Dressyr
Publicerad: 2014-10-20
FOTO: Jessica Drugge
Bastos: ”Hästens ganasch är som ett filter”
Paulo Bastos delade med sig av sina kunskaper under en föreläsning och clinic på Stall Johannesberg. Han bjöd bland annat på två viktiga kontrollpunkter för när hästen går i rätt form – lite otippat var det ganaschen och manken.
Text: Anna Nordin
– Alla hästar är olika och vi måste anpassa oss till individen i varje moment, inleder Paulo, vars portugisiska utbildning på ett ungefär motsvarar B-tränare i Sverige.
Målet är att hästen ska arbeta bakifrån, med rygg och bakben fram till en kontakt, men det är inget man åstadkommer direkt. Du behöver använda dig av olika positioner under ridningen för att så småningom komma dit, menar Paulo.
Han kommer alltså ursprungligen från Portugal och är tränare både i dressyr och i working equitation. Enligt Paulo finns det två viktiga punkter att kontrollera för att säkerställa att hästen arbetar i en för sig lämplig form.
– När ganaschen och manken hamnar i rätt position möjliggör vi för hästen att arbeta som vi önskar, bakifrån och framåt till en mjuk kontakt.
Ett filter för kommunikation
Med ganaschen avser Paulo vinkeln mellan huvudet och halsen.
– Ganaschen absorberar och accepterar kontakten med vår hand, om hästen är spänd här kan den inte acceptera tygeltagen. Tänk på att du genom tygeln ska ha kontakt med hästen. När den är avslappnad och mjuk kan du be den om saker. Då accepterar den att du förändrar läget vid ganaschen.
Om du kan kontrollera ganaschen kan du få hästen avslappnad i munnen. Då kan du få ett svar från hela hästens kropp när du använder tyglarna, hästen kan alltså arbeta bakifrån och du kan få ett svar från bakdelen. Paulo visualiserar sin förklaring:
– Ganaschen är som ett filter. När den är spänd blir den blockerad och vi kan inte arbeta med någonting som finns bakom den – hals, rygg eller bakdel. När den är avslappnad är filtret ”öppet” och kommunikationen går vidare hela vägen.
”Lagom” kontakt med munnen
Vanligen förekommer två typer av fel när det gäller kontakten. Antingen har ryttaren för stark kontakt, hästen är superkontrollerad – i vissa fall även med hjälp av gramantygel – och positionen är negativ för den. Om vi strävar efter att få hästen så rund som möjligt med en hård kontakt eller med graman får den hela sin vikt på framdelen. Hästen ska varken vara ”överrund” eller ha sänkt rygg, det gäller att hitta dess individuella läge mittemellan.
Ibland har ryttarens fokus i stället hamnat på att ha en så lätt kontakt som möjligt vilket har gått för långt, ryttaren håller knappt i tygeln. Inte heller det ger oss möjlighet att inverka korrekt.
– Det är inte så enkelt att åstadkomma ”en lätt kontakt” med en häst som är stark eller springer. En sådan häst är inte vän med tygeln och protesterar så fort vi rör tyglarna. Många gånger ser man att häst och ryttare har kommit till ett ”fredsavtal” där ryttaren inte stör hästen, som i gengäld inte stör ryttaren. Det är inte den typen av ”lätthet” vi eftersträvar i kontakten, eftersom hästen i det fallet inte accepterar kontakt. Och det hindrar ekipaget att komma vidare i sin utbildning, säger Paulo.
Överge inte en het häst
Heta hästar är ofta just heta för att de är osäkra på vad vi vill.
– Att då göra så lite som möjligt för att ”inte störa” hästen gör den i själva verket än mer osäker, het och springig, förklarar Paulo.
Hästen upplever att den själv måste ta kontroll över situationen. Den behöver bestämma själv, eftersom ryttaren inte gör det, inte håller i tyglarna. Om vi inte ber den om något uppstår en kombination av att vara otrygg och uttråkad. Känner hästen sig i stället lite mer kontrollerad och trygg så slutar den också att vara het.
– Målet med kontakten är att hästen ska kunna behålla samma tempo, position etcetera som vi har satt den i, utan att vi behöver inverka, säger Paulo.
Vi ska enligt honom kunna välja om vi rider utan kontakt eller tar kontakt, utan att hästen för den sakens skull ändrar form eller fart. Om hästen är bekväm och vi släpper kontakten behåller den positionen. Om inte kommer den att förändra det som inte känns bra.
Nacken högst – en sanning med modifikation
Vi hör ofta att när hästen går i rätt form ska nacken vara högsta punkten. Paulo menar att det är en sanning med modifikation.
– Detta är den position som är absolut svårast för hästen att arbeta korrekt i. Det är ett slutmål som kräver styrka, balans, utbildning och rätt kroppskonstitution. En sådan form är inte rättvis att efterfråga om hästen inte är redo för det. Gör vi det för tidigt tappar hästen rygg och bakdel. Det karaktäriseras till exempel av mycket benrörelser fram som inte har sin motsvarighet i bakbenen, säger han.
