Dressyr
Publicerad: 2017-08-21
Patrik Kittel: ”Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt!”
I morgon drar dressyrens lagtävling i gång på EM i Göteborg. Under tisdagen rider Rose Mathisen på Zuidenwind och Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi Grand Prix, medan Therese Nilshagen på Dante Weltino och Patrik Kittel på Delaunay äntrar banan under onsdagen. Hippson haffade Patrik efter söndagens hästbesiktning – här bjuder han på tankar inför veckan.
Text & foto: Anki Yngve
Patrik Kittel hade länge två hästar aktuella för EM, men till slut valde han Delaunay framför OS-meriterade Deja.
– Båda hästarna har gått fantastiskt jämnt i år, men Delauney har ännu mer haft en uppåtgående kurva. Även på SM, innan han skadade sig, gick han otroligt bra.
För Patrik har laget högsta prioritet, tillsammans med förbundskapten Bo Jenå och tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst har han bollat vilken av hästarna som kan tänkas prestera allra högst för dagen i Grand Prix.
– De låg så enormt nära varandra poängmässigt, men vi var ense i valet. Dude kändes väldigt säker i Grand Prix-klassen i Aachen och för mig är det viktigt att sätta laget först. Det känns som rätt beslut i dagsläget. Men det är absolut inget fel på Deja, hon är också fantastiskt fin, säger han.
Hur ser lagtaktiken ut?
– Taktiken är att hålla oss starka ihop, men att samtidigt prestera bra individuellt. Vi ska inte övermaxa men rida bra, stabila och ordentliga rundor.
Otroligt jämnt om medaljerna
Det blir en ovanligt spännande lagdressyr. Tyskarna är svåra att rå på, men mycket kan hända i övrigt.
– Guld blir nog tufft, men sedan är det öppet mellan plats två och kanske fem, det kommer att bli dagsform som avgör. Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt! utbrister Kittel.
På OS i Rio hade han, vid sidan av att han red själv, en rad elever att coacha.
– Här på EM har jag faktiskt bara Rose Mathisen, många av mina elever är från Australien och USA och de är ju inte med på ett Europamästerskap, säger han och fortsätter:
– Men sedan hejar jag på Louise Etzner som fick mitt pris ”Årets kämpe” på Ryttargalan och som jag är väldigt förtjust i. Och så har jag min egen häst i paradressyren (inköpt tillsammans fyra andra ryttarprofiler, reds anm.) som Felicia Grimmenhag rider!
Din elev Rose Mathisens häst Zuidenwind fick vänta i ”holding box” innan han godkändes av veterinärerna. Blev du nervös?
– Nä, jag var inte så nervös faktiskt, jag visste ju att det inte var något fel på hästen. Hon sprang lite lojt med honom bara, när hon satte fart andra gången gick det hur bra som helst.
En familjeangelägenhet
EM-hästen Delaunay köptes ursprungligen till Patriks hustru Lyndal Oatley.
– Men han var lite stark för henne som ung så jag fick ta över, vi är ju ett familjeföretag. Mina australiensiska svärföräldrar äger och är väldigt stolta över Dude, det är roligt för de följer oss världen över på tävlingar.
Hur kommer det sig att Delaunay kallas ”Dude”?
– Han är lite som en ”dude”, väldigt säker men samtidigt enormt känslig. Delaunay kan vara lite grinig i boxen måste jag erkänna, men bara mot dem han inte riktigt känner, Dude har liksom "sina" människor. Känner han dig är han väldigt gullig!
Han skadade sig i boxen på SM så att ni fick bryta, vad hände?
– Det hängde som en tränskrok utanför tävlingsboxen. När det skulle fodras och Dude surade mot hästen bredvid satte han kroken rakt i munnen. Det blev ett ganska stort hål…
– Men de gjorde ett fantastiskt jobb på kliniken på Strömsholm när de sydde det, på tre–fyra veckor läkte såret ihop. Han har ett litet ärr som man ser om man tittar noga. Som tur är sitter det inte så att det stör, det är liksom mellan bettet och nosgrimman vilket var tur i oturen.
Startlista, EM i dressyr, Grand Prix
En tv-producent har letat upp Patrik Kittels bronsritt från EM 2011, som han filmar av för att ha som uppladdning.

Dressyrardennern Torsten har dött
Den populära och talangfulla ardennern Torsten har somnat in efter en tids sjukdom. Det skriver ryttaren Linda Nilsson på Facebook.

