Dressyr
Publicerad: 2017-08-21
Patrik Kittel: ”Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt!”
I morgon drar dressyrens lagtävling i gång på EM i Göteborg. Under tisdagen rider Rose Mathisen på Zuidenwind och Tinne Vilhelmson Silfvén på Paridon Magi Grand Prix, medan Therese Nilshagen på Dante Weltino och Patrik Kittel på Delaunay äntrar banan under onsdagen. Hippson haffade Patrik efter söndagens hästbesiktning – här bjuder han på tankar inför veckan.
Text & foto: Anki Yngve
Patrik Kittel hade länge två hästar aktuella för EM, men till slut valde han Delaunay framför OS-meriterade Deja.
– Båda hästarna har gått fantastiskt jämnt i år, men Delauney har ännu mer haft en uppåtgående kurva. Även på SM, innan han skadade sig, gick han otroligt bra.
För Patrik har laget högsta prioritet, tillsammans med förbundskapten Bo Jenå och tränaren Louise ”Lussan” Nathhorst har han bollat vilken av hästarna som kan tänkas prestera allra högst för dagen i Grand Prix.
– De låg så enormt nära varandra poängmässigt, men vi var ense i valet. Dude kändes väldigt säker i Grand Prix-klassen i Aachen och för mig är det viktigt att sätta laget först. Det känns som rätt beslut i dagsläget. Men det är absolut inget fel på Deja, hon är också fantastiskt fin, säger han.
Hur ser lagtaktiken ut?
– Taktiken är att hålla oss starka ihop, men att samtidigt prestera bra individuellt. Vi ska inte övermaxa men rida bra, stabila och ordentliga rundor.
Otroligt jämnt om medaljerna
Det blir en ovanligt spännande lagdressyr. Tyskarna är svåra att rå på, men mycket kan hända i övrigt.
– Guld blir nog tufft, men sedan är det öppet mellan plats två och kanske fem, det kommer att bli dagsform som avgör. Det är väldigt, väldigt jämnt vilket är jäkligt roligt! utbrister Kittel.
På OS i Rio hade han, vid sidan av att han red själv, en rad elever att coacha.
– Här på EM har jag faktiskt bara Rose Mathisen, många av mina elever är från Australien och USA och de är ju inte med på ett Europamästerskap, säger han och fortsätter:
– Men sedan hejar jag på Louise Etzner som fick mitt pris ”Årets kämpe” på Ryttargalan och som jag är väldigt förtjust i. Och så har jag min egen häst i paradressyren (inköpt tillsammans fyra andra ryttarprofiler, reds anm.) som Felicia Grimmenhag rider!
Din elev Rose Mathisens häst Zuidenwind fick vänta i ”holding box” innan han godkändes av veterinärerna. Blev du nervös?
– Nä, jag var inte så nervös faktiskt, jag visste ju att det inte var något fel på hästen. Hon sprang lite lojt med honom bara, när hon satte fart andra gången gick det hur bra som helst.
En familjeangelägenhet
EM-hästen Delaunay köptes ursprungligen till Patriks hustru Lyndal Oatley.
– Men han var lite stark för henne som ung så jag fick ta över, vi är ju ett familjeföretag. Mina australiensiska svärföräldrar äger och är väldigt stolta över Dude, det är roligt för de följer oss världen över på tävlingar.
Hur kommer det sig att Delaunay kallas ”Dude”?
– Han är lite som en ”dude”, väldigt säker men samtidigt enormt känslig. Delaunay kan vara lite grinig i boxen måste jag erkänna, men bara mot dem han inte riktigt känner, Dude har liksom "sina" människor. Känner han dig är han väldigt gullig!
Han skadade sig i boxen på SM så att ni fick bryta, vad hände?
– Det hängde som en tränskrok utanför tävlingsboxen. När det skulle fodras och Dude surade mot hästen bredvid satte han kroken rakt i munnen. Det blev ett ganska stort hål…
– Men de gjorde ett fantastiskt jobb på kliniken på Strömsholm när de sydde det, på tre–fyra veckor läkte såret ihop. Han har ett litet ärr som man ser om man tittar noga. Som tur är sitter det inte så att det stör, det är liksom mellan bettet och nosgrimman vilket var tur i oturen.
Startlista, EM i dressyr, Grand Prix
En tv-producent har letat upp Patrik Kittels bronsritt från EM 2011, som han filmar av för att ha som uppladdning.

