Dressyr
Publicerad: 2023-09-05
Arkivfoto: Kim C Lundin
Från ett EM till ett annat
Direkt efter guldyran och att EM i hoppning avslutas i italienska Milano är det dags för dressyrryttarna att gå in i mästerskapsbubblan. Mellan den fjärde till tionde september avgörs dressyr-EM i tyska Riesenbeck och Hippson har pratat med förbundskaptenen Bo Jenå.
Text: Cajsa Ekström Arman
I förra veckan träffades hela laget på pre-camp på Patrik Kittels anläggning i Tyskland. Med på plats var förbundskaptenen Bo Jenå, tränaren Louise Nathhorst samt ryttarna Patrik Kittel, Therese Nilshagen, Malin Wahlkamp-Nilsson, Johanna Due-Boje och Marina Mattsson.
– Jag och Louise var först hos Therese Nilshagen för en träning och sedan åkte vi vidare till Patrik för att få se honom och Malin rida. Sedan anslöts sig de övriga ryttarna och vi hade en pre-camp tillsammans med den mentala tränaren Kjell Enhager. Kjell hade lite föredrag men även enskilda coaching samtal. Vi hade samma upplägg inför VM och det blev väldigt uppskattat av alla. Det är viktigt att ses, säger Bo Jenå.
Behöver prestera på personbästa
När det gäller Bo Jenås förhoppningar på det stundande mästerskapet säger han att de ska göra allt de kan för att vara med och slåss om pallplatserna. Men han medger samtidigt att det kommer bli tufft.
– Det är många bra länder med riktigt bra ryttare och hästar. Rider alla lagryttare nära eller på sitt personbästa har vi en chans att slåss om medaljerna. Men vi ska verkligen göra allt vi kan, säger Bo.
"Behöver två nollrundor för att ta sig till küren"
Till küren hoppas Bo på att minst två ryttare, gärna tre, tar sig vidare men det gäller att både prestera i början av tävlingen samt ha lite tur med lottningen.
– I Grand Prix måste man placera sig bra från början för att ha en chans. Om man översätter det till hoppningen gäller det att ha två nollrundor för att ta sig till küren, förklarar han och fortsätter;
– Så det handlar både om att ryttarna ska prestera och att hästen ska vara väl matchad, säger han.
Toppform på ekipagen
Alla ekipage ser ut att ha träffat formtoppen och Bo är nöjd över hur hästarna såg ut på den senaste träningen.
– Alla hästar såg verkligen fantastiskt fina ut. Malin och Valbonne gjorde en riktigt fin tävling i Falsterbo och nu kan jag tycka att hästen ser ännu bättre och starkare ut. Patrik kommer att rida Touchdown och även han är i en otroligt fin form. Dante Weltino och Therese gjorde fantastiskt fina ritter i Aachen och är fortfarande i en riktigt bra form. Tre av fyra hästar i det svenska laget är svenskfödda. Det visar att man inte behöver åka utomlands för att hitta landslagshästar, de finns i Sverige, säger Bo.
Reserven in i laget
När Juliette Ramel blev tvungen att lämna återbud fick reserven Johanna Due-Boje stiga in i laget. Bo berättar att Johanna har många mästerskap som ungdomsryttare i bagaget så att hon ska klara pressen som kommer med ett mästerskap är han inte ett dugg orolig över.
– Kan hon hålla sin bästanivå och rida på över 70 procent hade det varit riktigt bra, säger han. Det viktiga är att hela tiden göra sitt bästa och då kommer en dag poängen man hela tiden strävar efter, menar han.
Kittel ger ett lugn
I EM-laget är den rutinerade Patrik Kittel, lagets ankare.
– Patrik är jätteviktig att ha med i laget. Han ger en trygghet och brukar alltid vara bäst när det gäller, säger Bo.
Att EM hålls i tyska Riesenbeck tycker Bo är väldigt skönt. Ryttarna har nära och resorna blir därför förhållandevis korta.
– Både Patrik, Malin och Therese har knappa två timmar till tävlingsplatsen så det är väldigt skönt. Hästarna åker bra men det är så klart skönt att ha ett mästerskap nära hemma, säger han.
Kontrakt till och med 2024
Bo Jenå har varit förbundskapten för det svenska dressyrlandslaget sedan 2008 och hans kontrakt sträcker sig till och med 2024. Hur han ser på sin roll som förbundskapten framöver vill han inte sia om utan nu ligger fokus på de kommande mästerskapen.
– Hur framtiden ser ut får vi se längre fram. Nu fokuserar vi på Europamästerskapet och sen är det OS i Paris som är i sikte, säger Bo.
EM i dressyr och paradressyr 5-10 september, Risenbeck, Tyskland
Svenska deltagare dressyr: Johanna Due-Boje/Mazy Klövenhöj, Patrik Kittel/Touchdown, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD, Malin Wahlkamp-Nilsson/Valbonne
Svenska deltagare paradressyr: Anita Johnsson/Currant LA, Louise Etzner Jakobsson/Goldstrike B.J, Lena Malmström/Fabulous Fidelie, Lotta Wallin/Enebro SB
Så gick det senast i paradressyr, Rotterdam, 2019
Grade IV kür
2, Louise Etzner Jakobsson/Zernard
Grade III kür
6, Felicia Grimmenhag/Tarot E
Nationstävling
7, Sverige
Grade IV ind mästerskap
3, Louise Etzner Jakobsson/Zernard
Grade V ind mästerskap
10, Lena Malmström/Fabulous FidelieGrade III ind mästerskap
6, Felicia Grimmenhag/Tarot E
Grade I ind mästerskap
10, Anita Johnsson/Dear Friend
Så gick det senast i dressyr, Hagen, 2021
Nationstävling
4, Sverige
Grand Prix kür
8, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
9, Juliette Ramel/Buriel K.H.
Grand Prix Special
7, Juliette Ramel/Buriel K.H.
8, Therese Nilshagen/Dante Weltino OLD
Så sänder SVT
Torsdag:
09.20 – 12.45 SVT Play, Grand Prix
13.45 – 17.35 SVT Play, Grand Prix
Fredag:
10.05 – 13.10 SVT Play, Grand Prix special
13.55 – 17.35 SVT Play, Grand Prix special
Söndag:
13.20 – 15.05 SVT Play, Grand Prix Kür
15.30 – 17.35 SVT Play, Grand Prix kür
Start- och resultatlistor
Arrangörens hemsida
Svenska ridsportförbundet
taggar
Liknande webbartiklar
- Pararyttarna missade medalj men kvalade till Paralympics
- Louise Etzner Jakobsson satte personrekord
- De svenska hästarna dansade genom besiktningen
- Laget som åker till EM i dressyr uttaget
- Målet är final och kür för alla i truppen
- Lena Malmström svensk mästare – får sista EM-biljetten: ”En tillgång för laget”
- Svenska ryttares reaktioner på dokumentären om Helgstrand Dressage
- Patriks sjunde SM-guld: ”Lika pirrigt varje gång”
- Dressyr: Bronslaget från EM till OS
- Guld till Jessica von Bredow-Werndl – Nilshagen bästa svensk

