Dressyr
Publicerad: 2006-06-20Balansen är viktig i centrerad ridning
En lördag i början av juni ordnade Svenska Ridtravarföreningen en clinic i centrerad ridning i Solvallas ridhus. Instruktör var Maria Berggren, en av de tränare i Sverige som genomgått steg två av utbildningen till instruktör inom centrerad ridning.
Utbildningen består av fyra steg och här i landet finns bara en instruktör som gått alla fyra stegen. Maria är även utbildad husdjursagronom och arbetar till vardags på Västmanlands Naturbruksgymnasium i Sala.
- Centrerad ridning är ingen egen gren, utan själva principen kan användas oavsett vilken gren man håller på med, säger hon.
Maria förklarar att den centrerade ridningen passar väldigt bra till ridtravare eftersom de ofta har svårt med balansen och behöver extra hjälp från ryttaren.
Hitta "mag-ögonen"
Förmiddagen inleds med ett avsuttet pass, som bland annat går ut på att ryttarna ska hitta sina "mag-ögon". Maria förklarar:
- Tänk dig att du skulle ha dina ögon placerade strax under magen, ungefär i höjd med naveln, och att du tittar dit du ska med dina magögon för att svänga hästen. Då kommer du naturligt att vrida höfterna åt rätt håll när du svänger och på köpet ge rätt benhjälper!
Efter lunch är det dags för ridning i mindre grupper. Maria börjar med att titta hur sadlarna ligger på hästarna och rekommenderar några elever att stoppa en padd under sadeln för att höja den baktill och undvika att ryttaren hamnar i stolsits. Endast en av eleverna har det motsatta problemet, att sadeln tippar ryttaren framåt.
- Ligger sadeln dåligt kan man inte sitta i balans, förklarar Maria.
Padden är bara en tillfällig lösning och Maria rekommenderar att man låter justera sadeln, eller hittar en som passar bättre, senare.
Ska inte trampa ner hälarna
Därefter får gruppen skritta runt ridhuset och Maria ber dem föreställa sig vad som skulle hända om hästen skulle försvinna under dem, hur skulle de landa? På rumpan eller på fötterna? De flesta i gruppen medger att de nog skulle landa på rumpan och Maria håller med. Hon förklarar för ryttarna att de inte ska sitta på rumpan som på en stol utan snarare stå, som när de står på marken.
- Glöm allt ni lärt er om att trampa ner hälarna, säger hon till eleverna och förklarar att när man trampar ner hälen så spänner man benet.
Istället ska man sträva efter att hålla foten plant, återigen ungefär som när man står på marken. Dessutom trycker man lätt fram foten när man trampar ner hälen, vilket ytterligare bidrar till en dålig sits.
Hon påminner ryttarna om att det är extra viktigt att de tänker på att inte ta spjärn med foten och trycka den framåt när de ska bromsa hästen. Det ger felaktiga signaler till hästen som inte förstår om den ska bromsa eller gå framåt.
Tänk på bäckenet!
Ryttarna får fortsätta att skritta runt och nu ska de fokusera på hur deras eget bäcken rör sig.
- Föreställ er att ni cyklar baklänges, instruerar Maria och visar med armarna hur man ska föreställa sig att pedalerna rör sig.
Det ser inte helt enkelt ut, men det ger resultat, framför allt på en av hästarna kan man se skillnad när ryttarens inverkan skapar en ärlig framåtbjudning som inte funnits tidigare.
Därefter får eleverna fortsätta att fokusera på hästens benrörelser. Maria liknar hästens steg vid en cirkel, där ridtravaren ofta har en väldigt oval och framåtlutande profil. Målet är att göra den cirkeln rundare och högre, vilket leder till ett kortare och mer samlat steg.
Maria instruerar eleverna att återigen tänka på hur de cyklar med bäckenet, men nu föreställa sig hur pedalerna rör sig i en mindre och rundare båge.
Konkreta råd
Maria är väldigt tydlig när hon instruerar eleverna och använder mycket gester för att förklara vad hon menar. Hon tar sig tid för varje elev och kommer med konkreta råd. En av hästarna placerar sina framben väldigt tätt ihop och Maria instruerar ryttaren att hjälpa hästen genom att bredda sina händer lite grann. Det ska hjälpa hästen att förstå att den kan bredda sina framben.
Även fast en timme förflutit och hästarna enbart skrittat så kan man se en skillnad både hos hästar och hos ryttare. Bättre sitsar och fokuserade hästar som skrittar med en annan energi och hållning. Till exempel har en av hästarna blivit mycket lugnare, den frustar och slickar sig om munnen och Maria är nöjd:
- Där ser man verkligen att hästen fått något att tänka på!
En av dem som var med på clinicen är Eva Lundberg. Hon rider sin häst River Plate, ett varmblod som började sin omskolning så sent som i december förra året:
Vad lärde du dig på clinicen?
- Jag lärde mig sitta på ett helt annat sätt! Och min häst fick en helt annan framåtbjudning, han som alltid brukar skritta så långsamt.

Innan ridpasset börjar kontrolleras hur sadlarna ligger på hästarna.
Maria instruerar eleverna att inte trampa ner hälarna.
Maria Berggren har gått två av fyra steg inom CR-instruktörsutbildningen.
Evas häst fick en helt ny framåtbjudning!
Förmiddagen inleddes med ett avsuttet pass med fokus på ryttarna. (Foto: Lotta Silfverberg)
Ryttarna fick tänka på hur hästarna rörde sina ben och försöka påverka rörelsekurvan.
relaterade artiklar

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!