Dressyr
Publicerad: 2006-01-31Markne: "Alla hästar har plus och minus"
Pether Markne är en namnkunnig dressyrryttare och en uppskattad tränare inom både hoppning och dressyr. I samband med företagardagen på Brolöten i mitten på januari höll han en dressyrclinic där han berättade om sin och maken Per Sandgaards filosofi när de jobbar med sina hästar.
Tre hästar med väldigt olika förutsättningar visades under dagen. Först ut var en härlig sexårig unghingst som Pether hoppas ska gå unghäst-VM under året. Hingsten hade mycket energi och härliga gångarter, men ibland kanske lite för mycket tryck i sig.
- Alla hästar har plus och minus, som man måste leva med. Den här hästen går inte att trötta ut. I stället måste vi jobba med teknik och med att få den att inte vara fullt så "på trycket", förklarade Pether.
Vill få honom lång och låg
Han berömde unghingstens trav, som var väldigt fin, men förklarade att de jobbar mycket med att få den lång och låg i formen eftersom den lätt blir hög och kort. De vill också få honom att vila mer på steget, vara längre i marken.
- Jag ser nästan hellre att de är lite för mycket på trycket som unga. Då är det lagom kvar när de blir äldre, kommenterade Pether.
Han menade att de fortfarande håller på att "grundmåla" hästen och slarvar man med det så kommer man inte så långt till slut. Hingsten får jobba en stund och så fort som han varvar upp sig får han skritta och ta det lugnt.
- Om man forcerar en sådan här häst så går proppskåpet, sa Pether.
Hingsten får hoppa en gång i veckan, Per är ofta ute och galopperar i skogen och låter honom leka och vara häst.
Korta sekvenser
Pether berättade att när de jobbar sina hästar så arbetar de alltid i korta sekvenser. Några steg och sedan sätter man punkt. De börjar med att testa att gas och broms fungerar var för sig och därefter börjar man variera takt och tempo, ett sätt att skapa kommunikation och att ta ledarskapet.
De rider aldrig runt, runt på en volt i varv på varv.
- Vi vill få bort kilometer. Motion är väl bra, men till vilken nytta. I stället försöker vi komma till ridning. Man måste alltid veta "var börjar jag och var slutar jag" som ryttare. Korta sekvenser hela tiden, vad man än gör. Och mängder med övergångar. Övergångar stärker, balanserar och skapar kommunikation. Jag tycker att vi i Sverige ofta rider i lite jämntjockt tempo, sa Pether.
Aldrig hela diagonaler
Han berättade också att de aldrig rider hela diagonaler på träning, om det inte är programridning innan tävling. Det finns ingen poäng med att rida en hel diagonal, det är bättre att ta det i små korta stycken.
Sexåringen hade inte mycket till galopp när han kom till Pether och Per. I stället hoppade han jämfota med bakbenen. För att komma tillrätta med det har de arbetat med att få galoppen så seg som möjligt. Övergångar mellan skritt – galopp – skritt – galopp är jättebra och de har nästan strävat efter att hästen ska bli lång och falla isär i övergångarna.
- När han faller isär kan han slappna av och det blir som styrketräning som passar heta hästar, sa Pether.
Först när galoppen är självbärig kan man börja arbetet med att nyansera och variera galoppsprången.
Byten på serpentiner
Att lära en het häst galoppombyten kan vara en riktig resa menar Pether. Det är lätt för hästen att tappa självförtroendet och det är oerhört viktigt att den inte lär sig fel från början eftersom det tar lång tid att korrigera.
På sexåringen har de arbetat mycket med serpentiner och övergångar i serpentinerna. När hästen är programmerad till att nästan tänka övergångarna själv är den mottaglig för byteshjälperna. Det är också ett bra sätt att lära om en häst som gärna byter orent.
- Många hästar får bättre galopp av byten. Hästar med kort, dålig galopp har ofta lätt att samla sig och gör fina byten. Har de för yviga språng kan det bli svårt med bytena, sa Pether.
Har man en häst som laddar inför ett byte rekommenderade Pether att inte genomföra bytet utan i stället sakta av till skritt och lägga in bytet någon annanstans på ridbanan, där hästen inte förväntar sig det.
"Typisk stomodell"
Nästa häst som visades var ett tolvårigt sto som ägs av en av stalltjejerna hos Pether och Per.
- Det här är en häst av typisk stomodell, de blir gärna lite långa i länden. Dessutom är hon så bred mellan frambenen att man kan köra in en bil mellan dem. Men hon har häftig gång, berättade Pether.
Även den här hästen får gå ganska lång för att få fram nosen. Rids hon för kort så får hon inte med sig bakdelen.
- Ryttaren ska inte få mer i handen när den går där nere. Snarare tvärtom. Det är viktigt att hästen är totalt självbärig och inte använder handen som en rollator och går på bogarna, sa Pether.
Precis som med den första hästen poängterade Pether hur viktigt det är med variation. Förändra steget, formen och tempot!
Ansträngd andning
Stoet började ibland att låta lite mycket, framför allt när hon kom upp i formen, och då rekommenderade Pether att man tar ner henne i formen igen och tar bort trycket på ”axlarna”.
Alla hästar är som bekant lite sneda och Pether menade att vi kanske måste acceptera det.
- Det har hänt att man pressat fram rakriktningen vilket har resulterat i skador. Man måste se rakriktningen av hästen lite som stretching och ta lite i taget.
Det här stoet hade egenheten att hon gärna bytte efter med bak till vänster. För att lösa det har ryttaren Ida fått arbeta mycket på volter och med att byta på volten. Det tvingar hästen att komma i balans med bakbenen.
- Hästen blir av voltspåret mer ihop och jag tycker att Ida kommer till mera ridning i bytena på böjt spår, sa Pether.
Gas, broms och servo ska funka
Sist ut var en tolvårig valack som Per förhoppningsvis ska rida VM på i sommar. Pether berättade att den förmodligen ridits väldigt rund tidigare och med mycket i handen. Hästen var urstark och helt sned när den kom till dem.
- Gas, broms och servo funkade inte, men den kunde alla tricks. Så Per fick sitta på en Grand Prix-häst och ta igenom gas, broms och rida övergångar. Dessutom var den flack och rakbent och utan rygg, berättade Pether.
Per fick rida hästen i en lite högre form och Pether förklarade att den här hästen inte ska ridas i en för klassisk form eftersom den då spänner ryggen och liksom blir upp och ner i sitt rörelseschema.
- Därmed inte sagt att man bara kan dra ihop hästen och tro att den är rund. Den måste vara rund i hela kroppen. Det måste vara tryck i bakbenen om den ska bli rund fram.
Inte så "dressyriga"
Med en häst av den här typen krävs det hela tiden att man arbetar med att hitta kommunikationen. Per rider mycket övergångar och Pether menade att om man är konsekvent varje gång så sitter det till slut i ryggmärgen på hästen. När den inte riktigt är med i bakbenen i övergångarna så får den gå direkt till piaff.
- Vi försöker att inte vara så dressyriga, sammanfattade Pether. Vi kantrar ute och travar mycket bommar. Det är viktigt att variera underlaget också. Att gå på hårt underlag som asfalt och grus stärker senor och ligament.

