Dressyr
Publicerad: 2017-08-21
Patrik Kittel: ”Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt!”
I morgon drar dressyrens lagtävling i gång på EM i Göteborg. Under tisdagen rider Rose Mathisen på Zuidenwind och Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi Grand Prix, medan Therese Nilshagen på Dante Weltino och Patrik Kittel på Delaunay äntrar banan under onsdagen. Hippson haffade Patrik efter söndagens hästbesiktning – här bjuder han på tankar inför veckan.
Text & foto: Anki Yngve
Patrik Kittel hade länge två hästar aktuella för EM, men till slut valde han Delaunay framför OS-meriterade Deja.
– Båda hästarna har gått fantastiskt jämnt i år, men Delauney har ännu mer haft en uppåtgående kurva. Även på SM, innan han skadade sig, gick han otroligt bra.
För Patrik har laget högsta prioritet, tillsammans med förbundskapten Bo Jenå och tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst har han bollat vilken av hästarna som kan tänkas prestera allra högst för dagen i Grand Prix.
– De låg så enormt nära varandra poängmässigt, men vi var ense i valet. Dude kändes väldigt säker i Grand Prix-klassen i Aachen och för mig är det viktigt att sätta laget först. Det känns som rätt beslut i dagsläget. Men det är absolut inget fel på Deja, hon är också fantastiskt fin, säger han.
Hur ser lagtaktiken ut?
– Taktiken är att hålla oss starka ihop, men att samtidigt prestera bra individuellt. Vi ska inte övermaxa men rida bra, stabila och ordentliga rundor.
Otroligt jämnt om medaljerna
Det blir en ovanligt spännande lagdressyr. Tyskarna är svåra att rå på, men mycket kan hända i övrigt.
– Guld blir nog tufft, men sedan är det öppet mellan plats två och kanske fem, det kommer att bli dagsform som avgör. Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt! utbrister Kittel.
På OS i Rio hade han, vid sidan av att han red själv, en rad elever att coacha.
– Här på EM har jag faktiskt bara Rose Mathisen, många av mina elever är från Australien och USA och de är ju inte med på ett Europamästerskap, säger han och fortsätter:
– Men sedan hejar jag på Louise Etzner som fick mitt pris ”Årets kämpe” på Ryttargalan och som jag är väldigt förtjust i. Och så har jag min egen häst i paradressyren (inköpt tillsammans fyra andra ryttarprofiler, reds anm.) som Felicia Grimmenhag rider!
Din elev Rose Mathisens häst Zuidenwind fick vänta i ”holding box” innan han godkändes av veterinärerna. Blev du nervös?
– Nä, jag var inte så nervös faktiskt, jag visste ju att det inte var något fel på hästen. Hon sprang lite lojt med honom bara, när hon satte fart andra gången gick det hur bra som helst.
En familjeangelägenhet
EM-hästen Delaunay köptes ursprungligen till Patriks hustru Lyndal Oatley.
– Men han var lite stark för henne som ung så jag fick ta över, vi är ju ett familjeföretag. Mina australiensiska svärföräldrar äger och är väldigt stolta över Dude, det är roligt för de följer oss världen över på tävlingar.
Hur kommer det sig att Delaunay kallas ”Dude”?
– Han är lite som en ”dude”, väldigt säker men samtidigt enormt känslig. Delaunay kan vara lite grinig i boxen måste jag erkänna, men bara mot dem han inte riktigt känner, Dude har liksom "sina" människor. Känner han dig är han väldigt gullig!
Han skadade sig i boxen på SM så att ni fick bryta, vad hände?
– Det hängde som en tränskrok utanför tävlingsboxen. När det skulle fodras och Dude surade mot hästen bredvid satte han kroken rakt i munnen. Det blev ett ganska stort hål…
– Men de gjorde ett fantastiskt jobb på kliniken på Strömsholm när de sydde det, på tre–fyra veckor läkte såret ihop. Han har ett litet ärr som man ser om man tittar noga. Som tur är sitter det inte så att det stör, det är liksom mellan bettet och nosgrimman vilket var tur i oturen.
Startlista, EM i dressyr, Grand Prix
En tv-producent har letat upp Patrik Kittels bronsritt från EM 2011, som han filmar av för att ha som uppladdning.

Tävling: Vinn produkter från Böckmann
Ta chansen att kitta upp dig och/eller hästen inför kommande transportresor. I veckans tävling ska tre lyckliga vinnare koras.