Dubbelt svenskt på podiet i Sweden GP
Det var spännande in i det sista när Grand Prix avgjordes. Två svenskar var till omhoppning – och publiken ville aldrig tystna när det blev svensk seger.
Vinnaren Petronella Andersson: "Det är inte över förrän det är över"

Brittisk seger i helgens världscupsomgång
Det tog elva ekipage innan första dubbelnollan kom i världscupsomgången i La Coruña. Snabbast var brittiske Harry Charles.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Selma Gustafsson Thelin fick pris av prinsen
Som sista ryttare gick Selma Gustafsson Thelin in i finalen av Prins Carl Philips Pris. Det höll hela vägen till vinst, före lördagsvinnaren Hanna Blomberg.

Favorit i repris för von Bredow-Werndl
Världsettan bjöd på ännu en vinst inför publiken i Friends arena. Tvåan Nanna Skoldborg Merrald red ihop ett personbästa med sin nya kür.

Kürseger till Tilda André Hokfelt
I SIHS Ponnykür gjorde Tilda André Hokfelt sin sista start med Hamiltons I did it My Way. De avslutade sin tid på tävlingsbanan med flaggan i topp.

Seger för Henrik von Eckermann i La Coruña
Svenskt i topp i den femstjärniga 1.50-hoppningen i spanska La Coruña. Världsettan hade sällskap av ytterligare två svenskor i topp fem.
Allt inför kvällens världscupsomgång – tre svenska ryttare till start

SIHS: Det händer i dag – söndag
Sista dagen av Sweden International Horse Show bjuder på kür, Grand Prix-hoppning och inomhusfälttävlan bland mycket annat.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Lucka 3: Fri frakt hos Börjes Tingsryd
I den tredje luckan hittar vi ett erbjudande från Börjes Tingsryd. Under hela dagen erbjuder de fri frakt på köp från deras webbshop.

Galoppbandage i sex enkla steg
Vintertid är det inte ovanligt att hästarna får broddtramp i kronranden. Här visar leg veterinär Izabella Granswed hur ett sådant läggs om.

Exells segertåg brutet – Chardon vann
Varje gång Boyd Exell kört i Friends arena har han stått som vinnare. I lördagens världscupomgång fick han se sig slagen när han slutade han trea.

Bildspel: Hopplaget vann ryttaragillityn
Traditionsenligt bjöds det på ryttaragility i Friends. I vanlig ordning ställdes ett hopplag mot ett dressyrlag – och de svenska ryttarna var taggade.

Ännu en toppseger för von Bredow-Werndl
Världsettan ser fortsatt ut att vara obesegrad i Friends arena. Therese Nilshagen red in på en fjärdeplats med Dante Weltino i Grand Prix.
Nilshagen: "Skulle säga att han också är som ett gammalt rödvin"

"Hon är absolut min framtidshäst"
Emma Jönsson vann finalen för unga hästar med Date Me i Friends arena och satsar vidare med målet stora mästerskap.
Jennifer Lindvall segrande ung ryttare: "Roligt att avsluta på topp"

Komplett ridsportanläggning till salu
Mellan Oslo och Göteborg ligger en anläggning med allt som behövs för att driva ridsportverksamhet. Bland annat 15 boxar, ridhus och ridbana.

SIHS: Det händer i dag – lördag
Dressyr i världsklass, en färgsprakande familjematiné, världscupen i fyrspann och internationell hoppning. Det är dags för tredje dagen i Friends.

Lucka 2: Rabatt hos Pamoja Equestrian™
I dagens lucka gömmer sig en rabattkod hos Pamoja Equestrian™ som ger 30 % rabatt på en hel order och kan kombineras med andra erbjudanden.

Höga hältor kan ha olika ursprung
Hältor som kommer från skador högre upp i benen är ofta mer svårutredda. Veterinär Izabella Granswed reder ut höga hältor kan bero på.

Topplacering för Rolf-Göran Bengtsson
Två svenskar tog sig till omhoppning i fredagskvällens internationella hoppning i Friends arena. Segern gick till Storbritannien och Scott Brash.
Säger om att rida i Sverige: "Publiken är väldigt entusiastisk"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!