Viljan – viktigast hos dressyrhästen

Dressyr

Publicerad: 2009-10-26

Mattias vill ha hästar med arbetsvilja

På Mattias Janssons dressyrclinic i Viarp låg fokus på grundläggande faktorer, som är viktiga för dressyr på alla nivåer. Under kvällen red han såväl ridskolehästar som en fullt utbildad Grand Prix-häst, för att visa hur de olika hästtyperna ska arbetas.


Mattias Jansson rider det orutinerade sjuåriga stoet med något breda och låga händer när hon är spänd i början.
 

Det är viktigt som dressyrryttare att ha kroppskontroll och en korrekt sits, anser Mattias.
 

Genom att rida hästen på mittvolten vill Mattias få den i bättre balans. Hästen ska inte öka tempot själv när han lättar på tygeln.


Tempoväxlingar i öppna och sluta kan vara lösgörande för en del hästar.
 

Inte är det ofta man ser Mattias Jansson rida en 15-årig ridskolehäst! Här gör han en halt och väntar på att hästen ska släppa efter i nacken.


Mattias rider sist en häst som kan alla Grand Prix-rörelser. Hästen är inte optimalt byggd och är lite för hög i formen för att vara en perfekt tävlingshäst. Dock har den viljan att lära sig - vilket gjort att den kommit så långt, förklarar Mattias.
 

Piaff och passage är effektivast att lära hästen när den har lite extra energi, exempelvis när du är på väg hem från uteritten.relaterade artiklarTävlings-kalendarium


Till veckans tävlingar

Senaste numret

Hippson Nr 4
Tema: Hästhållning. Trots all forskning om djurens behov går många hästar ensamma i hagen. Vi försöker förstå varför, i nya numrets temadel.
Läs mer om innehållet

Dessutom:

  • Porträttet: Rolf-Göran Bengtsson
  • Lösgjordheten ger harmoni
  • Underhåll för hästryggen
  • Lokalisera en hovböld
  • Knoppa som på Flyinge
  • Skogsdungen är Ullas ridbana

Och mycket, mycket mer...