I hästhälsans tjänst
Publicerad: 2022-06-22
Foto: Adobe Stock
Fång – en smärtsam sjukdom
Fång är en smärtsam sjukdom som drabbar hästens hovar. Orsakerna till att hästen drabbas är många och ibland är det flera riskfaktorer som tillsammans utlöser sjukdomen. Veterinär Agnes Hammarlund berättar mer.
Text: Cajsa Ekström Arman
Fång innebär att hästen fått en inflammation i lamellagret, fästet mellan hovkapseln och hovbenet.
– Lamellagret är hovens upphängningssystem mellan hovbenet och hovkapseln. Vid fång blir hållfastheten nedsatt och en sönderslitning av lamellerna sker vilket leder till inflammation och smärta. Orsakssambanden som leder till fång är komplicerade och man vet inte allt om sjukdomens mekanismer. Många forskningsstudier har genomförts men alla samband är trots det inte klarlagda. Det man vet är att fång ofta utlöses när flera riskfaktorer adderas till varandra, säger Agnes.
Olika kategorier
Fång delas in i tre olika kategorier där den vanligaste gruppen är endokrinopatisk fång som orsakas av insulinresistens. Det innebär att fång kan utlösas av en ämnesomsättningssjukdom där EMS (ekvint metabolt syndrom) är den viktigaste men även PPID kan ha ett finger med i spelet. Kategori nummer två är sepsisrelaterad fång som kan ske som en komplikation till en kraftig systemisk inflammation i kroppen. Om hästen exempelvis drabbats av livmoderinflammation eller grovtarmsinflammation kan gifter sprida sig i blodbanan och på så sätt påverka blodflödet till hovarna. Den tredje, och minst vanliga, kategorin är belastningsfång. Då har hästen en annan skada, så som en fraktur, vilket gör att hästen avlastar det skadade benet, och den hov som får ta all vikt kan drabbas av fång.
Symptom
Typiska symptom på fång är hälta, ovillighet att röra sig och förstärkt digitalpuls.
– De kan ha ökad värme i hovarna men det är inte alltid så i det akuta skedet. Hästen brukar även stå i en onormal ställning för att avlasta det smärtande området. Genom att placera frambenen lite framför sig och bakbenen under sig försöker den hitta ett sätt att stå på som gör mindre ont. Ibland rör sig hästen med ett speciellt rörelsemönster där den sätter ner hoven i två steg, först trakten och därefter tån, vilket kallas för ett dubbelsslående steg. Har hästen väldigt ont väljer den ibland att lägga sig ner i stället för att stå. Med smärtan följer dessutom ofta nedsatt aptit och sänkt allmäntillstånd, förklarar Agnes.
Hur snabbt symptomen uppstår är olika från fall till fall, men det gäller att vid minsta tecken på fång agera på en gång.
– Om man misstänker att hästen drabbats av fång ska man ringa sin veterinär direkt. Man vill undvika att transportera hästen så veterinären bör komma ut till hästen i stallet. Ta in hästen och stalla in den på en riktigt tjock och mjuk bädd. Sand är det allra bästa alternativet då hästen kan sjunka ner med tån men även en tjock spån-, eller torvbädd fungerar. Veterinären undersöker hästen och sätter in en smärtlindrande och antiinflammatorisk medicin. Sen är det boxvila som gäller för en tid framöver, säger Agnes och fortsätter;
– Nästa steg i behandlingen är att hästen ska vara smärtfri i sin box. Hur länge hästen behöver medicineras varierar men innan hästen får röra sig utanför sin box brukar smärtlindringen trappas ner och den ska ha varit smärtfri utan medicin i några dagar. Hur lång boxvilan blir beror på graden av fång men man bör räkna med att konvalescenstiden är lång. Man försöker även ta reda på orsaken till att sjukdomen uppstått vilket blodprovsanalyser ibland kan ge svar på. Att åtgärda grundorsaken är viktigt för att minska risken för återfall. Vi röntgar inte alla fånghästar men en röntgen kan vara ett hjälpmedel för att få mer information om en eventuell hovbensrotation och/eller hovbenssänkning. Röntgenbilderna kan även ge vägledning i hovslagarens arbete med att verka hästen. Vi rekommenderar alltid att en duktig och av Jordbruksverket, godkänd hovslagare får hjälpa till med verkningskorrigeringar för att få hoven att återgå till en så normal form som möjligt.
När hästen är smärtfri utan medicinering, har en kontrollerad foderstat är nästa steg en gradvis ökning av hästens möjlighet till rörelse. Oftast i sjukhage och genom promenader för hand och därefter i en större hage. Ökning av hästens motion sker därefter genom en anpassad konvalescensplan.
– Även om fång är en riktigt smärtsam sjukdom blir många av hästarna återställda. Som djurägare behöver man dock känna till att det krävs tålamod och vissa uppoffringar då en häst som haft fång alltid kommer att behöva speciella anpassningar.
• Håll din häst normalviktig
• Var försiktig vid foderbyten
• Anlita en duktig och utbildad hovslagare
• Motionera hästen regelbundet
• Var försiktig med kraftigt bete
Agnes Hammarlund tog veterinärexamen 2020 och har sedan då jobbat hos Distriktsveterinärerna. Nu är hon stationerad hos DV Fjärdhundra utanför Enköping, ett hästtätt område vilket Agnes tycker är roligt. Hon jobbar nästan bara ute i fält och tycker akutsjukvård på häst är det allra roligaste. Foto: Privat
Under året publiceras en serie där erfarna hästveterinärer ger sin syn på akut- och friskvård. De bjuder även på konkreta tips inom sina respektive specialområden – som främjar hästhälsan.
Detta görs i samarbete med Distriktsveterinärerna som är en del av Jordbruksverket och som har 600 veterinärer, djursjukskötare samt djurvårdare anställda och som finns på cirka 80 platser i Sverige.


