagit dig hit skall jag ta dig härifrån!

Hippofaxen

Riddagbok VeterinarStudenterna

OKT
18

Inlägg -

Har jag tagit dig hit skall jag ta dig härifrån!

Vemod och sorg men massa fina minnen!


Karolina här. Jag vill bara skänka en tanke till alla som någon gång behövt ta det ofrånkomliga beslutet att ta bort ett djur som varit en vän, en familjemedlem eller en arbetskollega. När det är dax att avliva och ta farväl, vill vi alla att detta skall ske på ett värdigt sätt och erbjuda våra djur ett lungt slut. Anledningarna kan vara många till varför man ex. avlivar sin häst, men beslutet är ofta något man helst inte vill tänka på förrän det är dax.


Det är alltid sorgligt med avslut och vi som hästägare bör få känna oss trygga och lita på den som utför uppgiften. Vi bör även få veta vad vi har att vänta oss. Det är viktigt med information och det är viktigt att människor i omgivningen vet vad det är som pågår för att vi ska kunna undvika obekväma situationer. Det kommer med det ansvar vi tar på oss när  vi skaffar oss djur i vår ägo. -ANSVAR Att våra djur får en respektfull hantering ända till slutet.


Förra veckan hade jag och ett gäng fina medstudenter en redovisning om farmakologisk avlivning av häst. Vi jobbade fram information och skrev ihop en fin handout som skall delas ut som inläsningsmaterial till övriga klassen.

 Det hela började med att vi  läste en artikel om en hästägare som var tvungen att ta bort sin häst pga en akutskada. Hon ringde ut en veterinär som avlivade häsen med Somulose (en avlivningsvätska för häst). Veterinären lyssnade på hjärtat och sade att hästen var död. När djurägaren 8 timmar senare fått dit djurambulansen för att hämta kroppen så fanns inte hästen där. Den skulle legat under en pressening, men hästen hade inte dött av injektionen utan levde fortfarande. Den hade dessutom lyckats kravla iväg ca 20 meter. Hästen avlivades då av ambulanspersonalen med ett skott . Detta är ett skräckexempel på hur en avlivning med  läkemedel inte får gå till.

 

Nedan får ni en kortare version av hur avlivningsvätska fungerar:

och den målsättning vi har för en  god avlivning

 •  Smärtfritt för djuret
 • Snabbt- både till medvetslöshet och död
 • Irreversibelt (kan inte ändras ex. återupplivning ska ej vara möjlig)
 • Låg stress för djuret
 • Ofarligt för åskådare och personal
 • Pålitlighet (minimera saker som kan gå fel)
 • Hänsyn till ägare, åskådare och allmänhet - det vill säga känslor och hur det kan se ut
 • Avlivningen skall inte omöjliggöra histopatologisk undersökning av kropp (ex. obduktion)
 • Tillgänglighet - läkemedel skall vara lätt att administrera 

 

Substanser vid farmakologisk avlivning kan verka på två sätt:

 

 • Hypoxiinducerande (hypoxi är en medicinsk term som betyder att kroppens vävnader blir utan syre)

ELLER:

 • CNS-deprimerande (CNS centrala nervsystemet stängs ner - hjärna och ryggmärg)


Hypoxiinducerande får endast ges till sövda djur eftersom det ger muskelparalys (förlamning) utan anestesi (sövning). Utan bedövning kan det ge krampanfall och häftiga rörelser.

CNS-deprimerande verkar relativt snabbt (ofta inom några sekunder) och stressar inte djuren i onödan då det upplevs som att djuren många gånger inte hinner märka något. Kräver relativt små volymer vilket ger en lättare administration. Det hämmar nervsignalerna och hämmar respriratoriskt centra (andningscentra) och i kombination med ett kardiotoxiskt medel (hjärttoxiskt) ger detta en snabbare död. Det finns olika varianter men den mest vanliga är substansgruppen  barbiturater.


Det vanligaste medlet för avlivning på häst idag är Somulose, det är en sekobarbital (CNS-deprimerande) i kombination med cinkokain. Detta stoppar nervtransmissionen i hjärtat vilket gör att det stoppas och vi får ett hjärtstillestånd, samtidigt som djuret blir bedövat och medvetslöst.
Injektionshastigheten spelar stor roll då en för långsam injektion kan leda till ett utdraget dödsförlopp, kontra vid för snabb administrering kan hjärtstilleståndet infinnas innan bedövningen hunnit verka, vilket kan vara plågsamt.

Alternativa avlivningsmetoder bör finnas till hands för den eventuella gång som injektionsvätska inte har tillräcklig verkan. Det verkar helt enkelt som att det finns hästar som klassas som undantagsfall och som injektionen ibland, i mycket sällsynta fall, inte fungerar korrekt på. Sen måste man också vara noga med att kanyl ligger rätt i kärlet så att injektionen sker direkt i blodet och inte på sidan eller i muskel, men detta är självklara fakta som veterinären mycket noga måste kontrollera innan denne injicerar. 

Mitt andra tunga pluggprojekt denna vecka var en seminarieuppgift innehållande anestesi av djur med diverse komplikationer och sjukdomstillstånd. Väldigt nyttigt med mycket bra diskussioner om vilka läkemedel som är vettiga att använda eller ej. Exempelvis så ska man inte söva stora smala hundar på vissa medel som lagras upp i fettet och administreras därifrån, eftersom de inte har nåt fett att lagra i och isåfall kan bli överdoserade. 

Vill passa på och tacka mina härliga grupper som jag arbetat med, och käkat god nationslunch med. Ni är grymma, glöm aldrig det! Vi kommer att ha nytta och nöje av varandra långt efter studietiden så vi måste vara rädda om varandra. Eftersom vi inte kommer  vara en alltför stor yrkeskår så hoppas jag att det kommer vara okej att jag ringer en midsommarafton första sommarn på distrikt och ber om råd. Alla kommer vi ha våra olika specialitéer.


Ha det bäst, nu drar jag och rider och kommer hela kvällen vara lite avis på de som är på Jump Club och lyssnar på Angelica Augustsson !  /K


Ps.  lästips: LRF har ett läsvärt kompedium "avlivning av häst, dessa regler gäller" där man kan få nyttig information gällande passregler och dyl.  Jordbruksverket har också nyttig information Ds.


 

Postat 2011-10-18 21:05, läst 42238 ggr. Kommentarer (7)


comments powered by Disqus

taggarFiltrera inlägg

Period:

Häst:

VeterinarStudenterna

Län:
Klubb:
Jag är mest intresserad av:

OBS! Hippofaxen stängs 15/9.
Min sida HästdagbokPopulärt hos Charlies

Husbloggare

Södertäljehoppet!

Therese

Varje uppfödares dröm

Avelsbloggen

Ledig Söndag

Saras vardag

Till Husbloggarna