Betty Wahlborg och hennes häst Corazon. Klubben har gjort en bonusrosett, vem som får den blir en överraskning.
I augusti är det premiär för "Cup 50+", en tävling för dressyrryttare som är äldre än 50 år. Väderstad hästsportklubb vill att fler mogna ryttare ska göra comeback eller debut på tävlingsbanan och samtidigt uppleva en härlig gemenskap med likasinnade.
Text: Frida Bank
Foto: Lina Wahlborg och Adobe Stock
Betty Wahlborg är aktiv i Väderstad hästsportklubb i Östergötland. Hon är också en av över 2 500 medlemmar i Facebook-gruppen ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr”. I vintras fick hon idén att det vore roligt med en tävling för mogna dressyrryttare.
– Jag kollade med klubben och skickade ut frågan i gruppen. Där fick jag ett otroligt gensvar, på bara några timmar var det fullt med kommentarer. Alla sa "kör!".
Även Östergötlands ridsportförbund gav tummen upp och nu blir det hela verklighet. Den 11 och 12 augusti är det premiär för den lokala tävlingen "Cup 50+". Det blir åtta klasser, från Lätt C till Lätt A. Tävlingen arrangeras på Sissi och Nina Liljas anläggning i Gottlösa.
Över 100 anmälda
I söndags öppnade anmälan och det är redan över 100 startande. För många av dem innebär detta en comeback till tävlingsbanan, eller en debut.
– Det strömmar in anmälningar från nästan hela Sverige. Några kommer från Norrland, några från Skåne. De från Norrland kommer redan på onsdagen och har bokat in träningspass för Sissi först, sedan ska de tävla på helgen. Det är fler som är sugna på att göra samma sak, berättar Betty som nu är tävlingsansvarig.
– Den senaste diskussionen i gruppen på Facebook handlar om några som funderar på att boka en lastbil och köra hästarna tillsammans. Då kan fler komma långväga. Många som inte själva kan eller vill tävla vill komma och hjälpa till som funktionärer, fortsätter hon.
Tror på mindre prestige
Betty är överraskad av det stora gensvaret. Samtidigt tror hon att det är många 50-plussare som vill tävla, men som inte känner sig helt bekväma med att åka till "vanliga" tävlingar.
– Jag tror att det finns ett uppdämt behov. Det är många som berättat att de inte har tävlat sedan 70-talet. Nu vågar de. Om det är någon gång man ska göra comeback eller debut så är det nu, när alla likasinnade kommer. Det blir inte riktigt samma prestige.
Varför tror du att det är så?
– Man är lite ensam i ridsporten kan jag känna, om man inte tävlar i lag. Här är det många som känner varandra genom gruppen på Facebook. Där peppar vi varandra. Vi har stött och blött alla möjliga problem och har fått tips och råd.
– Det är också en konst att rida ett program bra. I dag är det hård konkurrens på tävling. Startar du en Lätt C är det alltid några som rider på över 70 procent. Ska du då starta för första gången kan du känna dig osäker, kanske tycker du att det är lite pinsamt och undrar om du gör rätt. Jag tror att det är många som vill, men du vet hur det är med självbilden... Så är det även om man är gammal. Om man tävlar för första gången eller om det var längesedan kan man bli lite osäker.
Alla över 50 år är välkomna
Tävlingen är öppen för alla födda 1968 eller tidigare, även ryttare som inte är medlemmar i Facebook-gruppen har anmält sig.
– Alla över 50 år är välkomna. Det gruppen bidrar till är att många känner varandra genom sociala medier. Det är häftigt.
Betty berättar att några har undrat varför de inte arrangerar klasser på högre nivå.
– Vi resonerar som så att tävlar man på medelsvår nivå, då har man ändå kommit en bit och har varit ute på en del tävlingar. Då kanske det blir så att de som tävlar Lätt C inte vågar komma i alla fall. Vi gör det här för första gången på den här nivån, sedan får vi utvärdera. Om folk är positiva ska vi försöka göra det varje år.
Vill inspirera äldre ryttare
I skrivande stund är den äldsta anmälda ryttaren över 70 år, berättar Betty.
– Vi vill gärna bidra till känslan att man kan fortsätta rida i alla åldrar. Inte bara hemma utan att man också kan komma ut och träffa andra. Vi gör det här mycket för gemenskapen.
Under helgen finns det möjlighet att delta i tre cuper – blåbärs-, hallon- eller päroncupen. Sponsorer är klara för samtliga klasser, det kommer att finnas utställare och servering på plats och på lördagskvällen anordnas en buffé för tävlingsdeltagare.
– Det är många som har hört av sig och vill komma på buffén på lördagen, men den är i första hand för dem som tävlar. Vi har upprättat en lista om det blir platser över. Det har spridit sig.
