Dressyr
Publicerad: 2006-07-05"Scandinavian Open är ett delmål på vägen"
Det är inte bara världsstjärnor och Grand Prix-hästar som tävlar i Falsterbo. I prestigefyllda Scandinavian Open tampas landets finaste unghästar om titeln bästa hopp- eller dressyrhäst i sin årskull.
- Att få vara med i Falsterbo som aktiv är verkligen häftigt och stort, säger dressyrryttaren Anna Dufva, som kvalat in sina två unghästar till årets upplaga av Scandinavian Open.
Foto: Harald Blomqvist
Anna Dufva arbetar till vardags som dressyrtränare i Stockholmsområdet. Hon har gått ridlärarutbildningen på Strömsholm och är dessutom C-tränare i dressyr. Vid sidan av sina träningar hjälper hon en kompis, som har shetlandsponnyridskola, två eftermiddagar i veckan.
- Det är ett fantastiskt avbrott från min vanliga träningsverksamhet. Att ett par gånger i veckan få jobba med barn och ponnyer är verkligen härligt, säger hon.
Har gjort en omstart
Anna har tidigare tävlat dressyr upp till Intermediaire-nivå, men under den period hon födde sina två barn tog hon ett tävlingsuppehåll. Nu har hon gjort en omstart med nya, yngre hästar.
- Scandinavian Open är ett delmål på vägen för unghästarna. Det stora målet är att så småningom komma hela vägen upp till Grand Prix, berättar hon.
Anna Dufvas båda hästar, sexårige Amigo och femårige Impuls, står uppstallade i Åkersberga utanför Stockholm.
- Amigo köpte jag som fyraåring. Det har verkligen inte varit raka vägen med honom, han är väldigt känslig och elektrisk och har haft lite problem med sadeltvång. Men det har ändå varit väldigt roligt eftersom han är en så ambitiös häst, menar Anna.
Förra året var Amigo kvalad till Scandinavian Open för femåringar.
- Vi hamnade strax utanför finalen. Men han har utvecklats och det här svårare programmet passar honom bättre. Så i år är mitt mål att vi ska ta oss till final!
Egentligen hoppstammad
Femårige Impuls har egentligen en ren hoppstamtavla, hans pappa heter Advokat och hans morfar Cortus.
- Jag letade efter en ny häst och Impuls hade, trots att han var hoppstammad, vunnit sitt treårstest som gångartshäst. Därför bestämde sig uppfödaren Hästak för att sälja honom som dressyrhäst till mig, berättar Anna.
Tyvärr har Impuls haft lite otur, han stukade en kota i bakbenet och var därför konvalescent under hela andra halvåret 2005.
- Men han är en i grunden väldigt fin häst, därför har jag ändå hunnit kvala honom. Han gör sig bra och är känslig och lättsam, förklarar Anna.
Målet med Impuls är att få till en trevlig uppvisning i Falsterbo och att hästen ska kunna koppla av hyfsat inne på banan. Mer press än så vill Anna inte sätta på honom eftersom han har varit skadad så länge.
Inspirerande att se andra rida
Veckan i Falsterbo ser Anna verkligen fram emot.
- Att få chans att rida själv är fantastiskt, men det är nästan lika kul att titta på alla andra. Det är både utvecklande och stimulerande att se alla dessa fina hästar.
Hon är själv väldigt positiv till unghästklasser som Scandinavian Open.
- Det är jättebra för man har hela tiden ett mål att jobba mot. Men man måste se det som en utvecklingsfas och ett delmål, inte som ett slutmål. Lyckas man ta sig till Falsterbo vet man att man är väl med inför hästens fortsatta tävlingskarriär, säger hon.
Anna poängterar att det är viktigt att hästen tycker att träningen är rolig och att den utvecklas.
- Om någon av hästarna skulle bli ovillig, till exempel för att den växer, skulle jag aldrig stoppa in den i lastbilen och åka på tävling.
Speciell arena
Mentalt förbereder Anna sina hästar inför Falsterbo genom att se till att de är vana vid att vara hemifrån. Dels åker hon iväg med dem till olika tränare, dels har de fått vänja sig vid tävlingsmiljön genom Scandinavian Open-kvalen.
- Falsterbo är såklart en superspeciell arena. Många unghästar blir spända när de kommer in där, men det visar ju bara vilka duktiga ryttare vi har som ändå lyckas styra runt dem!
Inne på banan har Anna ett knep, som hon hoppas att domarna inte ska upptäcka.
- Jag pratar väldigt mycket med mina hästar för att de ska känna sig lugna och trygga. Det får man egentligen inte göra, men jag får ta den lilla minuspoängen om domaren skulle märka något, avslöjar hon.

Anna Dufva och Amigo.

Träningspass på hemmabanan.

Sexårige Amigo är en känslig och "elektrisk" häst.