Vad är egentligen kissing spines?
Veterinär Lotta Wallin möter ofta hästar med ryggproblem. Med rätt diagnos och behandling samt långsiktig och rätt rehab, kan flera hästar fungera.
"Kan mycket väl fungera i en viss situation, men inte i en annan"

Kan tillskott hjälpa min känsliga häst?
Hästar är flyktdjur som snabbt behöver komma undan en potentiell fara. Tyvärr är det beteendet inte alltid önskvärt för den moderna hästen.

42 fjordingar från Taffsnäs redo för uteritt
Det som är unikt med ridlägren på Taffsnäs gård är att det finns så många fjordingar. Vid uteritten räknar Terese Klangestam upp hästnamnen.

Streck på jackan markerade hinderhöjden
Hur ska man veta hur högt hindret är? Kristina Axelsson kom på idén att sy upp färgmarkeringar på sina stallkläder för att mäta hindrets höjd.

Nominera dina förebilder till Ryttargalan
Rider du på världens bästa ridskola? Eller känner du en ridlärare, tränare eller ridskolehäst som förtjänar att hyllas lite extra?

Underhållande ryttarnostalgi från 1971
En gång i tiden var dressyr "krumelur-ridning", en tävlingsstart kostade 15 kronor och alla var lite tokiga – hästtokiga!

Stark inledning för Angelica i Monaco
Det var Angelica Augustsson Zanotelli som blev bästa svensk i den inledande GCT-klassen i Monaco, tillsammans med Kalinka van de Nachtegaele.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Som en b-kortslastbil fast ett hästsläp
Vill du transportera din häst med alla fördelar som en b-kortslastbil innebär men behålla smidigheten att kunna koppla av bilen från släpet? Se hit!
Hästtransport med sidolastning, bodel eller stor sadelkammare

Se klippet: Nicola Wilson på väg tillbaka
Fälttävlansryttaren Nicola Wilson är i full gång med sin rehabilitering efter sitt allvarliga fall i samband med tävlingarna i Badminton.

Två hinder för lösgjordhet och kontroll
Gymnastikhoppning är bra för att stärka hästen samt göra den smidig och lösgjord. A-tränare Niclas Haking tipsar om en enkel övning.
"Håll hindren låga och rid inte i ett snabbare tempo än vad ni klarar av"

Hästen lär sig och reagerar individuellt
Etologen Emelie Deboussard vill se större kunskap för hästen i vardagen. Hästar är aldrig »dumma«, men hur de lär sig och reagerar beror på en mängd faktorer.
Det förekommer skillnader i stons och hingstars problemlösning

"Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen"
Tyska Anja Beran, erkänd tränare i klassisk dressyr, sammanfattar de viktigaste faktorerna för en snygg och effektiv sits i sju punkter.

Kittel bästa svensk i Aachen – Sverige fyra
Sverige har ett starkt lag på plats i tyska Aachen, där Nations Cup i dressyr pågår. Under torsdagen startade ekipagen i Grand Prix.

Medaljregn över svenskarna på NM
Det blev dubbelt svenskt på pallen när NM-medaljerna delades ut i seniorernas individuella final i hoppning på torsdagen.

Hur bra är Emilia Leo i galopp?
Emilia Leo är travtränare, kusk och en av landets bästa montéryttare. På fredagens ATG Hästarnas Mästare representerar hon travsporten.

När det inte blir som en tänkt sig
Maria Yttermyr önskar ett öppnare klimat när det kommer till att prata om misslyckanden. Vad händer när det inte blir som man tänkt sig?

Svenskarna intar Monaco och GCT
Det har blivit dags för ännu en deltävling av Global Champions Tour. Denna gång bär det av till Monaco för fyra svenska ekipage.

Alicia Svensson tog hem guldet på NM
När den individuella NM-finalen för children skulle avgöras i Flyinge blev det Alicia Svensson med Eunomia som tog hem guldet för Sverige.

Tre lagmedaljer för dressyrungdomarna
De svenska dressyrungdomarna red under onsdagen hem ett guld och två silver i lag. Nu väntar individuella NM-finaler och medaljchanser finns.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren


Fråga experterna
Mest läst
- Forskningskollen: Benskydd riskerar att överhetta och skada senorna
- Sju punkter för en bra sits: ”Vanligt att ryttare sitter bakom vertikalen”
- Gör din egen hästglass – och ge hästarna något svalkande i sommarvärmen
- Stretchning ger vila oavsett gångart
- Byggde ridhus utan bygglov – straffavgift på 400 000 kronor
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Förebygg skadorna
– Porträtt: Jessica von Bredow-Werndl
– Bli en stjärna på rakriktning
– Som gymträning för hästar
– Skydda din häst mot fästingar
– Stallmaskiner som underlättar
...och mycket, mycket mer!