Topphästen Parzival har somnat in
En av världens mest framgångsrika dressyrhästar har galopperat vidare. Adelinde Cornelissens stjärna Parzival somnade in den 2 februari.

"Det viktigaste är viljan att lyckas"
Jens Fredricson är stallmästare och sportansvarig på Ridskolan Strömsholm och Flyinge och han brinner för utbildning. Både av ryttare och hästar.
Högkvalitativ ridkonst – en grund för ett yrke inom hästnäringen.

"Jag kände att Cosmo hade tävlat mycket"
Efter vinterträningen är Jens Fredricson redo för 2023. Här berättar han om målen för året med "Cosmo" och de andra hästarna.

Klåda och utslag – inte bara sommarplåga
Sophie Fredrikssons häst plågas av eksem året om. Han har konstaterad allergi men trots foderbyte så fortsätter eksemen att komma.

Miljöträna din häst till avspändhet
Nervvrak som skenar på prisutdelningen eller som far omkring på besiktningar. Föreställningen om rädda dressyrhästar är utbredd, men måste det vara så?
»Hästens instinkt är att fly, det jag gör är att lära in nytt beteende.«

Valde bort besiktning – hästen hade artros
Säljaren intygade att hästen var utan skadehistorik men efter köpet visade den sig ha atros. Köparen kan ändå ha rätt att få pengar tillbaka.
Advokat Eva Johansson: En uppförsbacke i rätten men du kan få rätt

Ingen hästfest utan en stor mässa
Inget Gothenburg Horse Show utan mässan Eurohorse. Efter två års pandeminuppehåll är såväl tävlingar som mässa och publik tillbaka.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

"Måste vi lära oss rida i ett lägre tempo"
Har du en häst som brukar ha lite bråttom? Att lära hästen bromsa korrekt är första steget mot samling. Christina Drangel förklarar mer.
Bromsa handlar inte om att göra halt utan att sakta ner tempo

I huvudet på en lektionshäst
Stenungsunds RK firar 50 år och det firades med Ryttargala. Ett populärt inslag var US film med lektionshästarna ute i hagen.

Lagar täcke med Gorilla lagningstejp
Hippsons Cajsa Ekström Arman tröttnade på att sy ihop små hål i hästens täcke och testade att laga med en vanlig lagningstejp.
Blev förvånad över resultatet! Missa inte filmen på hur hon gjorde

Inomhusfälttävlan + hoppning = Bordeaux
Tävlingarna i franska Bordeaux bjuder på hoppning av flera slag. För många av hoppryttarna är jakten på världscuppoäng inne i ett intensivt skede.

Ny karens- och förbudslista 1 mars
Det blir en del förändringar i karens- och förbudslistan för tävling den 1 mars. SvRF förtydligar de viktigaste ändringarna och länkar till hela listan.

Samanthas sanndröm om Australien
Samantha Harudd vill se världen och hålla på med hästar. Det kan hon med jobbet som kombinerar hästar, Australien och turism.

Kolik hos häst – det du behöver veta
Kolik kan drabba alla hästar året om, men man ser en viss ökning under hösten när man stallar in hästarna mer och det ibland blir täta foderbyten.

Dags för valp? Missa inte uppfödarens tips
Susanne Fagrell är en erfaren uppfödare av dansk-svensk gårdshund. En vanlig ras man ofta ser i stallar. Här ger hon viktiga tips inför hundköpet.

Har du en häst utan idealisk exteriör?
Tränaren och domaren Jan-Ove Olsson ger råd om hur du kan hantera träning och ridning på en häst med en exteriör som kan ge problem i ridning och träning.

Boxlek, stretching eller vadå?
Har du någon gång haft en häst som inte följer givna mönster? Som roar sig själv eller har speciella vanor?

Nytt år med väldigt många möjligheter
Avelsbloggen med Maria Oscarius är tillbaka och hon ser framemot många spännande händelser i uppfödarlivet under året.
Uppfödning på väg till Daniel Bachmann-Andersen med Lina Dolk

Varför kraschar hästar i hinder?
Forskare från Storbritannien har en teori om hur traditionell träning av hästar ibland leder till fel beslut när ett hinder ska tas.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Framtidens Ridskola
– Porträtt: Emma Emanuelsson
– Tömkör för framåtbjudning
– Pararyttarens favoritövning
– Kolikens ABC
– Lär hästen lasta sig själv
...och mycket, mycket mer!