Tanja Willyard målar till Dufour igen
Ännu en tavla har levererats till danska dressyrryttaren Cathrine Laudrup Dufour. Den här gången är det en silhuett av hennes hjärtehäst.

En liten häst med stor personlighet
Falabellan är världens minsta hästras – de kan väga så lite som 14 kilo. De kommer i alla möjliga färger och är både kloka och mjuka i sitt sätt.

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Få koll på hjälperna i bakdelsvändningen
I en korrekt utförd bakdelsvändning trampar hästen runt vändpunkten, sin inre bakhov. Dressyrdomare Carna Löfving guidar oss.
"Bättre att vändningen blir lite större med bibehållen bjudning"

Peder flög högt med Bahia i Saint Tropez
Peder Fredricson ställde upp i klassen six bar vid tävlingarna i Saint Tropez helgen som gick med stoet H&M Bahia.

Stora prisskillnader på veterinär behandling
Det kan skilja tusentals kronor för veterinärvård av samma skada eller sjukdom beroende på vilken klinik en djurägare besöker.

Kittels Billy Idol-musik belönades med tia
I Budapest slog Patrik Kittel med Bonamur till med dubbelseger. En del i protokollet var ryttaren extra nöjd med i küren: högsta betyg för musiken.

Tyskland vann – Brasilien klara för OS
Det blev Tyskland som tog hem segern i Nations Cup-finalen som gick i Barcelona. Brasilien, på fjärde plats, säkrade en biljett till OS i Paris.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Blågul rosett och glada bocksprång
Marie Karlberg har varit och tävlat och ridit pay & ride i helgen. Det gick toppenbra och det blev ärevarv med blågul rosett i tränset.

"Maggie" överraskade alla när hon kom
Familjen Wengelins nya ponny från Irland var lite rund om magen men samtidigt pigg och hoppglad. Men hon blev allt mer bukig …

"Vroom" rakt in på tredje plats för Peder
Peder Fredricson tog med familjen till tävlingarna i Saint Tropez den här veckan. I lastbilen ner fanns bland annat hästen Vroom de la Pomme Z.

"Drottningen" regerade i femårsfinalen
Maria Andersen vann femårsfinalen med Vive la Reinne II VH. Hästar från Västra Hoby stuteri har därmed vunnit två av årets finaler.

Tredje Breeders-segern på raken för Diploid
Diploid har vunnit som fem- och sexåring och på söndagen blev det seger även i sjuårsfinalen. Nu väntar träning inför större uppgifter.
Vendela Eriksdotter Rubin: "Han är så fantastisk att jobba med"

Jägare missade räven – sköt ihjäl häst
Det var för två år sedan som jägaren fick syn på en räv och la an geväret. Han siktade, sköt, missade och träffade istället en häst som dog.

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Marie om det här med grader i paradressyr
Marie Karlberg rider grad fyra men vad innebär det? I bloggen förklarar hon det och tar oss också med i tygelhandtagsdjungeln.
"Det är en utmaning för min kropp - men skam den som ger sig"

Benjamin Werndl om fyraårsfinalen
Verdesse II VH blev Benjamins favorit. Han är nöjd med testridningen och hoppas att han gett en inblick i hur han tränar sina hästar.

»Ett av de vackraste mötena i mitt liv«
När Sandra Pandevski tog tjänstledigt och gav sig ut på resa visste hon inte att hästarna hon mötte skulle bjuda på oförglömliga minnen. Här berättar hon mer.
»Jag går fram, sätter mig på huk och lägger min hand mot ena hästens panna«

Verdesse II VH vinnare av fyraårsfinalen
Benjamin Werndl har agerat testryttare i Flyinge. Bäst gillade han stoet Verdesse II VH och det blev tio starka poäng för framtiden.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!