Dressyr
Publicerad: 2005-11-28Kyra: "När man kan kontrollera benen kan man också kontrollera knoppen"
Dressyrryttaren och tränaren Kyra Kyrklund är omåttligt populär, både i Sverige och utomlands.
- Balans, balans och åter balans, var det mantra som genomsyrade hennes clinic under årets upplaga av Stockholm International Horse Show.
Bild: Emma Rost
Under clinicen undervisade Kyra Kyrklund sina elever Jan Brink på sjuårige Briar-sonen Biggles och Minna Telde på åttaårige hingsten Don Charly (e. Don Gregory).
- I princip är båda de här hingstarna färdiga för Grand Prix vilket är väldigt tidigt, berättar Kyra.
Det räcker dock inte med att en häst tekniskt klarar av rörelserna i de högsta klasserna. Enligt Kyra lär man först hästen tekniken, därefter gäller det att förfina och förbättra. Och där är grundarbetet avgörande.
Börjar i lägre form
Ekipagen får börja med att värma upp i lite lägre form. Innan det ställs några större krav på hästarna måste de vara mentalt avslappnade. När hästen väl är avslappnad blir nästa steg att kunna kontrollera stegen lite mera.
- När man kan kontrollera benen kan man också kontrollera knoppen, det vill säga huvudet på hästen, säger Kyra.
Det allra första som ryttaren måste ha kontroll över är det spår han eller hon rider på. Nästa kontrollpunkt är takten.
- Det ska gå att förändra takten med samma steglängd, förklarar Kyra.
Med det menas att du ska kunna rida med lite snabbare och lite långsammare steg, utan att hästen tar kortare eller längre kliv.
Den tredje utmaningen är att kunna kontrollera, det vill säga kunna korta och länga, steglängden. Och det är dessa förändringar i steglängd som Jan Brink och Minna Telde får demonstrera under clinicen.
Framdelen måste upp
Först ut är Jan Brink som får visa förkortad steglängd och samling. Samling är som de flesta vet när hästen bär mer vikt på sina bakben. Men det handlar inte bara om att bakdelen ska sänkas utan också om att framdelen måste komma upp. Om ryttaren försöker få hästen att sätta under sig bakdelen utan att låta den komma upp fram kommer han eller hon att få allt i handen.
- Hästens kropp är som en tunna där framdelen kan lyftas upp eller sänkas ner. När hästen jobbas på rätt sätt kan den med hjälp av magmusklerna lyfta sin framdel, förklarar Kyra, och visar hur det riktigt syns på magmusklerna när Biggles samlar sig.
Genom sin hjälpgivning bestämmer ryttaren vilken form hästen ska gå i.
- Det är en väldigt fin balansgång mellan att rida upp hästarna och att rida ner dem. När hästen spänner sig får man rida ner den igen för att hitta avslappningen, säger Kyra.
Jan Brink får slutligen visa upp Biggles paradnummer som är piaff, den yttersta graden av samling. Enligt Kyra är det uppenbart att han har ärvt sin fina piaff av sin far Briar!
Små förändringar
Minna Teldes Don Charly glänser å andra sidan med sina fantastiska ökningar. Hon får visa hur man kan jobba med steglängden åt andra hållet jämfört med samlingen, nämligen genom att länga på steget. Minna rider små förändringar av steglängden, fram och tillbaka.
Man behöver inte länga så många steg i taget på träning. Att länga några steg för att sedan ta tillbaka och länga några steg igen är rena rama gymnastiken för hästen.
- Det är framdelen som kommer upp i längningarna. Inte bara bakbenen som kommer under, förtydligar Kyra.
Don Charly visar några riktigt bländande ökningar och Minna får direktiv av Kyra att inte klämma med hela benen utan använda underskänkeln istället. Detta för att hästen ska få en tydlig signal, inte ett konstant tryck, som hjälp i längningen.
Bibehållen takt
Minna och Jan får rida några travslutor där Kyra är noga med att hästarna ska behålla takten. Även här är det viktigt att frambenen kommer upp. Innan frambenen är med är det ingen idé att trycka fram någon extra power i rörelsen. En av hästarna blir lite spänd och då uppmanas ryttaren att klappa den lite på halsen med ytterhanden.
- Då handlar det om att säga: "Gör inte så mycket. Gör lite mindre", förklarar Kyra.
Jan får visa lite galopparbete och börjar med att rida övergångar mellan trav och galopp. Kyra poängterar att en häst bara kan fatta galopp när det yttre bakbenet är i marken. Därför gäller det att ge hjälpen vid rätt tillfälle.
- Tvingar man fram en fattning i fel moment kommer den att bli dålig, säger hon.
Mer och mer balans
Ekipagen visar slutligen galoppombytesträning där de får jobba mot mer och mer balans, men mindre och mindre hjälper.
- I början av en hästs karriär måste man hjälpa den lite mer. Men efter hand kan hjälpgivningen förfinas, förklarar Kyra.
Hon avslutar med att säga att det är viktigt att man gör så rätt det bara går från början, till exempel med en ung häst. Då kommer det att gå lättare och slutresultatet kommer att bli bättre.
Och publikens applåder talade som vanligt sitt tydliga språk. Clinicen med Kyra i Globen var i och för sig kort, men definitivt uppskattad! Det enda negativa som finns att säga är väl egentligen att ryttarna red utan hjälm, inför den på sina håll ganska unga publiken.
KYRAS KONTROLLPUNKTER
Ryttaren ska kunna kontrollera:
1. Spåret. Det vill säga vilket spår han eller hon rider på.
2. Takten. Det ska gå att rida lite kvickare och lite långsammare steg, utan att längden på stegen förändras.
3. Steglängden. Hästen ska kunna korta och länga stegen utan att förändra sin takt.

