Till vänster Betty Wahlborg och hennes häst Corazon. Till höger de fina cuprosetterna.
I helgen var det äntligen premiär för "Cup 50+", en tävling för dressyrryttare äldre än 50 år. Väderstad hästsportklubb i Östergötland stod som arrangör och eldsjälen Betty Wahlborg berättar att arrangemanget blev en succé.
Text: Anki Yngve
Foto: Lina Wahlborg och Privat
Det hela började med att Betty Wahlborg inspirerades av Facebook-gruppen ”Vi 50+ som tränar och tävlar i dressyr” där hon själv ingår. Den gav henne idén om en tävling för mogna dressyrryttare, hon luftade sina tankar och responsen blev översvallande.
– Jag kollade med klubben och skickade ut frågan i gruppen. Där fick jag ett otroligt gensvar, på bara några timmar var det fullt med kommentarer. Alla sa "kör!", berättade hon för Hippson tidigare i somras.
Nu i lördags och söndags hölls alltså den ovanligt prestigelösa tävlingen "Cup 50+" med 160 starter, på Sissi och Nina Liljas anläggning i Gottlösa. Klasserna var från LC till LA och ingick i Blåbärscupen, Halloncupen eller Päroncupen.
Hej Betty, berätta, hur gick det?
– Alltså, det var helt fantastiskt, en riktig succé! Några kom redan torsdag kväll från Skåne och Stockholm, och redan klockan 9.00 på lördag morgon var det fullt med publik på läktaren. Det hör inte till vanligheterna på lokala dressyrtävlingar!
– Alla som red fick massor av applåder, det var helt otroligt. Mycket av publiken var hitrest, alltså entusiaster som är med i Facebook-gruppen. Bland annat kom ett gäng från Laholm bara för att titta, det är 40 mil. Och ett par från Finland dök upp, de hade planerat in tävlingen som första stopp på sin Sverige-semester.
– Vi brukar aldrig behöva parkeringsvakter på våra dressyrtävlingar eftersom vi har en jättestor plan att ställa bilar och transporter på. Men det fick vi lösa den här gången, det blev fullt!
Vad har du fått för respons?
– Feedbacken var verkligen bra, vi delade ut en enkät till ryttarna efteråt om vad vi skulle kunna utveckla. Alla ville komma tillbaka, jättejättekul! Stämningen var härlig hela helgen, alla peppade och hjälpte varandra och tyckte bara att det var roligt.
– Samtliga deltagare fick en rosett efter sin första start att ta med hem, oavsett resultat. Det var väldigt uppskattat. Jag har fått massor av fina mejl och meddelanden från besökare och ryttare nu efteråt.
Vid sidan av själva tävlingen, hade ni några andra aktiviteter?
– Ja, på lördagskvällen bjöd vi in till en enklare buffé. Från början var den tänkt att vara enbart för deltagare, men vi kunde öppna upp lite för hitresta icke-ryttare också. Vi hade lite invigning, klubbens ordförande klippte bandet och Sissi Lilja sa några väl valda ord. Och så hade vi ett lotteri eftersom vi hade fått in så många fina saker från våra sponsorer.
Blir det en fortsättning?
– Ja, vi kommer att köra nästa år också. På styrelsemötet nu på måndag ska vi boka in ett datum och ansöka om det hos förbundet. Och vi kan faktiskt ta emot ännu fler nästa gång, den här gången satte vi gränsen vid 160 starter eftersom det var något nytt för oss. Det är skönt att inte ha så långa dagar första gången.
Resultat hos Equipe
Tidigare på Hippson.se:
Anordnar dressyrtävling för 50-plussare: ”Det strömmar in anmälningar”
Helgstrand Dressage går nu in i ett nytt samarbete med den tyska OS-medaljören Ludger Beerbaum. De satsar vidare i ett gemensamt bolag.
Lotta Zimmermann började rida som barn, tog en paus, kom tillbaka och fann kärleken till lusitanohästen och den portugisiska ridningen.
"Den portugisiska skolan fokuserar mer på att hästen ska hitta sin egen balans"
Som hästsportens spelbolag jobbar ATG med och för hästarna 52 veckor om året. Varje år. Men vad innebär det? Det beskriver Maria Guggenberger, hållbarhetschef på ATG, i en krönika på temat.
