7 mars 2014, 11:32
Grönt är skönt - och gott!
Man behöver inte vara vegetarian för att äta vegetariskt. Att blanda in några vegetariska rätter i veckan utöver den "vanliga matsedeln" kan vara bra för hälsan, miljön och plånboken - och framförallt för matglädjen och inspirationen! Här är ett tips på en linssoppa som är lätt och snabb att svänga ihop mellan skola/jobb och stall. Den går jättebra att göra i stor mängd och frysa in, så att man bara kan ta upp och värma en portion de där dagarna man har extra bråttom.
Till ca 4 portioner behöver du:
4 dl röda linser
2 purjolökar
2 paprikor
2 morötter
2 msk olja
1 liter vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater (ca 400 gram)
1 msk spiskummin
1 msk chilipulver
2 tsk mald koriander
Om du vill ha rätten mer som en gryta istället för soppa, minskar du bara mängden vatten.
Såhär gör du:
Skölj linserna, paprikorna och purjolökarna. Skala morötterna. Hacka paprikorna, purjolökarna och morötterna i önskad storlek. Fräs purjolöken mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprika, morot, pressad vitlök, krossade tomater och kryddor. Koka under lock på svag värme tills linserna blivit mjuka och gula, det tar ca 10 minuter. Smaka av soppan och tillsätt eventuellt salt om du inte tycker att sältan från buljongtärningarna räcker, eller om du använder buljong utan salt.
Jag föredrar att äta ett gott, nybakt bröd till soppan. Gör man rätten mer som en gryta är det även gott med ris till. Vill man inte äta mer kolhydrater än de som redan finns i grönsakerna och linserna så går såklart soppan/grytan utmärkt att äta utan tillbehör också. Smaskens!
Visste du att...
Röda linser är rika på protein, kostfiber, vitaminer och mineraler?
ANNONS:
ANNONS: