Dressyr
Publicerad: 2016-08-02
Per fick stående ovationer av domaren
MEST LÄST 2016 – PLATS 5
Denna artikel återpubliceras eftersom den var femte mest läst på Hippson.se under 2016.
Denna artikel återpubliceras eftersom den var femte mest läst på Hippson.se under 2016.
I söndags red dressyrryttaren Per Waaler Grand Prix-programmet vid Laholms dressyrtävlingar med sidepull. Det bettlösa huvudlaget gjorde att han fick rida en uppvisning, alltså inte tävla, men domarens procent hade räckt till en andraplats.
Text: Annelie Lundkvist
Foto: Kjell Andersson
När Per Waaler var på väg hem i bilen efter starten kände han glädje och stolthet över tävlingsdagen. Trots att det inte var någon "riktig" tävling för honom och Welba, eller Wilma som hon kallas hemma i stallet. I stället var det ett pausnummer, en så kallad uppvisningsklass, där Per red samma program som de andra.
– Eftersom jag hade fått "dispens" att rida bettlöst startade jag innan Grand Prix-klassen. De svenska domarna kunde inte döma mig, men den brittiska domaren Sue McMahon ställde upp.
Hade räckt till en andraplats
Programmet blev väl mottaget. Även om Per erkänner att det fanns några delar som han kan göra bättre är han väldigt stolt över sin fina häst.
– Jag är i och för sig alltid stolt över henne, men det kändes härligt att domaren ställde sig upp och applåderade när jag var färdig, säger han.
Hon belönade honom med strax över 66 procent, något som för dagen hade räckt till en andraplats. Alltså om man ser till Sue McMahons övriga bedömningar i den officiella klassen.
Positiva kommentarer från publik och ryttare
Utanför banan fick Per idel lovord och beröm för sin ritt, och för att han kämpar för en förändring av dressyrreglerna.
– Många ryttare kom med komplimanger och råd om hur jag kan göra för att fortsätta tävla. Publiken gav även den en härlig applåd.
Framgent, vill du rida fler tävlingar på samma sätt?
– Ja, jag kommer fortsätta att arbeta för en förbättring. Fram till dess är det nyttigt för både mig och Welba att komma ut på banorna, även om det är utom tävlan. Jag tänkte ta kontakt med Österlens ridklubb och fråga om jag får rida på samma sätt vid deras tävlingar nästa månad.
Vill inte måla upp sig själv som någon hjälte
Att Per kämpar för att få rida bettlöst är helt och hållet för att hans häst har öppnat ögonen på honom. Han har haft henne i drygt sju år och har provat olika bettsorter, men hon vill inte ha bett i munnen.
– Jag vet inte om det har hänt något med henne när hon var yngre, men det är inte av elakhet hon inte vill. Något har gjort ont, förklarar han.
När de hittade en gemensam balansgång i ridningen, tack vare det bettlösa huvudlaget, ville ryttaren självklart ut och tävla. Men då tog det stopp.
– Jag tycker att det är systemet som är fel, det är det jag vill komma åt. Någonstans känns det som att vi glömmer bort ridsportens Code of Conduct, menar Per.
Se fler bilder från Pers och Welbas ritt:
Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Per Waaler hade fått dispens att rida programmet bettlöst. Någon sådan dispens har dock inte utfärdats av Svenska Ridsportförbundet, därför kunde inte de svenska domarna döma ritten. Sue McMahon, som gästade från Storbritannien, kunde däremot välja att ge en bedömning.
Liknande webbartiklar
- Per Waaler rider Grand Prix med sidepull
- Per Waaler höll clinic: ”Du ska belöna hästen så mycket att du skäms”
- Vill väcka debatt: Jag är lite civilt olydig
- Bett eller bettlöst spelar ingen roll
- Variation är bra för hästen – åtta bettlösa alternativ på marknaden
- Bett ett måste i dressyren
- Upprop mot för hårt spända nosgrimmor
- Regeländring: Tillåtet att tävla på träns även internationellt
- ”Regeländringen om kandar har förbättrat hästarnas välfärd”
- Liten förening som kan göra stor skillnad
relaterade artiklar

Tränar stjärnhästar hos Stuteri Arch
Nya äventyr väntar för Fanny Kullmyr. På lördag gör hon sin första arbetsdag som beridare hos Stuteri Arch på västkusten.
Tar fram topphästar till Peder och Malin: "Coolt att de tror på mig"

Nations Cup – svenska laget räknar poäng
På fredagen är det sista chansen för det svenska laget att räkna poäng i EEF Nations Cup. Här hittar du all info om tävlingarna i Drammen.