"Vi är stolta bidragsgivare till Hästnäringens Nationella Stiftelse, HNS"
Låt mig får sova bara lite till, ska strax gå upp. Visst vill man bara ligga kvar i sängen när klockan ringer på måndag morgon.
Denna hästen har hittat hagens djupaste vattenpöl. Och tvekar inte att ta sig ett "härligt" lerbad.. Pax för att inte borsta den hästen!
Här svarar Nina Bengtsson på hur man lär en hopphäst, som vid minsta antydan av varvbyte även byter galopp, att gå i förvänd galopp.
Nordsteds Förlag och Storytel ger senare i år ut Sophie Jahn bok om uppväxten på "Hästgården". Där en idyllisk fasad dolde våld och övergrepp.
Berättar om uppväxten i sin fars våld samt om kampen för gården och djuren
Team Equus for Hope är en välgörenhetsorganisation full med ridande medlemmar. I vår drar föreningen igång en cup där alla får vara med.
"Vill göra något där många kan vara med och det är enkelt att delta"
Folkkäre Järvsöfaks lämnade jordelivet i höstas. Kallblodskungen är ett fantastiskt exempel på en travhäst som verkligen fick ett värdigt liv. Från start till mål.
Hon har storsatsat som hoppryttare – trots att hon har sju hål i luftstrupen. My Lagerberg berättar om svårigheterna och kärleken till hästarna.
Flera operationer och isolerad i USA: ”Hästarna har varit min drivkraft”
Det kom in massor av bidrag när Norra Skånes fjordhästförening ordnade en digital maskerad. Träffa Pippi, Luigi, Snögubben och Dartanjang.
Stort bildspel: "Det enda som begränsade var den egna fantasin"
Att hitta var problemet sitter när en häst är diffust halt kan vara svårt. Kajsa funderar också på begreppet smärtminne – har hästar det eller inte?
"Det är nedärvt i generna att hästen behöver kunna springa fort och se frisk ut"
För sjätte gången kommer Christina Sääfs minnesstipendium att delas ut till en unghästutbildare. Det delas ut under Billdal Horse Show i slutet av mars.
2019 fick Jüri Sokolovski stipendiet – pausades 2020 på grund av pandemin
På lördagsmorgonen hittades en häst nedkyld i ett dike i Kungälvs kommun. Innan räddningstjänsten hann fram hade hästen kunnat ta sig upp.
Det är nästan mer regel än undantag att hästar trippar runt vid uppsittning. Och experterna är ense om orsaken, vi ryttare är för inkonsekventa.
Axevalla Hästcentrum är gymnasieskolan där eleverna utbildas med branschen nästgårds. Och eleverna tar med sig kunskap över disciplingränserna.
Ger elever fantastiska möjligheter att satsa på sin ambition
På onsdag den 20 januari öppnar anmälan till de första tävlingarna efter tävlingsstoppet på grund av pandemin, som äger rum från och med vecka 4.
Tävlingar bland annat på Strömsholm, Lund och på Grevagården.
Här delar Annika Strömberg med sig att ett smart tips för alla er som inte har satt snösulor på era hästar. Snabbt, enkelt och klampfritt blir resultatet.
Se klippen där Annika delar med sig av sitt smarta tips för snöfria hovar
Radiodokumentären ”Hästgården” handlar om sexuella övergrepp vid ett ridcenter där en man sedan dömdes. Nu berättar mannens dotter sin historia.
Se klipp och länk till programmet – berättelsen ska även bli tv-serie i TV4
Lars Panzar, ordförande i Ronneby ryttarförening, säger till Hippson att man backar vad gäller tolkningen av den nya pandemilagen.
"Vi har backat, från och med i dag gäller åter två ekipage i ridhuset åt gången"
– TEMA: Trendspaning
– Porträtt: Carl Hedin
– Hitta flytet med kavaletti
– Lyft dressyren med musik
– Mental träning för föräldrar
– Säkerhet hos veterinären
...och mycket, mycket mer!