Dressyr
Publicerad: 2023-10-01
Diploids framgångssaga fortsätter med vinst i sjuårsfinalen: "Bara ren och skär glädje!"
Diploid har vunnit Breeders Trophy som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger i sjuårsfinalen. Vendela Eriksdotter Rubin finner inte ord som beskriver hur bra hennes tävlingskompis är.
– Jag har aldrig suttit på en häst som älskar att tävla så mycket, säger ryttaren.
Text: Frida Bank
Foto: Roland Thunholm
Diploid (e. Hesselhöj Donkey Boy – Topaasch, uppf. Lena Nyström, äg. Stockholm ridsport AB) är tillbaka i Flyinge och vill inte vara sämre än tidigare år. Valacken har utvecklats väl under ryttaren Vendela Eriksdotter Rubin och kan nu även titulera sig som sjuårsvinnare. Vendela visade som vanligt en mjuk och harmonisk ritt som både publiken och domarna tyckte mycket om.
– Vi gillade det också och det såg ut som att du verkligen njöt av din ritt. Du har en underbar häst, sa domarna och tryckte på att " precis allt var bra" med traven som fick hela 9,2 i betyg. 9,0 blev det även för galoppen och 9,5 för framtiden. Totalt 79,429 procent.
– Det är en väldigt talangfull häst, vi kan se att den går Grand Prix om några år, sa domarna.
Vendela säger att valacken gav en så fin känsla och att han kändes väldigt luftig inne på banan.
– Jag tror aldrig att han har visat sina gångarter så bra som han gjorde i dag, och det syntes också på poängen, säger hon.
"Älskar att tävla"
Diploid är en häst som växer och blir snäppet bättre inne på tävlingsbanan, jämfört med på hemmaplan.
– Han älskar att tävla. Han är aldrig så bra som han är på tävling. Jag kan inte säga att det finns en bättre tävlingsindivid än vad han är. Jag har aldrig suttit på en häst som älskar att tävla så mycket, och som blir så mycket bättre på tävling. Annars brukar man vara glad att man lyckas göra hälften av det man lyckas med hemma, men på honom så funkar allt. Han är jättefin hemma också, men han växer verkligen och är med mig, det är en så galet fin häst, säger hon.
Siktar på Lövsta-serien för unga hästar
Ägaren, Lottie Fredell, är Vendelas gudmor. Hon hittade Diploid som föl hos uppfödaren Lena Nyström och de tre har fortsatt sitt engagemang runt hästen.
– Han var här (på Breeders, reds. anm) som treåring, som hingst, men då kom han aldrig in på banan. Som fyraåring hade Vendela bara haft honom i en månad, då gick han precis utanför final, berättar Lottie.
Nu är siktet inställt på att på bästa sätt förbereda Diploid för Grand Prix och det finns inga tvivel på att han kommer att klara det galant.
– Det är Lövsta Future Challenge som vi siktar på härnäst. Nu blir det en träningsperiod med mer fokus på att ta steget upp till Grand Prix än att tävla jättemycket. Men han är så fantastisk att jobba med. Det är bara ren och skär glädje att göra det varje dag. Verkligen, säger Vendela.
– Han har så lätt för allt som är svårt. Så mycket energi, arbetsglädje och arbetsmoral. Han vill alltid göra rätt. Det finns inget jag kan säga här i dag som beskriver hur bra han är. Det finns inte ord.
Hos uppfödaren Lena Nyström väntar ett helsyskon till Diploid.
– Det är jättekul, för om det blir en kille vill Lottie ha honom och blir det en tjej vill Vendela ha henne, säger Lena.
– Och blir det en kille hamnar han hos Vendela ändå, säger Lottie.
Buskhagas Tsjai tvåa
Linnéa Holmgren och valacken Buskhagas Tsjai (e. Tailormade Temptation – Sandro Hit, uppf. och äg. Stall Buskhaga, Malin Holmgren) fick också mycket beröm för sin uppvisning som resulterade i en andraplats på 78,743 procent.
– Höjdpunkten var absolut traven, den är så elastisk, har bra rytm och är aktiv. Han blev lite stark i kontakten på diagonalen och ville mer framåt än du, men vi ger 9,5 för traven, sa domarna.
– Det är en underbar häst med mycket potential, du behöver bara utveckla en lätt kontakt och en mer öppen form. Det blir en 9:a för framtiden.
Yvonne Österholms sto Elva VS (e. Eclectisch – Don Primero, uppf. och äg. Vikestallet AB) kom på tredje plats. De fick 76,357 procent med 8,8 i betyg för både lösgjordhet och framtid.
Tidigare på Hippson.se:
Benjamin Werndl om testridningen: "En rad högkvalitativa hästar"
Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen: "En fantastisk häst"
Emmylou vann sexårsfinalen: "Där satt den!"
Bildspel: Häng med på auktion
Hoppas på många talangfulla hästar
Bästa treåringarna utsedda vid Breeders: "Han är unik"
taggar
Liknande webbartiklar
- "Drottningen" regerade i femårsfinalen: "Hon är så ambitiös"
- Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen: "Herregud, det är en fantastisk häst"
- Emmylou vinner sexårsfinalen: "Där satt den"
- Sexårsstjärnan Diploid vann: "Det är bara att rida på och njuta"
- Vendela och Diploid toppade femårsfinalen: "Harmoni plus, plus, plus!"
- Benjamin Werndl om fyraårsfinalen: "En rad högkvalitativa hästar"
- En nykomling och en återvändare – testryttarna är klara
- Femårssegraren Diploid njuter på lösdriften: "Handlar om att skapa de bästa förutsättningarna"
- Amadieu treårsvinnare i Flyinge: "Han hoppar alltid bra"
- Dressyruppfödaren vann med hopphästen: "Väldigt förståndig och klok"

Ponnyn Lindur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lindur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.

Större yta gör att hästar sover längre
Hur ska vi hålla våra hästar för att de ska ha så hög välfärd som möjligt? Varför visar tamhästar oftare upp aggressiva beteenden än vildhästar?

Många spår efter svenska arméns hästar
Ståtliga gamla stallar, rustika ridhus och en sfär som andas häst. I många svenska städer finns spår från när hästen var en betydande del av armén.
»En del stallar har blivit parkeringshus och andra är bostadsområden«

Professionell hästanläggning i Skåne
På Lottentorp Gård utanför Sjöbo finns det mesta att önska av en hästanläggning. Totalt 66 boxar, ridhus, ridbana och 19 hektar mark.

Lövsta Stuteri stöttar Pippi of Today
I ett nytt initiativ vill Lövsta Stuteri samla in pengar till Pippi of Today – som syftar till att hjälpa och stötta flickor på flykt till en bättre framtid.

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

”Fler kommer att våga säga ifrån”
Dressyrens förbundskapten Bo Jenå står fast vid att han aldrig sett metoder likt de som syns i Helgstrand-dokumentären hos svenska ryttare.

Hjärnskakning i fokus för ny forskning
Det faktum att män och kvinnor på precis samma villkor inom ridsporten gör att de är ett bra underlag för ett nytt forskningsprojekt.
"Hjärnskakning är den absolut vanligaste personskadan bland ryttare"

Bill och Marco flyger över 1,30 på tävling
Sara har haft några häftiga tävlingshelger. Felfritt och placering i 1,30 med Bill. Marco är tillbaka i gammal god form och hoppar minst lika bra.

”Tävling är inte ett mål i sig”
Han är portugisen i Sverige som kombinerar klassisk dressyr med WE. Paulo Bastos håller clinics och lektioner i Europa samt föder upp lusitanos.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!