Betty Wahlborg och hennes häst Corazon. Klubben har gjort en bonusrosett, vem som får den blir en överraskning.
I augusti är det premiär för "Cup 50+", en tävling för dressyrryttare som är äldre än 50 år. Väderstad hästsportklubb vill att fler mogna ryttare ska göra comeback eller debut på tävlingsbanan och samtidigt uppleva en härlig gemenskap med likasinnade.
Text: Frida Bank
Foto: Lina Wahlborg och Adobe Stock
Betty Wahlborg är aktiv i Väderstad hästsportklubb i Östergötland. Hon är också en av över 2 500 medlemmar i Facebook-gruppen ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr”. I vintras fick hon idén att det vore roligt med en tävling för mogna dressyrryttare.
– Jag kollade med klubben och skickade ut frågan i gruppen. Där fick jag ett otroligt gensvar, på bara några timmar var det fullt med kommentarer. Alla sa "kör!".
Även Östergötlands ridsportförbund gav tummen upp och nu blir det hela verklighet. Den 11 och 12 augusti är det premiär för den lokala tävlingen "Cup 50+". Det blir åtta klasser, från Lätt C till Lätt A. Tävlingen arrangeras på Sissi och Nina Liljas anläggning i Gottlösa.
Över 100 anmälda
I söndags öppnade anmälan och det är redan över 100 startande. För många av dem innebär detta en comeback till tävlingsbanan, eller en debut.
– Det strömmar in anmälningar från nästan hela Sverige. Några kommer från Norrland, några från Skåne. De från Norrland kommer redan på onsdagen och har bokat in träningspass för Sissi först, sedan ska de tävla på helgen. Det är fler som är sugna på att göra samma sak, berättar Betty som nu är tävlingsansvarig.
– Den senaste diskussionen i gruppen på Facebook handlar om några som funderar på att boka en lastbil och köra hästarna tillsammans. Då kan fler komma långväga. Många som inte själva kan eller vill tävla vill komma och hjälpa till som funktionärer, fortsätter hon.
Tror på mindre prestige
Betty är överraskad av det stora gensvaret. Samtidigt tror hon att det är många 50-plussare som vill tävla, men som inte känner sig helt bekväma med att åka till "vanliga" tävlingar.
– Jag tror att det finns ett uppdämt behov. Det är många som berättat att de inte har tävlat sedan 70-talet. Nu vågar de. Om det är någon gång man ska göra comeback eller debut så är det nu, när alla likasinnade kommer. Det blir inte riktigt samma prestige.
Varför tror du att det är så?
– Man är lite ensam i ridsporten kan jag känna, om man inte tävlar i lag. Här är det många som känner varandra genom gruppen på Facebook. Där peppar vi varandra. Vi har stött och blött alla möjliga problem och har fått tips och råd.
– Det är också en konst att rida ett program bra. I dag är det hård konkurrens på tävling. Startar du en Lätt C är det alltid några som rider på över 70 procent. Ska du då starta för första gången kan du känna dig osäker, kanske tycker du att det är lite pinsamt och undrar om du gör rätt. Jag tror att det är många som vill, men du vet hur det är med självbilden... Så är det även om man är gammal. Om man tävlar för första gången eller om det var längesedan kan man bli lite osäker.
Alla över 50 år är välkomna
Tävlingen är öppen för alla födda 1968 eller tidigare, även ryttare som inte är medlemmar i Facebook-gruppen har anmält sig.
– Alla över 50 år är välkomna. Det gruppen bidrar till är att många känner varandra genom sociala medier. Det är häftigt.
Betty berättar att några har undrat varför de inte arrangerar klasser på högre nivå.
– Vi resonerar som så att tävlar man på medelsvår nivå, då har man ändå kommit en bit och har varit ute på en del tävlingar. Då kanske det blir så att de som tävlar Lätt C inte vågar komma i alla fall. Vi gör det här för första gången på den här nivån, sedan får vi utvärdera. Om folk är positiva ska vi försöka göra det varje år.
Vill inspirera äldre ryttare
I skrivande stund är den äldsta anmälda ryttaren över 70 år, berättar Betty.
– Vi vill gärna bidra till känslan att man kan fortsätta rida i alla åldrar. Inte bara hemma utan att man också kan komma ut och träffa andra. Vi gör det här mycket för gemenskapen.
Under helgen finns det möjlighet att delta i tre cuper – blåbärs-, hallon- eller päroncupen. Sponsorer är klara för samtliga klasser, det kommer att finnas utställare och servering på plats och på lördagskvällen anordnas en buffé för tävlingsdeltagare.
– Det är många som har hört av sig och vill komma på buffén på lördagen, men den är i första hand för dem som tävlar. Vi har upprättat en lista om det blir platser över. Det har spridit sig.
Till Väderstads hästsportklubbs sida om tävlingen
Proposition i Tävlingsdatabasen
Arkiv: Malena startade Facebook-grupp för mogna ryttare
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!