Eamon Hickey har arbetat fram ett eget system som ger en avslappnad unghäst.
På hösten, innan den unga hästen fyller tre år, är det vanligt att man börjar rida in den. När det var dags för Hippsons produktredaktör Cajsa Ekström att lämna sin Poseidon hos unghästutbildaren Eamon Hickey passade vi på att fråga ut honom lite extra. Detta om hur han lägger upp arbetet när han får "gröna" hästar till stallet.
Text & foto: Cajsa Ekström
Eamon Hickey kommer ursprungligen från Irland men har bott länge i Sverige, sedan en tid tillbaka har han sin bas på Hoppcentrum i Falkenberg. Där arbetar han heltid med att rida in unghästar eller med att lösa andra situationer som har uppstått.
– Just nu har jag lite olika hästar i stallet. De flesta kommer direkt från uppfödaren, medan andra är här av lite olika anledningar, säger han.
Det viktiga grundarbetet
Unghästen som Eamon tar emot i dag heter Poseidon Vuo (född 2013 e. Camaro M – Lancet). Han kommer direkt från lösdriften där han har bott sedan han var föl, han är alltså helt ”grön”.
– Oavsett vad hästarna som kommer hit har gjort innan börjar vi alltid jobba med samma grundövningar. Vi har vårt system och alla hästarna arbetas i stort sett på samma vis, säger Eamon.
Avdramatiserar det nya
Poseidon lastas ut ur transporten, Eamon Hickey tar in honom i stallet och börjar jobba med honom direkt.
– Många hästar som kommer hit har åkt ganska länge, så för att de ska bli lugnare i boxen jobbar vi lite med dem direkt när de kommer. De blir mjuka i kroppen och vi avdramatiserar den nya miljö de precis har kommit till. Dessutom är det ett bra tillfälle att prata med ägaren och få reda på det jag behöver veta om hästen, samtidigt som jag gör lite lätta grundövningar, förklarar Eamon.
Arbetet påbörjas direkt, Eamon introducerar de grundläggande övningarna samtidigt som han borstar Poseidon.
Under tiden som Eamon ställer frågor om hästen arbetar han med olika mjukgörande övningar.
– Jag flexar halsen och gör som en halvvändning på framdelen så att hästen trampar in med det inre bakbenet under sig. Dessutom börjar jag introducera stanna och gå, genom att rygga hästen fyra steg bakåt och sedan gå fyra steg framåt.
Samtidigt som han jobbar med dessa övningar ”borstar” Eamon Poseidon med ett schabrak.
Sadeln läggs på.
När hästen gör rätt är Eamon väldigt snabb med att ge honom beröm, i form av smekningar över pannan och över ögonen. Han masserar även Poseidon över mankammen för att hjälpa honom att sänka halsen och nacken. Då Eamon anser att Poseidon lyssnar och har slappnat av lägger han väldigt odramatiskt och lugnt på sadeln. Hela tiden fortsätter han att flexa, vända och berömma hästen.
– Märker jag att hästen blir spänd under arbetet går jag genast tillbaka ett eller flera steg i grundövningarna, förklarar han.
Beröm i form av smekningar i pannan när hästen gör rätt.
Då sadeln är på och Poseidon fortfarande är lika lugn sätter Eamon foten i stigbygeln och sitter upp.
– Det är inte alltid att jag sitter upp på hästen så här precis när den har kommit utan det beror på dess sinnesstämning. Men jag försöker alltid göra någon typ av arbete. Både för hästens och för ägarens skull, säger han.
Poseidon placeras längs med väggen, för att hjälpa honom förstå att man ska stå still när sadeln tas av.
När Eamon ska ta av sadeln vill Poseidon inte riktigt stå still. Då fortsätter han med övningarna och placerar unghästen längs med en boxvägg. Tränaren förklarar att det på så sätt blir enklare för hästen att förstå att den ska stå still.
– Varje gång han gör ett litet misstag försöker jag hjälpa honom att göra rätt. Det gäller att vara väldigt noga med de enkla sakerna, om och om och om igen.
Massage över mankammen ger en avslappnad häst.
Massagen hjälper den unga hästen att förstå att den ska sänka huvudet. Det underlättar när det är dags att introducera tränset.
Arbetet med Poseidon kommer de första dagarna att bestå av de övningar som Eamon redan har introducerat.
– Vi kommer att fortsätta med dessa grundövningar både i boxen, i ridhuset och utomhus. Också att leda honom ut och in från hagen på det sätt vi vill kommer att ligga i fokus de första dagarna.
När Eamon anser att det inledande grundarbetet sitter börjar han med lite longering.
– Vi introducerar även bommar, vattenmatta och presenning tidigt i arbetet. Allt för att avdramatisera nya situationer och för att få unghästen så lugn som möjligt, säger han.
Efter en tids arbete får Poseidon stifta bekantskap med presenningen på marken. Först med en viss misstänksamhet.
Eamon arbetar hela tiden med sina grundövningar, efter en kort stund slappnar Poseidon av.
Det viktiga säkerhetstänket
I Eamons arbete är säkerheten A och O.
– När man hanterar hästar kan väldigt många farliga situationer uppstå och det gäller att alltid ligga ett steg före. Du måste hela tiden vara vaken och läsa av situationen.
Generellt ska man till exempel aldrig gå förbi en häst man inte känner i stallgången, utan att fråga personen som håller på med hästen om man får gå förbi. Detsamma gäller när man ska gå in i ridhuset. Knacka alltid och invänta svar från den som rider, du vet ju inte vad ryttaren håller på med. Det kan vara precis under en uppsittning, eller så kanske ryttaren håller på att hoppa ett hinder. En öppnad dörr då kan få ödesdigra konsekvenser.