Kyra Kyrklund.

Biggles i en lite lägre form.

Den trogne eleven Jan Brink får instruktioner.

Minna Telde värmer upp Don Charly.

Biggles samlar sig lite mer.

Minna gör en fin galoppiruett.

Piaff, den högsta graden av samling.

Ökad trav, den yttersta graden av sträckning.
relaterade artiklar

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Få koll på sommarhagens staket
Sommaren närmar sig och även det härliga sommarbetet och nu är en bra tid att se över staketen. Ta del av en praktiskt checklista och många tips.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"

Josefin – ridskoletjej och SM-ryttare
Josefin Rudolfsson bollar heltidsjobb, familj och två hästar i vardagen. Till helgen gör hon tredje SM-starten med hästen Canon.

Kittels bästa tips – för serier och piruetter
Lugna byten och aktiva piruetter – det är målet när Patrik Kittel delar med sig av tips och övningar under sin clinic på Göteborgs Fältrittklubb.

Fem tips för säsongens meetings
Att åka på träning-, eller tävlingshelg kräver en hel del planering. Här är en praktiskt lista som hjälper till att skapa ordning och reda i förberedelserna.
Är det en ny eller lånad transport se till att lastträna innan

Vanliga frågor till hästjuristen
Eva Johansson är advokat och specialist inom hästjuridik. Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna hon får och hennes kloka svar.

Lyxig hästgård med allt under ett tak
Att ha gård brukar innebära att man har flera fastigheter att ta hand om. Men inte på den här exklusiva gården i jämtländska Krokom.
Här är allt samlat under ett tak – lyxigt, praktiskt och snyggt

Döms efter att ha sexofredat hästtjejer
Nu döms en man i Stockholms län till skyddstillsyn och behandling. Detta efter att han har sexofredat unga hästintresserade flickor.
Ska även betala skadestånd till de flickor som varit utsatta

Hästen var klapphingst – möts i tingsrätten
Köparen trodde att de hade köpt en lugn familjeponny, men så var inte fallet. Ponnyn, som var en klapphingst, var stressad och svårhanterlig.
Köparen vill häva köpet men säljaren menar att hon inte har gjort fel
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!