Till Väderstads hästsportklubbs sida om tävlingen
Proposition i Tävlingsdatabasen
Arkiv: Malena startade Facebook-grupp för mogna ryttare
Bland de föreningar som i helgen inledde kuststädningen finns Tjörns ridklubb. För programledarna i Nyhetsmorgon berättar de mer om aktiviteten.
Se inslaget från TV4 Nyhetsmorgon och intervjun med tjejerna från Tjörns RK
A-banbyggare Maria Alfredsson om svårigheter som kan dyka upp i olika klasser, hur du tar dig an dem och vad som är viktigt att tänka på när du går banan.
"Jag vill alltid känna att banan är fullt ridbar och känns inbjudande"
Centrerad ridning (CR) är en pedagogisk modell där man fokuserar på hur ryttaren använder sin kropp samt hur beteendemönster påverkar hästen.
"Vi anpassar pedagogiken och kommunicerar på rätt sätt just för dig"
Den här jockeyn bjuder på en balans- och akrobatakt av imponerande snitt. Att vara så definitivt på väg av hästryggen och ta sig tillbaka – imponerande.
Jessica Nordin är GP-ryttare, domare och medlem i Internationella Dressyrtränarklubben samt har utbildat ett antal hästar upp till svår dressyr.
"Utmaningen är att få ryttare att våga pröva vingarna utanför komfortzonen"
Den belgiska distanstränaren, och tidigare landslagsledaren, Pierre Arnould har stängts av i 20 månader och fått böter för att ha förfalskat i hästpass.
Använde en veterinärs stämpel för att ge sken av att hästar vaccinerats
Under fredagen meddelade det brittiska kungahuset att prins Philip, drottning Elisabeths make, avlidit 99 år gammal.
I veckans tävling, i samarbete med Schockemöhle Sports, kan du vinna ett par sprillans nya ridbyxor som både är stilrena och bekväma.
Hur kommer det sig att besiktigade och godkända hästtransporter med rötskador kan rulla på våra vägar? Det frågade sig hästtransportföretaget Trailerimport.
Henrik von Eckermann och Janika Sprunger har blivit föräldrar. Det är International Jumping Riders Club som berättar om den glädjande nyheten.
Babyboomen bland hoppeliten fortsätter – Guerdat blev pappa tidigare i veckan
Ponnyn Iris vet verkligen hur man kickar igång helgen. I longeringen sparar hon inte på krutet, utan visar matte ren livsglädje.
Det är dags att välkomna ett gäng med nya experter till Hippson.se. Den första att presenteras är ingen mindre än tränaren Lennart Lindelöw.
"Det absolut roligaste med att vara tränare är följa elevernas utveckling"
Louise Chatteli och hästen Hannibal brukar besöka sjuka barn. På grund av spridningen av EHV-1 kan hon inte bedriva sin verksamhet i nuläget.
Rider alla hoppryttare i snabb galopp och dressyrryttare i ”möösgalopp”? Kajsa Boström menar att rätt utbildade ryttare väljer rätt tempo till det de ska göra.
Sätt övergångarna med serpentinen, åttvolten och treklövern. Ewa Angantyr berättar hur du gör träningspasset lite roligare, för både dig och hästen.
Ewas tre favoritmönster håller hästens intresse uppe hela ridpasset
GreenFeeds sortiment är kundanpassat och de erbjuder flera olika storlekar på balar. Allt utifrån kundens behov och möjlighet till förvaring.
"Våra kunder är allt från ridskolor, travanläggningar och mindre stall"
Annika Axelsson var en av alla ryttare som var på plats under Sunshine Tour. Hennes sto Agnetha Z var en av de hästar som blev allvarligt sjuk.
En 87-årig man i Växjö kommun döms för vårdslöshet i trafik efter att han i januari körde på ett ridande ekipage med sin husbil.
Mannen döms mot sitt nekande – lyssna på P4 Kronobergs inslag
Dagen efter han tagit OS-brons sa Andreas Helgstrand upp sig för att starta eget. Nu är Helgstrand Dressage känt över hela ridsportvärlden.
Berättar om sitt koncept och målet att bygga världens ledande hästföretag
Steve Guerdat och Fanny Guerdat Skalli har blivit föräldrar – dottern Ella är född. Steve ligger fortsatt i topp på världsrankingen, men tvåan knappar in.
– TEMA: Hållbarhet i stallet
– Porträtt: Tinne Vilhelmson Silfvén
– Öppna för fina slutor
– Balans och rymt mellan hindren
– Motivationen - vad är du?
– Bota vanliga hudproblem
...och mycket, mycket mer!