När hästen redan är i en samlad position, men utan ryggverksamhet, kan den inte gå framåt eller länga steget. Har vi en falsk samling, lågt tempo utan rygg, kommer hästen inte att länga när vi släpper fram den, utan i stället springa (öka takten) eller sakta av.
– Alla hästar vill av naturen framåt. Vill de inte det måste vi hitta anledningen, i deras eller i ryttarens kropp, säger Paulo.
Om ganaschen kan sägas vara vår kommunikationscentral framifrån och bakåt, från mun till rygg och bakdel, så har manken motsvarande funktion för kommunikationen åt andra hållet.
– När manken är avslappnad kan kraften passera igenom den från rygg och bakdel, och det kan ge oss mer ”tryck” i hästen, säger Paulo.
Då manken kommer upp kommer även bröstryggen upp, då är det lätt att få en bra kontakt och för hästen att skjuta på bakifrån.
Bakom lod eller bakom bettet
Paulo betonar att det är skillnad på om hästen går bakom lodplanet eller bakom bettet.
– Under hästens utbildning kommer det emellanåt att vara en fördel att arbeta den på ett sätt som får till följd att nosryggen hamnar bakom lod. Till exempel för att få den avslappnad, bekväm, kontrollerad och för att den ska kunna skjuta på bakifrån. När hästen arbetar på ett äkta sätt bakifrån kommer den också att vilja komma upp i formen och så småningom få nacken högst, säger han.
Däremot ska hästen aldrig vara bakom bettet, med det menar Paulo att den inte arbetar äkta bakifrån. Om vi driver på mer kommer den då att stanna bakom lod, trots att mer energi och mer rörelse genom kroppen borde leda till att den kommer upp i formen.
– Tvingar vi ner hästen i en position bakom lod, med hjälp av tygelkraft, kommer den att hamna bakom bettet. Om vi fokuserar för mycket på halsens position tappar vi bakdel och rygg.
Formen måste anpassas till varje hästs exteriör, utbildningsnivå och typ av problem eller svagheter. För en häst som går bakom bettet gäller att lära den att bli vän med sitt bett och att inte vara rädd för kontakt.
– Tänk lång hals, manken upp och inte bakom lod med en sådan häst, tipsar Paulo.
”Nacken högst” är enligt honom mer av en utbildningskontroll än en fast position för träning, där är det alldeles för svårt att få hästen att arbeta korrekt.
– Om vi behåller samma vinkel i ganaschen som när nacken är högst och hästen arbetar rätt, då kommer det i en lägre form innebära att hästen går bakom lod, förklarar Paulo.
Fart döljer problem
Paulo ger tips om en övning som kan visa om hästen arbetar korrekt genom kroppen.
– Öva samling utan energi, utan rörelse framåt. Fart är ofta en ”mask” som döljer. Den löser inga problem, bara hindrar oss från att se dem och ta itu med dem, säger han.
Ha hästen i en låg form och sakta ner så mycket du kan i skritt, trav eller galopp. Det ska vara låg energi, lågt tempo, som en ”piaff” utan drivning. Hästen ska vara avslappnad.
Antingen kommer din häst att gå ner i skritt eller stanna av den låga energin, det tyder i så fall på att den inte är avslappnad i ryggen. Gör i så fall bara om tills hästen hittar avspändheten och kan fortsätta (men driv inte på). Eller så kommer den att gå ännu mer framåt. Många hästar har lärt sig att ryttaren löser allt genom mer drivning.
Målet är att övningen ska förbereda hästen för en högre grad av samling.
– Pröva även att ibland göra den med långa tyglar. Går det vet du att det inte är du som får det att fungera, utan att det verkligen är hästen som jobbar, säger Paulo.
Han avslutar med att säga:
– Kontakten med hästen ska vara mjuk och elastisk, hästen ska gilla den. Lek med din häst, känn att kontakten fungerar från ganaschen och bak, samt genom manken framåt på en avslappnad häst.
En av kvällens åhörare gör en kort och insiktsfull sammanfattning:
– Ingen form är fel, så länge den inte är framtvingad.
Du behöver kunna använda dig av olika positioner under ridningen. Formen får inte bli stel och statisk. FOTO: Loretta Fitz
Drangelska ridinstitutet stod som värd för kvällen, de arrangerar en miniclinic varje månad med olika föreläsare och teman. Se www.drangelska.se. Mer information om Paulo Bastos finner du på www.paulobastos.se.
taggar
Liknande webbartiklar
- Tömkörning med Paulo Bastos: ”Hästen ska vara avslappnad och halsen lång”
- Paulo Bastos - när dressyr möter WE
- Marielle räddade sjuk häst i hage: ”Viktigt med rutiner för vem som har ansvar”
- ”En avslappnad hästmun berättar väldigt mycket”
- ”Kontakten mellan häst och ryttare är det mest fundamentala”
- It's friday
- Kontakt
relaterade artiklar

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!