Dressyr
Publicerad: 2023-06-04
Tionde SM-guldet till Patrik Kittel: "Det är faktiskt ganska coolt!"
Han gjorde det igen! Patrik Kittel är svensk mästare för tionde gången. Det här året efter två fina ritter på stoet Forever Young HRH. Ekipaget belönades med 82,6 procent i söndagens kür, vilket säkrade guldmedaljen.
Text: Frida Bank
Foto: Haide Westring
SM i dressyr för seniorer började i fredags när 27 ekipage gjorde upp i en Grand Prix. Redan då tog Patrik Kittel och elvaårige stoet Forever Young täten, följda av Tinne Vilhelmson Silfvén med Devanto och Emma Jönsson på Gerion. De 15 bästa gick vidare till söndagens kürfinal. När mästerskapsmedaljerna ska delas ut sammanställs resultatet från båda klasserna. Patrik och Forever Young startade näst sist i küren och domarna var överens, samtliga ville se dem som vinnare. 82,6 procent blev det och därmed stod det klart att Patrik tagit sitt tionde SM-guld.
– Det känns väldigt kul. Tvåsiffrigt! Det är helt sjukt. Det är inte jättemånga människor som lyckats med det. Jag är extra stolt eftersom jag gjort det på många olika hästar, att jag lyckats med att rida olika typer av hästar och att hålla igång så här över tid. Det är en ära att få utbilda så många fina hästar. Och konkurrenterna sover inte, de blir också bara bättre och bättre, säger en glad Patrik efteråt.
Två guld kvar
Att som senior vinna tio SM-medaljer är en bedrift han lyckats med över elva år. 2017 skadade sig nämligen hans häst efter den inledande Grand Prixen och han missade medalj. Patrik har tidigare berättat att siktet är inställt på att bräcka Ulla Håkansons SM-rekord på tolv guldmedaljer, även om det mest är på skoj. Oavsett så är Patrik nu nästan i mål.
– När jag vann mitt första SM-guld sa jag på skämt att "då har jag bara elva kvar". Då tänkte jag inte att det skulle bli fler, jag är tacksam för alla framgångar och vet hur svårt det är att hålla sig kvar i branschen och hur mycket som kan hända med hästarna. Sen blev det fler medaljer ändå och nu har det blivit en rolig grej. Nu är det bara två kvar till Ullas rekord, säger han och fortsätter:
– Det är klart att det har blivit en rolig sporre, men för mig personligen handlar det inte om hur många SM-guld jag har utan att mina hästar går fint och att jag kan prestera tillsammans med dem. Att de vill tävla och är med mig, det är ju det roliga. Det är ju det som ger SM-guldet som sluteffekt. Sen tycker jag också att det är väldigt roligt att komma till Sverige och att få tävla SM här.
"Vilken fantastisk häst hon är"
Patrik är väldigt nöjd med sina tävlingskamrat Forever Young.
– Hon har gått över all förväntan, verkligen presterat riktigt på topp och visat vilken fantastisk häst hon är. Hon är så cool med omgivningen och musiken, hon är snäll på prisutdelningen och tar resan riktigt bra. Jag tycker också att det har varit väldigt bra standard här i år överlag med väldigt många fina ritter och hård konkurrens. Överdomaren kom fram till Louise Nathhorst och sa att det inte fanns någon anmärkning på någon ryttare eller häst här, att alla hästar var i perfekt skick. Det är också väldigt bra att den delen har fungerat superbra.
Kommer du tillbaka nästa år?
– Jag kommer säkert, om jag har häst och möjligheten så kommer jag alldeles säkert rida SM igen. Men det är mycket som ska funka och inget är skrivet i sten. När jag var yngre hade jag svårt att njuta av framgångarna. Nu har jag lärt mig att, i alla fall för en dag eller två, så ska jag faktiskt bara njuta av att jag har tagit tio SM-guld. Det är faktiskt ganska coolt, säger Patrik och skrattar.
I sommar finns det chans att se Patrik på hemmaplan igen, under Falsterbo Horse Show. Han kommer också att tävla i Aachen och sedan hägrar ju ett EM lite längre fram.
– Jag kommer rida både Aachen och Falsterbo, men med vilken häst är inte bestämt ännu. Det ska vi diskutera i nästa vecka.
Silver till Tinne och Devanto
Silvret gick till Tinne Vilhelmson Silfvén på Devanto, som följde upp fredagens Grand Prix med en andraplats i küren på 77,625 procent. Emma Jönsson och Gerion fick 75,06 procent i küren vilket räckte till en fjärdeplats och det gav dem slutligen bronset. Caroline Darcourt med Lord Django knep tredjeplatsen i küren på 75,32 procent och slutade på fjärde plats i mästerskapet.
SM i dressyr 2023 - Seniorer
GULD: Patrik Kittel, Forever Young FRH, 158,752
SILVER: Tinne Vilhelmson Silfvén, Devanto, 150,060
BRONS: Emma Jönsson, Gerion, 147,521
Resultat, sammanställning
Resultat söndagens kür
Tinne och Devanto.
Emma och Gerion.
Dressyr-SM, tidigare på Hippson.se:
Medaljregn över pararyttarna på SM
Jennifer Lindvall är svensk U25-mästare
Josefin är ridskoletjej och mästerskapsryttare
taggar
Liknande webbartiklar
- Patrik Kittel vann küren i Doha – pallplats för laget i Florida
- Hippsons nyårskrönika: Dur och moll under 2010
- Nyårskrönika: Toppar, floppar och snackisar under 2009
- Sverige tog pallplats i Nations Cup
- Svenskt mästerskap i dressyr till Flyinge 2020
- Topplacering i säsongsavslutningen
- Fortsatta framgångar för Tinne och Devanto
- Tinne och Devanto skördar framgångar i Wellington
- Grand Prix-seger för Therese Nilshagen
- Ännu en pallplats för Tinne och Devanto

