Dressyr
Publicerad: 2005-10-23Om Hippsons dressyrexpert Pether Markne
Pether Markne rider svår dressyr och är A-tränare i både dressyr och hoppning. Han började rida som sjuåring efter att ha blivit medlockad till ridskolan av några kompisar.
- När jag var tolv år fick jag en egen ponny men jag red parallellt på ridskola tills jag var 15. Så ridskolan har varit viktig för mig, säger han.
Han tävlade på diverse lantliga tävlingar och i allsvenskan med sin ponny. Som sjuttonåring började han hålla ponnylektioner vilket var starten på Pethers tränarbana.
När det började bli dags att byta till stor häst fick Pether låna och tävla ett par fina hästar från Sven Tolling och Lars Bilock. Han vann Junior-SM i hoppning som 18-åring och red därefter hoppning i många år.
- Innan jag slutade hoppa tävlade jag lite internationellt. Men inte med några fantastiska resultat, jag var nog bäst på nationell nivå, säger han ödmjukt.
Bytte till dressyr
Pether menar att det var något som fattades hos honom som hoppryttare.
- Framför allt behöver man nog större självförtroende än vad jag hade. Men jag ville ändå tävla så då bytte jag till dressyr, förklarar han.
Pether höll mycket träningar och dressyrryttarlivet lockade eftersom man då inte behöver ha lika många hästar. Dessutom hade han en hopphäst som hette Ampére och som rörde sig bättre än vad han hoppade.
- Jag tog honom till Lussan och visade honom i hoppsadel och med gummityglar. Hon var väl lite skeptisk först men sedan hjälpte hon mig att göra dressyrhäst av honom, berättar Pether.
Känd för den stora dressyrpubliken blev han på hingsten Amiral, som han tog över efter Kyra Kyrklund. På honom tog sig Pether hela vägen till OS.
Tränar främst hoppryttare
Idag är Pethers huvudsakliga uppgift att vara tränare.
- Framför allt undervisar jag i hoppning eftersom jag tycker att det är så kul. Att bara träna dressyrryttare är inte min grej. Hoppningen har en annan puls, man får mer direkta svar på sina övningar. På ett sätt är det mer kreativt, dressyr är lite mer långsiktigt, säger han.
Men även om han undervisar i hoppning så är det dressyren han satsar på för egen del.
- Jag är ute och flänger mycket och för mig är ridningen ett sätt att koppla av. Jag landar helt enkelt hemma i dressyrsadeln, säger Pether.
Den häst han hoppas mest på just nu är Nijinski, en jättefin holländare som Pether fått tillgång till tack vare sponsorn Ingemar Fraim.
- Planen är att den ska upp i Grand Prix. Fungerar han som jag tror blir det absolut en landslagshäst. Jag har aldrig haft en sådan "eye-catcher" förut, säger Pether.

Namn: Pether Markne
Ålder: 43
Bor: I Strängnäs. Håller på att bygga en egen anläggning som ska vara klar första juni.
Familj: Maken Per Sandgaard. Sonen Alexander, 15 år.
Hästar: Har mellan 10 och 15 stycken.
Intressen: Är väldigt intresserad av allt som är vackert. Inredning, färg och design. Gärna lite äldre prylar.

Topplacering för Sofia Sjöborg i Friends
Världsettan Boyd Martin red hem segern i kvalet av fälttävlansryttarnas Top 10-klass avgjordes på torsdagskvällen. På andra plats blev det blågult.

Bildspel: Fartfyllt grenbyte i Knock out mix
Hoppryttare i dressyrsadlar och dressyrryttare i hoppsadlar. Tävlingen Knock out mix handlar om att ryttarna ska briljera, men inte i sin egen gren.

Ta hand om hundens päls
I de flesta stall finns en och annan stallhund som är med i ur och skur. Även hundens päls ska skötas och hur man bäst gör det beror på olika faktorer.
"Vintern är en årstid som kan vara extra slitsam för hundens päls"

Vintern och "michelingubbetiden" är här
Kylan och vintern håller landet i sitt grepp. Ryttaren Pontus Hugosson återspeglar årstiden i ett träffsäkert klipp, en favorit från 2019.

"Vintern är en period där vilan är viktig"
Tävlingssäsongen pågår året runt men under vintern är det många travhästar så får välbehövlig återhämtning och lite lugnare träning.
Proffstipset: Pulsträning i låga tempon och en hel del backträning

Ridtravarna tävlar i Friends arena
Det finns ett liv efter karriären som kapplöpningshäst. Det kommer publiken på Friends att få ta del av när Life After Racing Trophy avgörs.

Så sänder TV4 från SIHS
I dag börjar Sweden International Horse Show på Friends arena. För de som inte kan vara på plats i arenan kommer TV4 sköta tv-sändningen.

OS inte längre aktuellt för Helgstrand
Danmarks ridsportförbund meddelar att avstängningen av Andreas Helgstrand från landslagsuppdrag gäller under hela 2024.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Ponnyklubb vann ATG Drömfond
Hos Storvreta Ponnyklubb finns framtidsvisioner om en individanpassad må bra-zon och att alla ska kunna delta efter deras egna villkor.

Lösgör och få till stödet på yttertygeln
Att lösgöra hästen och fånga upp kraften framåt är syftet med den här voltövningen. Våga använd skänkeln, även på hästar med motor.

Ponnyn Lidur har gått i generationer
Som tioåring fick Maria Lingberth sin första egna ponny, Valentin Lidur. I dag är valacken 28 år och läromästare till hennes egna döttrar.
"Det är superhäftigt att se sina barn få samma glädje av honom"

SIHS: Det händer i dag – torsdag
I dag drar Sweden international horse show igång. Det blir hoppning, dressyr, tölt och inomhusfälttävlan den första dagen.

Se upp med vinterns faror
Hästar råkar illa ut året om – men vissa problem är vanligare vintertid. Veterinär Izabella Granswed beskriver hur några av dem kan förebyggas.

Och priset går till …
Medan gästerna äter trerätters middag så delas priser ut till alla de som gjort bra inom ridsporten 2023. Som lilla russet Fonny från Bulycke RF.

Ryttareliten intog röda mattan
Ryttargalan pågår för fullt inne på Grand hôtel. Hippsons reporter och fotograf Jennie Börs var på plats och fångade gästerna när de anlände.

Är din häst mer spooky under hösten?
I denna artikel förklaras några av de förändringar som kan påverka hästens beteende och hur de kan hanteras för att behålla en lugn häst året runt.
För att försöka motverka tristess och minska nivån av stress

Kristin G. Andresen vill se mer åtgärder
Kristin G. Andresen saknar åtgärder från de nationella förbunden för ridsport. Varför väntade det danska Ridsportförbundet (DRF) med att utesluta Helgstrand?
"Visar en undvikande inställning och en skrämmande attityd till djurskyddet"

Ibiza räddade kompisen i hagen
Det är dags att utse Årets ridskolehäst och en av de nominerade är stoet Ibiza. Hon jobbar till vardags hos Hudiksvalls rid- och ponnyklubb.
Ridläraren: "Jag har aldrig hört talas om en häst som gjort så"

Operation X kommer att sändas på TV4
Den danska dokumentären "Operation X: Hästmiljardärens hemligheter" kommer visas i Sverige då TV4 har köpt in båda avsnitten.

Hästsäker julstämning i stallet
Många vill göra fint i stallet inför julen och skapa en speciell och hästvänlig julstämning bland hästar, halm, granris och rimfrost på fönstren.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Hantera konflikter i stallet
– Porträtt: Stephanie Holmén
– Grunda för god kondition
– Lätt i handen med bomövning
– Är havre så dåligt, egentligen?
– Allt om ledinflammationer
...och mycket, mycket mer!