Dressyr
Publicerad: 2018-06-27
Betty Wahlborg och hennes häst Corazon. Klubben har gjort en bonusrosett, vem som får den blir en överraskning.
Anordnar dressyrtävling för 50-plussare: ”Det strömmar in anmälningar”
I augusti är det premiär för "Cup 50+", en tävling för dressyrryttare som är äldre än 50 år. Väderstad hästsportklubb vill att fler mogna ryttare ska göra comeback eller debut på tävlingsbanan och samtidigt uppleva en härlig gemenskap med likasinnade.
Text: Frida Bank
Foto: Lina Wahlborg och Adobe Stock
Betty Wahlborg är aktiv i Väderstad hästsportklubb i Östergötland. Hon är också en av över 2 500 medlemmar i Facebook-gruppen ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr”. I vintras fick hon idén att det vore roligt med en tävling för mogna dressyrryttare.
– Jag kollade med klubben och skickade ut frågan i gruppen. Där fick jag ett otroligt gensvar, på bara några timmar var det fullt med kommentarer. Alla sa "kör!".
Även Östergötlands ridsportförbund gav tummen upp och nu blir det hela verklighet. Den 11 och 12 augusti är det premiär för den lokala tävlingen "Cup 50+". Det blir åtta klasser, från Lätt C till Lätt A. Tävlingen arrangeras på Sissi och Nina Liljas anläggning i Gottlösa.
Över 100 anmälda
I söndags öppnade anmälan och det är redan över 100 startande. För många av dem innebär detta en comeback till tävlingsbanan, eller en debut.
– Det strömmar in anmälningar från nästan hela Sverige. Några kommer från Norrland, några från Skåne. De från Norrland kommer redan på onsdagen och har bokat in träningspass för Sissi först, sedan ska de tävla på helgen. Det är fler som är sugna på att göra samma sak, berättar Betty som nu är tävlingsansvarig.
– Den senaste diskussionen i gruppen på Facebook handlar om några som funderar på att boka en lastbil och köra hästarna tillsammans. Då kan fler komma långväga. Många som inte själva kan eller vill tävla vill komma och hjälpa till som funktionärer, fortsätter hon.
Tror på mindre prestige
Betty är överraskad av det stora gensvaret. Samtidigt tror hon att det är många 50-plussare som vill tävla, men som inte känner sig helt bekväma med att åka till "vanliga" tävlingar.
– Jag tror att det finns ett uppdämt behov. Det är många som berättat att de inte har tävlat sedan 70-talet. Nu vågar de. Om det är någon gång man ska göra comeback eller debut så är det nu, när alla likasinnade kommer. Det blir inte riktigt samma prestige.
Varför tror du att det är så?
– Man är lite ensam i ridsporten kan jag känna, om man inte tävlar i lag. Här är det många som känner varandra genom gruppen på Facebook. Där peppar vi varandra. Vi har stött och blött alla möjliga problem och har fått tips och råd.
– Det är också en konst att rida ett program bra. I dag är det hård konkurrens på tävling. Startar du en Lätt C är det alltid några som rider på över 70 procent. Ska du då starta för första gången kan du känna dig osäker, kanske tycker du att det är lite pinsamt och undrar om du gör rätt. Jag tror att det är många som vill, men du vet hur det är med självbilden... Så är det även om man är gammal. Om man tävlar för första gången eller om det var längesedan kan man bli lite osäker.
Alla över 50 år är välkomna
Tävlingen är öppen för alla födda 1968 eller tidigare, även ryttare som inte är medlemmar i Facebook-gruppen har anmält sig.
– Alla över 50 år är välkomna. Det gruppen bidrar till är att många känner varandra genom sociala medier. Det är häftigt.
Betty berättar att några har undrat varför de inte arrangerar klasser på högre nivå.
– Vi resonerar som så att tävlar man på medelsvår nivå, då har man ändå kommit en bit och har varit ute på en del tävlingar. Då kanske det blir så att de som tävlar Lätt C inte vågar komma i alla fall. Vi gör det här för första gången på den här nivån, sedan får vi utvärdera. Om folk är positiva ska vi försöka göra det varje år.
Vill inspirera äldre ryttare
I skrivande stund är den äldsta anmälda ryttaren över 70 år, berättar Betty.
– Vi vill gärna bidra till känslan att man kan fortsätta rida i alla åldrar. Inte bara hemma utan att man också kan komma ut och träffa andra. Vi gör det här mycket för gemenskapen.
Under helgen finns det möjlighet att delta i tre cuper – blåbärs-, hallon- eller päroncupen. Sponsorer är klara för samtliga klasser, det kommer att finnas utställare och servering på plats och på lördagskvällen anordnas en buffé för tävlingsdeltagare.
– Det är många som har hört av sig och vill komma på buffén på lördagen, men den är i första hand för dem som tävlar. Vi har upprättat en lista om det blir platser över. Det har spridit sig.
Till Väderstads hästsportklubbs sida om tävlingen
Proposition i Tävlingsdatabasen
Arkiv: Malena startade Facebook-grupp för mogna ryttare
Liknande webbartiklar
- Sissi och Nina Lilja: ”Även dressyrhästen mår bra av att få hoppa lite”
- Populära dressyrtävlingen för 50-plussare tillbaka: "I år är det fem cuper att delta i"
- Sissi och Nina Lilja satte solpaneler på ridhuset: "Mer el än vi använder"
- Digital dressyrcup för 50-plussare gör succé: "130 deltagare från olika länder"
- Succécupen för 50-plussare tillbaka – har säkerhetsanpassat tävlingen under pandemin
- Populär 50-plusgrupp jubilerar: ”Firar med kafferep vid datorn”
- Fler öppnar för 50-plussare: ”Vill skapa något som är bra för dem”
- Lanserar ny dressyrtävling för 50-plussare: "Sverige har en unik samling ryttare"
- Träna hästen hållbart – med hjälp av ett fokuserat träningsupplägg
- Spännande möten på årets Hästföretagarforum

Sophia hittade sin häst uppbunden i stallet
När Sophia Mårdh kom till stallet stod hennes häst Kai uppbunden i gången med fel grimma på sig. Någon hade tagit sig in i stallet under natten.
"Känns fruktansvärt och jag är orolig att det kommer att hända igen"

Storm, monsunregn, snö och myggjäklar!
Marie Karlberg skriver om sidvärtsregn, myggor stora som dasslock, sjukhusbesök och om det viktiga samarbetet med en mental coach.

"Vi söker inte den perfekta familjen”
Att vara ett familjehem innebär ofta en egen personlig resa. Peder Dam på VäxaEnheten berättar mer om familjehem och hur hästar har hjälpt till.
En häst kan verka som terapeut när det gäller att förstå känslor

Elin och Smokie nära att träffas av träd
Elin Tyskhagen och ponnyn Smokie hade änglavakt på uteritten. När de galopperade uppför backen föll plötsligt ett träd mitt framför dem.
Mamma Jessica filmade: "Vi var rätt chockade efteråt båda två"

Andreas Helgstrand förlorar bronsmedalj
Den danska dressyrryttaren förlorar bronset från Danska mästerskapen i juni, efter otillåten behandling av hästen Jovian.

Mathilda rider sitt första unghäst-VM
Beridaren Mathilda Bohlin, 20 år, ska få en ny erfarenhet. Den här veckan rider hon unghäst-VM i hoppning för första gången.

Checka hästen inför hösten
Efter sommar och bete är det dags att förbereda hästen för den kallare årstiden. Leg vet. Izabella Granswed ger tips på saker att tänka på inför omställningen.
Precis som man vänjer hästen vid gräs så vänj den vid grovfoder

När man råkar somna i boxen hos kompisen
Tracy Vigors på brittiska Hillwood Stud har publicerat ett hjärtevärmande klipp, där hennes son Harry råkat somna hos sin fölkompis.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ännu större transport från Cheval Liberté
Cheval Liberté lanserar nu en riktigt stor hästtransport, Touring Country XL. En släpvagn tillverkad av moderna material och hög komfort.

"Det var en lukt - det luktade död"
Amerikanen Tyrell Cotant är tillbaka i Danmark för att vittna om vad han upplevde under sin korta tid hos Viegård stuteri.

”Hästsekten” sluter upp för Jennie
Dressyrryttaren Jennie Nilsson från Kalmar har cancer och ingen bot finns i Sverige. Nu pågår en insamling för behandling utomlands.
"Så är det när hästmänniskor sätter igång, jag hinner inte med själv"

Ryttarförening vill minska segregation
Att minska segregationen och få fler unga in i arbetslivet. Det är syftet med det nya projektet hos Skaraortens ryttarförening.

När läromästaren blir ett nervvrak
Fler än en gång har man hört berättas om hästar som sålts som ”bomb-proof” men sedan skrämt sina nya ägare – spända och på sin vakt.
Tips på hur du kan hjälpa hästen att finna sig till rätta i sitt nya liv

Guide: Får jag dra mitt släp?
Det är släpet och bilens totalvikt som tillsammans avgör vilken körkortsbehörighet som behövs. Visst är det rörigt? Vi reder ut begreppen!

Hästgård i naturskön miljö med eget ridhus
I Halland finns en hästgård med ett boningshus i sekelskiftesstil, stall med fyra boxar, ridhus, ridbana och tio hektar mark.

”En game changer för varje ryttares sits”
Ridesum har lanserat ett hjälpmedel för alla ryttare – en AI-driven objektiv sitsanalys. Med en smartphone och appen får ryttaren en detaljerad analys.
AI-teknik ger direkt feedback och kan identifiera förbättringar

Full fart med Alva och Agnes
Syskonen Alva, åtta år, och Agnes, fem år, har två riktiga bästisar i ponnyerna Noddy och Lova. Här bjuder ponnyerna på en fartfylld galopp.

Dags att nominera ridsportens bästa
Det är dags att nominera till FEI awards 2023. Vinnare i de fem kategorierna presenteras på FEI:s stora gala i Mexico City senare i år.

Barnen har designat Luleå RK:s naturbana
Det har varit smyginvigning av Luleå ridklubbs nya naturbana. Den är anpassad för att fungera för ryttare med funktionsnedsättningar.

Häst påkörd av bil – fick avlivas
En häst blev på måndagen påkörd av en bil norr om Kristianstad. Hästen skadades så allvarligt att den fick avlivas på plats.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!