Beridna högvakten tog en tur genom staden
Nyligen var det dags för hästarna från den Beridna högvakten att genomföra en övning genom Stockholm stad. Såg du dem kanske på plats?

Vill se ökad transparens inom djurvården
Olivia Schell är grundaren till den nya sajten som jämför veterinärvårdspriser. Nu ansluter sig flera försäkringsbolag till tjänsten.

Frågor kring stoets brunst? Läs här!
Att äga ett sto är givande men kan också innebära flera utmaningar. Både i vardagen och i synnerhet när man vill att de ska prestera på en jämn nivå.

"Allt var sannerligen inte bättre förr"
Kerstin André blickar tillbaka och framåt från sidlinjen och synar bedömningstrender och menar att vi inte får bli förblindade av skönheten.
"I dag ser domarna på spänning i en häst på ett annat sätt, det belönas inte"

Hästarna fick inte gå ut i hage
Flera boxar var söndersparkade och det fanns tecken på att hästarna inte hade varit ute i hagen på flera dagar vid länsstyrelsens besök.

Se Maria Gretzer i Mästarnas mästare
Det har blivit dags för Maria Gretzer att ta plats i TV-rutan. På söndag sänds det första avsnittet med hoppryttarens medverkan.

Satsning på äldre ryttare med föreningsstöd
Funderar din ridklubb på att göra en satsning för era äldre medlemmar? Då finns möjlighet att ta del av ekonomiskt stöd från RF.

Linda är tillbaka i sadeln efter 20 år
Linda Ahl slutade att rida när livspusslet med familj, jobb och häst inte gick ihop. Men nu är hon tillbaka i sadeln och lyckan är total.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Hippologexamen ger en stabil grund
Om du vill jobba med häst är Hippologen en utbildning för dig. Här berättar studierektorerna mer om utbildningen, studietiden och sin egen resa.
"Viktigt att tiden man spenderar i sadeln är av god kvalité"

Lugna den heta hästen med tömkörning
Även om framåtbjudningen kommer gratis är det lätt hänt att hästen reagerar på tömmarna och att hitta lugnet kräver träning. Karin Engström ger råd.

Hästgård med mycket mark nära Stockholm
I Tungelsta ligger en hästgård med ett stort bostadshus, stall med åtta boxar, två ridbanor, fina hagar och oändligt med ridvägar.

"Älskling jag krympte hästen"
Funderat på att stoppa hästen i tvättmaskinen? Se upp så att det blir rätt program, annars kan du stå där med en söt liten ponny.

Fina ord skapar inte en trygg idrott
I en rapport gjord av polisen Fredrik Gårdare riktas, bland annat, kritik mot Svenska ridsportförbundets agerande i trygghetsarbetet.
"Man glömmer helt inställning, attityd och de som faktiskt är utsatta"

Häst avlivades akut – fem omhändertogs
Vid en djurskyddskontroll på Gotland förra veckan fann länsstyrelsen en häst som var i så dålig form att den fick avlivas akut.

Maria Gretzer bjuder på middag i tv
Vem har lärt Maria Gretzer att mingla? Vem rådde henne att börja med fågelskådning? Häng med på ridsportprofilens middagsbjudning.
Se SVT-programmet Go'kvälls avsnitt med Maria Gretzer som gäst

Råd från veterinären inför fölsäsongen
Våren är på ingång, och snart finns det föl i var och varannan hage. Agria ger råd och tips om vad som är bra att tänka på inför och efter fölningen.

En film som slog an en lyckosträng
En tjatig vinter lider mot sitt slut och Kajsa ser våren an med ett leende. Hon har grubblat över det här med hur vi använder hästar bland annat.
"Vi behöver dem och de behöver oss – det är min övertygelse"

Wilma på väg mot värdscupfinal
2017 åkte hoppryttaren Wilma Hellström till Nederländerna för att träna i sex veckor. Sex år senare är hon fortfarande kvar.
"Jag visste väldigt tidigt att jag ville hålla på med precis det här"

Rosetten är en anrik symbol för prestation
Prisrosettens historia går långt tillbaka i tiden, traditionen att hedra en prestation med rosett härstammar troligtvis från militären. Men vad betyder symbolen?

Bygg styrka med lekfullt markarbete
Lek fram hästens styrka med en markarbetsövning på serpentinbågar. Tränaren Emma Byströms utmaning passar alla ekipage.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!