Och det är inte bara privatryttare som behöver bli bättre på detta, även ridskolorna behöver förklara för sina elever hur lätt en olycka kan inträffa, anser Eamon.
– Även på tävling ser man oroväckande ofta väldigt stressade hästar och folk som går med barnvagn bakom. Det är så vanligt att man verkligen undrar vart säkerhetstänket har tagit vägen.
Ska stå kvar i boxen
En viktig säkerhetsdetalj i Eamons system är att hästarna lär sig att de inte får gå ut på eget bevåg, även om boxdörren är öppen.
– Hästarna här får lära sig att de alltid måste invänta instruktioner innan de får gå ut ur sin box. För unghästarna är det en naturlig reaktion att gå ut när boxdörren är öppen, men det kan lätt skapas en farlig situation om hästen trycker sig ut så fort man öppnar. Därför är vi otroligt noga med att hästen ska känna sig trygg i boxen, säger Eamon.
Prestationsblod ger längre inridning
På frågan hur lång tid det tar att rida in en häst, har Eamon svårt att säga ett exakt antal veckor.
– Det gamla sättet för inridning är fyra veckor, men nu har vi avlat fram hästar med mer prestationsblod och det är inte alltid att dessa är de enklaste när de är unga. Det är precis som med Zlatan eller Usain Bolt, de var kanske inte de enklaste ungdomarna när de var yngre för de hade så mycket energi. Samma sak är det med dagens tävlingshästar, säger Eamon.
Enligt honom beror det även på vem hästen ska till efter att den har varit hos honom. Är det ett proffs som ska ta över är hästen rimligtvis hos honom en kortare tid än om det är en amatör som ska fortsätta rida hästen.
– Jag försöker hela tiden känna av med hästägaren hur van personen är. Sedan beror det även på hästens temperament när den är redo att åka hem, avslutar han.
Mulan Mulle Meck föddes oväntat vid Lunds civila RF för fem år sedan. Nu har han vuxit upp och visar på fin hoppförmåga vid den senaste löshoppningen.
Carl Walter Fox berättar om hur man nu börjat organisera upp det kaos som infann sig i det virusdrabbade Valencia. Hans fem hästar är sjuka.
Jens Fredricson, kvalitets- och utvecklingsansvarig på Flyinge och Strömsholm har en enorm passion, nyfikenhet och kärlek till hästen.
Fredricson: "Hästen förtjänar alltid att du är ditt bästa jag"
Det är sadelvecka på Hippson Market vilket innebär att vi belyser sadlar lite extra. Vet ni hur en sadel tillverkas?
Se klippet: Sadelmakaren går igenom de olika stegen för tillverkning av en sadel
Sara Ekman är i full gång med träningen av flera hästar. I bloggen ger hon dessutom flera tips på hoppövningar samt intervallträning.
De flesta tappar motivationen i ridningen någon gång. Ryttaren och den mentala coachen Johanna Lassnack berättar hur du kan hitta inspiration igen.
Det blev en finalplats för hästtjejen Klara Hammarström i Melodifestivalen i år. Finalen sänds i SVT1 lördagen den 13 mars.
I helgen pågår säsongpremiären av Global Champions Tour i Doha och det blev svenskt i topp på lördagen. Peder Fredricsons lag vann GCL.
Individuell andraplats till Peder och tredjeplats till Henrik von Eckermann
I månadens foderblogg reder vi ut hur grovtarmsjäsning fungerar, och vad vi kan göra för att tarmen ska fungera så bra som möjligt. Då får vi en friskare häst.
Provsvaret gällande den hingst som hade hög feber vid Bruksprovet har nu kommit. Samtliga prov gällande luftvägsviroser, inklusive EHV-1 är negativa.
Fyll på foderförrådet, eller prova en ny sort. I veckans tävling, i samarbete med RS Mustang, får fem vinnare välja det foder som passar deras häst.
I onsdags fick Ylva Karlsson en idé om att Hästsverige borde gå samman och skicka ner hjälppaket till hästarna som drabbats av EHV-1 i Valencia.
"Hästsverige visar återigen att vi kan gå ihop och vara starka tillsammans"
Tidigare meddelade spanska Sunshine Tour, Vejer de la Frontera, att touren skulle avbrytas på söndag. Nu avslutas touren istället redan på lördagen.
SWB väljer att avbryta Bruksprovet på Strömsholm efter att en deltagande hingst på fredagskvällen konstaterades ha hög feber.
Inga hingstar får lämna anläggningen före provsvar har kommit
Sju hingstar och en lektionshäst visade upp sig när det var dags för Mads Hendeliowitz och Malin Rinné att testrida årets bruksprovshingstar i dressyr.
Med ett pågående utbrott av viruset EHV-1 har stallrengöring och desinficering aldrig varit mer aktuellt. Produkten är 100% biologiskt nedbrytbar.
Miljövänligt desinfektionsmedel helt fritt från kemikalier och alkohol
Henrik von Eckermann och King Edward var ett av åtta ekipage till omhoppning i fredagens 1,55-klass i Doha, det blev en femte plats till slut.
Så var det dags för testryttarna att ta sig an hopphingstarna vid årets Bruksprov. Det blir mest ros från Henrik Lannér och Emma Emanuelsson.
Planen var att tillbringa våren hos Helen Langehanenberg i Tyskland. Men sen kom larmen om EHV-1 och Cecilia Bergåkra valde att tänka om.
"Känns verkligen som att vi kan driva Familjen AB på riktigt igen"
Flera internationella tourer avslutas i förtid i helgen och många hästar förväntas inom kort resa hem till Sverige. Det ökar risken för EHV-1.
Presskonferens om tävlingsstoppet – Planerna för GHS fortsätter
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!