Sabelfäktning på Strömsholm
Ridskolan Strömsholm har en anrik historia som inte bara berör hästvänner. Som när det arrangerades sabelträning till häst på Österängen under åren 1910-1911.
På området ligger också ett dussintal framstående hästar begravna

Hur farligt är det med ekollon för hästar?
Ekarna står ståtligt i många hagar och just nu är de också fulla av ekollon. Men ekollon är giftiga för hästar och läget blir oftast akut.
Veterinären: "Det ämne som hästarna blir förgiftade av är tanninsyra"

Snart är det dags för SIHS!
Sweden International Horse Show har skapat ett unikt koncept. När evenemanget nu laddar för sitt 31:a år bjuds det på högklassig sport.
Bjuder publiken på det absolut bästa ridsporten har att erbjuda

Varför springa när man kan låta bli
Åsnan Dolly förstår inte meningen med skrittmaskinen – eller är det kanske just det hon har gjort. Hon gillar helt enkelt att vila sig i form.

Hoppas på många talangfulla hästar
I år får hästägare, uppfödare och publik bekanta sig med en ny testryttare. Det är tyske toppryttaren Benjamin Werndl.

Skarp kritik mot DRF och Helgstrand
I ett öppet brev till DRF ställer den tidigare elitidrottschefen och lagledaren i dressyr, Kimi Nielsen, kritiska frågor om ridsportens utveckling.
"Är jag den enda som har en desperat oro för ridsportens framtid?"

Tävlingsdebuten gjord "på riktigt"
Annelie och Rose har gjort tävlingsdebut. Annelie hade satt upp två mål för dagen – att sikta mellan hinderstöden och ta sig över samt att fika.

Vad kan vi lära av EHV-utbrottet i Spanien?
Kommer ni ihåg det stora utbrottet av EHV-1 under tävlingar i Spanien 2021? Forskare har tittat på vilka, varför och hur man stoppar utbrott.
Bloggar på Hippson Se alla bloggar

Vilket tillskott är bäst för min häst?
Naturliga tillskott kan hjälpa både dig och din häst att må bättre, men det är viktigt att veta hur tillskotten påverkar kroppen. Giovanni Timotej ger råd.
"Viktigt att veta hur tillskottet påverkar hästen och metabolismen"

Övningar som optimerar dina anridningar
Hur får man till ridkänslan i anridningen mot ett hinder? B-tränaren Nathalie Adelborg bjuder på nyttiga tips och övningar för hemmaträningen.

Roliga dressyrdomarkommentarer – del två
Vår publicering av roliga kommentarer från dressyrprotokoll fick er läsare att verkligen bjuda på er själva. Här är några favoriter.
Läsarfavorit: ”Fint piaffarbete, ingår dock inte i detta program”

Ruuda måste läsa på – idrotten kan agera
Måste ett agerande vara straffbart enligt lag för att SvRF ska kunna agera? Ja, menar ordföranden. Absolut inte, skriver Ulrika Fåhraeus.
"Vi kan inte ha ytterligare en förbundsordförande som är okunnig"

Hitta och sälj hästgödsel via bajskarta
Vill du skänka, sälja eller hämta hästgödsel? Kartan har tagits fram i samarbete mellan Upplands-Bro, Sigtuna och Håbo kommuner.

Jonas Karlsson nominerad till en Emmy
Skådespelaren Jonas Karlsson kan få en Emmy som Bästa manliga skådespelare för sin roll i dramaserien Nattryttarna.

Experttips: Så fotar du en bra hästbild
Thomas Blomqvist är ett välkänt namn inom travsporten och har fotograferat hästar i hela sitt liv. Här delar han med sig av sina bästa tips.

Från frisörsalongen till stallet
K9´s resa började för över 50 år sedan. Från frisörsalonger via hund- och kattutställningar tog sig deras produkter in i stallar runt om i världen.

Sandra Ruuda besvarar det öppna brevet
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda besvarar Petra Anderssons öppna brev som publicerades på Hippson under onsdagen.

”Vi lever inte alltid vår värdegrund”
SvRF:s ordförande Sandra Ruuda kommenterar debatten som blossat upp. Den uppkom efter JU:s friande av anmäld banbyggare.
Sandra Ruuda: "Vi jobbar på hur vi ska åtgärda det som brister"

Lär dig öppna grinden – steg för steg
Att öppna grindar sittandes till häst är ett hinder inom Working Equitation, men det är även en övning som alla ryttare kan ha nytta av i vardagen.
"Du får direkt ett kvitto på om du kan flytta hästen för skänkeln"

Domare tillrättavisad av disciplinnämnden
Vid dressyrtävlingar i maj blev en av de startande missnöjd med sina poäng. Ryttaren, som själv är domare, uppmanade domarna att byta jobb.
Det som skrivs på sociala medier i anslutning till tävling lyder under TR
Hitta snabbt
Aktuella samarbeten
Senaste expertsvaren



Fråga experterna
Mest läst
Håll dig uppdaterad
Senaste numret
– Tema: Våga dig ut på tävlingsbanan
– Reportage: Henrik von Eckermanns drömgård
– Allt om senskador
– Sitsträning för ryttaren
– Allergivänliga hästar
– Delad häst – delad glädje?
...och mycket, mycket mer!