Anna tillsammans med femåringen Impuls.
FAKTA
Namn: Anna Dufva
Ålder: 36 år
Bor: Stockholm
Yrke: Tränare och ridlärare
Familj: Sambo och två barn (4 och 6 år)
Intressen: "Hästarna tar tyvärr all tid. Men jag tycker att det har varit kul att följa fotbolls-VM i sommar, min sambo är väldigt sportintresserad!"
relaterade artiklar

Hovslagare döms till fängelse – slog häst
En hovslagare slog en häst våldsamt med en hammare nio gånger. Nu får han varken ha egna djur eller arbeta med djur under tio års tid.

Häst dog under tv-inspelning
En häst avled i samband med inspelningen av tv-serien "Sagan om Ringen: Maktens Ringar". Detta har upprört djurrättsorganisationen PETA.
Uppmanas att undvika användandet av djur vid tv-inspelningar

Fem tips på lägre servicekostnader
Att regelbundet se över sin hästtransport är både smart, ekonomiskt och gör att din häst åker säkert på vägarna. Ta del av flera praktiska tips här.
"Kontrollera lufttrycket i hästtransportens däck regelbundet"

Se hela avsnittet med Maria Gretzer här
I söndags gjorde Maria Gretzer entré i Mästarnas mästare i SVT. Vi får lära känna OS-ryttaren, tränaren och Radiosportens expertkommentator.

Köper sköthästen: ”Det här är drömmen”
Caroline blev skötare på stoet Nirvana när hon var elva år. 14 år senare går en dröm i uppfyllelse när hon får köpa henne av ridskolan.
Anna Ringholt, ridlärare: "Det är så här vi vill att det ska bli"

När man tar skottkärran till stallet
Vissa prylar kan verka helt oumbärliga eller också fullständigt onödiga. Som en kombination av segway och skottkärra – hiss eller diss?

Kajsa Boström om vanskliga riduttryck
Kajsa Boström, B-tränare i dressyr och husbloggare på Hippson.se, gästskriver om bogar på rymmen och tappade bakdelar.

"Kolla, kolla mitt roliga partytrick"
Hästen Heero har kommit på ett rejält partytrick. Det roar kanske främst de tvåbenta åskådarna medan hunden verkar måttligt road.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Prisad miljörådgivning hjälper Grevlunda
Grevlunda var bland de första att ta del av Greppa Näringens rådgivning till hästgårdar. De gjorde då också en värdefull energikartläggning.
Greppa Näringen vann Lövsta Future Challenge hållbarhetspris 2023

Topplacering i säsongsavslutningen
Tinne Vilhelmson Silfvén har inlett årets tävlingar i Florida. I säsongens sista tävling före hemfärd blev det en andraplats.
Tvåa i GP kür med Devanto, säger till SvRF: "Var riktigt på hugget"

De här startar i världscupfinalerna
Om en dryg vecka drar världscupfinalerna i dressyr och hoppning igång i Omaha, USA. Här är alla dressyr- och hoppryttare som rider finalerna.
Tre svenskar på plats liksom ytterligare tre nordiska ryttare

Ny bok om samspelet med hästar
Lene Martin tyckte att det saknades böcker om hästens sinne och kommunikationen med människan, baserad på vetenskaplig grund.
"Man talar om välfärd på ett sätt som man inte gjort tidigare"

Rapparen tog hästen till nattklubben
Den amerikanska artisten Cee Lo Green tyckte att han kommit på en bra idé när han gjorde storslagen entré på festen – ridandes på en häst.

Old Billy – världens äldsta häst
Hästar blir vanligtvis mellan 20 och 30 år gamla men världens äldsta häst blev dock betydligt mycket äldre än så och hans minne bevaras väl.

Dubbel framgång för Amanda Andersson
Det blev dubbelseger för Amanda Andersson i den korta trestjärniga klassen i Kronenberg, båda på egna uppfödningar.

Expresståget mot mästerlig ridning
Vill du förstå hur din häst ska bli mer följsam och lätt på hjälperna eller funderar du över vad som hindrar att ni utvecklas som ekipage?

Stoet Juni rör sig som en get
Philippa Rosensköld delar med sig av ett klipp på sitt sto "Juni" när hon visar upp sin supertalang. Att klättra omkring som en riktig get.
"Världens snällaste häst men uppenbarligen en liten "getgen" i sig"

Häst avlivad efter olycka i skrittmaskin
Två hästar kom samman i en skrittmaskin under lördagen. Det hela slutade så olyckligt att den ena hästen har fått avlivas.

Lyckad programträning och tur runt gården
Ida och Haldor har varit på programträning och debuterat i medelsvår B:5 med fint resultat. Följ även med hem till Haldor i en filmad rundtur.

Över 100 hingstar samlade på Grevagården
Den här helgen är årets höjdpunkt för de svenska moderlandsraserna – nordsvensk, ardenner och gotlandsruss – med avelsvärdering för hingstar.
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Med bjudning framåt
– Porträtt: Johanna Due Boje
– Gör dig redo att glänsa i Lätt B
– Hoppövning alá Emma Emanuelsson
– Håll koll på hästens luftvägar
– Hjälp hästen som har sadeltvång
...och mycket, mycket mer!