Dressyr
Publicerad: 2022-06-05
Ett nionde SM-guld till Patrik Kittel: "Aldrig självklart att man vinner"
Javisst, han gjorde det igen! Patrik Kittel är svensk mästare för nionde gången. Med nya hästen Fuhur 6 dansade han fram i söndagens kür och belönades med 77,635 procent.
Text: Frida Bank
Foto: Haide Westring
SM i dressyr för seniorer började i fredags när 32 ekipage gjorde upp i en Grand Prix. Redan då klev Patrik Kittel och Fuhur 6 (2009, e Fürstenreich - Nagnat, uppf. Olymp Kubani, äg. Hanni Toosbuy Kasprzak) högst upp på pallen. På andra plats kom Johanna Due-Boje på Mazy Klövenhöj och trea blev Natalie Oldfors med Mickey M. De 15 bästa gick vidare till söndagens kürfinal. När mästerskapsmedaljerna ska delas ut sammanställs resultatet från båda klasserna. Patrik startade sist i küren och red i mål på 77,635 procent. Därmed stod det klart att han tagit sitt nionde SM-guld på tio år. 2017 skadade sig nämligen hans häst efter den inledande Grand Prixen och han missade medalj.
– Ulla Håkanson har tolv guld. När jag började för tio år sedan skämtade alla och sa att "nu har du bara elva kvar". Sen har åren gått. Nu har jag gjort det lite till sport och för skojs skull. Det vore kul att få 13. Sen kanske jag är för gammal ändå och då får någon annan ta över, säger Patrik glatt efter prisutdelningen.
Andra tävlingen med Fuhur 6
Även om han går in i tävlingen som storfavorit tar han inget för givet.
– Det handlar om en bråkdels sekund, en häst snubblar, blir halt ... Så är det med hästar. Det är aldrig självklart att man vinner förrän det är klart.
SM var bara den andra tävlingen som han gjorde med Fuhur 6. Han valde att rida Scandics tidigare kür till tonerna av Billy Idol.
– Domarna har fått höra den ett par gånger, säger han och skrattar.
– När jag rider nya hästar tycker jag det är schysst att jag vet exakt hur programmet och musiken går. Jag har ridit den hundratals gånger. Jag vill att hästarna ska känna sig säkra inne på banan, därför blir det ofta Billy Idol när jag börjar med nya hästar.
Patrik är väldigt nöjd med Fuhur 6:s insats under helgen.
– Det funkar väldigt bra. Han var väldigt fin i dag, det var väldigt varmt men han ställde verkligen upp. Det är en schysst individ att jobba med.
Johanna och Natalie utmanar
Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj fortsatte att prestera på topp och tog hand om både andraplatsen i kürfinalen (75,67 procent) och blev tvåor totalt. Natalie Oldfors och Mickey M blev femmor i küren (74,110) och klättrade upp till bronsplatsen när resultaten sammanställdes.
– Det är jättekul. I år har jag känt att han blivit tryggare och starkare, han vet vad han ska göra och vi har kunnat öka kvaliteten lite. Jag känner fortfarande att det finns mer att plocka fram, säger Natalie om familjens egna uppfödning.
GULD: Patrik Kittel och Fuhur 6, 150,744
SILVER: Johanna Due-Boje och Mazy Klövenhöj, 148,279
BRONS: Natalie Oldfors och Mickey M, 145,088
Resultat senior-SM sammanställning
Resultat kür
Tidigare på Hippson.se:
Jennifer Lindvall vann U25-guldet
Kittel på väg mot sitt nionde guld
U25-ryttarna klara för SM-final
Sigrid Bergåkra startar para-SM
Carl Hedin rider sitt första senior-SM
Patrik Kittel jagar sitt nionde SM-guld
Liknande webbartiklar
- Kittel och Delaunay Grand Prix-vinnare – flera svenska placeringar i Doha
- Finslipa detaljer med Patrik Kittel: "På en skolad häst gör jag halvhalt bara med rösten"
- Patrik Kittel jagar sitt nionde SM-guld
- Patrik Kittel på väg mot nionde SM-guldet
- Patrik Kittel tog sitt åttonde SM-guld: "Över förväntan"
- Patrik Kittel inleder mästerskapet med seger
- Sverige totalsegrare i Nations Cup: "Stolpe ut i klassen men jätteglada för totalvinsten"
- Kittel fyra i säsongens världscuppremiär
- Framgångsrik helg för Natalie Oldfors och Malin Petersen
- Jennifer Lindvall vann U25-guldet: "Jätteglad och väldigt förvånad"

Lottar ut häst till förmån för Ukraina
SWB Östergötland arrangerar ett lotteri där vinnaren blir ägare till ett ettårigt hingstföl. All behållning går till Equus Caballus Rescue Foundation.

Så följer du hoppningen i Bordeaux
Tre svenska hoppryttare rider om världscuppoäng i Bordeaux på lördagskvällen. Det är den sista omgången före Europafinalen i Scandinavium.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Lyckas med grunderna som Jens Fredricson
Begreppet grundridning borde kallas för ”framgångsridning”, eftersom man aldrig når framgång utan en bra grund, menar Jens.

Vad vet vi om hästens ursprung och gener?
Gabriella Lindgren, universitetslektor på SLU, har lagt sin själ i att kartlägga hästens arvsmassa. Det har lett till flera spännande upptäckter.
Man upptäckte att tamhästen inte alls kommer ifrån Botai i Kazakstan

De första stapplande stegen i livet
En uppfödare i England delar med sig av ett bedårande klipp på Twitter. Det är ett föl som tar de där första stegen på vingliga ben.

Erbjuder ridskola trots förbud
Akka ridcenter i Skåne får inte lov att bedriva hästverksamhet efter dom i högsta förvaltningsdomstolen. Trots det erbjuds ridlektioner.
Länsstyrelsen till Skånskan: "Vi kommer inte se mellan fingrarna"

Se när TV4:s reporter provar på ridning
Nyhetsmorgons Marcus Noterius har varit ute på ännu ett äventyr. I veckan besökte han Ås ridskola där han satt upp i sadeln.
Se klippen: "Det känns inte så stadigt men jag har en lugn och bra häst"
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!