Vill höja ribban i hästvårdsbranschen
En försäljning av tidigare hundvårdsmärke gav ett kapital att börja bygga på nästa dröm. En koncern där naturliga hästvårdsprodukter är först ut.

Noggrann hörnpassering ger lyckat ridpass
En bra hörnpassering kan förbättra hela ridpassets kvalité. Johanna Due Boje tipsar om en basövning som gör stor skillnad.

5 spaningar inom hästnäringen
I samband med GHS hölls Hästföretagarforum – en kunskapsfylld dag för hästföretagare. Det bjöds på tips och erfarenheter ur verkligheten.
"Du kan inte göra allt själv så omge dig av personer som du kan lita på"

Ny häst? Så lägger du upp första passet
Det gäller att som ryttare ge hästen en bra upplevelse genom att hitta lugn och trygghet innan man börjar ställa krav, menar Patrik Kittel.

Camping i hästtransporten blev succé
I brist på tält och husvagn inför campingsemestern fick Jörgen Vallentin Hällbrant med familj en idé. Varför inte bygga om hästtransporten?

Full fart mot SM-helg
I samband med nationaldagstävlingarna blir det dressyr-SM och svenskt mästerskap i para. SM i fälttävlan för unga ryttare avgörs samma helg.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Delta i en enkät om hästhållning
Nu har du som rider, äger häst eller driver stall möjlighet att bidra med dina erfarenheter till stiftelsen Race For The Baltics arbete för en bättre miljö.

Uppfödaren om att Mazy ska få föl
Det blir inget SM för Johanna Due Boje och Mazy Klövenhöj i år. Stoet har precis inseminerats och planen är att göra embryotransfer.

"Visst blir man lite starstruck”
Viktor Edvinsson är en av U25-ryttarna som får rida under Global Champions Tour på Stadion. Här berättar han vad han ser mest fram emot.

"Fölet stod i skogskanten och tittade på mig"
När Annelie kom ut till hagen fick hon sig en riktig chock – där stod ett nykläckt föl bredvid en stolt mamma. Nyfödda hingsten fick namnet "Mr. Wright".

My blev hjärntrött efter krasch på tävling
Ett litet ryttarmisstag och My gick omkull med sin häst Elroy på tävling. Det var 2019 och fortfarande dras hon med hjärntrötthet.
Gästbloggen: "Om du skadar huvudet är mitt bästa råd – ta det lugnt"

Så växte Patrik Kittels drömgård fram
Patrik Kittel och hustrun Lyndal Oatley har byggt en ridanläggning med »extra allt«. Här berättar han om drömmen som blev sann och delar med sig av tips.
Gården är så modern den bara kan bli och den är väl övervakad

Så fungerar hästens ögon
För att förstå hur olika sjukdomar kan påverka ögat och synen så behövs kunskap och förståelse om hästögats normala uppbyggnad.
Läsarfavorit: Veterinär Lena Ströms artikelserie om hästens ögon

Lär dig mer om kissing spines
Kissing spines är en vanlig diagnos vid ryggbesvär som inte alltid innebär ett problem, men det är viktigt att identifiera hästar som får symptom.

Två ryttare flyttas upp till A-truppen
Efter fina internationella resultat har Malin Wahlkamp Nilsson och Caroline Darcourt flyttats upp från B-truppen till A-truppen i dressyr.

Carl Hedin tävlar i Fångarna på fortet
Snart får vi se dressyrryttaren Carl Hedin i tv-rutan. Den här veckan har han varit i Frankrike för att spela in Fångarna på fortet som sänds på TV4.

Storvreta PK får pengar ur drömfonden
Ponnyklubben har tilldelats 100 000 kronor för sitt arbete med välgörande hästkrafter i form av stöd till kommunens unga på HVB-hem.

Inte djurplågeri att skjuta ihjäl häst
Den man som förra veckan i berusat tillstånd sköt ihjäl en häst är inte längre misstänkt för djurplågeri. Hästen dog omedelbart och led inte.
Åklagaren: "Det var en häst som ägs av någon i mannens familj"
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Relationen till hästen
– Porträtt: Angelica Augustsson Zanotelli
– WE: Lär dig öppna grinden
– Gör dig redo för lätt A
– Kom över din ridrädsla
– Barreringsskandalen på 1990-talet
...och mycket, mycket mer!