Pether Markne.

Unghingsten rids ofta lång och låg i formen.

Hingsten ska förhoppningsvis gå unghäst-VM under året.

Även Ida fick rida fram nosen på sin häst.

Förändra steget, formen och tempot ofta! uppmanade Pether.

Den här tolvåriga valacken matchar Per inför VM i sommar.

Per fick tidvis rida hästen i en lite högre och mindre skolboksenlig form.
relaterade artiklar

Indiana kallar på uppmärksamhet
H&M Indiana verkar tycka att förberedelserna inför tvätten i St Tropez tar alldeles för lång tid. Hon gör helt enkelt allt för att få blicken tills sig.
Se klippet på topphästen och hennes hästskötare Lina Andersson

Skapar unika minneshästar med tagel
Ida Käck har under många år haft sparat tagel från hästar som betytt mycket. En idé väcktes och i hennes produkt produkt får taglet glänsa.
Att gå från idé till en färdig grej är en väldigt spännande process"

Säkerheten i stallet är A och O
På en hästgård är det viktigt att känna sig trygg med säkerheten på gården och i stallet. Om olyckan skulle vara framme är det lätt att vara efterklok.

Höets näringsinnehåll styr foderstaten
En läsare undrar om hennes valack får tillräcklig mängd mat. Foderrådgivaren Eva förklarar mer om hur höets näringsinnehåll styr.

Årspremiär för dressyrsvenskarna i NC
De svenska dressyrryttarna rider årets första deltävling i Nation Cup i franska Compiégne under helgen. Säsongsmålet är en framstående placering.
Patrik Kittel rider i laget tillsammans med Juliette och Antonia Ramel

FEI bidrar med fler insatser i Ukraina
Nya initiativ och projekt i Ukraina har godkänts av FEI Solidarity Relif Fund. Det genom eterinärförnödenheter, 80 hästboxar samt ryttarstipendium.
"För att säkerställa att sporten inte stoppas helt och kan återställas"

Slitna anläggningar problem för ridskolor
Ridsporten är för alla och ridskolan en viktig del. Ett större stöd från kommunerna och jämlikhet med andra idrotter krävs för att säkra driften.
SvRF:s Anna Reilly förmedlade frågorna under Hästriksdag 2022
Arkiv: "Hästen måste ses som en naturlig del av de gröna näringarna"

Beckhamn har fått somna in
I ett inlägg på Facebook berättar Lottie Mattsson att Beckhamn har fått somna in. Marina Mattsson berättar vad han betydde för henne.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Många fördelar med enhästarstransport
Ska man transportera sitt sto med föl är en enhästarstransport att föredra. Den ger hästarna bra med utrymme samt en säker åktur till betet.

Markarbetsövning för ryttarkoncentration
Skänkelvikningar, övergångar och en bomserie. C-tränaren Emma Byström har tagit fram en övning som ger god effekt på både häst och ryttare.

Malins och Peders GCL-lag i topp
När Global Champions League dragit vidare till St Tropez är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson på plats för sitt lag Stockholm Hearts.
Det börjar bra och laget leder efter torsdagens första runda

”Folk är för slarviga i hästhanteringen”
Ett insläpp av hästar för drygt 20 år sedan förändrade hela livet för Mia Kallio. Efter olyckan har hon blivit svårt sjuk och tappat arbetsförmåga.
I en läsarfavorit berättar Mia om olyckan och hur den påverkat henne

Sötchock när trion är ute på äventyr
När Curelett är ute på tur får han ofta sällskap av ponnyerna Katie och Stella. Aktiviteterna varierar från ridning i halsring till körning.

Ridsporten får mer pengar i återstartsstöd
Ett tredje paket med stödpengar för återstart efter pandemin tilldelas idrotten. Av totalt 500 miljoner kronor får ridsporten drygt 15 miljoner.

Vinst i U25-debuten för Annabelle och Gio
OS-hästen Gio visar fina framgångar även med sin nya ryttare. I helgen tog han hem två vinster med juniorryttaren Annabella Pidgley.
Tidigare ryttaren Charlotte Dujardin till H&H: "Det är ett nöje att se"

Video: Gör hästen klar för tävling
Se hur hästskötaren till Grand Prix-ryttaren Martin Ågevall gör iordning hästarna inför tävling. De tipsar också om sina absoluta favoritprodukter.

Familjen om Wilson: "Hon är vid gott mod"
Den brittiska ryttaren Nicola Wilson intensivvårdas fortfarande efter sitt fall vid årets Badminton Horse Trail. Det meddelar familjen via Facebook.

Petra driver en liten ridskola för de minsta
När Petra Hillring fick barn kändes det avigt att lämna barnet på förskola för att sedan åka till jobbet – på en annan förskola.
Märkestagning med Petras egna guld-, silver- och bronsmärken

Vinnande vanor tar dig till målet
Se möjligheterna i stället för hindren. Dressyrtränaren och den mentala coachen Karin Öljemark ger sina råd för hur du kan nå och identifiera din målsättning.
Vad är det som gör att du håller på med ridsport?

När man är missnöjd med middagsgästerna
Den här hästen har fått oväntade och snyltande gäster och är inte helt nöjd med det. Hönsen springer överallt och sitter dessutom mitt i maten!
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– TEMA: Från idé till drömstall
– Porträtt: Lina Dolk
– Hitta dragspelskänslan
– Nå målet med vinnande vanor
– Muskelsjukdomar hos häst
– Konditionsträna i naturen
...och mycket, mycket mer!