Hon utbildar dressyrhästar med kvinnliga ryttare i åtanke, tar hjälp av pensionärer i stallet och agerar mentor till unga och lovande talanger. B-tränaren Nina Bengtsson är tävlingsmänniska ut i fingerspetsarna och hon gör saker på sitt sätt.
Text & foto: Natalie Lindholm
Efter ett tiotal år i Skåne är Nina Bengtsson, sedan fyra år tillbaka, åter på Lejondals gård utanför Stockholm. Här driver hon företaget Dressage by Nina som i dag har tre ben att stå på.
– Jag håller lektioner och utbildar hästar, och så säljer jag välutbildade sådana. För mig är det viktigt med snälla och friska hästar som kan ridas av vilken kvinna som helst, säger Nina, som själv är liten och kort.
Hon förklarar att hon menar att det faktiskt är skillnad mellan att rida som man och kvinna. Och det är mest tjejer som rider i Sverige, med andra ord är dessa hennes huvudsakliga kundbas.– Det händer ofta att man ser en häst som är jättefin under sin manliga ryttare, men när man sedan får hem hästen går det två månader och så inser man att den inte känns så fin längre. En man på 1,90 rider hästar på ett helt annat sätt än vad jag kan göra, säger hon.
Hästen ska vilja arbeta
För Nina handlar ridningen mycket om mjukhet och om att inspirera hästarna till att vilja arbeta. Hårda tag går helt bort.
– Jag vill kunna erbjudna välridna, snälla och mjuka hästar som är lätta för tjejer att hoppa upp på.
Sådana hästar är förstås trevligast även för killar att rida, hur stora och starka de än må vara. Nina berättar att hon säljer mycket hästar till sina egna elever, något som innebär ett extra stort ansvar.
– Jag måste verkligen kunna stå för produkten jag säljer, men samtidigt känns det tryggare för mig om min elev köper en häst jag har selekterat, känner till och har utbildat. En häst jag vet hur den fungerar, menar hon och fortsätter:
– Alla är bra på något. Jag är kanske inte bäst på att vinna blågula rosetter men det här andra, det är jag bra på och jag tycker själv att jag har ett ganska bra öga för hästar. Mina senaste åtta jag har haft i utbildning har alla gått Grand Prix, det är jag stolt över.
Inte från en hästfamilj
Till skillnad mot många andra ryttare på hög nivå kommer inte Nina från en hästfamilj. Hennes ryttarresa började i en förort till Stockholm där hon växte upp, hon älskade hästar från första stunden hon fick syn på en.
– Jag valde alltid hästar framför dockor, minns Nina, och säger att hon inte riktigt vet varför hon blev besatt så tidigt.
– En god vän gav mig en auratolkning när jag fyllde trettio och där kom det fram att jag hade varit indiankvinna med ansvar för hästarna i mitt tidigare liv, säger hon med glimten i ögat.
– Man får tro på det om man vill, haha.
Något hon är stolt över är sina flickor, som hon kallar dem. Tjejer som har varit hos Nina sedan unga år och som har anammat hennes sätt att träna hästar.
– Jag ska inte säga att det är de som vinner EM för young rider. Men de är fantastiska hästmänniskor, producerar häst efter häst upp till Prix S:t Georges och har alla en väldigt fin ridkänsla. De är på något sätt mitt arv till sporten, säger hon med ett leende.
Tar hjälp av pensionärer
Nina har inga anställda i sitt stall, men flera dagar i veckan har hon god hjälp av rid- och pysselsugna pensionärer. Ett annorlunda samarbete som har fallit väl ut för alla inblandade.
– Det hela började med Gerd Gustavsson, vars döttrar har ridit för mig som unga. När jag flyttade tillbaka hit kom Gerd och frågade om hon kunde hänga i stallet. Det fick hon så klart och nu är hon ofta här och mockar och pysslar. Efter henne kom Carin Svensson och Gunilla Rasmussen och det fungerar jättebra, utbrister Nina.
Hon är tydlig med att det inte handlar om någon anställning utan om ett gemensamt utbyte.
– Det här är människor som har funnits länge i sporten, som kan häst och är roliga att prata med. Vi har väldigt god stämning i stallet och många djupa diskussioner om allt från amerikanska val till kvinnorättsfrågor.
Under 2017 hoppas Nina ha tre hästar som går Grand Prix och vill försöka ta en plats i landslagets C-trupp. Samtidigt satsar hon på att bygga ekonomi för att inom några år ha en riktigt fin Grand Prix-häst att tävla med ute i Europa.
Att hästar leker i hagen har vi sett förut, men dessa två har ändå något unikt. I detta härliga klipp tajmar de båda hästarna verkligen bocksprången perfekt.
Tävlingskonceptet med syfte att ge unga talanger förutsättningar att utvecklas mot den internationella toppsporten fyller nu ett helt decennium.
Den holländska OS-ryttaren Harrie Smolders och två kompanjoner håller en digital hästauktion med start fredagen den 24 april.
När en oönskad zebra föds på en djurpark i Tyskland slutar det med att hon flyttar in på en gård i England och får ett gäng med nya åsnekompisar.
FEI stänger av den brasilianske ryttaren Leandro Aparecido Da Silva i tre år. Detta efter de filmklipp som spreds 2020 där han "straffrider" en ponny.
Ska även betala 7 000 schweizerfranc i böter och omkostnader
Annelie Eriksson har en varierande vardag. Bland annat har det hänt att hon åkt och hämtat hästar i pågående tvister som berör reklamation eller återköp.
Läs senaste blogginlägget om en annorlunda händelse i Annelie Erikssons liv
Hästinnovationer stöttar entreprenörer att utveckla sina idéer. Här delar de med sig av tips som hjälpt dem på resan mot en färdig produkt eller tjänst.
"När något känns lockande och du får lite puls är man något bra på spåren"
I Bjärnum finns en nybyggd hästgård med tio boxar, bostadshus, lägenhet samt egen ridbana. En gård med vacker och modern arkitektur.
Målmedveten. Fokuserad. Högpresterande. Med ”Lussan” som mentor har ryttaren Filippa Norrman satt de tre förmågorna i ett nytt, värdefullt perspektiv.
Efter 15 års tjänst hos Beridna Högvakten. Där höjdpunkten nog får sägas vara att gå först i kortegen vid kronprinsessans bröllop pensioneras Regent.
Idrottens skiljenämnd, CAS, upphäver FEI:s beslut att stryka resultaten från en tävling i Frankrike 2019. Mathilda Karlsson är återigen OS-kvalad.
Den tyska ryttaren Dorothee Schneider skadades när hennes häst Fohlenhof's Rock 'n Rose dog under ärevarvet vid en nationell tävling i Tyskland.
Det 17-åriga stoet snubblade till, föll och dog direkt rapporterar Eurodressage
Karolin Lidéns ridtur i helgen med 13-åriga hästen Principe gick till en hamburgerkedja. En tur som blivit en riksnyhet genom TV4-programmet Efter fem.
När lammet Estelle föddes ville inte mamman ha henne. Som tur var så fanns det plats hos Stall Sjöviken, där lammet hänger med i hästarnas vardag.
Läs intervju + se klipp – Leker på ridbanan och umgås med stallkatten Torsten
Brukar din häst "dyka" i hörn och vid avsaktningar? Då har du stor nytta av veckans övning, signerad beridaren Martin Ågevall.
"Problemet är att hästen inte är helt genomsläpplig i kroppen"
I de flesta stall möts man av en välkomnande stallhund med svajande svans. Stallet kan dock vara en farlig plats för hunden och olyckor inträffar snabbt.
Veterinär Jessica Dornerus: "En vanlig skada hos stallhunden är sparkskador"
Peder Fredricson har vid flera tillfällen berättat att H&M All In snart kommer att tävla igen. Och visst ser ekipaget ut att vara redo för start?
SvRF går ut med ett förtydligande om vilka som får lov att tävla. Både vad avser hur definierar yrkesverksam och vilken åldersgräns som gäller.
Det var inte bara pandemin som satte käppar i hjulen för GHS. Utbrottet av EHV-1 gjorde att man var tvungna att fatta beslutet att ställa in.
En mamma till en juniorryttare är arg på Svenska ridsportförbundet. Hon tycker att reglerna kring vilka som får tävla och inte är inkonsekventa och orättvisa.
Läs debattinlägget: "Det handlar om de galet orättvisa reglerna som gäller"
– TEMA: Avel i liten skala
– Reportage: Hästak och André Brandt
– Takt och rytm för unghästen
– Harmoni med halsring
– Piruettens ABC
– En bra start på livet
...och mycket, mycket mer!